Kategoriat
Peliarvostelut

Red7

Carl Chudyk tunnetaan mutkikkaista korttipeleistään. Chudykin ja Chris Cieslikin Red7:n perusidea on yksinkertainen, mutta ovela: sinun pitää olla voittamassa vuorosi päätteeksi, muuten häviät ja olet ulkona.

Red7:n pakassa on seitsemän maata (väriä) ja jokaisessa numerot yhdestä seitsemään. Vuorollaan voi joko pelata kortin uudeksi voittoehdoksi, pöydätä eteensä kortin omaan palettiinsa, tai tehdä molemmat.

Voittamassa pitää kuitenkin olla oman vuoronsa lopuksi. Pelaaja häviää, jos ei vuorollaan pysty venkoilemaan itseään voittavaan asemaan. 

Red7:n kansi

Sateenkaaren värit

Jokainen väri vastaa aina yhtä voittoehtoa. Voittoehdot ovat:

  • Punainen: Peli alkaa aina punaisella voittoehdolla, jonka mukaan korkein kortti voittaa.
  • Oranssi: Eniten samaa numeroa. 
  • Keltainen: Eniten saman värisiä kortteja.
  • Vihreä: Eniten parillisia kortteja.
  • Sininen: Eniten eri värejä pöydässä.
  • Indigo: Eniten kortteja numerojärjestyksessä.
  • Violetti: Eniten kortteja, joiden numeroarvo on alle neljä.

Värien arvojärjestys on punaisesta violettiin, punainen ollessa paras väri ja violetin huonoin. Sillä on merkitystä tasatilanteiden ratkomisessa. Tasatilanteet ratkaistaan katsomalla ensin korkein kortti. Jos peli on edelleen tasan, katsotaan korkeimman kortin väriä ja punainen, tai lähimpänä punaista oleva väri, voittaa.

Viisi korttia kädessä: indigo 4, sininen 4 ja 7, vihreä 4 ja punainen 2.
Kolme samaa numeroa kolmessa eri värissä. Tällä kädellä luulisi pysyvän useammankin kierroksen mukana. Huomaa punaiset korttisuojat! Kuva: Valtteri Sankari

Hankalaa kädenhallinta

Jokainen käsi on mielenkiintoinen pulma ratkaistavaksi. Valintoja pitää tehdä sen suhteen, mitkä kortit pöytää ja mitkä taas laittaa uudeksi voittoehdoksi.

Pöydätyt kortit haluaa saada mahdollistamaan monet eri mahdollisuudet voittoon, jolloin muiden ei ole niin helppoa vaihtaa sääntöä. Eteenpäin kannattaa miettiä niin monen vuoron päähän kuin mahdollista. Omintakeisesta perusideastaan huolimatta Red7 muistuttaa perinteisiä korttipelejä.

Kuten korttipeleissä yleensä, myös Red7:ssä on paljon tuuria mukana. Joskus jaetulla kädellä voi hävitä jo ensimmäisellä vuorolla. Erät ovat kuitenkin nopeita, joten kauaa ei joudu odottelemaan. 

Kolme pöydättyä korttia: oranssi 3, vihreä 1, violetti 3.
Näillä pöytäyksillä on vahvoilla eri värien ja alle neljän arvoisten korttien vertailussa. Kuva: Valtteri Sankari

Erilaisia pelitapoja

Pelin mukana tulee myös muutama variantti, jotka lisäävät valintoja ja pelin kestoa. Advanced -pelimuodossa saa nostaa pakasta uuden kortin, jos pelaa voittoehdoksi uuden kortin, jonka numeroarvo on suurempi, kuin omien pöydättyjen korttien lukumäärä. 

Yksittäisten jakojen sijasta voi pelata johonkin tiettyyn pistemäärään asti. Tällöin voittaja saa pisteiksi jaon lopuksi ne kortit, jotka toteuttivat voittoehdon. Jos voitti punaisella voittoehdolla, saa pisteiksi korkeimman korttinsa. 

Mielestäni paras tapa pelata on 30 pisteeseen Advanced-pelimuodolla. Yksittäiset huonot jaot eivät silloin paina niin paljoa ja lisäkorteilla voi huonokin käsi parantua. Lisäksi kesto pysyy silloin maltillisena. Parittomien korttien erikoiskyvyistä en välittänyt, ne tuntuivat lähinnä lisäävän kestoa. Toki ne tietyllä tavalla tasapainottavat peliä, koska parittomille ei ole omaa voittoehtoa.

Väriteema on pintaa, mutta ihan hauska. Huonossa valaistuksessa varsinkin sinisen pään värejä voi olla vaikea erottaa toisistaan. Värisokeutta ajatellen kaikissa korteissa kyllä lukee, mitä väriä ne edustavat, mutta jonkinlaiset symbolit helpottaisivat erottamista.

Faktat Red7:stä

Suunnittelija: ,

Julkaisijat: Asmadi Games (2014)

Mutkikkuus: Perusidea on yksinkertainen. Hyvin pelaaminen vaatii suunnitelmallisuutta. Lisäsäännöt nostavat vaikeusastetta, mutta eivät mitenkään mahdottomasti.

Onnen vaikutus: Korttituuri voi ratkaista pelin, mutta myös ovelille peliliikkeille on tilaa.

Teema: Väriteema auttaa sääntöjen sisäistämisessä (punainen on paras, violetti huonoin), jos väriympyrä on tuttu, mutta voisi toki olla mitä tahansa.

Uudelleenpelattavuus: Jokainen jako on aina omanlaisensa pulma, joten kyllä tätä mielellään aina jaon tai kaksi lätkii, varsinkin jos pitää korttipeleistä.

Kieliriippuvuus: Säännöt, apulaput ja kortit ovat englanniksi, mutta suomenkielisillä apulapuilla pärjää tarvittaessa. Ilman lisäsääntöjä pelatessa sisäistettävää ei ole paljoa.

Pelaajamäärä: 2–4, mutta ei mikään estä viidelläkään pelaamista.

Kesto: 10–45 minuuttia, riippuen pelataanko pisteisiin ja minkälaisilla säännöillä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *