Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 3.2.2020: Alkuvuoden uutuustulvaa

Dale of Merchants 3 on tulossa! Esittelyssä Lautapelit.fi:n, Asmodeen, AEG:n, Portal Gamesin ja Cranio Creationsin uutuuksia, uusi KeyForge-setti, Kickstarter-pelejä ja paljon muuta!

Dale of Merchants 3 on tulossa

Dale of Merchants Collectionin omistajat ovat olleet hyvin tietoisia siitä, että Dale of Merchantsin kolmas osa on tulossa, Collectionin laatikossa kun on paikat kolmannen osan korteille, välilehtiä myöten.

Lands of Galzyr -suunnitelmat vain hieman huolestuttivat – jos seuraava Dale of Merchants tehdään vasta Lands of Galzyrin jälkeen, se voi viivästyä pitkäänkin. Näin ei kuitenkaan ole, vaan Sami Laakso ilmoitti juuri, että Dale of Merchants 3: The Grand Continental Railway tulee Kickstarteriin kesällä 2020.

Dale of Merchants 3: Grand Continental Railwayn kansi ja kaksi mallikorttia

Lautapelit.fi:n uusia pelejä

Tammikuussa ilmestyi pari Lautapelit.fi-uutuutta.

Game of Phonesin kansi

Game of Phones on varsin mittainen seurapeli, jossa on älypuhelimeen liittyviä tehtäväkortteja. Tuomari lukee kortista tehtävän (“Etsi kuva parhaiten tuomaria muistuttavasta eläimestä.”, “Näytä tuomarille noloin puhelimessasi oleva sovellus.”, “Näytä tuorein kuva, jonka olet vastaanottanut somessa.”, “Näytä tuomarille noloin kuva, jonka olet ottanut.”), muut pelaajat suorittavat tehtävän ja tuomari valitsee kuka voittaa.

Speed Colorsin kansi

Speed Colors on värityspeli, jossa pitää värittää mustavalkoisia kuvia. Pelissä on pieni muistipelielementti, sillä värien pitää mennä ihan tietyllä tavalla eikä mallia saa luntata värittämisen aikana. Pisteitä tulee värittämisen nopeudesta ja tarkkuudesta. Pelin yhtenä twistinä tussien korkkeja vaihdetaan kierrosten välillä, mikä vaikeuttaa elämää pelin edetessä.

Asmodeen uusia käännöksiä

Detective Clubin kansi

Asmodee Nordicsin kuvastosta paljastui tulevia suomennospelejä. Detective Club on partypeli Mysteriumin kehittäjältä Oleksandr Nevskiyltä. Yksi pelaajista – tiedonantaja – valitsee sanan ja paljastaa sen kaikille muille paitsi yhdelle pelaajalle eli salaliittolaiselle. Kukaan ei tiedä salaliittolaisen identiteettiä.

Kaikki pelaavat sen jälkeen yksi kerrallaan kaksi kuvakorttia, joiden pitää jotenkin liittyä annetuun sanaan. Kun kaikki ovat pelanneet kaksi korttiaan, tiedonantaja paljastaa sanan ja kertoo, miten valitut kortit kuvaavat aihetta. Muut pelaajat tekevät samoin ja lopuksi yritetään äänestää, kuka salaliittolainen on.

Azul: Summer Pavilionin promokuva, jossa kaksi pelilautaa ja laattoja jaossa.
Kuva: Next Move Games

Suurensuuri yllätys ei ole, että myös Azul – Summer Pavilion saadaan suomeksi. Suositun pelisarjan kolmas osa jatkaa tutuilla laduilla, mutta tuo peliin vähän uutta. Peli on saanut oikein hyvän vastaanoton.

Kupongintäyttöpelien ystäville suomennetaan Railroad Ink: Red ja Railroad Ink: Blue, jotka ovat perinteisiä moninpelipasiansseja. Pelaajat rakentavat rautateitä kupongeilleen nopanheittojen perusteella. Eri versioissa on erilaiset erikoissäännöt: punaisessa on laavaa ja meteoriitteja, sinisessä jokia ja järviä.

Tarkemmista julkaisuajankohdista ei ole vielä tietoa. (Päivitys: Railroad Inkin arvostelu)

Railroad Inkin punaisen ja sinisen boksin kannet

KeyForgen neljäs setti julkaistu

KeyForge: Mass Mutationin 2 pelaajan Starter Setin kansi.

Neljäs KeyForgen setti on nimeltään Mass Mutation. Korttipoolissa on 422 korttia, joista 250 on täysin uusia. Brobnar poistuu korttisetistä ja tilalle palaa Sanctum. Uusi setti julkaistaan yksittäisinä Archon-pakkoina, Deluxe Archon -pakkoina joissa on yksi pakka ja yhden pelaajan tokenit ja Two-Player Starter -settinä, jossa on kahden pelaajan tarvikkeet.

Teemana ovat mutaatiot, joten korteista löytyy uusia mutanttiversioita vanhoista tutuista korteista. Bad Pennystä tulee Rad Penny, joka tuhouduttuaan sekoittuu takaisin pakkaan käteen palaamisen sijasta. Charetten mutanttiversio on Snarette, joka rohmuaa æmberia hitaammin, mutta voimakkaammin.

Uusi avainsana Enhance parantaa pakan muita kortteja. Aikaisemmin korteissa on ollut æmber-bonusikoneita eli kun kortin on pelannut, on saanut æmberia. Nyt uusina ikoneina on capture jolla saa varastaa æmberia, damage joka tekee yhden vahingon ja draw, jolla saa nostaa kortin. Esimerkiksi Armory Officer Nel antaa kortinnosto-ominaisuuden jollekin toiselle pakan korteista. Ominaisuus on valmiiksi painettuna korttiin, mikä tekee tästä kortista erilaisen kuin tavallisesti. Enhance käyttää KeyForgen teknisiä mahdollisuuksia hienosti hyväkseen.

Toinen erikoinen ominaisuus on giganttisen kokoiset olennot, jotka ovat kahden kortin kokoisia. Molemmat kortit pitää olla kädessä ja ne on pelattava yhtä aikaa. Deusillus on 20 voiman hirviö, joka peliin tullessaan vangitsee vastapelaajan kaiken æmberin ja tekee viisi vahinkoa jonnekin ja aina kun se taistelee tai niittää, se tekee kaksi vahinkoa kaikkiin vihollishirviöihin.

Lisätietoja Fantasy Flightin julkaisutiedotteesta.

Valikoima KeyForge: Mass Mutationin kortteja.

John Bohrer kertoi nimimerkeistään

Winsome Gamesin John Bohrer kertoi Winsome Gamesin sähköpostilistalla käyttämistään nimimerkeistä. Suomennan tähän, koska kaikessa eriskummallisuudessaan ja äkkivääryydessään Bohrer on vain kiinnostava tyyppi – ja pelisuunnittelijana kyllä tietynlaisten pelien mestari.

Käytin alkuun omaa nimeäni, kunnes Heather Barnhorstin johtama ja Mayfair Gamesin Darwin Bromleyn rahoittama Train Gamers’ Association laittoi pelini kiellettyjen listalle. Pelejäni ei saanut enää pelata TGA:n turnauksissa.

Silloin aloin käyttämään Martin Wallacen nimeä, aina Age of Steamiin asti. Martin oli tyytyväinen tähän ja SUMO-lehden kehuviin arvioihin. Hän halusi olla kuuluisa pelisuunnittelija, minä en siitä välittänyt.

Tein sen jälkeen 18xx-pelin Rail Gamer -lehdelle. En voinut käyttää Martinin nimeä, koska kaikki tiesivät, ettei Martin pelannut 18xx-pelejä. Keksin Harry Wun nimen yhdessä oppi-isäni, ylpeästi taiwanilais-amerikkalaisen professori Henry Y. Chaungin kanssa.

Riideltyäni Age of Steamista Martinin kanssa, käytin Harry Wun nimeä jatkossa tietynlaisiin peleihin. Toisenlaisiin peleihin käytin David V. H. Petersiä, joka on yhdistelmä neljää Winsome-kaveriani Pittsburghissa – Davea, Vinceä, Hudsonia ja Peteriä. Joihinkin peleihin käytin Eddie Robbinsia, vuonna 1992 menehtynyttä lankoani. Beni Seemann oli entisen tyttöystäväni kissa. Nimellä Matthias Burtt ei löytynyt Googlesta mitään, joten oli helppo löytää keskustelua peleistä googlailemalla. Se oli kätevää. Minulla oli muitakin nimimerkkejä, mutta ei niistä sen enempää.

Minulla ei ole tarvetta nähdä nimeäni joka paikassa. Minulle riittää, että oikea nimeni on listattu patentti- ja tavaramerkkirekisterissä, tekijänoikeusrekisterissä, passissani, ajokortissani ja taloni omistuskirjassa. Olen käyttänyt nimimerkkejä vuosikymmeniä ja aion käyttää niitä vastedeskin peleissä ja lehtijutuissa.

AEG:n uutuuksia

Truffle Shufflen kansi

AEG:ltä ja Point Salad -pelin tekijöiltä tulee seuraavaksi Truffle Shuffle, suklaakonvehtiaiheinen peli. Peli on nopea draftauspeli, jossa kerätään suklaatryffeleitä 7 Wonders Duelin mieleen tuovasta korttipyramidistä. Tryffeleistä kootaan asetelmia ja settejä myytäväksi.

Santa Monica -pelissä rakennellaan naapurustoa Etelä-Kaliforniassa draftaamalla. Rakennatko rauhallisen luontoelämyksen, turisteja täynnä olevan biitsin vai jotain siltä väliltä? Pelin on suunnitellut Josh Wood. Box of Treats on puolestaan ensimmäinen lisäri Woodin Cat Lady -peliin.

Mystic Valen suunnittelijalta John D. Clairilta tulee Cubitos, nopanheittoa ja onnenkoetusta yhdistelevä peli, jossa edetään kilparadalla noppia heittäen. Mystic Vale: Nemesis taas on uusin lisäri Mystic Valeen.

Moliisin veljesten Lost Atlantis -pelin piti ilmestyä jo loppuvuodesta 2018, mutta peli on viipynyt matkalla. Nyt julkaisua luvataan vuoden 2020 aikana.

Lost Atlantis -pelin kansi

Cranio Creationsin uutuuksia

Italialaisen Cranio Creationsin vuoteen 2020 mahtuu uusi versio Wolfgang Kramerin ja Michael Kieslingin Maharaja-pelistä. Peli ilmestyi alunperin vuonna 2004 Phalanxilta. Uusi laitos saa uusitun ulkoasun ja peliä on muutenkin virkistetty.

Maharajan kansi

Flaminia Brasinilta, Virginio Gigliltä ja Simone Lucianilta tulee Giglin ja Lucianin Grand Austria Hotelin inspiroima Golem. Nimen mukaisesti juutalaisen mytologian äärellä ollaan: pelaajat ovat rabbeja, jotka luovat ja kasvattavat omia golemeitaan savesta. Jos golemista tulee liian vahva, se tuhoaa kaiken tieltää, joten varovaisuus on paikallaan.

MEOW on Reiner Knizian uusi peli, joka kuulostaa aika yksinkertaiselta: joka kierros pelaajat pelaavat kortin ja parhaan kortin pelannut voittaa palkinnon. KAikki palkinnot eivät kuitenkaan ole positiivisia… Eli saapa nähdä, jotain yksinkertaisen nokkelaa tästä voi tulla.

MEKHANEn kansi

MEKHANE on Roberto Grasson puolituntinen peli, jossa kerrotaan tarinaa pelihahmoista käyttäen tarinakortteja. Jokaisen luvun lopussa kohtalo ratkaisee tarinan perusteella, kuka hahmoista kuolee. Pelin lopussa voiton vie se pelaajista, jonka suosikkihahmo on selviytynyt.

Machination on Matthew Dunstanin ja Phil Walker-Hardingin peli, jossa autopurkaamolla kerätään oikeita autoja pinoihin varastoon. Nopeimmin tavoittensa täyttänyt pelaaja saa parhaat bonukset.

Neppailua erämaassa

Sonoran kansi

Pandasaurus Gamesilta tulee vakavasti omituinen Sonora, yhdistelmä kupongintäyttöä ja neppailua. Pelilaudalla neppaillaan kiekkoja Crokinolen tapaan ja neppailun tuloksista sitten riippuu, mitä oman kupongin neljännestä täytetään. Laudalla on myös bonusalueita, joihin osumisesta saa hyötyä.

Raunioilla täytetään kilpaa alueita, ensimmäisenä alueen täyttänyt saa parhaat pisteet. Kanjonissa täytetään aluetta polyomino-paloilla ja yritetään saada erilaisia kaktuksia ympäröityä. Joenpohjassa edetään reittejä pitkin ja mutahalkeamissa muodostetaan kolmioita.

Sääntökirja löytyy netistä. Peli ilmestyy kesällä 2020.

Sonora-pelin promokuvia: pelilauta ja pelaajan kuponki
Kuva: Pandasaurus Games

Portal Gamesin uutuuksia

Vienna Connectionin kansi

Portal Games järjesti vuosittaisen Portalcon-tapahtumansa 25.1.2020 viikonloppuna. Ignacy Trzewiczek esitteli tapahtumassa vuoden 2020 tulevia julkaisuja.

Vienna Connection on Detective: A Modern Crime Board Gamen pelimekaniikkaan perustuva itsenäinen peli, joka muuttaa kuvioita hieman kertoakseen vuoteen 1977 sijoittuvan vakoojatarinan. Pelaajat ovat Eurooppaan lähetettyjä CIA:n agentteja, jotka selvittävät Wienissä murhatun amerikkalaisen James Wernerin mystistä kuolemaa.

Detectiveen tulee lisämateriaalia. Dig Deeper on ensimmäinen tapaus Detective: Signature Series -sarjassa. Rob Daviaun kirjoittama tapaus sijoittuu 1970-luvun Yhdysvaltoihin, jossa pelaajat selvittävät paikallispoliitikon kuolemaa.

Imperial Settlers: Empires of the Northin Barbarian Hordes -lisäosan kansi

Robinson Crusoe: The Book of Adventures on Joanna Kijankan kehittämä skenaariokirja Robinson Crusoeen. Skenaariot on järjestetty vaikeusasteen, monimutkaisuuden ja teeman mukaan ja skaalaa riittää lasten kanssa pelaamisesta leppoisan perhepelailun kautta masokistien kokoontumisiin. Kijanka tekee myös toisen lisäosan Imperial Settlers: Empires of the Northiin. Barbarian Hordes lisää peliin pari barbaariklaania.

Imperial Settlersiin Kijankalta tulee myös lisäri Rise of the Empire, jossa on avoin kampanjapeli. Pelaajien valtakunnat kehittyvät ja saavuttavat uusia aikakausia, tavoitteita, teknologioita ja provinsseja kampanjan edetessä.

Lautakunta

Lautakunta on tammikuun ajan tauolla ja palaa uusin jaksoin helmikuussa.

Lyhyet

Clash of Cultures: Monumental Editionin kansi

Marraskuussa 2020 WizKidsiltä ilmestyy Clash of Cultures: Monumental Edition, uusi laitos alunperin vuonna 2012 ilmestyneestä Christian Marcussenin Clash of Culturesista. Pelin lisäri Civilizations on malliesimerkki Z-Manin sen ajan toiminnasta: lisäriä julkaistiin pieni erä, joka myytiin heti, eikä uusia painoksia kuulunut. Lisäriä on sittemmin myyty yli 200 dollarin hintaan.

Uusi Monumental Edition sisältää peruspelin, Civilizations-lisärin ja Aztecs-lisärin. Ulkoasu on uusittu ja mukana on miniatyyrit maailman ihmeille. Ihan halpa ei tämäkään laitos ole, suositushinta on $140.

Beezin kansi

Next Move Gamesin (Azul, Reef) seuraava nelikirjaimisella nimellä varustettu peli on Beez, Dan Halstadin suunnittelema mehiläispeli. Pelissä optimoidaan lentoreittejä ja kerätään mettä pesiin. Kilpailu mehiläisten kesken on kovaa ja liikkumismekanismi vaikuttaa sekä meden säilömiseen että pisteiden kertymiseen. Luvassa on nättiä, yksinkertaista ja nokkelaa, jos Next Moveen on luottamista. Peli ilmestyy kesällä 2020.

Funko Games on esitellyt uudet Funkoverse Strategy Gamet. Jurassic Parkista on kaksi versiota: kaksinpeli, jossa Ian Malcolm kohtaa T. Rexin ja 2–4 pelaajan peli, jossa on Alan Grant, Ellie Sattler, Ray Arnold ja Velociraptor. Tyttökullat saa kaksinpelijatkon, jossa tulevat Dorothy ja Sophia. Lisäksi on yksittäinen hahmo Aggretsuko saman nimisestä animaatiosarjasta.

Funkoverse Strategy Game: The Golden Girls -paketti
Alma Materin kansi

Eggertspieleltä tulee Alma Mater, italialaisen Acchittocca-tiimin eli Flaminia Brasinin, Virginio Giglin, Stefano Luperton ja Antonio Tinton suunnittelema peli, jossa pelaajat ovat 1400-luvun yliopistojen rehtoreita. Yliopistot kilpailevat henkilökunnasta ja opiskelijoista, vaihtavat tietoa ja kehittävät osaamistaan. Peli ilmestyy kesällä Gen Conissa.

Era: Medieval Age laajentuu kekseliäästi nimetyllä Era: Medieval Age Expansionilla, joka lisää peliin teitä ja jokia, uusia rakennelmia, uuden onnettomuuten ja neljä skenaariota.

Deep Print Gamesin logo

Plan B Games osti Eggertspielen vuonna 2017 ja Eggertspielen perustaja Peter Eggert ilmoitti silloin osallistuvansa pelien kehitykseen kolmen vuoden ajan. Nyt kolme vuotta ovat kuluneet ja Eggert on vapaa uusiin kuvioihin. Eggert on ottanut seurakseen vanhat Eggertspielen työntekijät Philipp El Alaouin ja erinomaisena editorina tunnetun Viktor Kobilken ja perustanut Frosted Gamesin Matthias Nagyn ja Pegasuksen Karsten Esserin ja Andreas Finkernagelin kanssa uuden Deep Print Gamesin.

Deep Printin ensimmäinen julkaisu on Michael Kiesling ja Wolfgang Kramerin Renature, josta ei tiedetä vielä muuta kuin se, että kyseessä on aluehallintapeli, jossa on dominoita. Peli ilmestyy Essenissä 2020.

Shadowed Paths -lisäosan kansi

The Lord of the Rings: Journeys in Middle-earth saa jatkoa. Shadowed Paths -lisäosa tuo peliin uusia sankareita, vihollisia, maastoja ja esineitä. Seikkailut vievät pelaajat Synkmetsän varjoihin ja Morian halleihin. Uusista sankareista löytyy Gandalf, Arwen, Eleanor, Balin ja Dis. Vihollisten huippuna on tietysti Balrog.

Varjoisille poluille päästään kesään 2020 mennessä.

Shadowed Pathsin sankari- ja hirviöfiguurit.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Rocketmenin kansi

Rocketmen on Martin Wallacen peli avaruuden valloittamisesta. Peli on noin tunnin mittainen pakanrakennus- ja talouspeli, jossa yritetään sekä suorittaa tehtäviä että saada riittävästi rahaa. Laukaisujen tekeminen poistaa kortteja pakasta väliaikaisesti, mikä on mielenkiintoinen kierre tavalliseen pakanrakennukseen.

All-in-paketti miniatyyreineen ja pelialustoineen maksaa 89 puntaa. Pelkkä peli ja yksinkertaiset Kickstarter-bonusminiatyyrit maksavat 23 puntaa. Postikuluja on luvassa vähintään 12 puntaa. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2020. Kampanja löytyy täältä. Kampanja päättyy jo torstaina 6.2.2020.


Q.E.:n kansi

On Tour ja Q.E. ovat mainioita pelejä, joita saa vain suoraan BoardGameTables.comilta. Molempien painokset ovat vähissä, joten Kickstarterissa on nyt tarjolla uudet painokset molemmista.

On Tourin kansi

Q.E.:ssa muuttuu hieman shekkien materiaali. Jos jollakulla on ollut ongelmia shekkiensä kanssa, kampanjan aikana on mahdollista saada uudet ilmaiseksi. Muita muutoksia peliin ei ole tulossa.

On Tourin liian ison boksin korkeus puolitetaan ja mukana tulee suoraan kahdeksan pelilautaa neljän sijasta. Jos haluaa yli kahdeksan pelaajan pelejä, pitää sitten ostaa kaksi laatikkoa (alunperin tuplasti isommassa boksissa tuli neljä pelilautaa, ja tilaa oli kuudelletoista). Lisäksi pelilaudat ovat nyt kaksipuolisia, toisella puolella on Euroopan kartta, jossa yhteyksiä eri maiden välillä on vähemmän, mutta etäisyydet ovat pienempiä.

28 dollarilla saa On Tourin uuden sisällön, 38 dollarilla On Tourin tai Q.E.:n, 66 dollarilla molemmat ja 136 dollarilla BoardGameTables.comin koko tuotannon. Toimitukset ovat verottomia ja luvattu heinäkuulla 2020. Kampanja löytyy täältä.

Lähikuva On Tourin Euroopan kartasta

The Rival Networksin kansi

The Rival Networks on kaksinpeliversio Gil Hovan The Networks -pelistä. Kilpailevat tv-yhtiöt taistelevat yhä katsojista ja yrittävät kehittää kamalaa ohjelmatarjontaansa vetävämmäksi. Peli muistuttaa paljon alkuperäistä, mutta on nopeampi ja virtaviivaisempi ja tosiaan vain kahdelle pelaajalle.

Peli maksaa 39 dollaria Suomeen toimitettuna. Veroton toimitus on luvattu joulukuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Micro Cityn kansi

Micro City (2nd Edition) on uusi versio vuonna 2018 ilmestyneestä mikrokokoisesta kaupunginrakennuspelistä. Tarjolla on ilmainen print’n’play-testimahdollisuus. Peli sai alkunsa print’n’play-soolopelinä, uuteen laitokseen on lisätty kaksinpeli joko yhteistyönä tai vastakkain, kuvitus on uusittu ja mukana on myös uusi lisäosa. Peli tarjoaa pieneen tilaan mahtuvan, alle puolessa tunnissa pelattavan kaupunginrakennuselämyksen.

Peli maksaa 14 puntaa ja noin viiden punnan postikulut päälle. Toimitus on veroton ja luvattu kesäkuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Migration Marsin kansi

Migration: Mars on taas uusi peli Marsin asuttamisesta. Noin 90–120 minuutin mittainen peli on resurssien keräämistä, rakennusten rakentamista ja oman siirtokunnan kasvattamista. Pelimekaniikkana on erikoinen heitä-ja-liiku-systeemi, jossa kierretään pelilaudan reunan rataa vähän Monopolyn hengessä. Sääntökirjasta voi perehtyä tarkemmin.

Peli maksaa 54 dollaria. Postikuluiksi arvioidaan 16 dollaria ja toimitus on luvattu verovapaasti elokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Tortuga 2199:n kansi

Tortuga 2199 (ei mitään sukua Tortuga 1667:lle) on avaruuspiraattiteemainen pakanrakennus-, kartoitus- ja aluehallintapeli. Pelaajat ovat piraattikapteeneita, jotka yrittävät rikastua.

Peli maksaa 59 dollaria, 79 dollarilla saa mukaan pelialustan. Postikuluiksi arvioidaan noin 20 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu elokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Here to Slayn kansi

Here to Slay on roolipeliaiheinen korttipeli, jossa kootaan sankarilauma ja lähdetään murhaamaan monstereita. Peli on tienannut Kickstarterissa jo yli miljoonan, koska se on samoilta tekijöiltä kuin 1,9 miljoonaa dollaria kerännyt Unstable Unicorns.

Perusmalli maksaa 29 dollaria Suomeen toimitettuna. Kickstarter-yksinoikeusversion saa 34 dollarilla. Muitakin malleja on, huipennuksena Ultimate Collector’s Set, jonka hintalappu on 173 dollaria. Veroton toimitus on luvattu syyskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Jurassic Partsin kansi

Jurassic Parts on fossiilinmetsästyspeli, jossa pelaajat yrittävät löytää mahdollisimman paljon dinosaurusten fossiileja. Peli on Flash Point: Fire Rescuen suunnittelijan Kevin Lanzingin tekemä ja Tapestrystä ja Everdellistä tutun Andrew Bosleyn kuvittama.

Peli maksaa 29 dollaria. Postikuluja tulee noin kympin verran. Toimitus on veroton ja luvattu heinäkuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Genotypen kansi

Genotype: A Mendelian Genetics Game on peli Gregor Mendelistä, 1800-luvulla eläneestä munkista, joka keksi herneitä jalostaessaan modernin genetiikan. Genotype on työläistenasettelua ja noppadraftia, jossa pelaajat risteyttävät kasveja ja yrittävät saada aikaan tietynlaisia herneitä.

Peli maksaa 48 dollaria Suomeen toimitettuna, 67 dollaria hienompana keräilyversiona. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


It's a Wonderful World: Ascensionin kansi

It’s a Wonderful World: Ascension on lisäosa It’s a Wonderful World -peliin. Alkuperäinen peli on korttidraftia ja koneistonrakennusta. Lisäosa tuo peliin supertuotantokortteja, jotka ovat vaikeita rakentaa, mutta todella tehokkaita. Korruptiokortit syövät tuotantoa. Superprojektit ovat todella mahtavia, mutta niin kalliita, että voivat tuhota koko talouden. Uudet paripisteytyskortit voivat tuoda runsaasti pisteitä.

Pelkkä lisäri maksaa 22 euroa, peruspelin kanssa hinta on 89 euroa. Postikuluja tulee lisärille alle kymppi, peruspelin kanssa noin kymppi. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Wavelengthin kansi

Viime aikojen kiehtovin uutuus on tietysti Wavelength, joka vihdoin ja viimein saapui. Peli luvattiin lokakuulle 2019, mutta viivästyi teknisten vaikeuksien vuoksi tammikuulle.

Valitettavasti tekniset vaikeudet jatkuivat. Julkaisijan mukaan on 0,50 % peleistä on viallisia ja minulle näyttää päätyneen viallinen yksilö. Se vähän heikentää pelikokemusta. Ikävämpi homma, saa nähdä miten julkaisija hoitaa viallisen aparaatin korvaamisen.

Itse peli kuitenkin toimii. Idea on yksinkertainen ja hauska. Yksi pelaajista on meedio, jonka pitää viestiä omalle joukkueelleen minne kohdalle skaalaa osoitin pitää kääntää. Skaala voi olla jotain konkreettista kuten “Kylmä – Kuuma” tai jotain outoa kuten “Tik – Tok”. Meedio antaa vihjeen, jonka perusteella joukkuetovereiden pitäisi osata kääntää osoitin oikeaan kohtaan asteikkoa. Tähän on (toimiessaan) näppärä härveli.

Vihjeiden keksiminen on mielenkiintoinen haaste. Ääripäihin sopivia vihjeitä on helppo keksiä, mutta sitten kun pitää antaa vihje ⅔ kuumasta asiasta, joutuukin vähän miettimään että saa oikean mielikuvan joukkuetoverien päähän.

Ihan ongelmatonkaan ei peli ole. Olen pelannut kaksin- ja kolminpeliä, joka on hauska ja yllättävänkin toimiva yhteistyöhaaste, ja yhden seitsemän pelaajan pelin, jossa odottelua oli kyllä vähän turhan paljon. Vihjeiden keksiminen vie sen verran kauan, että pelissä tuntuu olevan vähän liiaksi tyhjäkäyntiä.

Ehkä siis toistaiseksi tuomio on lievä pettymys; missään nimessä tämä ei ole Just Onen tai Decrypton tasoinen hitti, Monikersista puhumattakaan.

Wavelength-pelin häkkyrä lähikuvassa.

Tyrants of the Underdark yhdistää perinteistä pakanrakennusta laudalla tapahtuvaan aluehallintapeliin ja Dungeons & Dragons -teemaan. Tätä olen halunnut kokeilla jo pitkään, mutta ihan ei ole osunut kohdalle. Nyt onneksi osui.

Ja mikäpäs tässä – hyvinhän tämä toimii. Lauta ei tunnu päälleliimatulta vaan tuo ihan mukavan lisäbonuksen peliin. Minulla ei ollut kovin hyvää käsitystä pelin strategioista, mutta pakanrakennuspelissähän ei koskaan mene pahasti metsään, jos siivoaa pakastaan kortteja pois. Niinpä lähdin vahvalla Promote-strategialla ja sainkin tehostettua pakkani tiukkaan kuntoon ja voitin melko selvällä piste-erolla. Näin se genrekokemus siirtyy pelistä toiseen.

Pelaisin mieluusti toistekin, etenkin kun pelissä on eri pakkojen ja lisäosien myötä paljon vaihtelua luvassa.

Lähikuva Tyrants of the Underdarkin pelilaudasta,  jossa on pelajien nappuloita.

Res Arcanan ensimmäinen lisäosa Lux et Tenebrae saapui ja nappasin sen tietysti itselleni, koska Res Arcanaa tuli loppuvuodesta pelattua yli 20 kertaa, joten oli odotettavissa, että lisärillekin voisi tulla käyttöä.

Lisäri on yksinkertainen “lisää kaikkea”-tyyppinen ratkaisu. Uusia kortteja, uusia velhoja, uusia monumentteja ja uusia voimanpesiä. Lisäksi peliin tulee skaalausta: peruspelissä monumentteja ja voimanpesiä oli aina saatavilla yhtä paljon pelaajamäärästä riippumatta. Lisärin kanssa määriä skaalataan, joten kaksinpeli on vähän tiukempi kuin moninpelit. Hyvä niin.

Eipä tästä sen enempää: jos olet Res Arcanan fani, lisäri tuo mukavasti lisää vaihtelua peliin ja on jokseenkin itsestäänselvä hankinta.

Res Arcana: Lux et Tenebraen kansikuva ja esimerkkikortteja ja -komponentteja.

Wabash Cannonball eli Chicago Express on jo vanha junapelien klassikko, jonka John Bohrer julkaisi Harry Wun nimellä jo vuonna 2007. Wabash Cannonball oli vuoden 2008 kovimpia hittejä ja potkaisi käyntiin Winsome Games -innostukseni.

Noh, koko 2010-luvulla peli pääsi pöydälle vain muutaman kerran. Nyt sitä on pelattu pari kertaa ja mukavaahan pelin pariin on taas palata – kyllä tämä näiden osakejunailujen sarjassa aivan kelpo veto on. Nyt pelattiin ensimmäistä kertaa kaikkien lisäosien kanssa, Erie Railroad on ollut kyllä käytössä, Nickel Plateakin on joskus testattu, mutta Narrow Gauge -lisäri oli nyt ensimmäistä kertaa mukana. Ihan kelpo lisä sekin.

Mikä tärkeintä – minä voitin.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.

Telegram

Lautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.

Lautapeliblogien päivitykset

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Uutiskatsaus 3.2.2020: Alkuvuoden uutuustulvaa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *