Kategoriat
Peliarvostelut

Tummple!

Torninrakennuspeli Tummple!:ssa kootaan palikoista huteraa tornia ja yritetään olla kaatamatta sitä. Perus-Jengasta poikkeava rakenne tekee pelistä tuoreen.

Aina silloin tällöin pohditaan, kuinka monta kertaa peliä pitäisi pelata ennen kuin sen voi arvostella. Oikea vastaus tähän kysymykseen on: se riippuu.

On pelejä, joita pitää pelata monta kertaa eri pelaajamäärillä ja erilaisten pelaajien kanssa, ennen kuin niiden ytimeen pääsee, mutta sitten on myös pelejä, jotka pystyy arvioimaan varsin pitävästi jo sääntöjen lukemisen perusteella. Tummple! kuuluu tähän jälkimmäiseen ryhmään.

Tummple!:n kansi

Yksinkertainen palikkapeli

Tummple!:n idea on yksinkertainen. Pelaajat heittävät vuorollaan noppaa, joka kertoo, mitä pitää tehdä. Enimmäkseen rakennetaan tornia: valtaosa nopanheitoista ohjeistaa lisäämään torniin yhden palikan ja nopanheitto vain kertoo, mille lappeelle tai päädylle palikka pitää torniin lisättäessä asettaa.

Tavoitteena on tietysti pitää torni koossa. Tämä peli ei kuitenkaan lopu tornin kaatumiseen. Kaataja joutuu keräämään pudonneet palikat itselleen sakkopisteiksi, jonka jälkeen peli jatkuu. Kun kaikki 54 palikkaa on käytetty, vähiten sakkoja kerännyt voittaa.

Nopanheitto voi kuitenkin määrätä asettamaan peliin nappuloita. Nappulat pelataan myös torniin ja ne rajoittavat rakentamista. Valkoisen nappulan päälle ei saa rakentaa ja keltainen nappula estää rakentamisen koko sen palikan päälle, jonka päällä se on. Hyvin sijoitettu nappula voi lisätä tornin romahtamisen riskiä tuntuvasti.

Torni kohoaa
Torni nousee korkeuksiin. Toista laitaa on blokattu valkoisilla nappuloilla, sinne ei sovi rakentaa. Kuva: Mikko Saari

Mutkatonta viihdettä

Tummple! on toimiva, yksinkertainen peli. Sen säännöt ovat lyhyet, eikä niiden opettelemisessa ole suurempaa haastetta. Peliin on helppo tarttua, vaikka kukaan ei olisi koskaan ennen sitä pelannut. Peli ei kestä liian pitkään ja pysyy kiinnostavana loppuun asti – kukaan ei ole poissa kisasta tai turvassa ennen kuin peli on loppu, tornin kaataminen voi nimittäin tuottaa kertarysäyksellä runsaasti sakkoja.

Perinteisestä palikkatornin kokoamisesta poikkeava rakenne tekee pelistä tutun, mutta idealtaan tuoreen. Vähän on vaikea nähdä, että Tummple! kenenkään lempipeli olisi, mutta minusta se vaikuttaa hyvin käytännölliseltä peliltä: pelin laatikko on niin pieni kuin mahdollista, komponentit ovat tukevia ja kestäviä ja pelaaminen helppoa ja jännittävää. Jos tarvitset peliä, joka on helposti opittavissa, kenen tahansa pelattavissa ja jännittävä, Tummple! on aivan paikallaan – bonuksena se on myös hauskaa katsoa sivusta.

Lasten kerhoihin, leirikeskuksiin, baareihin – Tummple! sopii tällaisiin ympäristöihin aivan mainiosti vaihteluksi perinteiselle Jengalle. Perhepeliksi se toimii myös hyvin, peliharrastajille suosittelisin sitten monimutkaisempia näppäryyspelejä.

Tummplen laatikon sisältö
Tummple! näyttää laatikossaan näin siivolta: komponentit täyttävät laatikon just eikä melkein. Tässä boksissa ei ole turhaa ilmaa! Kuva: Mikko Saari

Faktat Tummple!:sta

Suunnittelija:

Julkaisija: Nordic Games (2018)

Mutkikkuus: Pelin opetteleminen suoraan säännöistä ennen pelaamista onnistuu aivan mainiosti.

Onnen vaikutus: Noppaahan tässä heitellään ja periaatteessa jos oikein hyvä tai huono tuuri käy, sillä voi jonkunlainen vaikutus pelin lopputulokseen olla, mutta käytännössä käsien vakaus ja hahmotuskyky rakentelussa ovat ratkaisevampia tekijöitä.

Vuorovaikutus: Nappuloiden pelaaminen tuo peliin lisämahdollisuuksia vaikuttaa toisiin pelaajiin, mutta kiusantekoa ei voi kohdistaa suoraan kehenkään tiettyyn pelaajaan.

TeemaTummple! on abstraktia torninrakennusta.

Uudelleenpelattavuus: Torni rakentuu varmasti joka kerta eri tavalla, perusidea pysyy toki tismalleen samana.

Kieliriippuvuus: Peli ei edellytä lukutaitoa.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pituus: 15–20 minuuttia,  pidempäänkin saa kulumaan jos oikein pohtii ja tuumii.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *