Kategoriat
Peliarvostelut

Sleuth

Legendaarisen Sid Sacksonin suunnittelema Sleuth ilmestyi yhtä legendaarisessa 3M:n pelisarjassa jo vuonna 1967. Pelin uusimman laitoksen on julkaissut Face 2 Face Games Sid Sackson -sarjassaan.

Sleuth on päättelypeli, jossa pelaajat yrittävät selvittää, mikä jalokivistä puuttuu. Tehtävä vaatii terävää päättelykykyä ja tarkkoja muistiinpanoja.

Pelin idea

Sleuthin kansi36 kortin pakka kuvaa jalokiviä. Timantteja, helmiä ja opaaleja on neljää eri väriä ja jokaista yhdistelmää on yhden, kahden ja kolmen jalokiven kortteina. Yksi korteista otetaan syrjään. Tämä kortti pelaajien on selvitettävä. Loput jaetaan pelaajille. Pelaajat selvittävät mysteeriä etsintäkorteilla, joilla voi kysyä yhden tai kahden elementin kysymyksiä, kuten “onko sinulla timantteja?” tai “onko sinulla vihreitä opaaleja?”

Sleuth on säännöiltään erittäin helppo peli, mutta mysteerin ratkaiseminen ei olekaan aivan helppo tehtävä. Oikeiden asioiden kysyminen on jo itsessään vaikeaa, samoin hyvän muistiinpanotekniikan omaksuminen. Käytetyt Sleuth-muistiinpanolaput ovat parhaimmillaan todella kryptisiä. Joka vuoro saa jotain informaatiota, mutta kuinka sen tallentaa ja hyödyntää myöhemmin?

Mitä enemmän pelissä on pelaajia, sitä vaikeammaksi se käy. Aloittelijoiden kannattaakin aloittaa pienemmistä peleistä. Päättely- eli deduktiopelien ystäville Sleuth on parhaita valintoja ja edelleen 40 vuotta ilmestymisensä jälkeen hyvä valinta. Kevyempää päättelyviihdettä hakeville on tarjolla klassinen Cluedo ja uudempi ja huomattavasti raikkaampi Mystery of the Abbey.

Suunnittelija:
Julkaisija: Face 2 Face Games
Ilmestymisvuosi: 2004
Pelaajamäärä: 3-7
Pituus: 60 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *