Kategoriat
Peliarvostelut

Havoc: The Hundred Years War

Havoc: The Hundred Years War on satavuotisesta sodasta teemansa poimiva korttipeli, jossa pelaajat keräävät kortteja ja taistelevat muodostamalla korteista mahdollisimman hyviä pokerikäsiä. Korttienhallinta ja vastustajan vahvuuksien arviointi on siis päivän sana.

Suunnittelija KC Humphreysin ympärille muodostuneen Sunriver Gamesin ensimmäinen peli on tyylikäs tapaus. Laadultaan tasokkaan pelin kuvitus henkii ajankuvaa, sillä korttien kuvat on poimittu Morganin raamatun kuvituksesta.

Pelin idea

Havocin kansiPeli jakautuu yhdeksään taisteluun. Taisteluilla on eroa, sillä ne jakavat osallistujille voittopisteitä eri tavoin. Yleensä kolme parasta saa pisteitä, mutta joissain taisteluissa, esimerkiksi kuuluisassa Agincourtissa voittaja vie kaiken.

Ennen taistelua kerätään voimia. Pelaajat nostavat vuorollaan kaksi korttia joko pakasta tai pöydällä olevista avoimista korteista ja luopuvat sitten yhdestä kortista.

Jotta pelissä nähtäisiin myös toimintaa, nostamista rajoittaa kellomekanismi. Jos kukaan ei aloita taistelua kolmeen kierrokseen, kierroksen aloittaja on onnistunut pitämään rauhan. Taistelua ei käydä ja muut pelaajat menettävät kortin.

Sota aloitetaan pelaamalla kaksi korttia. Ensimmäisellä kierroksella mukaan tuleminen maksaa vähintään kaksi korttia. Myöhemmillä kierroksilla voi lopettaa käden rakentamisen tai pelata vähintään yhden kortin lisää. Kun kaikki ovat tyytyväisiä käsiinsä, vahvin käsi voittaa ja muut keräävät palkintoja vahvuusjärjestyksessä. Koska pakassa on kuusi maata, perinteisiin pokerikäsiin on tehty joukko lisäyksiä.

Koska kaikki osallistujat menettävät korttinsa joka tapauksessa, turhaan ei kannata taistella. Viiden-kuuden kortin menettäminen on kallis hinta, erityisesti jos sillä ei saavuta mitään.

Pelissä on myös erikoiskortteja, sotakoiria. Ne ovat monivärisiä nollia, joita voi käyttää värien ja suorien osana. Niillä on myös toinen tarkoitus, niillä voi kerätä taistelun jälkeen käytettyjä kortteja itselleen. Tämä lisää taktikoinnin mahdollisuuksia, mutta mutkistaa myös sääntöjä.

Sodan koirat

Havocissa on siis kyse korttien keräämisestä ja käyttämisestä silloin, kun niistä saa parhaimman hyödyn. Vaikka pokerikäsiä käytetään, pokerin elementit eivät Havocissa muuten esiinny. Esimerkiksi bluffaamiselle on varsin vähän mahdollisuuksia, sillä esimerkiksi vajaa suora on lopulta arvoton.

Pokerin sijasta Havoc muistuttaa enemmän Taj Mahalia, jossa on vastaavantyyppinen huutokaupparakenne. Taj Mahaliin verrattuna Havoc on kuitenkin selvästi kepeämpi tapaus. Havoc pakkaakin tunnin peliaikaan varsin mukavan määrän päätöksiä ja suunnittelua. Lopputuloksena on mukava peli, ei huippuluokkaa, mutta silti oikein mainio.

Suunnittelija:
Julkaisija: Sunriver Games
Ilmestymisvuosi: 2005
Pelaajamäärä: 2-6
Pituus: 60 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *