Kategoriat
Artikkelit

Aasialaisia pelejä

Aiheuttaako pelihaasteen kohta “Aasialainen peli” harmaita hiuksia? Vinkkaamme nipun melko helposti saatavilla olevia japanilaisia, kiinalaisia, taiwanilaisia ja korealaisia pelejä.

Tapani Aulun pelihaasteessa on kohta “Aasialainen peli”. Tällaisia pelejä on paljon, mutta ne eivät välttämättä aina ole ilmeisiä. Niinpä tässä jutussa esitellään joukko pelejä, jotka tähän kohtaan sopivat. Pääpaino on peleillä, jotka ovat melko helposti saatavilla Suomessa. Lisäksi kohtaa on tässä tulkittu nimenomaan pelien alkuperämaan kannalta, ei aiheen – voisihan sen niinkin tulkita.

Japani

Japanissa on paljon pelisuunnitteluharrastusta ja jo useampi länsimaissa läpimurron tehnyt pelisuunnittelija, Seiji Kanai ja Hisashi Hayashi varmasti huomattavimpina.

Kanain tuotannosta tunnetuin peli on tietysti Love Letter monine eri versioineen. Hayashi tunnetaan parhaiten YokohamastaTrainsista ja String Railwaystä.

Yokohama, Love Letter ja Trains

Oink Games on Jun Sasakin johtama pelistudio, jonka tuntomerkkinä on todella pienet laatikot, vain 11 × 6 × 3,5 cm – tämä on japanilaisille peleille muutenkin tyypillistä, japanilaisilla on kulttuurissa mieltymys asioiden taidokkaaseen paketoimiseen. Oinkin tunnetuimpia pelejä ovat osakepeli Startups, sukellusveneseikkailu Deep Sea Adventure ja piirtopeli A Fake Artist Goes to New York.

Tokyo Highway on sekä aiheensa, tekijöidensä että tyylinsä puolesta täysin japanilainen peli ja vieläpä hiljattain ilmestynyt suomeksi. Toinen suomeksi ilmestynyt tunnettu japanilainen peli on draftauspeli Fairy Tale.

Vähän yllättävä tuttu japanilainen peli on Othello, jonka suunnitteli Goro HasegawaOthellon kohdalla suunnittelemisesta puhuminen on kuitenkin hivenen liioittelua, peli kun perustuu jo 1800-luvulla tunnettuun Reversis-peliin, johon Hasegawa teki erittäin pieniä muutoksia.

Kaupunki kehittyy
Tokyo Highwayn japanilaista eleganssia. Kuva: Mikko Saari

Kiina ja Taiwan

Kiina on lautapelipuolella tunnetuin pelien valmistusmaana. Panda Games Manufacturing oli ensimmäisiä laadukkaampia kiinalaisia lautapelipajoja, jotka suuntasivat tarjontaansa länsimaihin myös pienemmille tahoille kuten Kickstarter-tekijöille. Sittemmin tällaisia kiinalaisia pajoja on noussut paljon. Niiden laatu on myös parantunut.

Kiinalaisia pelisuunnittelijoita ei kuitenkaan tule mieleen vielä lainkaan ja hautkin löytävät lähinnä tuloksia kiinalaisista pelitehtaista. Vinkkejä kiinalaisista suunnittelijoista otetaan vastaan.

Taiwanista sen sijaan löytyy tekijöitä, Taiwan Boardgame Design -kollektiiviin kuuluvat julkaisijat ovat tehneet mielenkiintoisia pelejä ja näkyneet Essenin pelimessuilla. Taiwanilaisia pelejä ovat muun muassa Hanamikoji, Round HousePonzi Scheme, The Flow of History  ja Flip City.

Taiwanilaisia pelejä

Korea

Koreassa on jonkin verran lautapeli-innostusta. Korea Boardgames Co. julkaisee paljon länsimaisia suosikkipelejä koreaksi ja muistan jo aikoja sitten ihmetelleeni koreankielisiä Magic-kortteja. Omaa korealaista tuotantoa on sitten vähemmän. Muutama peli tulee kuitenkin mieleen. Justin Oh on korealainen pelisuunnittelija, jonka käsialaa ovat muun muassa Gemblo ja Toc Toc Woodman.

Coco Loco on Korea Boardgamesin tuotantoa, mutta suunnittelija on ilmeisesti saksalainen Walter Schneider. Samoin Lautapelit.fi:n julkaisema Cirkus Topito on saksalaisen Marco Teubnerin käsialaa, mutta Korea Boardgamesin julkaisu. Pharaoh Code on sen sijaan korealaisen suunnittelijan työtä.

Korealaisia pelejä

Aasialaiset perinnepelit

Aasialaisista kansanperinnepeleistä löytyy monta mielenkiintoista peliä. Alueesta ei tietenkään voi puhua puhumatta gosta. Alunperin kiinalainen peli on huippusuosittu niin Kiinassa, Japanissa kuin Koreassa. Mahjong on samoin levinnyt Kiinasta erittäin laajalle Aasian maihin eri muodoissaan.

Paikalliset shakkimuunnelmat ovat tutustumisen arvoisia. Japanilainen shōgi on vakava, aika hidastempoinen shakkipeli, jossa vastapuolelta syödyt nappulat saa palautettua peliin omalle puolelle. Kiinalainen shakki xiangqi sen sijaan on vauhdikas ja räväkkä peli, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla, vaikka olisi kyllästynyt perinteiseen shakkiin – tämä on kovin erihenkinen peli. Koreassa pelataan vähän samankaltaista peliä. Esimerkiksi BoardGameGeekistä löytyy ohjeita xiangqi-setin askarteluun, jos ei halua lähteä eBaysta tilaamaan edullista settiä.

Perinteisistä korttipeleistä mainittakoon, että kiipeämispelit ovat kiinalainen juttu. Tichu on sveitsiläisen Urs Hostettlerin tulkinta kiinalaisesta pelistä, mutta Korttipelioppaasta löytyy ohjeet muun muassa kuoppaan eli Zheng shàng yóu -peliin, joka on The Great Dalmutin esikuva. Big Two eli Da Lao Er on lähempänä Tichua.

Kiinalaisia xiangqin pelaajia
Kiinalaisia xiangqin pelaajia. Kuva: Vaido Otsar / Wikimedia Commons (CC BY-SA)

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Aasialaisia pelejä”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *