Kategoriat
Peliarvostelut

Balloon Cup

Balloon Cupissa pelaajat kilpailevat kuumailmapalloillaan, tavoitteenaan voittaa viidestä palkinnosta kolme. Pelin teema on kuitenkin vähintäänkin hölmö, eikä oikeastaan liity millään lailla siihen, miten peliä pelataan. Teema olikin kuulemma alunperin jotain aivan muuta. Mekaanisesti peli muistuttaa lähinnä Battle Lineä.

Balloon Cup on tavallaan tavoitteiltaan jonkin verran yksinkertaisempi, mutta mahdollisuus pelata vastustajan puolelle tuo peliin omia käänteitään.

Pelin idea

Balloon Cupin kansiPelin tavoitteena on voittaa palkintoja. Palkintoja voitetaan lunastamalla palkintokortteja voittokuutioilla. Kuutioita, palkintoja ja kortteja on viittä eri väriä. Värit eivät ole samanarvoisia, vaan palkinnon voittamiseen tarvittavien kuutioiden määrä vaihtelee kolmesta seitsemään.

Kuutioita saa voittamalla kuumailmapallokilpailuja. Pelissä on koko ajan neljä kilpailua, joita esittävät kilpailulaatat. Laatat on numeroitu yhdestä neljään. Numero kertoo, kuinka monta kuutiota laatalla on tarjolla ja montako korttia sen molemmille puolille täytyy pelata kilpailun ratkaisemiseksi. Laatat ovat kaksipuoleisia, toisella puolella on tasankoa ja toisella vuoria.

Kilpailut voitetaan pelaamalla omalle puolelle laattaa paremmat kortit. Korttien paremmuus riippuu kilpailun tyypistä. Vuorilla voittaa isompi summa, tasangoilla pienempi. Sekä isoja että pieniä kortteja siis tarvitaan. Peli olisi mitä yksinkertaisin, mutta pienen mutkan matkaan tarjoaa se, ettei kortteja ole suinkaan pakko pelata vain omalle puolelle, vaan vastapelaajan puolelle saa pelata täysin vapaasti!

Laattojen viereen ei saa pelata ihan mitä haluaa. Laatalla olevat kuutiot määräävät laatan viereen pelattavien korttien värin. Jos laatalla on vaikka kaksi punaista ja kaksi keltaista kuutiota, täytyy molemmille puolille tulla kaksi punaista ja kaksi keltaista korttia.

Tärkeää paikkaa ei sovi jättää vapaaksi pitkäksi aikaa, sillä vastustaja voi pelata huonon kortin koska tahansa. Korttien pelaamiseen liittyvät päätökset ovatkin kaikkea muuta kuin itsestäänselviä. Tasapaino oman edun tavoittelun ja vastustajan haittaamisen välillä on hienovarainen.

Taktisia hienouksia tuovat pari pientä, mutta mielenkiintoista sääntöä. Tasapelit voittaa viimeisen kortin pelannut, pelattiin se sitten kummalle puolelle tahansa ja seuraavan vuoron saa hävinnyt. Joskus kannattaa pelata suosiolla häviävä kortti, jotta saa ylimääräisen vuoron ja huonon kortin pois kädestä.

Kiusalliset tasapelit

Neljä kilpailua rivissä.
Neljä kilpailua rivissä.

Peli päättyy, kun toinen pelaajista voittaa kolme palkintoa viidestä. Kilpailut ovat usein melko tasaisia ja jännittäviä loppuun asti. Joskus peli voi kuitenkin lukittua ratkaisemattomaksi. Ongelmaa ei koskaan tapahtunut pelitestauksessa, mutta se tuli ilmi heti pelin julkaisemisen jälkeen — varsinainen suunnittelijan painajainen!

Tilanne on harvinainen, mutta harmillinen. Helpoiten ongelmiin joutuu harmaiden kuutioiden kanssa. Jos samalla laatalla on kolme harmaata kuutiota, eivät pakasta löytyvät viisi harmaata korttia riitä laatan voittamiseen. Sama ongelma on neljän sinisen kuution kanssa.

Onneksi ratkaisu ongelmaan on varsin vaivaton. Riittää, että huolehtii ettei pelissä ole koskaan niin monta kuutiota kuin värin palkintokortissa lukee. Laatoilla ei siis saa olla yhteensä kolmea harmaata tai neljää sinistä kuutiota ja niin edelleen. Tämä estää lukittumisen täysin. Jos uhkaava tilanne on syntyä, kuutiot palautetaan pussiin ja laatta täytetään uudestaan. Harmaita ja sinisiä on syytä tarkkailla eniten. On myös varsin helppo huomata, jos kymmenestä kuutiosta seitsemän on punaisia.

Yhteenveto

Balloon Cup on perusmukava kaksinpeli. Se tarjoaa varsin sopivan tuntuisen tasapainon korttionnen ja taidokkuuden välille ja on jännittävä ja viihdyttävä. Peli on helppo oppia ja opettaa. Komponentit ovat taattua Kosmos-laatua — sopivan pienestä laatikosta löytyy nelisivuiset ohjeet, pakka kortteja, isokokoiset laatat, puukuutioita ja iso pussi kuutioille. Pussi on itse asiassa niin iso, että koko peli mahtuu siihen.

Vaikka Balloon Cup voisi olla jännittävämpikin, se on silti kunniaksi varsin laadukkaana pidetylle Kosmoksen kaksinpelien sarjalle. Se on varsin mainio tapa viettää puoli tuntia kahden pelaajan kesken. Itse koen pelin kuitenkin hieman liian pitkäksi antiinsa nähden.

Lue Balloon Cupin suomenkieliset säännöt.

Suunnittelija:
Julkaisija: Kosmos, Rio Grande Games
Ilmestymisvuosi: 2003
Pelaajamäärä: 2
Pituus: 30 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *