Kategoriat
Peliarvostelut

Industrial Waste (Müll & Money)

Oletko aina halunnut pyörittää tehdasta? Industrial Wastessa se on mahdollista. Pelaajat kilpailevat tehtaan toiminnan optimoinnissa. Työvoima on rationalisoitava, tehokkuutta lisättävä ja jätteiden määräkin olisi pidettävä kurissa.

Kun teollista toimintaa on pyöritetty aikansa, peli päättyy ja pisteitä jaetaan tehtaan kehittämisestä eri osa-alueilla, tehtaan koosta ja kerätystä rahasta. Voiton vie taidokkain teollisuusjohtaja, yleensä ainakin. Industrial Waste on lautapeliksi naamioitunut korttipeli. Toteutus on toimiva, joskin korteissa voisi olla hieman enemmän selittävää symboliikkaa.

Pelin idea

Industrial Wasten kansiKierrosten aikana pelaajat valitsevat ensin kolmen kortin toimenpideohjelman esille asetelluista valikoimista, jonka jälkeen kortteja pelataan yksi kerrallaan. Ensin vuorossa oleva on paremmassa osassa, mutta aloitusvuoro kiertää. Tuurista ja pelaajien tarpeista on kiinni, kuinka monelle pelaajalle riittää hyviä settejä.

Kortit pyörivät tehtaan toiminnan ympärillä. Tehtaat vaativat toimiakseen raaka-aineita ja työvoimaa. Raaka-aineita on hankittava jatkuvasti lisää, työvoiman määrän taas pitää pysyä riittävänä. Tämä tarkoittaa sitä, että väkeä potkitaan pois sitä mukaan kun tuotantoa rationalisoidaan.

Sopimukset ovat tärkeitä, sillä silloin tehdas pyörähtää käyntiin, syö raaka-aineet ja tuottaa rahaa. Rahan määrä riippuu tehtaan koosta. Tehtaat tuottavat myös jätteitä, jotka täytyy varastoida. Jätteistä pääsee onneksi eroon kierrättämällä tai dumppaamalla niitä muiden huoleksi. Jos jätteitä kuitenkin on liikaa kun onnettomuuskortti nousee esiin, käy huonosti.

Industrial Wasten pelaaminen on mielenkiintoista tasapainottelua. Rahaa saadakseen on myytävä raaka-aineita muille tai tuotettava tavaraa. Tavaran tuottaminen vaatii taas rahan kantamista muille raaka-aineiden saamiseksi ja jätevuoretkin kohoavat pian ongelmaksi.

Elintärkeä tehtaan kehittäminen paremmin toimivaksi on kallista, joten siihenkin palaa rahaa. Toisaalta tehostamalla toimintaa välttyy monelta huolelta ja kerää kallisarvoisia pisteitä. Moneen suuntaan pitäisi siis venyä, mutta kaikkeen ei pysty.

Industrial Waste on mielenkiintoinen peli, jossa on haastetta ja pohdittavaa. Erilaisia vaihtoehtoja riittää, joskin korttien jako tuottaa toisinaan vähemmän kiinnostavia valikoimia. Osa korteista on aina erittäin hyviä, osa taas joskus täysin hyödyttömiä. Joskus kehityskortit (tärkein aina hyvistä korteista) jakautuvat hieman epätasa-arvoisesti, jolloin pelissä voidaan hyvinkin nähdä varsin ylivoimainen voittaja.

Liukuhihnapeliä

Tuurielementtiä suurempi heikkous pelissä on draaman kaaren puuttuminen. Sama kuvio toistuu kierros kierrokselta, kunnes joku pelaajista kasvattaa tehtaansa niin suureksi, että peli loppuu. Tämä toimii, mutta ei ole erityisen jännittävää, ellei lopettamiseen liity pelko jätevaraston räjähtämisestä.

Esimerkiksi Puerto Ricossa vahvasti toimiva rahan ja voittopisteiden välinen vastakkainasettelu puuttuu Industrial Wastesta kokonaan, koska raha itsessään on voittopisteitä. Missään vaiheessa ei tarvitse valita, ottaako pisteitä, vaan lähes kaikki kehitys johtaa voittopisteisiin. Näiden syiden vuoksi pelistä puuttuu dynamiikkaa, joka nostaisi sen huippuluokkaan.

Kelpo peli Industrial Waste kuitenkin on, etenkin tämäntyyppisten rauhallisten optimointipelien ystäville. Pelaajien välistä vuorovaikutusta ei liikaa ole, vaan peli keskittyy enemmän omatoimiseen puuhasteluun. Jonkin verran on seurattava, mitä muut tekevät, mutta suoraa häirintää ei voi tehdä.

Tällaisenaan Industrial Waste asettuu St. Petersburgin tasolle, puutteistaan huolimatta kyseessä on hyvä peli. Pienellä lisäkehityksellä kyseessä voisi olla erittäin hyvä peli, mutta tähänkin tyytyy mieluusti.

Suunnittelija:
Julkaisija: Hans im Glück, Rio Grande Games
Ilmestymisvuosi: 2001
Pelaajamäärä: 2-4
Pituus: 60 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *