Kategoriat
Peliarvostelut
Vahva tulokas – hyvät tulokset kolmena viime vuonnaVAHVA TULOKAS

Wingspan

Tarkkaile lintuja, kerää kortteja, poimi ruokaa, muni munia ja yritä kerätä enemmän pisteitä kuin vastapelaajasi. Wingspan on menestynyt lintulautapeli, joka on noussut BGG:n perhepelilistan ykköseksi – eikä suotta.

Suunnittelija Elizabeth Hargraven esikoispeli Wingspan sai lentävän lähdön. Julkaisija Stonemaier Games päätyi erikoiseen ratkaisuun ja julkaisi pelin ennakkotilaajille kuukausia ennen pelin saapumista kauppoihin. Vastaanotto oli hyvää, mutta myös harmistunutta, kun peliä ei sitten saanutkaan mistään. Vaikutuksen peli on joka tapauksessa tehnyt: se on BoardGameGeekin listoilla 50 parhaan pelin joukossa ja perhepelien listaykkönen. Peli voitti myös Deutscher SpielePreisin ja Kennerspiel des Jahresin vuonna 2019.

Miksipä ei. Esikoisteokseksi peli on hyvää työtä ja Stonemaier Games on pistänyt parastaan, pelin toteutus on ensiluokkaista jälkeä. Komponentit ovat näyttävät, kuvitus upeaa ja kaikki yksityiskohdat on viimeistelty hyvin. Ulkoasu on varmasti edistänyt pelin menestystä, samoin omaperäinen lintuteema. Pelissä nimittäin vahdataan lintuja ja korttipakasta löytyy 170 pohjoisamerikkalaista lintulajia kauniisti kuvitettuina.

Wingspanin kansi

Lintuhommia

Pelaajat saavat eteensä pelilaudan, jossa on kolme riviä: metsät, niityt ja vesialueet. Jokainen rivi liittyy eri toimintoon ja lintujen pelaaminen riville muuttaa rivin toimintoa paremmaksi. Lisäksi linnuilla voi olla erikoisvoimia, jotka aktivoituvat, kun rivin toiminnon tekee.

Omalla vuorollaan saa siis valita yhden kolmesta toiminnosta ja lisäksi saa pelata lintuja laudalle (lintulaudalle, kato nääs! Juumorjes sitä lintu-ja munavitsien määrää, minkä tämä peli saa aikaan). Metsän toimintona on ruoan kerääminen. Ruokaa saa noppatornin ulos sylkemistä nopista ja sitä tarvitaan lintujen pelaamiseen. Jotta linnun saa pelata, pitää maksaa vaadittu ruoka.

Niityn toimintona on muniminen. Lintukorteille mahtuu tietty määrä munia – riippuen tietysti siitä, millaisen määrän munia lintu todellisuudessakin tuottaa – ja munimistoiminnolla munia saa lisätä linnuille mielensä mukaan. Munia tarvitaan myös lintukorttien pelaamiseen.

Vesialueiden toimintona on lintukorttien nostaminen. Uusia kortteja saa nostaa joko kolmesta näkyvästä kortista tai sitten pakan päältä.

Toimintoja on tietty määrä – pelin alussa kahdeksan, mutta jokaisella kierroksella toimintoja on tarjolla yksi vähemmän. Sen vastineeksi toiminnot tehostuvat, kun laudalle pelatut linnut tekevät toiminnoista voimakkaampia.

Wingspanin lintulauta
Pelaajan pelilauta. Tällä kertaa on panostettu vesilintuihin, eli korttia on saanut nostaa reippaasti. Munimisen kanssa on sitten vähän hiljaisempaa. Kuva: Mikko Saari

Pisteitä joka puolelta

Kierrokset päättyvät kierroksen tavoitteiden arviointiin. Jokaisella kierroksella on joku tietty juttu, josta saa pisteitä. Tavallisesti kyse on munista: ratkaiseva tekijä voi olla munien määrä tietyntyyppisissä pesissä, munien määrä tietyillä alueilla tai vaikkapa munallisten tietyt ehdot täyttävien lintukorttien lukumäärä. Parhaiten suoriutunut pelaaja saa eniten pisteitä ja muut sitten vähemmän. Pisteet merkitään toimintokuutiolla, mikä on oivallinen keino muistaa, että toimintoja on joka kierros vähemmän ja vähemmän.

Neljän kierroksen jälkeen peli päättyy. Pisteitä tulee lintukorteista – osa linnuista voi olla hyvinkin arvokkaita – ja kierroksenloppupisteistä, mutta ei siinä vielä kaikki! Pelaajilla on lisäksi bonuskortteja, jotka antavat lisäpisteitä linnuista tietyin ehdoin. Jokainen lintulaudalla oleva muna on pisteen arvoinen, samoin lintujen alle jemmatut kortit ja lintujen korteilleen keräämät ruoat. Eniten pisteitä kerännyt vie voiton.

Bonuskortteja
Bonuskortteja saa pelin alussa kaksi, joista voi valita toisen, ja sopivia lintuja pelaamalla voi saada lisääkin. Bonuskortit on suunniteltu hyvin: niissä näkyy selkeästi pisteytysehto ja hienona detaljina kortin alareunassa ehdon täyttävien korttien määrä pakassa. Kuva: Mikko Saari

Leppoisa, mukava peli

Wingspan on kiva peli, jossa on mukavasti puuhastelua. Kovin syvällisiä strategioita pelissä ei ole, aika paljon on kiinni siitä, millaisia lintuja onnistuu pakasta nostamaan ja miten ne sopivat yhteen kierroskohtaisten tavoitteiden kanssa. Tavoitteet ovat toki heti pelin alusta asti näkyvillä, joten niitä voi pitää koko ajan mielessä ja tarttua tilaisuuden tullen vastaan tuleviin lintuihin. Toisaalta jos lintutarjonnan kanssa käy huono tuuri tai vaikkapa tarjolla oleva ruoka sopii nihkeästi tarvittuihin lintuihin, peli käy vähän tahmeaksi ja voittaminen on vaikeaa.

Perhepeliluokituksen ykkössija ei olekaan ihan tuulesta temmattu juttu. En nyt tiedä, onko Wingspan juuri paras mahdollinen perhepeli, mutta jos hakusessa on sellainen peliharrastajan perhepeli, Wingspan on kyllä mainio valinta, jos vain kieli ei tule ongelmaksi. Pelissä on jonkin verran tekstiä salassa pidettävissä korteissa, eikä se muutenkaan ihan pienten lasten peli ole. Peliharrastajan näkökulmasta peli on toisaalta kevyt ja vähän turhan paljon tuurista kiinni.

Positiivisella puolella kuvitus on kyllä huippuluokkaa, komponentit ovat söpöjä ja enimmäkseen aivan käytännöllisiä (lintulaudan näköisen noppatornin kätevyydestä en ole ihan satavarma) ja teema on muutenkin vahvasti pelissä mukana: lintujen erikoisvoimat perustuvat paljon lintujen todellisiin piirteisiin, joten peliä pelatessaan voi oppia jotain linnuista. Ainakin kaksinpelinä peli on myös mukavan ripeä, kovin pitkään tämän kanssa ei vanhene, eikä peli viivy pöydässä liian pitkään. Lisäpelaajista en usko tulevan suuremmin hyötyä, lähinnä useamman pelaajan peleissä tarjolla olevat linnut ja ruoka vaihtuvat vähän nopeammin.

Isoin harmi on, että linnut ovat pohjoisamerikkalaisia ja mukana on vain muutama Suomessa esiintyvä laji. Suomennettu ja edes Euroopan tasolle lokalisoitu laitos olisi mahtava juttu ja nostaisi pelin arvoa perhepelinä suomalaisille perheille moninkertaiseksi. Tällaisenään pelaan Wingspania mielelläni oikeastaan koska tahansa, mutta omaan kokoelmaan en näe tätä tarpeelliseksi hankinnaksi.

Alkukäsi
Pelin alussa saa viisi ruokaa, viisi lintua ja kaksi bonuskorttia. Linnuista saa pitää niin monta kuin haluaa, mutta jokaisesta pidetystä linnusta on maksettava yksi ruoka. Päätin lähteä vesilintulinjalle, suomalaisillekin tuttu sinisorsa on ihan kelpo lintu. Kuva: Mikko Saari

Faktat Wingspanista

Suunnittelija:

Julkaisija: Stonemaier Games (2019)

Mutkikkuus: Säännöt ovat helpot ja sääntökirja laadukas. En lukenut sääntökirjaa etukäteen ennen ensimmäisen pelin pelaamista ja peli selvisi tulikokeesta: saimme pelattua onnistuneesti ilman virheitä.

Onnen vaikutus: Korttituuri vaikuttaa aika paljon, sen kiertämiseen ei ole kovin paljon keinoja, ja tarjolla oleva ruokakin vaikuttaa, vaikka siinä 2:1-vaihtomahdollisuus onkin tarjolla. Jos lintuvalikoima on nihkeä, menestys on tiukassa.

Vuorovaikutus: Toisten pelaajien tekemisillä on vähän merkitystä, mutta suoraa epämiellyttävää vuorovaikutusta pelaajien kesken ei ole.

Teema: Korttien kuvat ovat upeita ja lintuteema toimii todella hyvin, lintulajien piirteet on mallinnettu peliin pelimekaniikankin tasolle varsin hyvin.

Uudelleenpelattavuus: Erilaisia lintukortteja on 170 ja bonuskorttejakin on ihan hyvä nippu, joten vaihtelua riittää. Peruskuvio ei kuitenkaan suuremmin muutu, mutta uskoisin tästä irtoavan hyvinkin mielenkiintoa pidemmän aikaa.

Kieliriippuvuus: Linnuilla on erikoisvoimia, joissa on aika paljon tekstiä, ja bonuskorteissa on tekstiä. Avoimilla korteilla pelaaminen ei kuitenkaan ole mahdotonta.

Pelaajamäärä: 1–4, yksinpeli Automa-korttipakkaa vastaan. BGG:ssä pidetään kolminpeliä parhaana pelaajamääränä aika selvällä enemmistöllä, mutta mikään pelaajamäärä ei ole huono.

Pituus: 40–70 minuuttia. Kun peli etenee ja käy mutkikkaammaksi, käytössä olevien toimintojen määrä vähenee, mikä on omiaan vauhdittamaan peliä.

Kaunista kalustoa
Noppatorni on kyllä nätti, mutta sen käytännöllisyydestä en oel varma. Korttilaatikko, jonka kannessa on paikat kolmelle tarjolla olevalle kortille, on sen sijaan varsin näppärä. Kuva: Mikko Saari

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

12 vastausta aiheeseen “Wingspan”

Neljällä pelaajalla peli muuttuu hieman, sillä “once in round” -kortit, jotka toimivat muiden vuoroilla, muuttuvat selvästi paremmiksi. Kolminpelissä ne kokemukseni mukaan olivat vähän niin ja näin ja kaksinpelissä niillä lähinnä heittää vesilintua.

Wingspanin kehuttu ekologinen teema antaa aihetta pohtia, kumpi sitten painaa enemmän, pelin hiilijalanjälki (etenkin noppatornilelu ja munakomponentit) vai sen opettavainen sanoma? SG:n poikkeuksellinen into ekakertalaisen julkaisuun johtui epäilemättä juuri teemasta sallien poikkeuksen jopa SG:n pelaajamäärästandardiin.

Suunnittelija Hargraven haastattelu tuoreeltaan Ludologyn podcastissa:
http://ludology.libsyn.com/ludology-episode-203-winging-it

Maksimimäärällä eli viidellä pelaajalla pelin kesto venyi merkittävästi, noin kolmeen tuntiin. Neljä pelaajista oli ensikertalaisia mutta kokeneita lautapelaajia. Kun pelaajamäärä kasvaa, peliin ei oikeastaan tule juuri mitään lisäarvoa (paitsi mainitut once between turns -kortit ovat voimakkaampia), mutta ensimmäisellä kierroksella viisi pelaajaa tekee yhteensä 40 toimintoa. Peli lienee parhaimmillaan kahdella tai kolmella pelaajalla.

Hei! Olin jossain kohtaa lukevinani, että tästä pelistä olisi tulossa suomenkielinen painos. Luinko väärin, vai onko tällaista odotettavissa? Pääsin kerran pelamaan ja peli oli hyvä ja kutkutteli ostamaan itselleenkin, mutta tekisi mieli odottaa, mikäli suomenkielinen painos on tulossa, sillä pelistä saisi enemmän irti, jos ymmärtäisi kaikki kortit paremmin suomeksi.

Huhhuh. En harrasta lautapelejä. Sain pelin lahjaksi, ja nyt on pakko myöntää tappioni. En ymmärrä tästä pelistä mitään, vaikka olen lukenut ohjekirjaa jo pari tuntia. Emme pääse pelissä edes alkuun. Kaksi ylempää korkeakoulututkintoa on tehty ja harrastan mm. Pynchonin, Canettin, Bolañon jne. romaaneja eli minun pitäisi ymmärtää tekstiä ainakin kohtalaisesti. Lautapeleihin vihkiytymättömälle tämä on täysin käsittämätön tekele.

Suomenkielinen painos on ilmeisesti tällä hetkellä loppu, mutta tulossa uusi huhtikuussa? Onkohan lisäosia (European nyt lähinnä kiinnostaisi) mahdollisesti tulossa suomipainokseksi? Pari kertaa olen englanninkielistä päässyt pelaamaan ja haluttaisi hankkia omaan hyllyynkin. Suomeksi toimisi paremmin esim vanhempien kanssa pelatessa, mutta myös lisäosa kiinnostaisi ja siksi ehkä tällä hetkellä englanninkielinen peruspelikin…

Kysyin samaa Lautapelit.filtä. Sekä peruspeli että Euroopan linnut -lisäosa ovat molemmat tulossa huhtikuussa. (Oseania joskus myöhemmin, sitä ei ole käännetty.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.