Kategoriat
Peliarvostelut

Niagara

Vuoden 2005 Spiel des Jahres -voittaja ei pärjännyt Menolipulle Suomen Vuoden peli -kisassa. Peli on silti mainio valinta koko perheen seurapeliksi ja ehdottomasti näyttävä peli, joka varmasti vangitsee katseet. Zoch tunnetaan taidokkaasti toteutuista peleistään, eikä Niagara ole poikkeus.

Pelin lauta asetellaan nurinpäin käännettyjen laatikonpuolikkaiden päälle. Laudan keskellä on joenuoma, jota pitkin työnnetään kirkkaita muovikiekkoja kuvaamaan joen virtausta. Kiekot putoavat lopulta laudan reunan yli Niagaran putouksiin — ja pelaajien kanootit niiden mukana, jos huono tuuri käy!

Spiel des Jahresin lisäksi Niagara on voittanut Mensa Selectin.

Pelin idea

Niagara

Pelin tarkoitus on kerätä joen törmällä olevista luolista jalokiviä. Pelaajat valitsevat joka vuoro liikkumispisteensä yhtä aikaa, ja liikuttavat sitten kahta kanoottiaan jokea ylös ja alas. Pelaajat voivat pelata myös tuulitoiminnon, jolla joen virtausta voi joko nopeuttaa tai hidastaa.

Pelaajat voivat poimia jalokiviä luolista tai varastaa niitä muilta pelaajilta. Kerätyt jalokivet on kuljetettava yläjuoksulle ja rantaan, jonka jälkeen voi palata taas uudelle hakukeikalle. Kumpaankin kanoottiin mahtuu kerralla vain yksi jalokivi.

Kun kaikki pelaajat ovat liikkuneet, joki virtaa eteenpäin. Joen virtauksen määrää pienin pelattu numerolaatta ja tuuli, joka hidastaa tai nopeuttaa virtausta. Joki virtaa ja vie pelaajien kanootit mennessään, pahimmassa tapauksessa putouksen laidan yli. Menetetyt kanootit saa korvattua, mutta hinta on kallis, joten varovaisuus on paikallaan.

Pelin ideaan voit perehtyä myös Tuomo Pekkasen tekemässä Niagara-esittelyvideossa.

Riskejä ja sattumaa

Voittoon tarvitaan joko neljä samanväristä jalokiveä, yksi kutakin väriä (eli viisi) tai seitsemän mitä tahansa. Kilpailun vuoksi neljän samanvärisen kerääminen voi olla vaikeaa. Yksi kutakin väriä on tavallaan helpoin, mutta se vaatii melomista aivan putouksen partaalle hakemaan vaikeimmin tavoitettavia jalokiviä.

Niagara on varsin kaoottinen peli, jossa pelaajien tekemiset vaikuttavat toisiinsa paljon. Varsinkin useammalla pelaajalla voi vain ihmetellä missä mennään, kun oma vuoro koittaa. Suunnitelmien tekeminen ei siis aina ole helppoa. Yllättäviä sattumia riittää ja mikäpä olisikaan sen hauskempaa kuin katsoa vierestä, kun kaverin kanootti kolisee alas putouksesta.

Lisäosat

Spiel des Jahres -voitosta seurasi paitsi hervottoman kokoinen Niagara-ständi Essenin lautapelimessuille, myös lisäosa. Spirits of Niagara tuo peliin sälää: kuudennen pelaajan tarvikkeet, jokaiselle pelaajalle uuden isomman kanootin, lisää vaihtoehtoja siirtoihin ja jokihenget, jotka auttavat pelaajia. Mukana on myös huvittava kylpevä majava, joka uiskentelee joessa. Lue Spirits of Niagaran suomenkieliset säännöt.

Essenin messuilla 2005 jaettiin myös Diamanten Joe -minilaajennosta, joka sisältää yhden kanootin, jolla Timantti-Joe seilaa pitkin jokea jaellen jalokiviä pelaajille. Lue Diamanten Joen suomenkieliset säännöt.

Suunnittelija:
Julkaisija: Zoch, Marektoy
Ilmestymisvuosi: 2005
Pelaajamäärä: 2-5
Pituus: 45 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *