Kategoriat
Uutiset

Vuoden 2009 osumat ja hudit

Vuosi 2009 päättyy ja on sopiva aika muistella vuoden tapahtumia myös lautapelirintamalla. Omalla kohdallani vuosi oli pelillisesti heikoimpia koskaan, kiitos tammikuussa syntyneen toisen lapsen. Toisaalta — vanhemman lapsen, nyt 3,5 vuotta, kanssa pääsi jo vähän pelailemaan, joten ehkäpä se siitä ajan mittaan.

Muuten vuosi oli oikein mainio, Lautapelioppaan parissa aikaa meni mukavasti ensin alkuvuodesta sivuja kooten ja loppuvuosi julkaisun jälkeen fiksaillen ja kirjoitellen. Juttuja julkaistiin aika kipakkaan tahtiin Lautapelaaja.net:n loppuaikoihin verrattuna, laskeskelin että julkaisun jälkeen on ilmestynyt jo yli 150 uutista, peliarvostelua ja muuta artikkelia.

Dominionin kansiPelillisesti huippuhetkiin kuului ehdottomasti Helcon, joka oli jälleen kerran erinomainen pelitapahtuma. Vuoden peli omalta osaltani oli tänäkin vuonna Dominion, jota ainoana pelinä pelasin edes kymmenen kertaa vuoden aikana. Myös muutama 1825-peli jäi mieleen erityisen maukkaina pelikokemuksina, tämän kaliiberin peliä on mukava päästä pelaamaan tutun vastustajan kanssa vaivattomasti ilman sääntöjen kahlaamista.

Huonot pelit onnistuin tänäkin vuonna kiertämään varsin tehokkaasti. Suurin pettymys taisi olla Helconissa testattu Bunny Bunny Moose Moose, jonka piti olla huikea partypelielämys. Ei ollut.

Ensi vuodelta odotan ehdottomasti pelattujen pelien määrän kasvamista — tänä vuonna moni kiinnostava uutuus jäi kokeilematta ja toisaalta moni vanha tuttavuus vaille pelikertoja. Mielenkiinnolla odotan Turussa helmikuussa järjestettävää junapelitapahtumaa, jonka yksityiskohdat ovat vielä vähän auki. Muutenkin luvassa on kiinnostava 18xx-vuosi.

Lautapelioppaan suhteen toivoisin kaikista eniten saavani lisää avustajia kirjoittamaan ennen kaikkea arvosteluja uutuuspeleistä. Olisi myös mukavaa saada juttuihin enemmän kommentteja ja palautetta lukijoilta.

Joten:

  • Mitkä olivat omat pelilliset huippuhetkesi vuonna 2009?
  • Entäs suurimmat pettymykset?
  • Mitä odotat lautapelivuodelta 2010?

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

5 vastausta aiheeseen “Vuoden 2009 osumat ja hudit”

Race for the Galaxy ja Hannibal: Rome vs. Carthage jakavat henkilökohtaisen vuoden peli palkinnon. Isoja pettymyksiä ei vuoteen mahtunut. Ehkä Agricolaa voisi kutsua pieneksi pettymykseksi, mutta ehkä sekin vain ylisuurten odotusten takia. Ensi vuodelle asetan tavoitteeksi junapeligenreen tutustumisen. Age of Steam on jo ostettu, ja 18XX-maailmaan tutustuminen kutkuttaisi.

Vuoden voittajia olivat ilman muuta vanhat tutut Imperial ja Advanced Civilization. Myös junatuntemuksen syveneminen oli kiva juttu. Kevymmästä kaurasta Eläinpyramidi ja Kilpikonnakisa olivat hauskoja tuttavuuksia, joita tulee takuulla pelattua lasten ja lapsenmielisten kanssa vielä paljon.

Vuoden pahin tunkki oli ilman muuta Toledo. Pettymys oli myös se, että pelimäärät tarot-peleissä ja muissa perinteisissä korttipeleissä vähenivät selvästi edellisestä vuodesta. Jos tänä vuonna yrittäisi saada niihin vähän enemmän peliaikaa. Toinen uudenvuodenlupaus voisi olla oman kokoelman jonkinlainen järkeistäminen, mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan.

Korttipelien puutteessa kärsittiin täälläkin. Onneksi siihen sentään toi pientä pelastusta Tichuinnostuksen tartuttaminen edes muutamaan pelaajaan.

Toisaalta Reiskaa ja Dominionia tuli sitten hakattua enemmän kuin lääkäri määräsi.

Yllärihittinä listalle Vasco da Gama, joka elegantissa tylsyydessään jaksaa innostaa ja povaan sille kovaa nousua BGG:n listoilla jahka se alkaa myydä jenkeissäkin. Tietysti tähän osasyyllisenä oli, että oli omat näpit pelissä tässä julkaisussa.

Yhtenä hittinä mainittakoon vielä tämä sivusto, siitä propsit Mikolle ja muilla ahkerille.

Kunnon huteja ei oikeastaan tullut vastaan, paitsi muutama ihan tunkki BSWssä. Toisaalta ehkä niistäkin jotakin voisi livenä jaksaa, ehkä ei.

Sen kummemin yksittäisiä pelejä kommentoimatta voisin todeta vuoden 2009 olevan se vuosi jonka aikana olen alkanut puhumaan lautapelaamisestani harrastuksena.

Osasyyllisenä mainittakoon eräs kirjastosta lainaamani Uudet lautapelit -kirja ja myöhemmin vuodesta ilmestynyt .fi -versio. Nämä toimivat sitten porttina muihin harrasteyhteisöihin ja saivatpa ne myös käväisemään paikallisen pelikerhon tilaisuudessa. Nyt on sitten ensimmäiset conit takana ja oma kirjahylly hankittu pelikokoelmallekin. Eli kiitosta toimituksen suuntaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *