Kategoriat
Peliarvostelut

Toc Toc Woodman

Ikä: 5+. Naksuttele muovikirveellä kaarnanpaloja puusta ja yritä olla kaatamatta puuta. Ei ole ihan helppoa! Omituinen näppäryyspeli on hauska, mutta ei koukuta aivan parhaiden näppäryyspelien tapaan.

Toc Toc Woodman on omituinen korealainen näppäryyspeli, jossa pinotaan ensin muovipalikoista puu ja sitten kilkutellaan kirveellä puusta irti kaarnaa pisteiden toivossa. Kuulostaa aivan täyspäiseltä aikuisten ajanvietteeltä.

Ihan selkeyden nimissä pelistä on kaksi eri laitosta, joilla on sama nimi, Gemblo Woodman. Ensimmäinen, jossa paukutellaan puisia kiekkoja, on yleisesti todettu surkeaksi. Tämä jälkimmäinen, jota kutsutaan myös Click Clack Lumberjackiksi, on vähän toista luokkaa. Bling Bling Gemstone puolestaan on jatko-osa, jossa hakataan jalokiviä irti kivestä.

Kirves heilumaan

Tok Tok Woodmanin kansiPelaaminen on erittäin yksinkertaista. Ensin kootaan puu kiinnittämällä kaarnat runkopaloihin ja pinoamalla runkopalat kannon päälle. Sitten huidotaan! Jokainen saa vuorollaan lyödä puuta kirveellä kaksi kertaa. Tarkoituksena on saada kaarnat irti.

Puusta pudonneet kaarnat saa noukkia itselleen, ne ovat pisteen arvoisia. Jos puun runkoa putoaa alas, nekin joutuu ottamaan, mutta jostain mystisestä syystä puunhakkaajaa rankaistaan puun keräämisestä viiden pisteen sakoilla. Pelin pääasiallinen tarkoitus ei siis varsinaisesti ole kerätä kaarnaa, vaan vältellä puun keräämistä. Varovainen nollapeli voi viedä yllättävän pitkälle.

Peli päättyy, kun puu on tyhjä kaarnasta. Eniten pisteitä kerännyt voittaa.

Sitten vain kirves heilumaan! Kuva: Lautapelit.fi
Sitten vain kirves heilumaan! Kuva: Lautapelit.fi

Täyspöljää ajanvietettä

Toc Toc Woodman on aivan täyspöljä peli. Pelaaminen on helppoa, hauskaa ja näyttää sopivasti tyhmältä, joten tästä saa mainion ohjelmanumeron erilaisiin illanviettoihin. Silkkaa timanttia Toc Toc ei ole, samassa sarjassa esimerkiksi Coco Loco on pelinä paljon kiinnostavampi. Pelasimme viime syksynä perheen kesken parissa kuukaudessa noin 50 erää Coco Locoa, puunhakkuu hädin tuskin kiinnostaa lapsia.

Mutta on tämä kuitenkin näitä juttuja, että kannattaa kokeilla – sen verran omintakeinen viritys peli on. Menestyminen vaatii tarkkuutta ja taitoa, eikä lopputulos ole aina tuurista kiinni. Toki tuurillakin on oma osansa, joskus puunpalat vain lähtevät alta karkuun, vaikka kuinka varovaisesti yrittäisi.

Omituinen peli. Suosittelen kokeilua ennen ostamista, mutta en ihmettele, jos joku tästä innostuu – ainakin peli on erittäin helppo tempaista esille ja pistää kaverit kokeilemaan taitojaan. Pöljyysaspekti on aivan samalla tasolla kikkareita paiskovien apinoiden kanssa, jos pelillinen kiinnostavuus ei ihan samalla tasolle ylläkään. Kyllä tällainen älyvapauden riemuvoitto minunkin pelikokoelmaani mahtuu.

Faktat Toc Toc Woodmanista

Suunnittelija:

Julkaisija: Gemblo (2010), Lautapelit.fi (2015)

Mutkikkuus: Eipä peli juuri tämän yksinkertaisempi voisi olla.

Onnen vaikutus: Taitavin metsuri kerää vähiten miinuksia, mutta ei hakkuuhommia täysin voi kontrolloida.

Vuorovaikutus: Ei ole, kukin naputtelee vuorollaan.

Teema: Eihän kaarnaa keräävissä metsureissa mitään järkeä ole.

Uudelleenpelattavuus: Kiinnostaa sen minkä kiinnostaa; meillä ei herättänyt aluksikaan suurta uudelleenpeluuintoa.

Kieliriippuvuus: Ei edellytä lukemista.

Pelaajamäärä: 2–7; teoriassa ei rajaa, mutta käytännössä hupia on enemmän, jos pelaajia on vähemmän

Pituus: 10 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *