Kategoriat
Peliarvostelut

Rhino Hero

Ikä: 5+. Raskaammanpuoleinen supersankari Supersarvikuono kiipeää pelaajien rakentamassa pilvenpiirtäjässä. Torni kohoaa korkeammaksi ja korkeammaksi, kunnes lopulta romahtaa. Rhino Hero on hauska lastenpeli ja hilpeä filleripeli aikuisille.

Supersarvikuono on hivenen kookkaamman puoleinen supersankari, joka kiipeää korkeisiin rakennuksiin ja loikkaa rakennuksesta toiseen vauhdikkaasti – kunhan pelaajat ensin rakentavat sen rakennuksen. Rhino Hero -pelin juuret ovat perinteissä korttitaloissa, mutta tässä pelissä korkean tornin rakentaminen käy onneksi hieman helpommin.

Peli on julkaistu myös nimellä Super Rhino! Kyseessä on tismalleen sama peli, nimi vain vaihtelee markkinoilta toiselle.

Videoarvostelu

Pelin kulku

Rhino Hero

Pelaajille jaetaan viisi kattokorttia. Niistä olisi tarkoitus päästä eroon, mutta kuten tällaisissa peleissä on tapana, pääasiallinen tarkoitus on olla kaatamatta tornia. Tavallisesti peliä ei voiteta, vaan se hävitään kaatamalla torni.

Omalla vuorolla pitää ensin rakentaa seiniä ja sen jälkeen pelata niiden päälle katto. Seinät ovat 90 asteen kulmaan taittuvia pahvikortteja, joiden paikat on merkitty kattokorttiin. Kun seinät ovat pystyssä, pelataan niiden päälle kädestä kattokortti, ja sitten on seuraavan pelaajan vuoro.

Peli päättyy, kun joku kaataa tornin (ja häviää siten pelin) tai kun joku saa pelattua viimeisen kattokorttinsa (ja voittaa). Peli voi myös päättyä seinäkorttien loppumiseen, jolloin kaikki voittavat, mutta tällaiseen ratkaisuun en usko hetkeäkään.

Supersarvikuono vauhdissa

Kattokorteista osa on ihan tavallisia, mutta suurimmassa osassa korteista on joku erikoisominaisuus. Tavallisin erikoiskortti pakottaa seuraavan pelaajan siirtämään Supersarvikuonoa. Sarvikuono – soma pieni puunappula – pitää siirtää tiettyyn kohtaan uudessa kerroksessa. Kun torni  on tarpeeksi korkea, on melkoinen haaste noukkia Supersarvikuono nykyiseltä paikaltaan ja siirtää se ylimpään kerrokseen.

Muut erikoiskatot aiheuttavat vuoronmenetyksiä, pistävät nostamaan uusia kattokortteja, kääntävät pelisuunnan ja antavat pelata kaksi kattokorttia samalla vuorolla. Erikoiskortit tuovat pientä taktikointia peliin.

Enimmäkseen Rhino Hero on kuitenkin näppäryydestä ja vakaista käsistä kiinni. Tuurillakin on oma osansa. Aloittajalla lienee jonkinlainen etu, mutta tietysti jos joku nostaa kaikki tuplakatot, voitto on jokseenkin varma. Kevyttä epäreiluutta siis voi olla ilmassa, mutta kun yksi erä kestää harvemmin viittä minuuttia pidempään, kovin paljon ei viitsi harmitella.

Rhino Hero! Kuva: HABA
Pelin kuvitus on hauskaa ja kortit miellyttävän tukevia. Kattokorttien erikoisominaisuudetkin on merkitty kulmiin hienolla kiiltävällä folioinnilla. Kuva: HABA

Hauska peli moneen käyttöön

Rhino Hero on erittäin hauska peli. Yksinkertainen peli-idea toimii ja peli sopii niin lastenpeliksi kuin aikuisten filleriksi. Nopeat erät tarkoittavat, että pelille on aina aikaa. Pientä laatikkoa on helppo pitää mukana. Peli on myös näyttävä ja huomiota herättävä.

Onneksi peli saatiin myös suomeksi. Niinpä Rhino Heroa on helppo suositella kenelle tahansa kevyttä fillerihupailua tai hyvää lastenpeliä etsivälle, tässä on samaa nerokkuutta kuin Eläinpyramidissa.

50 pelikertaa myöhemmin

Rhino Hero on maistunut jo viidenkymmenen pelikerran verran ja miksipä ei: se on nopea, hauska ja helposti lähestyttävä peli.

En ole ihan varma, kuinka paljon pidän erilaisista katoista – ne tuntuvat vähän turhalta mutkikkuudelta, joka lisää sääntöjen opettamiseen kuormaa, eikä tee pelistä mainittavasti kiinnostavampaa. Ehkä peli toimisi paremmin, jos katot olisivat pääasiassa “siirrä supersarvikuono tänne”, koska nehän ne hauskimpia ovat.

Tästä pienestä puutteesta huolimatta Rhino Hero toimii mainiosti ja suosittelen sitä edelleen edullista, näyttävää ja hauskaa lastenpeliä etsiville.

Faktat Rhino Herosta

Suunnittelijat: ,

JulkaisijaHABA (2011).

Mutkikkuus: Erittäin helppo. Kattojen erikoissäännöt muistaa ensimmäisen pelin jälkeen, muuten pelissä ei ole oikeastaan mitään opeteltavaa.

Onnen vaikutus: Hyvä tuuri kattojen kanssa edistää menestystä, mutta vakaat kädet ovat vielä tärkeämmät. Iloinen tuuripelihän tämä lopulta on.

Vuorovaikutus: Katoissa on hiven vuorovaikutusta, tosin vuorojärjestys tarkoittaa sitä, että mahdolliset kiusat tulevat vain seuraavalle pelaajalle, eikä kiusanteon kohdetta saa valita.

Teema: Supersarvikuono on söpö ja pelin kuvitus muutenkin hauskaa. Torneistakin kohoaa helposti mukavan korkeita, joten kyllä tämä toimii.

Uudelleenpelattavuus: Kun yksi erä kestää korkeintaan kymmenen minuuttia, kerralla tulee helposti pelattua monta kierrosta. Eihän tätä kukaan koko iltaa jaksa, mutta fillerinä Rhino Hero on kestävä.

Kieliriippuvuus: Pelaaminen ei edellytä lukutaitoa.

Pelaajamäärä: 2–5. Toimii ihan mukavasti kaksinpelinä.

Pituus: 5–10 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *