Kategoriat
Peliarvostelut

Geisha (Okiya, Niya)

Abstrakti kaksinpeli Geisha (Okiya) on japanilaisen geishateemansa takana yksinkertainen ja selkeä peli, jossa pitää muodostaa pelilaudalle kuvioita. Pelaajien toimintamahdollisuudet kaventuvat pelin aikana nopeasti.

Okiyassa kaksi geisha-ryhmää kilpailee keskenään keisarin suosiosta. Simppeli peli tarjoaa kevyttä hupia, tosin teema tuntuu yhtä päälle liimatulta kuin aikaisemmin arvostelemassani Button Up! -pelissä.

Pelin vuonna 2014 ilmestynyt englanninkielinen toinen laitos on nimeltään Niya. Vuonna 2019 Lautapelit.fi julkaisi pelin suomeksi nimellä Geisha.

Geishan kansi

Pelin idea

Mustat ja punaiset geishat yrittävät saada keisarin suosion itselleen muodostamalla tiettyjä kuvioita puutarhassa. Se koostuu neliön muotoon asetelluista 16 laatasta. Pelin voittaa se, joka onnistuu asettamaan geishansa neljän mittaiseen suoraan tai neliöön. Vaihtoehtoisesti voitto napsahtaa myös silloin, kun onnistuu estämään vastustajan mahdolliset liikkeet.

Pelin sydän ovat sen laatat, joissa kussakin on kuvattuna jokin kasvi ja runollinen symboli. Jokaista kasvia ja symbolia on laatoissa vain neljä kappaletta ja niiden väheneminen vaikuttaa ratkaisevasti kunkin pelikerran muotoutumiseen.

Pelin alussa toinen pelaajista ottaa yhden puutarhan laidoilla olevista laatoista ja asettaa geishansa sen tilalle. Tämän järkeen vuoro siirtyy vastapuolelle, joka joutuu asettamaan oman geishansa sellaiselle laatalle, jossa esiintyy toinen viimeksi poistetun laatan symboleista. Sen jälkeen on jälleen toisen pelaajan vuoro. Tätä jatketaan niin kauan kunnes saadaan aikaiseksi jokin voittamiseen vaadittavista muodostelmista, tai mikäli viimeksi nostetun laatan symboleja ei ole enää yhtään laudalla.

Koska laattojen määrä vähenee jokaisen siirron myötä, myös pelaajien erilaiset toimintamahdollisuudet kaventuvat jatkuvasti. Tämän vuoksi pitkälle edennyt peli tuntuu lopulta rullaavan eteenpäin itsekseen ja voittajan pystyy hahmottamaan jopa ennen varsinaisia siirtoja.

Geishan laatat
Lautapelit.fi:n laitoksessa laatat ovat täynnä näin kauniita Hanafuda-kuvioita. Kuva: Mikko Saari

Jälleen mukava pieni peli Cathalalta

Geisha on samaa sarjaa kuin Button Up! ja samat kehut ja haukut sopivat siihenkin. Kyseessä on mukava pieni peli, joka tarjoaa hupia lyhyissä pätkissä. Bruno Cathala on onnistunut vakuuttamaan minut siitä, että hän osaa tehdä kivoja pieniä pelejä. Niissä kaikissa on oma pieni jipponsa, jonka ympärille kokonaisuus rakentuu ja tällä kertaa se löytyy puutarhaa kuvaavista laatoista.

Okiyan sisältö

Faktat Geishasta

Suunnittelija:

Julkaisija: Blue Orange (2012), Lautapelit.fi (2019)

Mutkikkuus: Helppo. Säännöt oppii nopeasti.

Onnen vaikutus: Kohtalainen. Puutarha kasataan satunnaisesti uudelleen joka pelin alussa.

Vuorovaikutus: Suuri. Jokainen liike vaikuttaa myös vastapuolen mahdollisiin siirtoihin. Tosin pelin loppupuolella siirtomahdollisuudet kaventuvat huomattavasti.

Teema: Geisha on abstrakti peli, eikä teeman vaihtaminen vaikuttaisi siihen millään tavalla.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä. Peli etenee ripeästi ja lyhyessä ajassa on mahdollista pelata useita otteluja.

Kieliriippuvuus: Itse osat eli laatat ovat täysin kielivapaat, mutta säännöt ovat vain englanniksi.

Pelaajamäärä: 2

Pituus: 10–15 minuuttia

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

2 vastausta aiheeseen “Geisha (Okiya, Niya)”

Kärkkäisen tarjous käänsi katseen Geishan suuntaa. Pelin on n. 5 minuutin peliksi yksi parhaimmista kaksinpeleistä. Yksinkertainen ja koukuttava. Abstrakti peli, jonka teema voisi toki olla mikä vaan. Mutta geishateema sopii ja laattojen kasvit sekä aiheet sopivan nousevan auringon maahan. Hanafuda-pelikorttien käyttäminen sopii kuvitukseen.

Pelaamaan pääsee siis nopeasti, koska säännöt ovat tosi helpot. Niin kuin ristinolla, mutta kuitenkin enemmän… Kahta samanlaista peliä ei tule, joten peliä kyllä pelaa useammankin kerran. Pelin voitosta voi pelata myös useammalla tavalla (yksi kierros, kolme voittoa, pistevoitto).
Kyllä, ”kiva pieni peli”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *