Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 16.3.2020: Lautapelejä koronan aikaan

Stonemaier Games raportoi vuoden 2019 kuvioista ja Bezier Games esittelee uutuuksiaan. Arkham Horroriin tulee jatkoa ja Kickstarterissa on vintage-vaatteita ja Pax Pamirin uusi painos.

Stonemaierin 2019-raportti

Stonemaier Games julkaisee Steve Jackson Gamesin tapaan vuosittaisen stakeholder reportin, joka on julkinen katsaus firman menestykseen.

Vuonna 2019 Stonemaierin liikevaihto oli 12,8 miljoonaa dollaria. Siitä 43% tuli jakelijoilta, 26% käännöksiä tehneiltä julkaisijoilta, 25% suoraan kuluttajilta ja 6% muista lähteistä. Liikevaihto kasvoi noin kolmella miljoonalla dollarilla vuodesta 2018.

Voiton suuruutta Stonemaier Games ei julkista, mutta valtaosa liiketoiminnan tuotosta sijoitettiin pelien uusiin painoksiin. Yritys on velaton. Jamey Stegmaier oli yrityksen ainoa täysipäiväinen työntekijä, mutta tammikuun 2020 alussa Joe Aubrey aloittaa Stonemaierin viestintäpäällikkönä.

Kuvakaappaus Stakeholder Reportin otsikosta

Wingspan nousi nopeasti toiseksi myydyimmäksi Stonemaierin peliksi. Lippulaiva on yhä Scythe yli 300 000 kappaleen myynnillä, Wingspan menee kuitenkin ohi hyvin pian. Kolmosena tulee Viticulture noin 100 000 kappaleen myynnillä.

Vuonna 2019 Stonemaier myi realististen resurssien tuotesarjan Top Shelf Gamerille. Tämä siirto antaa Stonemaierin keskittyä siihen, mitä parhaiten osaavat. Stonemaier jätti myös Gen Conin väliin ensimmäisen kerran. Edustus annettiin Meeplesourcen käsiin, jonka seurauksena Jamey Stegmaier säästi yli 150 tuntia työtä ja vaivaa.

Koko raportti löytyy Stonemaierin sivuilta.

Ticket to Riden SM-kisat 2020

Ticket to Riden SM-kisat pelattiin Turussa JunaCon-tapahtumassa 7.3.2020. 16 pelaajan kisassa voiton vei Joni Hiltunen. Toiseksi tuli Meira Armanto ja kolmanneksi Veli Hemming.

Ticket to Riden Suomen mestari Joni Hiltunen

Bezier Gamesin uutuudet

Bezier Games julkaisee vuonna 2020 kolme uutta isoa nimikettä.

Silver Coinin kansi

Silver ja Silver Bullet saavat seurakseen Silver Coinin. Alkuperäinen Silver ilmestyi 2019 ja on perinteisen golf-korttipelin uusi ihmissusihenkinen versio (golf voi olla tuttu Biberbandena). Silver Bullet oli lisää samaa eli uusia erikoisvoimia ja samaa jatkaa nyt Silver Coin. Kaikki nämä pelit ovat yhdisteltävissä keskenään.

Whistle Mountain on puolestaan sukua Whistle Stopille, rautatieaiheinen työläistenasettelupeli Scott Caputolta ja Luke Laurielta. Yhteydet jäävät tosin teeman ja brändäyksen tasolle, mekaniikaltaan peleillä ei ole mitään yhteistä. Vuoriston sulamisvedet kertyvät nousevana vedenpintana laudan alareunaan, asettaen työläisiä vaaraan pelin edetessä.

Lähikuva Whistle Mountain -pelin prototyypistä
Prototyyppivaiheen kuvitusta. Kuva: Bezier Games
Maglev Metron kansi

Essenissä 2020 ilmestyy Maglev Metro, Ted Alspachin suunnittelema tulevaisuuden junapeli. Luvassa on noutamista ja toimittamista, laattojenasettelua ja koneistonrakennusta.

Pelin jippona on muun muassa läpinäkyviä laattoja, jotka mahdollistavat monipuolisemman radanrakennuksen tiiviillä pelilaudalla: kun eri pelaajien radat menevät laatalla hieman eri kohdassa, latomalla laattoja päällekkäin samoihin heksoihin pelaajien radat voivat kulkea rinnakkain samaa reittiä.

Pelin mukana tulee kaksi karttaa, Manhattan ja Berliini. Lisäkarttoja on luvassa vuoden 2021 puolella.

Maglev Metron pelilauta
Prototyyppivaiheen kuvitusta. Kuva: Bezier Games

Kauhua pinnan alla

Arkham Horror: Under Dark Waves -lisäosan kansi

Arkham Horrorin kolmoslaitos saa uuden ison lisäosan. Under Dark Waves keskittyy Uuden-Englannin rannikkovesien alle kätkeytyviin kauhuihin. Pelaajat pääsevät tutkailemaan Arkhamin lisäksi muita Massachusettsin karuja kaupunkeja, kun tiet vievät Kingsportiin ja Innsmouthiin

Kahdeksan uutta tutkijaa liittyy remmiin. Tutkittavaa riittää, kun peliin tulee yli 150 uutta tapahtumakorttia, uusia hirviöitä, esineitä ja kauhuja.

Neljässä uudessa skenaariossa kohdataan syväläisiä, kuupetoja, unennäkijöitä ja Ithaquan viiltävän jäisiä tuulia. Under Dark Waves ilmestyy syksyllä 2020. Lue lisää Fantasy Flightin julkaisutiedotteesta.

Under Dark Wavesin komponentteja

Lautapelit.fi-uutuus Miau!

Miau! on Lautapelit.fi:n uusin julkaisu. Tämä viisivuotiaista eteenpäin suunnattu lastenpeli ilmestyi vuonna 2017 saksaksi nimellä Katz & Schmaus ja on nyt saatavilla suomeksi. Molemmat tekijöistä, Anja Wrede ja Christop Cantzler, ovat tuttuja nimiä lastenpelien maailmasta.

Pelissä yritetään saada kissoille oikeanlaisia herkkupaloja. Mekaniikassa yhdistyy muisti ja näppäryys, herkkupalojen värit pitää muistaa, kun niitä yritetään kallistella pelilaatikon sisällä oleviin reikiin. Jos joku pelaajista huomaa, että herkkupala menee hänen mielestään väärään reikään, voi pisteet yrittää napata itselleen.

Lautakunta

Mistä, millä ja mitä lautapeliskenessä kannattaa ostaa ulkomailta? Tällä viikolla Lautakunta keskustelee siis ulkomailta pelien ja lisätilpehöörin tilaamisesta. Millaisia kokemuksia lautakuntalaisilla tästä onkaan?

Mukana nettikauppojen tarjontaa ihmettelemässä ja Tullin lomakkeita täyttämässä ovat Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), Joonas Konstig (Puutyöläinen), Tero Hyötyläinen (Lunkisti) sekä Annika Saarto (Todellisuuspako). Omia pohdintojaan aiheesta keskusteluun tarjoaa myös Mikko Saari (Lautapeliopas).

Lyhyet

Lords of Vegasin kansi

Lords of Vegasin oikeudet ovat palanneet suunnittelijoille. Mike Selinker ja James Ernest aikovat julkaista pelin ja Up!-lisäosan uudestaan pelifirmansa Lone Shark Gamesin lipun alla.

Tarkemmat suunnitelmat ovat vielä auki, mutta kauan odotettu Underworld-lisäosa on nyt tulossa ja luvassa on jonkunlainen 10-vuotisjuhlajulkaisu. Peli tulee Kickstarteriin jossain vaiheessa.

Harry Potter: House Cup Competition on uusi Harry Potter -teemainen työläistenasettelupeli The Opilta. Pelissä pelaajat edustavat Tylypahkan tupia, jotka keräävät pisteitä. Pelissä esiintyy tuttuja hahmoja, jotka lähetetään suorittamaan tehtäviä ja kehittämään taitojaan. Vaan mitenköhän on, voittaako Rohkelikko lopulta kaikki pelit kuitenkin?

Harry Potter House Cup Competitionin kansi ja osia

Funko Games on esitellyt muutakin kuin Funkoverseä. Godzilla: Tokyo Clash on kaijuhirviöiden matsia Japanin kauheimman hirviön asemasta. Pelissä pääsee tuhoamaan 3d-rakennuksista koostuvaa kaupunkia.

Yacht Rockin kansi

Last Defense on reaaliaikainen yhteistyöepli, jossa kaupungin pelastamiseen on aikaa 20 minuuttia. Pelaajat heittelevät noppia sovelluksen tunnelmaa kohottavan ääniraidan tahtiin pelastaakseen kaupungin hirviöiltä.

Yacht Rock on peli samannimiseen musiikkigenreen liittyvästä elämäntavasta ja estetiikasta. Pelaajat tekevät soft rock -biisejä, etsivät täydellisiä kukkakuvioisia paitoja ja yrittävät menestyä huvialusbileissä.

Pan Amin kansi

Pan Am on peli lentomatkailusta. Luvassa on huutokauppoja, työläistenasettelua, reitinrakennusta ja osakekauppaa lenetomatkailun kultakaudella. Vastassa on kasvava Pan American Airways, jolle voi myydä omia reittejään tienatakseen rahaa, jonka voi sijoittaa sitten uusiin bisneksiin.

Kaikki pelit ovat Prospero Hallin tuotoksia ja ilmestyvät kesäkuun ja lokakuun välillä vuonna 2020.

Bill & Ted Face the Music -leffa ilmestyy 2020, joten Bill & Ted -rompetta tulee varmasti myyntiin runsaasti. Bill & Ted’s Riff in Time on yhteistyöpeli, jossa järjestellään aikamatkailemalla tulevaisuutta kuntoon. Pelin vetonaulana on nippu yksityiskohtaisia miniatyyrejä. (Mutta Bill & Ted ei voisi vähempää kiinnostaa – vaan tehkääpä joku Wayne’s World -lautapeli, niin voidaan keskustella!)

Lookoutin julkaisema ja Trevor Benjaminin ja Brett J. Gilbertin suunnittelema Mandala voitti saksalaisen Ali Baba Spieleclubin jakaman parhaan kaksinpelin DuAli-palkinnon.

Mandala-pelin kansi ja DuAli-palkinto
Twilight Struggle: Red Sean pelilauta
Pelilaudan prototyyppi.

Twilight Struggle: Red Sea – Conflict in the Horn of Africa on Twilight Strugglen sukuinen peli, joka keskittyy Afrikan sarven konfliktiin 1970-luvulla, kun marxilaiset voimat kaatoivat Etiopiassa Yhdysvaltojen suosiossa olleen Haile Selassien vallan. Red Sea on peli tästä konfliktista käyttäen Twilight Strugglen sääntöjä.

Peli kestää vain pari kierrosta. Mukana on kolmen kierroksen muunnelma, johon tarvitaan kortteja Twilight Strugglesta. Red Sean kortteja voi puolestaan käyttää alkuperäisessä Twilight Strugglessa.

Tarkemmasta julkaisuajankohdasta ei ole vielä tietoa, mutta pelin pitäisi tulla P500-listalle maaliskuussa.

P500-listalle vuoden 2021 julkaisua varten on lisätty Conquest and Consequence, Craig Besinquen peli, joka siirtää Triumph & Tragedyn pelimekaniikan Tyynenmeren rintamalle. Peli käsittelee vuosia 1936–1945, eli mukana on valmistautumista sotaan ja itse sotimista.

Osapuolina ovat militaristinen Japani, joka haluaa korvata länsimaiset siirtomaavallat Japanin johtamalla aasialaisella imperiumilla, kommunistit eli Neuvostoliiton Siperia ja Kiina sekä kapitalistiset amerikkalaiset, joka sisältää myös brittiläisen imperiumin rippeet ja Kiinan tasavallan.

Conquest and Consequencen karrta
Testausvaiheen kartta.
Stick 'Emin kansi

Capstone Games laajentaa kevyempien pelien suuntaan ja julkaisee ensimmäisen korttipelinsä. Stick ‘Em ei ole mikään varsinainen uutuus, vaan uusi versio Klaus Paleschin Sticheln-tikkipelistä.

Alunperin vuonna 1993 ilmestyneessä Stichelnissä pelaajat valitsevat itselleen kierroksen alussa kipuvärin. Kaikki muut kortit ovat yhden pisteen arviosia, mutta kipuvärin kortit ovat numeroarvonsa verran miinusta. Stick ‘Em ilmestyy kesäkuussa.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.


LudoCherry on lautapeleistä inspiroitunut vintage-henkinen vaatemallisto. Mallistosta löytyy miehille lyhythihainen kauluspaita ja naisille kellohame, jossa on näppärät taskut. Kuosit ovat päällisin puolin perinteisiä, mutta lähemmällä tarkastelulla sisältävät meeplejä ja noppakuvioita.

Paidat maksavat reilun 40 euroa, hameet noin 60 euroa. Postikuluja tulee paidalle noin vitonen, hameelle noin seitsemän euroa. Toimitus on luvattu huhtikuulle 2020. Sen verottomuudesta ei ole tietoa, mutta kannattaa varautua ALVin maksamiseen. Vaatteista menee 12% tulli, mutta se ei koske yksittäisten vaatekappaleiden kokoisia tilauksia. Kolmen hameen tilauksesta tullia jo menee. Kampanja löytyy täältä.

Nainen ja mies esittelemässä LudoCherryn vaatteita

Chronicles of Crime on mainio rikoksenratkomispeli. Se saa nyt jatkoa kolme The Millennium Series -sarjan muodossa (kyse ei kuitenkaan ole Stieg Larssonin Millennium-trilogiasta). Sarjassa on kolme itsenäistä peliä:

  • Chronicles of Crime: 1400 sijoittuu Kaarle VI:n (ensin Kaarle VI Rakastettu, myöhemmin Kaarle VI Mielipuoli, niin katoaa mainen kunnia!) aikaan, jossa rikoksia ratkotaan paitsi todisteiden ja todistajanlausuntojen, myös profeetallisten näkyjen avulla.
  • Chronicles of Crime: 1900 vie Belle Époquen keskelle pariisilaiseksi toimittajaksi. Mukana on pakohuonetyylisiä puzzleja.
  • Chronicles of Crime: 2400 sijoittuu kauas tulevaisuuteen, joten käytössä on monenlaista teknologiaa.

Sarjan pelit eivät vaadi peruspeliä, vaan toimivat yksin. Jos pelaa useamman sarjasta, voi bongata pelien väliltä kaikenlaisia pikkujippoja ja hauskoja yhteyksiä: kaikissa pääosassa on saman suvun edustaja.

Yksi peli maksaa 30 dollaria, kaikki kolme saa 79 dollarilla. Postikulut ovat kympin luokkaa. Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.

Chronicles of Crime: Millennium-sarjan pelit.

Pax Pamirin toisen laitoksen kansi

Pax Pamir 2nd Edition on yksi vuoden 2019 parhaista peleistä, kertakaikkisen oivallinen peli kaaoksen ja valtapelien ystäville. Pelin saatavuus on edellisen Kickstarter-kampanjan jälkeen ollut heikkoa, koska pelin ei koskaan ollut tarkoituskaan tulla jälleenmyyntiin.

Nyt Kickstarterissa on uusi painos. Uusintapainokseen on korjattu muutama kirjoitusvirhe korteista ja lisätty pari selvennystä sääntöihin. Ainoa varsinainne muutos on hallitsijamerkkien muuttaminen laserleikatuista yksivärisistä tasaisiksi silkkipainetuiksi kiekoiksi.

Päivitetyt hallitsijamerkit saa viidellä dollarilla, pelin upeat metallikolikot 15 dollarilla ja itse pelin 70 dollarilla. Toimitus Suomeen maksaa 20 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Mint Controlin rasia

Mint Control on uusi pastillirasiapeli Justin Blaskelta. Tällä kertaa peli tarjoaa pieneen tilaan menevän johdatuksen aluehallintaan.

Peli maksaa 10 dollaria. Postikulut ovat 8 dollaria, mutta samoilla postikuluilla saa halutessaan tulemaan kaksi aikaisempaa Mint-sarjan peliä kympillä kappale. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Graphic Novel Adventures -sarjan sarjakuvapelikirjat jatkuvat kolmannelle kaudelle. Nämä ovat samantyylisiä kuin aikaisemmat Choose Your Own Adventures -pelikirjat, mutta kirjat ovat tekstin sijasta hyvin kuvavetoisia ja kuviin on sitten Unlock-hengessä piilotettu numeroita.

Yksi kirja maksaa 20 dollaria, kaksi saa 36 dollarilla ja koko viiden kirjan setin 80 dollarilla. Postikuluja tulee parikymppiä kirjojen määrästä riippumatta. Toimitus on veroton ja luvattu elokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.

Graphic Novel Adventures Season 3 -setti

Bold Made -peli ja Athlete Expansion

Bold Made on moderni versio viktoriaanisesta Old maid -korttipelistä, joka Suomessa tunnetaan Pekka-kortteina. Vanhapiikapelissä jollekulle jää käteen vanhapiika, mikä on aika seksistinen ja vanhanaikainen lähtökohta pelille. Niinpä Bold Made kääntää pelin päälaelleen: pelissä nimenomaan kerätään kortteja, jotka edustavat vahvoja naisia.

Peli maksaa 29 dollaria Suomeen toimitettuna. Urheilijoita sisältävän lisärin kanssa hinta on 39 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Mind MGMT:n kansi

Mind MGMT: The Psychic Espionage “Game” on sarjakuvaan perustuva salaiseen liikkumiseen perustuva peli, jossa yksi pelaajista on psyykkisen vakoilun Mind MGMT ja muut kapinallisia. Pelin ovat suunnitelleet Jay Cormier ja Sen-Foong Lim.

Pelissä tulee mukana suljettuja paketteja. Pelin häviäjä saa avata aina yhden paketeista, sisältä löytyy uusia osia, ominaisuuksia ja sääntöjä, jotka auttavat toista puolta pelissä. Lisäksi bokseissa on taustoittava 8-sivuinen minisarjis Matt Kindtiltä. Legacystä ei ole kyse, mitään ei tuhota tai muuteta, pelin voi pelata kampanjana tai irrallisina peleinä käyttäen avattuja paketteja mielensä mukaan.

Jälleenmyyntiversio maksaa noin 42 euroa, luksusmalli vähän alle 60 euroa. Postikuluja tulee parikymppiä, toimitus on veroton ja luvattu helmikuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


Museum: Picturan kansi

Museum: Pictura on uusi, itsenäinen peli Museumin tekijöiltä. Nyt pelaajat muodostavat upeita taidekokoelmia 1920-luvun tunnelmissa. Kuka saa kuratoitua hienoimmat kokoelmat arvotaidetta? Kokoelmat perustuvat joko aikakauteen tai tyyliin, eli vahvasti ollaan settienkeräilyn maailmassa.

Peli maksaa 49 euroa, lisärien kanssa 70 euroa. Postikuluja tulee törkeät 30 euroa, kun Viro ja Ruotsi pääsevät 16 eurolla. Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


The Enigma Experiences on omalaatuinen yhdistelmä taidetta, teknologiaa, historiaa ja peliä. Pelit ovat historiallisteemaisia mysteeripaketteja pakohuonepelien tapaan. Mukana on VR- ja AR-ominaisuuksia ja lupaus yli 20 tunnista pelattavaa.

Paketteja on monta erilaista, halvin on 88 euroa, kallein 245 euroa ja kaikki sisältävä Deluxe-paketti on vaatimattomat 698 euroa. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.

The Enigma Experiences

Vampire: The Masquerade – Vendettan kansi

Vampire: The Masquerade – Vendetta on taas uusi peli Vampire-lisenssillä. Pelaajat edustavat vampyyriklaaneja, jotka taistelevat Chicagon herruudesta. Pelin ovat suunnitelleet Charles Cleveland ja Bruno Faidutti. Clevelandin kovimmat meriitit ovat videopelipuolella: hän on sukelluspeli Subnautican suunnittelija.

Perusmalli maksaa 30 euroa, luksusmalli 50 euroa. Postikuluja tulee 12–15 euroa ja veroton toimitus on luvattu joulukuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Who Goes There?:n kansi

Who Goes There? on saanut nimensä John W. Campbellin vuonna 1938 ilmestyneeltä pienoisromaanilta. Suomeksi pienoisromaani on ilmestynyt kokoelmassa Outoja tarinoita 3 nimellä Olento. Tarinaa pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista scifi-pienoisromaaneista ja se tunnetaan erityisesti filmatisoinneistaan: vuoden 1951 ’Se’ toisesta maailmasta ja ennen kaikkea tarinalle uskollisempi John Carpenterin The Thing – ”se” jostakin vuodelta 1982.

Peli on yhteistyöpeli: alussa kaikki ovat ihmisiä, eikä ketään ole syytä epäillä mistään. Pelaajien on kuitenkin selviydyttävä antarktisesta pakkasesta, vesikauhuisista koirista ja tukikohdassa vapaana liikkuvasta alienista. Pelaajien on tehtävä yhteistyötä, rakennettava varusteita ja päivitettävä niitä paremmiksi. Tukikohdassa sisällä oleminen on turvallista, mutta peliä ei voi voittaa, ellei seikkaile ulkona – jossa voi altistua olennolle.

Kaikkien tavoitteena on päästä helikopterille ja paeta paikalta – mutta ihmiset haluavat päästä helikopteriin ilman tartunnan saaneita.

Pari vuotta sitten ilmestynyt peli on nyt Kickstarterissa uutena laitoksena, jossa pelimekaniikkaa on päivitetty ja mukana on uusia hahmoja.

Päivityssarja maksaa 20 dollaria, hahmolisärit ovat 20 dollaria kappale ja uusi peruspeli 75 dollaria. All-in-setti on 180 dollaria, nämä tekijät osaavat kyllä rahastaa. Postikuluja on odotettavissa 20–30 dollaria ja veroton toimitus on luvattu maaliskuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


Lost in Valhalla on yksinkertainen viikinkiteemainen korttipeli, jossa yritetään päästä Valhallasta löytämällä henkiinherätysriimuja. Joka vuoro pelaaja saa nostaa kaksi korttia pelin kolmesta pakasta.

Explore-pakka on paras, koska siellä ovat riimut – mutta siellä on myös hirviöitä, joita saa kerätä eteensä korkeintaan neljän hitpointin menetyksen verran. Scavenge-pakasta löytyy materiaaleja ja Items-pakasta esineitä, joita voi rakentaa kerätyistä materiaaleista.

Peli maksaa noin kympin, toimitettuna noin parikymppiä. Toimitus tulee Australiasta, eli veroja voi tulla, mutta taitaa jäädä verorajan alle. Toimitus on luvattu kesäkuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.

Lost in Valhalla -pelin kansi ja kuvitusta

To Live on korttipakka, jossa on 51 korttia, joissa lukee “live” ja yksi tyhjä kortti. Pakka sekoitetaan ja kortteja nostetaan yksi kerrallaan, kunnes vastaan tulee tyhjä kortti.

Ei tätä 40 dollarilla ja veroilla kannata missään nimessä hankkia, mutta vilkaiskaa ja pysähtykää – saatatte löytää itsenne ajattelemasta elämää uudessa valossa. Kampanja löytyy täältä.

Live-korttipelin esittelykuva

Mikon pelaamia

Viimeisen parin viikon aikana isoin hitti on ollut The Crew: The Quest for Planet Nine. Tämä yhteistyötikkipeli herätti kiinnostusta jo Essenin messujen aikoihin 2019, kun sen saksankielinen versio ilmestyi. Nyt peli saatiin englanniksi paikalliseen pelikauppaan, josta sen nappasin heti matkaani – ja hyvä niin, sillä myyntiin saatu erä ehti jo loppua.

The Crew’ssä tosiaan pelataan yhteistyönä tikkiä. Tämä on saatu toimimaan siten, että jokaisessa jaossa on tietty tavoite, joka pitää saada suoritettua. Tavoitteet määritellään useimmiten tavoitekorteilla, jotka kuvaavat pakassa olevia kortteja. Tavoitekortit jaetaan pelaajien kesken ja jos sinulla on edessäsi pinkki seiska -tavoite, sinun pitää voittaa jaon aikana tikki, jossa on pinkki seiska.

Muitakin tavoitteita voi olla: jonkun pelaajan pitää vältellä tikkejä, tikit pitää saada menemään ihan tasan, jonkun pitää voittaa tikki ykkösellä ja niin edelleen.

Ennen koronaviruseristyksiä saatiin aloitettua 50 tehtävän mittainen kampanja peliporukalla kolminpeleinä ja sen lisäksi olen pelannut kampanjaa kotona hyvän matkaa kaksinpelinä. Parhaimmillaan peli olisi nelinpelinä, kolminpeli on vähän helpompi. Kaksinpelissä pelataan dummypelaajan kanssa, mikä helpottaa vielä lisää paitsi silloin kun se vaikeuttaa asioita, mutta noin kotikäytössä sekin on toiminut hyvin.

Kampanjaa voi pelata järjestyksessä, mutta siihen ei ole pakko sitoutua. Tehtäviä voi pelata aivan hyvin missä järjestyksessä ja missä määrin tahansa. Kampanjan alkupää on enimmäkseen hyvin helppoa, mutta helpotkin tehtävät voivat olla tarpeen, jos peliporukassa on tikkipelinoviiseja. Kaikkiaan The Crew on kyllä ollut viime aikojen maukkaimpia uutuuksia.

The Crew'n kortteja
The Crew’n kortit muodostavat hauskan avaruuspanoraaman, jossa on paljon viittauksia scifi-juttuihin. Kuva: Mikko Saari

Tulevat lautapelitapahtumat

Kevään tapahtumat ovat koronaviruksen vuoksi tällä hetkellä varsin epävarmalla pohjalla. Ilmoitamme muutoksista, kun tiedämme tarkemmin.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

  • Pearls on pieni, helppo ja nopea korttipeli koko perheelle.
  • L.A.M.A. on myös pieni, helppo ja nopea korttipeli koko perheelle.
  • Honeycombs on kuusikulmaisilla laatoilla pelattava dominopeli.
  • Joraku yhdistelee tikkipeliä ja aluehallintaa japanilaisella teemalla.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.

Uusimpana some-kanavana käyttöön on otettu Instagram. Lautapelioppaan Instagramissa on pääasiassa uusien juttujen puffeja.

Telegram

Lautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.

Lautapeliblogien päivitykset

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *