Okiyan sisältö

Okiya (Niya)

Okiya on laattojenasettelupeli, jossa kaksi geisha-ryhmää kilpailee keskenään keisarin suosiosta. Simppeli peli tarjoaa kevyttä hupia, tosin teema tuntuu yhtä päälle liimatulta kuin aikaisemmin arvostelemassani Button Up! -pelissä.

Pelin vuonna 2014 ilmestynyt englanninkielinen toinen laitos on nimeltään Niya.

Pelin idea

OkiyaMustat ja punaiset geishat yrittävät saada keisarin suosion itselleen muodostamalla tiettyjä kuvioita puutarhassa. Se koostuu neliön muotoon asetelluista 16 laatasta. Pelin voittaa se, joka onnistuu asettamaan geishansa neljän mittaiseen suoraan tai neliöön. Vaihtoehtoisesti voitto napsahtaa myös silloin, kun onnistuu estämään vastustajan mahdolliset liikkeet.

Pelin sydän ovat sen laatat, joissa kussakin on kuvattuna jokin kasvi ja runollinen symboli. Jokaista kasvia ja symbolia on laatoissa vain neljä kappaletta ja niiden väheneminen vaikuttaa ratkaisevasti kunkin pelikerran muotoutumiseen.

Pelin alussa toinen pelaajista ottaa yhden puutarhan laidoilla olevista laatoista ja asettaa geishansa sen tilalle. Tämän järkeen vuoro siirtyy vastapuolelle, joka joutuu asettamaan oman geishansa sellaiselle laatalle, jossa esiintyy toinen viimeksi poistetun laatan symboleista. Sen jälkeen on jälleen toisen pelaajan vuoro. Tätä jatketaan niin kauan kunnes saadaan aikaiseksi jokin voittamiseen vaadittavista muodostelmista, tai mikäli viimeksi nostetun laatan symboleja ei ole enää yhtään laudalla.

Koska laattojen määrä vähenee jokaisen siirron myötä, myös pelaajien erilaiset toimintamahdollisuudet kaventuvat jatkuvasti. Tämän vuoksi pitkälle edennyt peli tuntuu lopulta rullaavan eteenpäin itsekseen ja voittajan pystyy hahmottamaan jopa ennen varsinaisia siirtoja.

Jälleen mukava pieni peli Cathalalta

Okiya on samaa sarjaa kuin Button Up! ja samat kehut ja haukut sopivat siihenkin. Kyseessä on mukava pieni peli, joka tarjoaa hupia lyhyissä pätkissä. Bruno Cathala on onnistunut vakuuttamaan minut siitä, että hän osaa tehdä kivoja pieniä pelejä. Niissä kaikissa on oma pieni jipponsa, jonka ympärille kokonaisuus rakentuu ja tällä kertaa se löytyy puutarhaa kuvaavista laatoista.Okiyan sisältö

Faktat Okiyasta

Suunnittelija:

Julkaisija: Blue Orange (2012)

Mutkikkuus: Helppo. Säännöt oppii nopeasti.

Onnen vaikutus: Kohtalainen. Puutarha kasataan satunnaisesti uudelleen joka pelin alussa.

Vuorovaikutus: Suuri. Jokainen liike vaikuttaa myös vastapuolen mahdollisiin siirtoihin. Tosin pelin loppupuolella siirtomahdollisuudet kaventuvat huomattavasti.

Teema: Okiya on abstrakti peli, eikä teeman vaihtaminen vaikuttaisi siihen millään tavalla.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä. Peli etenee ripeästi ja lyhyessä ajassa on mahdollista pelata useita otteluja.

Kieliriippuvuus: Itse osat eli laatat ovat täysin kielivapaat, mutta säännöt ovat vain englanniksi.

Pelaajamäärä: 2

Pituus: 10–15 minuuttia

Osta peli itsellesi

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Arvostele Okiya (Niya)

Sinun täytyy rekisteröityä käyttäjäksi voidaksesi arvostella pelejä.

Ääniä:2
Aito keskiarvo:3.50
Tasoitettu keskiarvo:3.28
  • 0: 0
  • 1: 0
  • 2: 0
  • 3: 1
  • 4: 1
  • 5: 0

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Osta Löydä lautapelit -kirja

One thought on “Okiya (Niya)”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.