Kategoriat
Peliarvostelut

Ave Caesar

Leipää ja sirkushuveja! Alunperin jo vuonna 1989 ilmestynyt Ave Caesar on kilpa-ajopelien klassikko, jossa ajetaan Rooman Circus Maximusta ympäri hevosvaunuilla. Muista tervehtiä Caesaria!

Kilpa-ajopeleille tyypillisesti Ave Caesarin tavoite on helppo sisäistää: ole ensimmäisenä maalissa kolmen kierroksen kisassa. Yksi mutka matkalla kuitenkin on: joko ensimmäisen tai toisen kierroksen lopussa on ajettava keisarinkujalle ja tervehdittävä kisojen arvovaltaisinta vierasta huutamalla ”ave caesar!” ja luovuttava kolikostaan.

Peli ilmestyi jo vuonna 1989, jolloin Ravensburger julkaisi siitä myös pohjoismaisen painoksen. Uusia painoksia on tullut vielä 2000-luvulla, ensin Pro Ludolta ja Cafe Gamesilta vuonna 2006 ja uusimpana DiceTree Gamesilta vuonna 2022.

Jutun kuvitus on vuoden 1989 pohjoismaisesta painoksesta, mutta hahmot ja kolikot on maalattu.

Korttivetoista kilpa-ajoa

Pelin vetojuhtina toimivat kortit. Jokaisella pelaajalla on identtinen 24 kortin pakka, jossa on numerot 1–6 neljä kertaa kukin. Aloittaja arvotaan, jokainen nostaa pakastaan kolme korttia ja tämän jälkeen pelivuorot etenevät vuorotellen myötäpäivään. Vuorollaan pelaaja pelaa yhden käsikorteistaan, liikuttaa nappulaansa kortin numeroarvon verran askeleita eteenpäin ja vuoron lopuksi nostaa kortin.

Pelin juju on korttien pelaamisessa. Toisten pelaajien läpi ei saa mennä ja korttia ei voi pelata, jos ei voi liikkua radalla koko numeroarvon verran. Johdossa oleva pelaaja (tai pelaajat) ei saa pelata kuutosta, suurinta korttia. Vuorollaan ei siis välttämättä voi pelata mitään.

Radalla on solmukohtia, joihin parkkeeraamalla estää muita pääsemästä ohi. Lisäksi mutkissa on kaksi kaistaa ja ulkokautta kiertäminen kuluttaa enemmän askelia. Ulkokurveja tuleekin välttää, koska pakan kortit eivät riitä maaliin pääsyyn, jos joutuu liian monta kertaa taittamaan matkaa pidemmän kaavan kautta. Pelatut kortit nimittäin pysyvät poistopakassa loppuun asti.

Keisarin tervehtimistä ei sovi myöskään jättää väliin, sillä pelaaja häviää pelin, mikäli tervehtiessä heitettävä kolikko on vielä maaliin tullessa taskussa. Tämä pelin alkuperäisestä kilpa-autoteemasta muistuttava ”varikkopysähdys” tuo oman mausteensa kisailuun. Mennäkö tervehtimään heti ensimmäisen kierroksen päätteeksi, vai toivoako parempaa saumaa ensi kierrokselle? Pahimmassa tapauksessa toinen pelaaja blokkaa pääsyn kujalle ja joudut passaamaan vuorosi pelaamatta korttia. Tämä on ainoa tilanne, jossa korttia ei ole pakko vuorollaan pelata. Tosin itse tykkään pelata tylyllä kotisäännöllä, jonka mukaan passata ei voi edes keisarinkujalle pääsemiseksi vaan blokatuksi tullessa ajetaan ohi ja tullaan diskatuksi!

Kuten yllä olevasta saattaa arvata, Ave Caesar ei sovellu herkkänahkaisille. Kolmen kortin käsi tekee pelistä hyvin taktisen ja paras peliliike on useimmiten se, joka aiheuttaa eniten harmia kanssakilpailijoille. Uusille pelaajille kannattaakin heti tehdä selväksi, että mikä on homman nimi. Onneksi vuorot ovat nopeita, eikä yhdessä kisassakaan kauaa mene.

Tiivis kisa

Napakka kesto on Ave Caesarin ehdoton valttikortti. Yksi kolmen kierroksen kisa menee helposti puoleen tuntiin sääntöselityksineen päivineen, joten jos pelihyllyssä on paikka kuusi pelaajaa vetävälle näyttävälle fillerille, suosittelen Ave Caesaria lämpimästi.

Ohjekirjassa kehotetaan ajamaan useampi kisa ja laskemaan pisteitä, mutta omassa pöydässäni yksi kolmen kierroksen ajelu on ollut ihan riittävä kerta-annos simppeliä vaunukilpa-ajoa.

Saatavuus Suomessa vanhahkolla pelillä on heikko. Oman vuoden 1989 pohjoismaisen painoksen nappasin käytettynä sosiaalisen median kauppapaikalta. Erot eri versioiden ovat lähinnä kosmeettisia, mutta jotain pieniä eroavaisuuksia säännöissäkin on. Kaikissa ajetaan kilpaa ja blokkaillaan vastapelureita. Cafe Gamesin ja Pro Ludon versiossa on vähemmän ratoja, DiceTreen tuore painos on taas kaikista hienoin ja monipuolisin.

Faktat Ave Caesarista

Suunnittelija:

Julkaisija: Ravensburger (1989)

Mutkikkuus: Radassa on mutkia, mutta peli on hyvin suoraviivainen.

Onnen vaikutus: Suuri. Kortit määräävät miten vuorollasi liikut ja kädessä on kerrallaan vain kolme korttia.

Vuorovaikutus: Suuri. Useimmiten paras peliliike on se, jolla olet mahdollisimman paljon kanssapelurien tiellä.

Teema: Antiikin Rooma -teema sopii hyvin, mutta voisi periaatteessa olla jokin muukin kilpa-ajo.

Uudelleenpelattavuus: Kyllä tätä silloin tällöin isolla porukalla yhden kisan pelaa. Mistään kovin syvällisestä pelistä ei kuitenkaan ole kyse.

Saavutettavuus: Pelin korteissa on vain numeroita 1–6.

Pelaajamäärä: 2–6 (painoksesta riippuen), mitä enemmän sen hauskempaa.

Pituus: Yhden kisan pelaa sääntöselityksineen 30 minuuttiin.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *