Kategoriat
Peliarvostelut

Miau!

Viisi nälkäistä kissanpoikaa halajavat mieliherkkujaan ja pelaajien tehtävä on tarjota jokaiselle juuri oikeita makupaloja. Miau! kysyy hiukan muistia, paljon näppäryyttä ja vähän nopeuttakin. Sopiva yhdistelmä perhepelille ja lastenpelille.

Miau! on kaunis ja nerokkaasti pelilaatikkoa hyödyntävä peli. Pikkuboxissa on viiteen lokeroon jaettu pohjaosa ja sen päälle asetettava pelilauta, johon on piirretty viisi kissanpentua suut ammollaan. Suut ovat reikiä, joista pelaajat yrittävät tiputtaa juuri oikean herkkupalan oikean väriselle kissalle.

Peliä pelataan siis laatikon sisällä (laatikon kanttakin käytetään pelaamiseen) eikä se käytännössä vaadi pöytää tai muutakaan tilaa pelaamiseen. Pelilaatikoita pitäisi hyödyntää peleissä enemmänkin!

Miaun kansi

Kallistele ja ravistele

Pelin aluksi jokainen pelaaja ottaa eteensä yhden ruokakupin ja kissanappula laitetaan kaikkien ulottuville. Kaikki 35 herkkupalaa sekoitetaan laatikon kannessa kuvapuoli alaspäin. Pohjaosan ristikko laitetaan laatikon pohjalle ja pelilauta sen päälle. Sitten ollaankin valmiita pelaamaan. 

Pelivuorosi aluksi nosta kolme (tai vaikeammassa versiossa neljä) merkkiä pelilaudan keskelle. Käännä merkit oikeinpäin, paina ne mieleesi ja käännä takaisin alassuin. Sen jälkeen yritä käännellä, kallistella, ravistaa, heiluttaa tai vaikka hyppyyttää merkit oikeisiin koloihin, eli oikean värisen kissan suuhun. 

Video: Tapani Aulu

Mikäli onnistut saamaan merkit oikeille kissoille, saat laittaa kaikki herkkupalat omaan ruokakuppiisi pisteiksi. Jos joku pelaaja huomaa tai luulee, että yksi tai useampia paloja päätyi vääriin suihin, voi hän huutaa MIAU ja napata kissanappulan. Herkkupalat tarkistetaan ja jos tosiaan oli käynyt virhe, saa huutaja kaikki merkit itselleen. Jos virhettä ei ollutkaan, huutajan pitää laittaa yksi omista pisteistään takaisin varastoon ja pelivuorossa ollut pitää merkit. Jos kukaan ei huuda, saa pelivuorossa ollut pitää myös väärin jaetut herkut. 

Peliä pelataan kunnes joku saa vähintään 9 herkkua ja kaikille on tullut yhtä monta vuoroa. Eniten paloja kerännyt voittaa. 

Miaun laatikon sisällä oleva lajittelulokerikko
Yksi valkoinen hiiri on mennyt ruskeiden hiirien lokeroon, muuten värit ovat oikein. Kuva: Tapani Aulu

Lapsille vai aikuisille?

Miau! on Lautapelit.fi:n vuoden 2020 julkaisu, joka on alunperin julkaistu vuonna Saksassa nimellä Katz & Schmaus. Julkaisijan ikäsuositus on 5+, mikä ei ole ainakaan liian matala, koska pelin näppäryyselementti on yllättävän vaikea pienille lapsille. 

Herkkupalojen liikuttelu haluttuun suuntaan ei ole ollenkaan niin helppoa kuin voisi kuvitella, varsinkin jos käytetään neljää tai jopa viittä merkkiä kerralla.

Palat liikkuvat kovin nihkeästi ja laatikkoa pitää osata ravistella sopivasti, että pala “irtoavat” pinnasta. Aluksi tuntuu, että palat ovat kuin liimattuja ja sitten kaikki pläjähtävät suoraan laudan toiseen päähän, mikä voi käydä turhauttavaksi varsinkin pienemmille mutta välillä isommillekin. Tuntuman saaminen voi vaatia jonkun verran harjoittelua, vai pitäisiköhän kokeilla klassista perunajauhokikkaa?

Miaun pelaaminen kestää vartin verran ja toimii hyvin kahdella, kolmella tai neljällä pelaajalla. 

Miau-pelin herkkupaloja
Herkkupalat odottavat! Kuva: Tapani Aulu

Faktat Miau!:sta

Suunnittelijat,

Julkaisija: Pegasus Spiele (2017), Lautapelit.fi (2020)

Mutkikkuus: Säännöt ovat hyvin yksinkertaiset, mutta pelaaminen on aluksi yllättävänkin vaikeaa.

Onnen vaikutus: Onnella on paljon vaikutusta laattoja nostaessa. Jos vaikka sattuu saamaan kaikki samanvärisiä, onnistuminen on oleellisesti helpompaa. 

Vuorovaikutus: Ei vuorovaikutusta, jokainen pelaa vuorollaan.

Teema: Kissateema sopii hyvin lastenpeliin, mutta aivan yhtä hyvin tässä olisi voinut olla teemana vaikka roskien lajittelu.

Uudelleenpelattavuus: Jokaisella pelivuorolla yritetään eri paloja eri paikkoihin, joten vaihtelua tulee. Peli sinällään ei muutu pelikerrasta toiseen, joten uudelleenpelattavuus riippuu puhtaasti siitä, pitääkö tällaisesta näppäryydenkoetuksesta. 

Kieliriippuvuus: Ei vaadi lukutaitoa.

Pelaajamäärä: 2–4. Useampikin voi toki pelata. 

Pituus: 15 minuuttia

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *