Kategoriat
Peliarvostelut

Startups

Japanilainen Startups on Oink Gamesin pikkuboksiin pakattu tehofilleri 3–7 pelaajalle. Ota kortti, pelaa kortti ja yritä saada osake-enemmistöjä eri yrityksissä.

Startups on pieni ja nopea korttipeli 3–7 pelaajalle. Pelaajat pyrkivät saamaan kuuden yhtiön osake-enemmistön ja täten keräämään voittopisteitä. Pelin teema jää kuitenkin hyvin pinnalliseksi ja leppoisana pelinä sopii hienosti myös vähemmän pelaavalle väelle.

Startupsin kansi

Pelin kulku

Startupsin korttipakka koostuu kuuden yhtiön osakkeista; kullakin yhtiöllä on eri määrä osakkeita viidestä kymmeneen. Pakka sekoitetaan ja kukin pelaaja saa kolme aloituskorttia ja viisi korttia poistetaan pelistä. Nämä säännöt on myös ystävällisesti painettu korttien selkäpuolelle, joten alkuasetelma on helppo tarkistaa. Kukin pelaaja saa myös kymmenen kolikon alkupääoman; tämä myös on merkitty komponentteihin. Pelin lopussa kolikosta saa pisteen.

Pelivuoron rakenne on yksinkertainen: ota kortti, pelaa kortti. Aloittava pelaaja voi ottaa kortin vain pakasta, mutta pelin aikana pöydälle alkaa kertyä marketti, josta kortteja voi myös ottaa. Jos marketissa on kortteja ja haluaa ottaa kortin pakasta, pitää jokaiselle marketin kortille maksaa yksi kolikko. Kortilla olevat kolikot saa kortin mukana, joten jossain vaiheessa huonokin kortti voi olla houkutteleva, jos kolikoita on kertynyt tarpeeksi.

Kortin voi pelata joko eteensä omaksi osakkeeksi tai juuri mainittuun markettiin, jos ei sitä itselleen halua. Omista pöytään pelatuista osakkeista ei pelin aikana pääse enää eroon, joten kannattaa harkita, mitä haluaa kerätä.

Jos kortin pelaamisen jälkeen omistaa kyseisen yhtiön osakkeita enemmän kuin kukaan muu, saa haltuunsa tästä muistuttavan pelimerkin. Enemmistömerkin omistaja ei saa ottaa kyseisiä osakkeita marketista, mutta ei myöskään joudu maksamaan niille kolikkoa, jos ottaa kortin pakasta.

Peli jatkuu, kunnes pakka loppuu ja tällöin kaikki pelaavat käsikorttinsa omiin osakkeisiinsa ja lasketaan pisteet. Jokainen yhtiö käydään läpi ja jos yhdellä pelaajalla on enemmän osakkeita kuin kenelläkään muulla, vähemmistöomistajat maksavat kustakin omistamastaan osakkeesta yhden kolikon enemmistöomistajalle. Kolikot käännetään ympäri maksuvaiheessa paljastaen kolmen pisteen puolen, joten enemmistöomistaja saa kolme pistettä siinä missä vähemmistöomistaja menettää yhden.

Jos kaksi tai useampi pelaaja on enemmistöomistajia, pisteitä ei kyseisestä yhtiöstä jaeta. Lopuksi suurimman pistemäärän kerännyt pelaaja voittaa.

Korttikäsi
Kuva: Oink Games

Fillereiden eliittiä

Startups on kaikin puolin loistava filleri: yksi peli kestää noin 15 minuuttia ja laatikko on niin pieni, että se on helppo ottaa mukaan minne vain. Peli on helppo opettaa myös vähemmän pelaavalle väelle, mutta ei ole tylsä harrastajapelaajillekaan.

Pelaajamäärä vaikuttaa paljon pelikokemukseen. Mielestäni peli on parhaimmillaan kolmella ja neljällä pelaajalla ja viidelläkin vielä ihan mukava. Tosin varsinkin kolmen pelaajan pelien tuntuma vaihtelee suurella skaalalla riippuen siitä, kuinka paljon marketti on käytössä vai yrittävätkö kaikki kerätä kaikkea. Neljällä ja viidellä pelit ovat keskenään melko samankaltaisia, kaikkea ei voi enää kerätä ja täytyy keskittyä yhteen tai kahteen yhtiöön.

Mitä suuremmaksi pelaajamäärä kasvaa, sitä vähemmän pelissä ehtii tehdä ja kerätä. Tuurilla alkaa olla paljon merkitystä.

Startups toimii perusfillerinä upeasti ja kolmen tai neljän hengen porukka pystyy kuluttamaan sen parissa aikaa enemmänkin. Komponentit ovat yksinkertaisen tyylikkäät ja setupin painaminen komponentteihin on loistava ajatus.

Pelitilanne
Kuva: Oink Games

Faktat Startupsista

Suunnittelija:

Julkaisija: Oink Games (2017)

Mutkikkuus: Sääntökirja jättää joitakin aukkoja, mutta muuten hyvin helppo.

Onnen vaikutus: Onni vaikuttaa, kuten muissakin korttipeleissä, joissa pakka sekoitetaan. Suurilla pelaajamäärillä saattaa olla haitaksi.

Vuorovaikutus: Muihin pelaajiin voi vaikuttaa marketin kautta.

Teema: Hyvin pinnallinen.

Uudelleenpelattavuus: Pienehköllä porukalla voi pelata vaikka usean pelin putkeen. Perusfillereiden eliittiä.

Kieliriippuvuus: Pelin osissa on tekstiä: enemmistömerkissä on merkin ohjeet ja korteissa yhtiön nimi. Käytännössä korteista riittää katsoa numero ja enemmistömerkin säännöt oppii ensimmäisessä pelissä.

Pelaajamäärä: 3–7, parhaimmillaan 3–5 pelaajalla.

Pituus: noin 15 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *