Kategoriat
Peliarvostelut

Uudet löytöretket (Die Neuen Entdecker, Entdecker — Exploring New Horizons)

Uudet löytöretket oli alunperin osa Catanin uudisasukkaita, mutta tuli pelin kehityksen aikana nipsaistuksi omaksi pelikseen. Peli on nimeltään Uudet löytöretket siksi, että kyse on uudelleenmuokatusta versiosta. Alkuperäinen Entdecker ilmestyi jo 1996. Sitä ei ole koskaan julkaistu suomeksi tai englanniksi.

Kuten nimi antaa ymmärtää, pelaajat ovat löytöretkeilijöitä, jotka tutkivat tuntematonta vesistöä. Laattoja pelaamalla vesistö muuttuu pikkuhiljaa saariksi, joihin pelaajat sijoittavat tiedustelijoitaan ja tukikohtiaan.

Pelin idea

Uusien löytöretkien kansiPelaajat lähtevät vuorollaan tutkimaan karttaa laudan reunalta. Ensimmäiseksi pelaaja valitsee, kuinka laajan tutkimusretken tekee — pidempi matka on kalliimpi tehdä. Sen jälkeen pelaaja etenee, nostaen laattoja ja laittaen niitä laudalle. Kun pelaaja löytää maata, hän voi halutessaan pysähtyä ja sijoittaa tiedustelijan, tukikohdan tai linnoituksen löydetylle alueelle.

Kun saari löydetään kokonaan, se pisteytetään. Saaren koko vaikuttaa pistemäärään ja pisteet menevät enemmistön rakentaneelle. Toiseksi tullut saa puolet, kolmas neljäsosan ja neljäs kahdeksasosan ensimmäisen pisteistä. Tukikohdat ja linnoitukset palaavat pelaajille, mutta tiedustelijat siirtyvät jonottamaan alkuasukkaiden majojen eteen. Eniten väkeä jonoihin kerännyt saa majoista hedelmiä, jotka tuottavat pisteitä pelin lopussa.

Monipuolista tutkimista

Uudet löytöretket on monipuolinen peli. Peli kuvaa tutkimusmatkailua kattavasti, sillä mukana ovat kustannusten arviointi, löytämisen riemu ja hukkaan purjehtimisen pettymykset. Pelaajien on hallittava rahojaan ja nappuloitaan, joita kumpiakin on rajallisesti.

Aivan Catanin uudisasukkaiden veroinen peli Uudet löytöretket ei ole. Se on kuitenkin kelpo valinta, mikäli löytöretkiteema houkuttelee. Ikäsuositus 8+ on useimmilla kahdeksanvuotiailla pahasti alakanttiin, sillä peli on loppujen lopuksi melko vaativa. Suosittelisinkin sitä pelaajille, joilla on jo jotain lautapelikokemusta.

Suunnittelija:
Julkaisija: Kosmos, Mayfair Games, Marektoy
Ilmestymisvuosi: 2003
Pelaajamäärä: 2-4
Pituus: 90 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *