Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 26.8.2018: Vuoden peli -voittajat 2019

Vuoden peli -kisan voittajat vuodelle 2019 on valittu. Voittajiksi valittiin Who Did It?, Combo Color, Pictionary Air ja Terraforming Mars.

Uutiskatsauksessa esitellään Vuoden peli -voittajat.

Vuoden peli -voittajat 2019

Vuoden peli -kilpailun voittajat on valittu.

 • Vuoden lastenpeli: Who Did It? (Lautapelit.fi)
 • Vuoden perhepeli: Combo Color (Asmodee Nordics)
 • Vuoden partypeli: Pictionary Air (Toyrock)
 • Vuoden strategiapeli: Terraforming Mars (Lautapelit.fi)

Vuoden lastenpeli. Lastenpelisarjan voittaja Who Did It? oli oma suosikkini finalisteista ja mielestäni nappivalinta. Kakkapeli, jossa pitää sekä reagoida nopeasti että muistaa, mitä muut ovat pelanneet, on tähän asti toiminut joka kerta hyvin, sekä lastenpelinä, perhepelinä että pelkästään aikuisten kesken pelattuna. Pelissä on hauskaa, miten pelkällä nopeudella ei pärjää, vaan nopeakin voi mokailla ja pyytää eläintä, jota ei enää ole tarjolla. Toisaalta nopeus kyllä auttaa. Raati kehui peliä näin:

”Peli on hauska ja mielenkiinto säilyy pelikerrasta toiseen” ”Mainio matkapelikoko, lapsiin vetoava idea, nopeasti omaksuttava.”

Muut finalistit olivat Dobble 360 (Asmodee Nordics) ja Pyjama-Drama (Amo).

Kortit
Who Did It?:n kortit ovat hauskan näköisiä. Kuva: Mikko Saari

Vuoden perhepeliCombo Color on värityskilpailu, jossa pelaajat värittävät dry-erase-kynillä yhteistä pelialustaa. Pelialusta on jaettu ruutuihin, joissa on eri kuvioita, jotka liittyvät pelin pisteytysmekanismeihin. Joistain saa pisteitä, toisista menettää, toiset kertovat pisteitä keskenään ja niin edelleen. Värittää saa vain sisäänmenonuolien vierestä tai aikaisemmin väritetyn ruudun vierestä. Kun pelialusta on kokonaan väritetty, pisteet lasketaan ja eniten pisteitä kerännyt voittaa. Peli on säännöiltään yksinkertainen ja helppo.

”Hauska yhdistelmä vanhaa tuttua ja ihan uutta.” ”Hieno peli vaikka koulun matikan tunneille pelattavaksi.”

Muut finalistit olivat Copenhagen (Lautapelit.fi) ja Virus (Amo).

Combo Color

Vuoden partypeliPictionary Air on perinteistä Pictionarya, mutta jippona kuvia ei piirretä kynällä paperille vaan valokynällä ilmaan. Piirtäjä ei näe, millainen kuva muodostuu. Muut näkevät puhelinsovelluksen avulla ilmaan piirtyvän kuvan. Perinteinen partypeli on siis saanut nykyteknologiaan perustuvan kuorrutuksen.

”Hienosti ja toimivasti yhdistetty tuttu peli-idea nykyajan tekniikkaan.” ”Hauska uusi tapa pelata tuttua peliä.”

Muut finalistit olivat Maki Stack (Lautapelit.fi) ja Tummple! (Asmodee Nordics).

Pictionary AirVuoden strategiapeliTerraforming Marsin voitto oli pienoinen ylläri. Onhan peli voittanut palkintoja ennenkin, mutta toisaalta Vuoden peli -palkinnon voittajaksi se tuntuu kyllä kovin raskaalta. Toisaalta, peliharrastajat varmasti ilahtuvat ja Terraforming Mars kyllä näyttää vakuuttavasti ja melko lähestyttävällä tavalla, millaisia raskaammat strategiapelit voivat olla.

Puutyöläinen, joka oli raadissa mukana, vinkkasi yhden selityksen, miksi Azul: Stained Glass of Sintra ei pärjännyt: maahantuoja oli ilmoittanut sille poskettoman 56 € suositushinnan, jonka seurauksena pelin pisteitä rokotettiin tuntuvasti. Suositushinta on sikälikin outo, että Sintra on kyllä käytännössä Terraforming Marsia halvempi alle 40 euron hinnallaan.

”Strategiapelien aatelia. Teema toimii hyvin.” ”Mukaansatempaava peli, jossa on harrastajallekin pelattavaa vuosiksi.”

Muut finalistit olivat Amul (Lautapelit.fi) ja Azul: Stained Glass of Sintra (Asmodee Nordics).

Terraformausta työn alla
Terraforming Mars ei ole vain kuvitelmaa, vaan perustuu tieteeseen. Kuva: Mikko Saari

High Frontierista uusi laitos

High Frontier 4 All on Phil Eklundin maineikkaan avaruudenvalloituspelin uusi neljäs laitos. Vuonna 2020 ilmestyvä peli sai alkunsa Rocket Flight -pelistä vuonna 1999. Tämä avaruusbisnespeli sijoittui vuoteen 2020 – no, nyt vuosi 2020 alkaa olla käsillä ja sen kunniaksi High Frontierista saadaan uusi laitos.

Pelistä tulee neljännen laitoksen myötä avoin pelijärjestelmä, johon voi lisätä uusia moduuleja. Eklund odottaa yhteisön kehittävän peliin uusia lisäyksiä. Pelin perusboksissa on kolmannen laitoksen perus- ja kehittyneet säännöt, jotka on uudistettu täysin. Niistä on tehty aikaisempaa kattavammat ja helppotajuisemmat. Eklund suunnittelee julkaisevansa peliin uusia moduuleja tulevaisuudessa.

Pelissä on myös säännöt, joilla sen voi yhdistää Bios: Earth -trilogian neljänneksi osaksi.

Essen-uutuuksia

BoardGameGeekin Essen-ennakkolista on avattu. Tulen käymään listalta löytyviä pelejä läpi Esseniin asti, mutta kuulisin mieluusti, mitkä pelit teitä kiinnostavat – mitä kaikkea listalta kannattaisi nostaa esiin?

 • Undaunted: Normandy on kahden pelaajan pakanrakennuspeli Osprey Gamesilta. Peli mallintaa toisen maailmansodan kiväärijoukkueen toimintaa pakanrakennuksen keinoin. Suunnittelija David Thompsonin artikkeli aiheesta kuvaa hienosti yksityiskohtien tasoa.
 • Wayfinders on uusi peli Decrypton suunnittelijalta Thomas Dagenais-Lespérancelta. Pelaajat lentävät saarelta toiselle vesilentokoneilla ja mekaniikkana on työläistenasettelua, jossa perusvalintana on joko pelata työläinen ja varata siten paikka myöhemmäksi, tai sitten palauttaa työläiset käteen ja aktivoida ne, jolloin toiminta tapahtuu välittömästi.
 • Crystal Palace on Feuerlandin iso peli, noppienasettelua Lontoon maailmannäyttelyn 1851 teemalla.
 • Heaven & Ale saa jatkoa Kegs & More -lisärin muodossa.
 • Newdale on Alexander Pfisterin lautapeli, joka sijoittuu Oh My Goodsin maailmaan.
 • Bärenpark-karhupeli saa jatkoa The Bad News Bears -lisärillä. Lisärissä on kolme erillistä moduulia, joilla voi laajentaa ja muunnella peliä.
 • Century: A New World eli Century: Spice Road -sarjan kolmas osa, jossa matkustellaan Amerikkaan. Peli on yhdistettävissä aikaisempiin osiin yhdessä tai erikseen.
 • Snowdownian Deluxe Master Set eli kaikenlaista herkkua sisältävä Kickstarter-versio on myös myytävänä Essenissä. Foothills on Ben Batesonin ja Tony Boydellin suunnittelema Snowdownia-pelimaailmaan sijoittuva kaksinpeli, jossa pelaajat ovat työryhmien johtajia osana suurta rautatienrakennusprojektia.
 • Agricolan uuden laitoksen kolmas lisäripakka on Corbarius Deck.
 • Cartographers: A Roll Player Tale on jostain syystä Roll Playeriin yhdistetty kupongintäyttöpeli, jossa pelaajat kartoittavat uutta maata kuningattaren käskystä.
 • Orléans Stories on kaksi erillistä kampanjaa sisältävä uusi kampanjaversio Reiner Stockhausenin Orléans-pussinrakennuspelistä. Pelissä on tarinankerronnallista elementtiä, kun pelaajat kulkevat halki aikojen ja kohtaavat kampanjan eri vaiheissa erilaisia haasteita. Pelin säännöt muuttuvat pelin aikana.
 • Rajas of the Ganges: Goodie Box 1 sisältää pieniä bonusmoduuleja Rajas of the Gangesiin.
 • Clank! Expeditions: Temple of the Ape Lords on uusi pelilauta Clank!-pakanrakennuspeliin. Nyt ei varota lohikäärmeen heräämistä, vaan vältellään apinalordien jälkeensä jättämiä mekaanisia vartijoita.
 • Bruxelles 1897 on korttipeliversio Pearl Gamesin julkaisemasta Bruxelles 1893 -lautapelistä. Uusi versio yksinkertaistaa aikaisempaa ja on yhtä aikaa tuttu ja uudenlainen.
 • Letter Jam on Czech Games Editionin kehuttu yhteistyösanapeli, jossa pelaajat auttavat toisiaan luomaan sanoja pöydällä olevista kirjaimista. Jokaisella pelaajalla on oma kirjain, jota tämä itse ei näe.

Lautakunta

Lautakunta ilmestyy seuraavan kerran 2.9., jolloin käydään läpi Vuoden peli -voittajia.

Lyhyet

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Tentacle Town on peli kaupunginrakentamisesta ja pormestariksi pyrkimisestä – mutta samalla kaupunkiin hyökkäävät jättiläislonkerot. Pelaajien on rakennettava kaupunkia, torjuttava lonkeroiden uhkaa ja kerättävä mainetta itselleen.

Perusmalli maksaa 50 dollaria, 80 dollarilla saa hienommat komponentit sisältävät Deluxe-mallin. Postikuluja arvioidaan 22–25 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Half Truth on Richard Garfieldin ja tietovisamestari Ken Jenningsin yli kymmenen vuoden ajan kehittelemä triviapeli. Jokaiseen kysymykseen on kuusi vastausta, joista puolet on oikein ja puolet on väärin. Pelaajat valitsevat yhtä aikaa yhden vastauksen, joka on heidän mielestään oikein. Jos on kova luotto tietoihin, voi valita kerralla kaksi tai kolmekin, josta palkitaan bonuspistein, jos kaikki vastaukset menevät oikein.

Peli maksaa 45 dollaria Suomeen toimitettuna. 170 dollarilla saa peliinsä Garfieldin ja Jenningsin nimikirjoitukset. Toimitus on luvattu joulukuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Evil Dead 2: The Official Board Game oli huikea Kickstarter-katastrofi pari vuotta sitten. Jasco Games ja Lynnvander Studios yrittävät nyt tuoda pelin uudestaan. Peli on täysin uusi peli, eikä siis suoranaisesti liity edelliseen floppiin. Hienona eleenä aikaisemman kampanjan osallistujat saavat kuitenkin uuden pelin ilmaiseksi, vain postikulujen hinnalla.

Peli maksaa 59 dollaria ja päälle 15–25 dollaria postikuluja. Toimitus on luvattu huhtikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Merchants Cove on vahvasti epäsymmetrinen europeli, jossa jokainen pelaaja on erilainen fantasiakauppias: voit olla esimerkiksi alkemisti, kapteeni, velho tai seppä. Pelissä on aikarata, jossa edetään käyttämällä tunteja toimintoihin. Aikarata vaikuttaa markkinoihin, joten pelaajien on tasapainoteltava toisaalta ajankäytön ja markkinoille tuleviin asiakkaisiin vaikuttamisen ja toisaalta omien toimintojen tekemisen välillä.

Peli maksaa 94 dollaria Suomeen toimitettuna. Kahden lisärin kanssa hinta on 125 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu kesäkuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Cryptic Explorers todistaa, että kolmas kerta toden sanoo ja että sitkeä kehitystyö palkitaan. Vahvasti black metal -estetiikkaan nojaava luolaholvauspeli oli viimeksi Kickstarterissa marraskuussa 2016, jolloin tavoite jäi saavuttamatta. Nyt onnistui. Edelleen tarjolla on synkkää luolaholvausta, jossa pelaajat taistelevat kuoleman jumalattaria ohjaavaa pelinjohtajaa vastaan, tavoitteenaan anastaa salattua tietoa kuoleman valtakunnasta.

Luksuslaitoksen saa 89 dollarilla, perusmallin 59 dollarilla, päälle tulee 20–25 dollaria postikuluja. Toimitus on veroton ja luvattu elokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Wolves of Mercia on vaihteeksi taas uusi sosiaalista päättelyä tarjoava peli, jonka erikoisuutena on se, että jokaisella pelaajalla on ainutlaatuinen epäsymmetrinen voittoehto. Pelaajia ei eliminoida pelistä.

Peli maksaa 35 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus lienee Yhdysvalloista, eli veroja voi joutua maksamaan. Toimitus on luvattu jo lokakuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Dragon Hunters on kahden pelaajan sotapeli Legends of Signumin maailmassa. Vastakkain ovat holtittomat sankarit ja lohikäärme, jonka aarteita yritetään varastaa. Peliä voi pelata myös nelinpelinä, jolloin jokaista kolmesta sankarista ohjastaa eri pelaaja, tai yksinpelinä, jossa lohikäärmettä ohjaa korttikoneisto tai mobiilisovellus. Koska SignumGame on pääasiassa figufirma, pelin päähoukutuksiin kuuluvat upeat hartsiminiatyyrit, lohikäärmeellä on korkeutta 23 cm.

Figujen vuoksi peli maksaa 130 dollaria Suomeen toimitettuna, kattavampana pakettina 195 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Queen Bee on taistelupeli, jossa mehiläispesät sotivat keskenään. Pelissä ei ole pelaajaeliminaatiota: jos kukistat toisen pelaajan kokonaan, hän siirtyy sinun vasalliksesi, eli peli muuttuu edetessään joukkuepeliksi.

Puukuutiomalli maksaa 29 dollaria, 49 dollarilla saa puukuutioiden tilalle figuurit ja 59 dollarilla saa mukaan 5–6 pelaajan lisärin. Postikuluja tullee noin 15 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu heinäkuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Animalchemists on eläinalkemistien kilpailua taikomisesta. Pelaajat hankkivat ainesosia, joista valmistetaan taikajuomia. Taikajuomista ja aineksista yhdistellään taikoja.

Peli  maksaa 27 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus tulee Englannista, joten Brexit, mutta hinta on kyllä sen verran kohtuullinen, ettei veroja pahimmassakaan tapauksessa paljon koidu maksettavaksi. Toimitus on luvattu huhtikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Viikkoon ei ole mahtunut ensimmäistäkään uutta peliä – toisaalta ihan hyvä niin – joten ehkä tyydyn tässä kohtaa toteamaan, että Fields of Arle on edelleen maukas peli ihan ilman Tea & Trade -lisäriäkin.

Uusista kiinnostavista peleistä täytyy tässä kohtaa nostaa esille Essen-listallakin mainittu Undauntend: Normandy, joka on tällä hetkellä ainoa ostoslistallani oleva ihan uusi peli. Peliä saisi jo nyt Osprey Gamesilta ja ilmeisesti aika kohtuulliseen hintaankin, mutta taidanpa silti odotella suosiolla, että se saapuu paikallisen pelikaupan hyllylle, sen verran pitää olla uskollisuutta, kun kerran paikallisesta saa erinomaista palveluakin.

Fields of Arle -peli
Keräsin poikkeuksellisen tasapainoisen valikoiman eläimiä. Kuva: Mikko Saari

Pelihaaste

Pelihaasteeseen kirjataan suorituksia vuoden aikana. Aiemmin suoritetut kohdat: 4, 8, 16, 26, 29, 34, 47, 48; 30; 24, 35; 1, 19; 31, 39, 46; 21, 37, 38; 7, 40, 42; 13.; 11, 49; 10, 33; 2, 15; 12; 18, 36, 41, 44; 6; 28.

22. Pelissä on vierasta kieltä: Kardinaal & Koning – Parin viikon sisään vanha kunnon Web of Power on päässyt pöytään jo pari kertaa. Se on ollut erinomaisen iloinen jälleennäkeminen. Kuittaan pelihaasteesta tämän kohdan, koska kappaleeni on hollanninkielinen Kardinaal & Koning. Eipä pelatessa haittaa – ja oli myös hauska löytää käytettynä ostetusta pelistä vanha minun sääntösuomennokseni printattuna.

Tulevat lautapelitapahtumat

 • 21.–22.9.2019 pidetään MaraCon XLIII Oulussa Kaijonharjun nuorisotalolla. Tapahtuman Facebook-sivut.
 • 27.–29.9.2019 järjestetään Lautapelaamaan Helsingissä ostoskeskus Redissä.
 • 4.–5.10.2019 järjestetään DaimyriaCon, Sami Laakson peleihin keskittyvä tapahtuma lautapelikahvila Tavernassa Tampereella. Ohjelmassa Dale of Merchants -turnaus ja Lands of Galzyrin esittelyä. Tapahtuman Facebook-sivut.
 • 18.–20.10.2019 pidetään JokiCon Joensuussa.
 • 23.–24.11.2019 tapahtuu Tampereella Tracon Hitpointin merkeissä. Luvassa on lauta-, kortti-, miniatyyri- ja roolipelejä kaikenlaisille harrastajille aloittelijoista kokeneisiin. Liput tulevat myyntiin maaliskuussa Tampere Kuplii -tapahtumassa, verkkokauppa avataan 14.9.2019. Tapahtuman nettisivut. Tracon Hitpoint Facebookissa.
 • 31.12.2019 asti Kansalliskirjaston Galleriassa on esillä Nopista bitteihin -näyttely, joka esittelee 200 vuotta suomalaista pelihistoriaa. Näyttely Kansalliskirjaston sivuilla.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.

Telegram

Lautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.

Lautapeliblogien päivitykset

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *