Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 3.12.2018: Spielwiesen ja Lautapelit.fi:n uutuuksia

Spielwieseltä tulee Uwe Rosenbergin uusi kupongintäyttötetris ja Wolfgang Warschin kommunikaatiopartypeli Subtext. Lautapelit.fi-uutuuksiakin esitellään.

Uutiskatsauksessa perehdytään Lautapelit.fi:n ja Spielwiesen uutuuspeleihin, tutustutaan suosikkipelin kaksinpeliversioon ja pyöritään Kickstarter-silmukassa pää pyörällä.

Lautapelit.fi-julkaisuja: The Mind ja Astro Drive

Pari Lautapelit.fi:n uutuuspeliä jäi niukasti edellisen uutiskatsauksen ulkopuolelle. Jo kesällä aikaansa seuraavia peliharrastajia kutkuttanut The Mind on nyt saatavilla suomeksi kaupoissa.

Pelissä on hyvin yksinkertainen tavoite: pelaajille jaetaan käteen numerokortteja, jotka pitäisi saada pelattua pöydälle oikeaan järjestykseen, ilman että pelaajat viestivät toisilleen, mitä kortteja kädessään pitävät.

Astro Drive on Lautapelit.fi:n pienten korttipelien sarjan kuudes osa, kotimaista suunnittelua edustava scifiteemainen kilpa-ajopeli. Peli on Max Wickströmin ja Mikko Punakallion suunnittelema. Pelaajat kiitävät eteenpäin radalla väistellen esteitä pelaamalla kortteja, jotka antavat eteenpäin ja sivulle suuntautuvaa liikettä.

Lautapeliharrastajaa saattaa ilahduttaa myös uusi Lautapelihylly-palapeli:

1000 palan Lautapelihylly-palapeli

 

Spielwiesen uutuudet: Uwen toinen tilaisuus ja Wolfgangin subteksti

Second Chance on Uwe Rosenbergin suunnittelema kupongintäyttöpeli, joka on samaa sarjaa Cottage Gardenin kanssa. Joka vuoro käännetään esiin kaksi korttia, joissa on polyominolaatan kuva ja pelaajat valitsevat toisen niistä, jonka muodon rastittavat omalta 9×9-pelilaudaltaan.

Pelin nimen “toinen tilaisuus” tarkoittaa sitä, että jos kummankaan kortin muoto ei sovi pelaajan ruudukkoon, pelaaja saa nostaa uuden kortin pakasta ja saa näin toisen tilaisuuden. Jos tämäkään ei sovi, pelaaja putoaa pelistä. Jos joku saa ruudukkonsa täytettyä, hän voittaa, muussa tapauksessa voittaja on se, jolla on vähiten tyhjää ruudukossaan, kun kaikki ovat pudonneet pelistä tai kun pakka loppuu.

Kummasti tutultahan tämä kuulostaa, ei ole pitkäänkään siitä, kun Patchworkin kupongintäyttöversio Patchwork Doodle esiteltiin – siinäkin täytetään 9×9-ruudukkoa piirtelemällä polyominoja korteista.

Peli ilmestyy alkuvuodesta 2019, julkaisijoinaan Edition Spielwiese, Pegasus ja Stronghold Games.

Second Chancen kansi

Toinen Spielwiesen 2019-uutuus on Wolfgang Warschin Subtext, jossa viestitään sanoja toisille pelaajille piirtämällä vihjeitä. Joku pelaajista on jakaja, joka katsoo oman sanansa ja jakaa sitten jokaiselle pelaajalle yhden sanakortin. Jollain pelaajalla on sama sana kuin jakajalla, mutta kukaan ei tiedä kenellä.

Jakaja piirtää sitten kuvan, josta tämän pelaajan pitäisi tunnistaa, mistä sanasta on kyse. Sen jälkeen kaikki arvaavat, kenellä on sama sana kuin jakajalla. Millä perusteella tämä arvailu tapahtuu, jää vähän hämäräksi saatavilla olleesta kuvauksesta. Ilmeisesti kaikki tietävät mahdolliset sanat ja yrittävät arvata, mikä on oikea. Jos jakaja ja jakajan pariksi valikoitunut pelaaja tunnistavat toisensa oikein, pisteitä ropisee väärien arvausten määrän mukaan.

Subtextin kansi

Yokohamasta kaksinpeliversio

Hisashi Hayashi on tehnyt Yokohamasta kaksinpelattavan version. Yokohama Duel ilmestyy ensi alkuun Okazu Brandilta, mutta toivon mukaan se pääsee myös laajempaan länsimaiseen jakeluun.

Toimitusjohtajan ja työläisten sijaan kaksinpelissä on Power Cardeja, joilla aktivoidaan paikkarakennuksia. Tämä on vähän enemmän työläistenasettelua, alkuperäisen pelin tilallinen ulottuvuus on poissa: alueiden sijainnilla ei ole enää merkitystä, voimakorttinsa saa pelata mihin tyhjään paikkaan tahansa. Työvoimatoimistoa ei ole, joten rakennuksia ja työläisiä ei tarvitse enää vapauttaa omalta pelaajalaudalta.

Sääntöjen vilkuilun perusteella en ole ihan hirveän innoissani: peli tuntuu menevän enemmän perinteisen työläistenasettelun suuntaan.

Yokohama Duelin kansi

Lyhyet

  • Board & Dicen logoPuolalainen Board & Dice ja romanialainen NSKN Games ovat fuusioituneet. Uusi yhtiö kulkee Board & Dicen nimellä. Tulossa on paljon kiinnostavia pelejä, kuten vielä nimeämätön Daniele Tascinin uutuuspeli, Sierra West, Inuit: The Snow Folk, hieno Dust in the Wings, uusi peli Exoduksen maailmaan.
  • Shards of Infinitystä tulee digiversio. Temple Gates Games julkaisee digiversion keväällä 2019 kaikille alustoille. Temple Gates on tehnyt aiemmin muun muassa Ascensionin digiversion. Luvassa on kaikki peruskuviot: moninpelit samalla laitteella tai netin yli ja yksinpelit tekoälyä vastaan. Neuroverkkotekoälyn luvataan kehittyvän fiksuksi.

Shards of Infinity

Lautakunta

Lautakunnassa on viime aikoina käsitelty pukinkonttiin sopivia pelejä ja deduktiopelejä.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

PitchCariin on tarjolla silmukka. Mikä parasta, silmukka on elastinen, joten sen voi väännellä monenlaisiin asentoihin perinteisen 360 loopin lisäksi. Silmukka eli lisäri numero 7 on tulossa jälleenmyyjille Essenissä 2019, Kickstarterissa sitä lupaillaan jo kesäkuulle.

Pelkkä Loop-lisäri maksaa 52 dollaria ja päälle tulee postikuluja noin 30 dollaria. Samoilla kuluilla tulee kaksi lisäriä, joten yksinään tätä ei oikein kannata tilata, eiköhän lisärin saa kampanjan jälkeen kaupasta halvemmalla.

Tarjolla on myös Victory Lane -paketti, jossa on peruspeli, kaikki lisärit, yksi tai kaksi silmukkaa ja muuta erikoisherkkua päälle. Näiden pakettien hinta alkaa noin 310 eurosta. Kampanja löytyy täältä.

Ragusa on Braincrack Gamesin yhteistyössä Capstone Gamesin kanssa julkaisema europeli, jossa pelaajat rakentelevat Ragusan kaupunkia eli nykyistä Dubrovnikia. Hippodice-kisassa vuonna 2017 kunniamaininnalla palkittu peli on rakentelupeli, jossa pelaajat rakentavat tönöjä heksojen risteyksiin. Jokainen pelattu tönö aktivoi kaikki viereiset heksat. Joka vuoro tehdään vain yksi rakennus, joten peli etenee ripeästi.

Peli maksaa 41 puntaa Suomeen toimitettuna. Veroton toimitus on luvattu elokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Ragusa

Q.E. on bisnespeli, jossa pelaajat ovat keskuspankkeja finanssikriisissä. Kuusitoista “too big to fail”-tasoista firmaa on pulassa ja keskuspankkien on ne pelastettava. Rahaa voi painaa loputtomasti, mutta liikaa ei kuitenkaan saisi – pelin lopussa eniten rahaa painanut keskuspankki menettää kaikki pisteensä.

Peli on huutokauppaa yrityksistä. Huudoille ei ole ylärajaa, avaushuuto on julkinen ja sitten huudetaan salaa. Vain korkeimman tarjouksen tehnyt ja huutokauppaaja tietävät, kuinka paljon voittaja maksoi. Kun kaikki kuusitoista firmaa on myyty, pisteitä tulee kansallistamisesta, monopoleista ja diversifikaatiosta, eli erilaisesta setinkeräilystä. Eniten rahaa käyttänyt häviää suoraan, vähiten rahaa käyttänyt tienaa pisteitä.

Peli maksaa 44 dollaria Suomeen toimitettuna. Veroton toimitus on luvattu heinäkuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

QE

Mikon pelaamia

Viime aikojen ykköshitti on selvästi ollut Keyforge. Siitä riitti puhetta jo edellisessä uutiskatsauksessa, joten tässä siihen nyt ei ole sen suuremmin tarvetta palata, etenkin kun arvostelu on luvassa heti kun ehdin kirjoittaa, mutta lyhyesti voidaan todeta, että kyllähän tässä vahvaa Vuoden peli -ainesta on.

Azulin jatko-osa Azul: Stained Glass of Sintra on herättänyt mielenkiintoa, sen verran maineikas peli Azul on. Uuden pelin aihe ja ulkoasu tuovat mieleen Sagradan, mutta yhteydet ovat pinnallisia: pelimekaniikan tasolla Azul on selvästi läheisempi sukulainen.

Peruskuvio on sama kuin Azulissa: pelaajat keräävät laattoja itselleen ja yrittävät saada rivejä täyteen. Laattojen asettelua omalle laudalle rajoittaa lasimestari, jonka vasemmalle puolelle ei saa pelata. Lasimestari valuu oikealle sitä mukaan, kun laattoja noukitaan, jolloin välillä on käytettävä yksi vuoro lasimestarin siirtämiseen – tällä saa kuitenkin tilaisuuden jättää noukkimatta laattoja, mikä sekin voi olla käytännöllistä.

Pisteenlasku on pykälää hämmentävämpi kuin Azulissa, peli on ehkä niukasti sen verran mutkikas, että saattaisin laskea sen Spiel des Jahreseissa Kennerspielin puolelle. Alkuhämmennyksen jälkeen peli soljuu kuitenkin ihan näppärästi ja tarjoaa mukavasti taktista pelivaraa. Omassa peliporukassani näkemykset vaihtelevat laidasta laitaan: jotkut pitävät tätä parempana, toiset suosivat alkuperäistä. Itse en ostaisi omaksi, mutta pelaisin kyllä mieluusti.

Great Western Trail oli parin viikon takaisen peli-illan kohokohta, etenkin kun pääsin kokeilemaan Rails to the North -lisäriä. Se lisää pelilaudan yläreunaan uudet rautatieverkostot, jonne pelaajat voivat rakennella omia mökkejään aloittaen kaupungeista, joihin ovat lehmiä kuskanneet. Historiallisesti lisäri korjaa junareittien suunnat oikeaksi eli itään päin.

Ensimmäisellä pelikerralla en oikein lisärin uutuuksia tajunnut hyödyntää, joten tuloksissa ei juhlittu, mutta seuraavalla kerralla voisi jo pärjätä paremmin. Lisäri tuo uusia mahdollisuuksia ja ehkä tasapainottaa pelin eri strategioita hivenen, mutta toisaalta lisärin uusi lisätoiminto, jolla mökkejä rakennetaan, vaikutti ainakin meidän pelissämme täysin dominoivalta. Lisäri tekee valmiiksi mutkikkaasta pelistä sen verran monimutkaisen, että itse taidan sen passata: pelaan kyllä mielelläni, mutta oma GWT:ni pärjännee ilman.

Terraforming Marsin pieni Prelude-lisäosa sen sijaan osoittautui aivan erinomaiseksi. Se tuo peliin muutaman uuden kortin ja korporaation, mutta ennen kaikkea se tuo pakan alkusoittokortteja. Niitä jaetaan pelaajille neljä, joista saa valita kaksi. Kortit antavat kunnon potkun pelin alussa: Mohole Excavation lisää yhden metallintuotannon ja kaksi lämmöntuotantoa (ja pari irtolämpöä), Biolabilla saa yhden kasvintuotannon ja kolme korttia, Power Generationilla kolme sähköntuotantoa ja niin edelleen.

Lisäri toimii erittäin hyvin: se ei lisää sääntökuormaa ollenkaan, nopeuttaa vain peliä, kun alkuvaihe saa vähän kiihdytystä. Terraforming Mars hyötyy kiihdytyksestä, joten jatkossa en aio pelata peliä ilman Prelude-lisäriä. Nappilisäri, siis!

Illusion on Wolfgang Warschin (The Mind, Quacksalber von Quedlinburg, Ganz schön Clever) peli, joka perustuu yksinkertaiseen ideaan. Se on yksi monista peleistä, joissa tarkoituksena on saada kortteja riviin oikeaan järjestykseen ja toisten siirtoja voi halutessaan epäillä. Jos paljastuu, että rivissä on virhe, virheen paljastaja saa pisteen, muuten pisteen saa edellinen pelaaja.

Tässä pelissä ei arvuutella vuosilukuja tai maantieteellisiä sijainteja, vaan korttien väripinta-aloja. Korteissa on erilaisia kuvioita eri väreissä ja joka kierroksella on valittuna tietty väri. Kortit pitäisi siis saada järjestykseen esimerkiksi keltaisen värin pinta-alan mukaan. Sepä onkin yllättävän vaikea ja mielenkiintoinen haaste!

Illusion on säännöiltään erittäin yksinkertainen peli, jonka kuka tahansa omaksuu hetkessä. The Mindin veroinen tajunnanräjäyttävä peli ei ole, mutta mukava peli yhtä kaikki.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.

TelegramLautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.

Lautapeliblogien päivitykset

Pöydällä-blogissa pyörii jouluaattoon asti joulukalenteri eli päivittäin avautuvat luukut, joista löytyy tehtäviä. Vastaamalla tehtäviin voi voittaa palkintoja. Vastausaikaa on vuoden loppuun asti. Luukut löytyvät Pöydällä-blogista.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *