Kategoriat
Peliarvostelut

Age of War

Age of War on Japani-teemainen kevyt noppapeli Reiner Knizialta. Samuraihenkinen Yahtzee toimii yllättävän hyvin kevyenä filleripelinä.

Kun aloitin lautapeliharrastuksen kymmenen vuotta sitten, ensimmäinen suunnittelija, jonka opin tunnistamaan laadukkaan ja hyvän pelin takeeksi oli Reiner Knizia, mies tuhannen ja yhden pelin takana.

Vuosien kuluessa ja pelimaun muuttuessa Knizian nimi kannessa on muuttunut ostapäätöstä vahvistavasta tekijästä syyksi olla ostamatta kyseistä peliä. Knizia ei ole vuosikymmeneen luonut mitään uutta ja innovatiivista, vaikka onkin omalla tavallaan edelleen tasokas tekijä alalla.

Koska tämä peli ei ollut hinnalla pilattu ja pienet sekä suuret noppapelit tuntuvat olevan kuuminta hottia, päätin antaa Age of Warille mahdollisuuden.

Japanilaishenkinen yahtzee-muunnelma

Age of Warin kansiPeli sisältää 14 korttia ja seitsemän noppaa. Hyvin pieni peli siis. Pelin tarkoituksena on vallata nämä 14 erilaista linnakorttia.

Korttien valtaaminen on hyvin yksinkertaista. Vuoronsa alussa pelaaja heittää kaikkia seitsemää noppaa. Tämän jälkeen hän valitsee kortin, jonka kimppuun hän hyökkää. Kohde voi olla toisen pelaajan kortti tai kenellekään kuulumaton kortti.

Jokaisessa kortissa on yhdestä neljään puolustusriviä. Jokainen rivi on vallattava erikseen asettamalla sille noppia, jotka vastaavat puolustusriveissä olevia symboleita. Nopat jäävät kortille. Tämän jälkeen jäljellä olevat nopat heitetään uudestaan ja pelaaja yrittää vallata kortista jonkin jäljellä olevista riveistä. Rivi on aina vallattava kerralla kokonaan. Jos tässä ei onnistu, niin pelaaja poistaa yhden heitetyistä nopista, ja heittää loput nopat uudestaan.

Tätä toistetaan kunnes pelaaja saa joko kortin vaatimukset täytettyä, jolloin hän ottaa kortin itselleen eteensä, tai kunnes pelaaja epäonnistuu noppien loppumiseen.

Peli loppuu, kun kaikki kortit on vallattu. Jokainen kortti tuottaa pisteitä yhdestä neljään. Lisäksi kortteja on useampaa eri väriä. Jos onnistuu kerämään koko setin samaa väriä (klaania), saa lisäpisteen ja kyseisen värin suojattua muiden pelaajien hyökkäyksiltä.

Valloitettu linna. Kuva: Steph Hodge Photography
Valloitettu linna. Kuva: Steph Hodge Photography

 

Kaikki yhdessä yhtä vastaan

Pelin suurin mauste on korttien valtaaminen toiselta pelaajalta. Toiselta pelaajalta kortin vieminen on vaikeampaa kuin keskeltä, sillä heti kun kortin on onnistunut valtaamaan omaksi, siihen aktivoituu yksi puolustuskuvio lisää.

Pelaajien on järkevää yrittää kerätä itselleen kaikki samanväriset kortit, koska kun sarjan on onnistunut saamaan täyteen, niin niitä ei voi enää viedä toiselta.

Peli luisuukin helposti pelaajien väliseksi sanattomaksi liittoumaksi johtavaa pelaajaa vastaan ja joukkoyrityksiksi varastaa tältä kortteja, jotta tämä ei saa varmistettua itselleen täysiä sarjoja ja näin ollen pysyviä pisteitä. Pelaajien väliset hyökkäykset saavat helposti epätoivoisiakin piirteitä kun todennäköisyys toiselta varastamiseen on pieni, mutta se on välillä ainoa tie voittoon kyseisellä pelaajalla. Tämä voi pitkittää peliä hieman liian pitkäksi, varsinkin useamman kuin neljän pelaajan peleissä.

Age of War. Kuva: Steph Hodge Photography
Pelin ensimmäinen noppa on asetettu. Kuva: Steph Hodge Photography

Näppärä filleripeli

Age of War on ihan kelpo filleri. Nopat ovat ilahduttavan hyvälaatuiset.

Taktisten valintojen syvyys on yatzyn tasoa, kuten pitkälti pelimekaniikkakin. Mutta pelaajien välinen hyökkääminen puhaltaa peliin aktiivisuutta, jonka vuoksi tätä jaksaa pelata aina silloin tällöin fillerinä.

Pienen kokonsa vuoksi Age of War menee hyvin myös baaripelinä. Koska peliä ei ole myöskään hinnalla pilattu, niin kaiken kaikkiaan peli nousi positiiviseksi yllättäjäksi. Riittävän toimiva ja hauska peli, hinnan ja sisällön keveyden huomioiden.

Faktat Age of Warista

Suunnittelija

Julkaisija: Fantasy Flight Games (2014)

Mutkikkuus: Helppo opettaa muutamassa minuutissa.

Onnen vaikutus: Suuri. Noppa tuo ja noppa vie.

Vuorovaikutus: Pelaajat voivat yrittää vallata toisen pelaajan kortteja neutraalien sijasta.

Teema: Yatzy päälleliimatulla Japani-teemalla. Toimii kuitenkin yllättävän hyvin.

Uudelleenpelattavuus: Kohtalainen. Jokainen pelikerta on erilainen, mutta noudattaa helposti samanlaista kaavaa.

Kieliriippuvuus: Ei merkitystä.

Pelaajamäärä: 2–6, paras neljällä.

Pituus: 15–30 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

2 vastausta aiheeseen “Age of War”

Tämä on siis uudelleenteemoitettu Risk Express, jossa perus-Riskin tavoin valloitettiin maanosia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *