Kategoriat
Peliarvostelut

Drop It

Pudottele palikoita kehikkoon ja yritä saada mahdollisimman pisteitä välttelemällä samanmuotoisten ja -väristen palikoiden osumista vierekkäin. Drop It on helppo, selkeä ja hauska peli.

Jotkut pelit perustuvat yksinkertaiseen, intuitiiviseen ideaan ja ovat siten todella helppoja omaksua. Drop It putoaa selvästi tähän ryhmään. Pelin perusidea selviää oikeastaan välittömästi, kun pelin näkee pöydällä: siinä on kehikko ja litteitä värikkäitä palikoita ja niitä palikoita pudotellaan kehikkoon.

Drop Itin kansi

Tiivis videoesitys

Koska pelin idea on kaikista helpointa selittää visuaalisesti, tässä video, jossa on pelattu pikakelauksella kokonainen peli alle neljässä minuutissa:

Drop it like it’s hot

Jokaisella pelaajalla on siis väri tai pari, jonka palikoita pudotellaan kehikkoon. Pudotetuista palikoista kertyy pisteitä tiettyjen sääntöjen perusteella ja kun kaikki palikat on pudoteltu, eniten pisteitä kerännyt voittaa. Helppoa?

Säännöiltään kyllä, mutta pisteiden kerääminen on sitten toinen juttu. Pisteiden saamisessa kun on muutama pieni rajoitus. Jos pudotettu palikka koskettaa toista palikkaa, joka on joko samanvärinen tai samanmuotoinen, pisteitä ei heru. Pelialueen reunoille on merkitty pelitavasta riippuen joko värillisiä alueita tai muodon mukaan merkittyjä alueita ja jälleen kerran, jos punainen palikka koskee punaista aluetta, pisteitä ei tule.

Bonuksiakin on tarjolla. Pelialueella on merkitty erikokoisia palluroita, niihin osumalle saa pisteitä. Pistemäärä riippuu myös korkeudesta: pelialue on jaettu kerroksiin ja mitä korkeammalla olevaan kerrokseen palikka ulottuu, sitä enemmän siitä saa pisteitä. Peli siis kiihtyy loppua kohden, kun palikat käyvät arvoltaan moninkertaisiksi pelin alkuun verrattuna.

Drop It -peli
Muutama kierros pelattu. Tässä pelissä on reunukset, jotka rajoittavat pelialueen reunalle pelattavia muotoja. Kuva: Mikko Saari

Yksinkertaista, helppoa ja hauskaa

Drop It on todella helppo opettaa ja selittää ja sen pelaaminen on mukavalla tavalla konstikasta. Pudottamisessa on nimittäin huomattavan vaikeaa olla hyvä. Vaikka kuinka miettisi ihanteellisen palikan ja sille sopivan paikan, todennäköisyys sille, että pudotettu palikka osuu juuri sinne minne pitäisi ja on kimpoilematta ja liikuttamatta muita palikoita, on hyvin, hyvin pieni. Järjestelmä on siis hyvin kaoottinen ja tulokset odottamattomia.

Pienenä helpotuksena pelissä on muunnelma, jossa pelaajat saavat muutaman jokerimerkin. Jos ne säästää pelin loppuun, ne ovat muutaman pisteen arvoisia, mutta ne voi myös käyttää pelin aikana. Käyttämällä jokerimerkin saa ottaa pisteet epäonnistuneesta siirrosta, josta muuten tulisi nolla. Käytännössä kaikki löytävät niille käyttöä pelin aikana aivan vaivattomasti, mutta jos on taitava tai hyväonninen, niitä ei tarvitse ja saa muutaman pisteen bonuksen.

Tajuntaaräjäyttävä tai erityisen mieleenpainuva peli Drop It ei ole, mutta se on houkuttelevan näköinen ja helposti lähestyttävä peli ja toisinaan sellaisiakin pelejä tarvitaan. Tällaisiin tarpeisiin Drop Itiä on helppo suositella.

Faktat Drop Itistä

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Kosmos (2018), Lautapelit.fi (2019)

Mutkikkuus: Säännöt ovat erittäin yksinkertaiset, hyvin pelaaminen taas juuri sopivassa määrin hankalaa.

Onnen vaikutus: Varsinaisia satunnaiselementtejä ei ole, mutta pudotettavat palikat käyttäytyvät niin odottamattomalla tavalla, että peliä on vaikea pelata erityisen hyvin.

Vuorovaikutus: Toisille pelaajille ei voi tehdä kiusaa.

Teema: Peli on tyystin abstrakti.

Uudelleenpelattavuus: Ei tätä määräänsä enempää jaksa jauhaa, mutta satunnaisesti pelattavana fillerinä Drop It toimii mainiosti.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole tekstiä kuin säännöissä.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pituus: 15–30 minuuttia, aika vaikea tähän on sen pidempää saada kulumaan.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *