Kategoriat
Peliarvostelut
Suosikki – yli 5 vuotta suosiossaSUOSIKKI

Seasons

Kenestä tulee uusi arkkimaagi? Velhot mittelevät Seasonsissa taitojaan kolme vuotta kestävässä taikaturnauksessa. Voittajasta kruunataan arkkimaagi. Seasons on suurien kombojen korttipeli.

Argos-metsän sydämessä on suurten velhojen kahdentoista vuodenajan taikaturnaus. Kolme vuotta kestävän turnauksen voittajasta tulee uusi arkkimaagi.

Seasonsissa pelaajien tarkoituksena on kerätä kristalleja hyvällä kädenhallinnalla hyödyntäen taikaesineitä ja olentoja, sekä samalla yrittää estää muita pelaajia saamasta kristalleja.

Pelin kulku

Seasonsin kansiPelissä pelataan kolme kierrosta, joista jokainen vastaa yhtä vuotta. Pelin alussa pelaajat päättävät pelin vaikeusasteen, joka vaikuttaa korttien määrään. Esimerkiksi keskimmäisessä vaikeusasteessa otetaan käyttöön korttien numerot 1–30 ja monimutkaisimmassa kortit 1–50.

Pelaajille jaetaan yhdeksän korttia. Korteista pelaaja valitsee haluamansa ja ojentaa pakan seuraavalle pelaajalle, joka valitsee pakasta yhden kortin ja antaa kortit eteenpäin, samaan tapaan kuin 7 Wondersissa. Kun kaikilla pelaajilla on yhdeksän korttia, pelaajat jakavat korttinsa kolmelle vuodelle. Kortit saa käyttöönsä aina kun vuosi vaihtuu.

Tämän jälkeen otetaan vuodenaikaan liittyvät nopat, joita on pelaajien lukumäärä lisättynä yhdellä. Ensimmäinen pelaaja heittää noppia ja valitsee haluamansa nopan. Noppa määrää vuoron toimintoja. Nopalla saattaa saada nostettua kortin, vaihdettua elementtimerkkejä kristalleihin, saada elementtimerkkejä lisää, saada nostettua pöydässä olevien korttien maksimimäärää tai saada lisää kristalleja. Nopat valitaan järjestyksessä ja jäljelle jäänyt noppa määrää kuinka monta kuukautta kierroksen jälkeen mennään eteenpäin. Ensimmäinen pelaaja vaihtuu aina jokaisen kierroksen jälkeen.

Vuorollaan kukin pelaaja suorittaa nopassa olevat asiat ennen muiden toimien suorittamista. Muita toimintoja ovat korttien pelaaminen pöytään, niiden aktivoiminen tai erikoisominaisuuden käyttäminen pelaajan omasta pelilaudasta. Tätä jatketaan, kunnes kolme vuotta on pelattu. Tämän jälkeen lasketaan pisteet ja suurimman kristallimäärän saanut voittaa pelin.

Peli alkuasetelmissaan. Kuva: Tero Oksala
Peli alkuasetelmissaan. Kuva: Tero Oksala

Paljon erilaisia yhdistelmiä

Pelin perusmekaniikka on hyvin suoraviivainen ja yksinkertainen. Pelissä on kuitenkin paljon mahdollisuuksia taktikointiin ja vuorovaikutukseen. Jokaisessa nopassa on perustoimintojen lisäksi pisteitä. Pisteiden lukumäärä vaihtelee yhdestä kolmeen. Jos viimeiseksi jääneessä nopassa on esimerkiksi kolme pistettä, aikaa kuluu kolme kuukautta.

Tämä mahdollistaa pienimuotoista taktikointia, sillä kauden vaihtuessa vaihtuvat myös nopat. Pelissä on yhteensä viisi noppaa jokaista kautta kohden ja kaikki nopat eroavat toisistaan hieman. On siis tärkeää huomioida käytettävissä olevat nopat. Nopissa on erilaisia yhdistelmiä toimintoja ja yhdessä nopan sivussa saattaa olla kolme asiaa, jotka täytyy tehdä ennen korttien pelaamista tai niiden aktivoimista.

Elementtejä on luonnollisesti neljä erilaista. Näitä voi vaihtaa kristalleihin tai niillä voi maksaa korttien pelaamiseen tarvittavia maksuja. Elementtejä voi vaihtaa kristalleihin, eli voittopisteisiin, joko korttien, noppien tai erikoistoimintojen kautta. Elementeistä saatavat kristallimäärät vaihtelevat myös vuodenajoittain, ja kun mukana on vielä yhtä aikaisten elementtimerkkien maksimimääränä seitsemän, joutuu toimintojaan suunnittelemaan paljon etukäteen.

Kortit ovat mielenkiintoinen ja välttämätön asia pelissä. Ne voivat varastaa vastustajilta kristalleja, antaa itselle kristalleja, lisätä voittopisteitä lopussa, muuntaa elementtejä toisiksi tai antaa lisää niitä ja monia muita toimintoja. Monimutkaisimmat saattavat pysäyttää aikaa tai siirtää sitä. Korttien pelaamiseen tarvitaan joko kristalleja, elementtejä tai näiden yhdistelmiä.

Osa korteista on hyvä pelata heti pelin alussa, kun taas osa kannattaa paljastaa vasta aivan lopussa, ettei joku muu pelaajista varasta korttia itselleen tai pakota nostamaan sitä käteen. Pelin lopussa jokainen kädessä oleva kortti on nimittäin viiden miinuspisteen arvoinen.

Näihin mahdollisuuksiin kun lisätään neljä kertaa pelin aikana käytettävä erikoisominaisuus, joka jokaisella käytöllä vähentää pelin lopussa saatavia pisteitä on monipuolisten taktiikoiden luominen mahdollista.

Seasons. Kuva: Henk Rolleman / BGG
Seasons on värikäs peli. Kuva: Henk Rolleman / BGG

Sopivan mittainen ja mielenkiintoinen

Seasonsiin on helppo päästä mukaan, toki kokeneemmilla on selkeä etulyöntiasema aloittelijaan nähden. Jonkinlainen korttien tunteminen ja niiden yhdistäminen on yksi tärkeimmistä asioista pelissä. Pöydässä voi olla esimerkiksi kortti, joka vähentää pelattavien korttien hintaa yhdellä elementillä, toinen kortti, joka antaa jokaisesta pelattavasta kortista kolme kristallia ja kolmas, joka mahdollistaa elementtien vaihtamisen kristalleihin, mutta tällöin on vaihdettava kaikki elementtimerkit.

Peliin pääsee sisälle ensimmäisten kolmen vuoden ajan aikana, vaikka ei peliä olisi koskaan pelannutkaan. Noin tunnin mittaisena Seasons on sopivan pituinen ja sitä tulee joskus pelattua kaksikin kertaa peräkkäin. Toki pelin saa kestämään pidemmänkin aikaa, jos joku peliä haluaa jarruttaa noppien valinnalla, mutta pääsääntöisesti Seasons on nopeasti pelattu.

Komponentit ovat hyvää perustasoa, mutta taide korteissa on hienoa ja värikästä. Pelissä on vahvasti mukana fantasiateema, mutta teemasta ei ole pakko pitää peliä pelatakseen.

Peliin on julkaistu lisäosia ja ne lisäävätkin kortteja peruspeliin, jos peruspelin kortit alkavat kyllästyttää.

Seasons on hyvä, toimiva ja sopivan mittainen. Suosittelen satunnaiseen pelailuun ja vaikkapa peliporukan illanviettoon.

Pelin kortteja. Kuva: James Brooks / BGG
Pelin kortteja. Kuva: James Brooks / BGG

Faktat Seasonsista

Suunnittelija:

Julkaisija: Asmodee (2012)

Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat helpot. Korteissa on paljon erikoisominaisuuksia, joiden hyvä hallinta vaatii opettelua.

Onnen vaikutus: Pelissä on onnea korttien nostamisen ja noppien heittämisen muodossa. Menstys vaatii hyvää kädenhallintaa ja noppien kanssa kannattaa olla tarkkana.

Vuorovaikutus: Pelaajien välinen vuorovaikutus on pelissä tärkeässä asemassa ja toimii hyvin.

Teema: Teema on vahvasti fantasiaa, mutta toimii loistavasti.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä.

Kieliriippuvuus: Säännöt ovat englanniksi ja korteissa on paljon englanninkielistä tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4, kaksinpeli on pidetyin pelitapa.

Pituus: 60 minuuttia

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Yksi vastaus aiheeseen “Seasons”

Peliin saapui taannoin lisäosa. Kun testipelaan lisäosan, pistän siitä arvostelua tulemaan. Ensi viikolla luulisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *