Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 8.1.2018: Fenriksen nousu, Scythen loppu

Scythen viimeinen lisäosa on loppuvuodesta 2018 ilmestyvä Rise of the Fenris, joka lisää peliin kampanjamoodin, josta aukeaa irtonaisia moduuleita. Muissa uutisissa Kickstartereita ja Amigon uutuuksia.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Scythen viimeinen lisäosa

Scythe tulee valmiiksi, kun Scythe: The Rise of the Fenris ilmestyy. Jamey Stegmaierin ja Ryan Lopez DeVinaspren suunnittelema lisäosa tuo peliin uusia piirteitä.

Lisäosassa on kahdeksan peliä kestävä kampanja, jossa on legacy-pelien tapaan yllätyksiä, avattavia ominaisuuksia ja pysyviä elementtejä. Siitä huolimatta se on resetoitavissa ja täysin uudelleenpelattava.

Kampanjan sijasta tai sen jälkeen lisäosan yhtätoista moduulia voi yhdistellä mielensä mukaiseksi kokonaisuudeksi. Nämä moduulit ovat täysin yhteensopivia kaikkien Scythen lisäosien kanssa.

Moduulien tarkka sisältö on salaisuus, lisäosassa on 13 uutta miniatyyriä, puuosia, pari noppaa, laattoja ja paljon pahviosia. Lisäosa ilmestyy loppuvuodesta 2018.

Rise of the Fenris

Amigon uutuuksia

Amigo on esitellyt vuoden 2018 uutuuksia. Pienistä peleistään tunnetulta Steffen Benndorfilta (Qwixx) tulee uusi peli Verflucht!. Tässä yhteistyöpelissä 1–5 pelaajalle torjutaan hirviöitä. Pakassa on hirviöitä ja numeroituja esinekortteja. Vuorollaan pelaaja nostaa kortin pöydältä. Jos se on hirviö, kortti laitetaan kuvapuoli ylöspäin esille; esinekortti puolestaan otetaan käteen näyttämättä sitä muille. Sen jälkeen pelaaja voi karkottaa yhden hirviön pelaamalla kädestään riittävän arvokkaat esineet.

Pelaajien on keksittävä jotenkin, mitkä hirviöt kenenkin kannattaa torjua, ilman että esineiden arvoja kerrotaan muille. Jos hirviöitä kertyy pöytään liikaa, ne hyökkäävät. Pelin lopussa jäljelle jäävien hirviöiden määrä ratkaisee pelaajien pisteet.

The Cat -pelissä pelaajien on saatava kissojensa mielialat kuriin. Edessä on korttipinoja, joissa on kolmeatoista eri mielialaa kuvaavia kortteja. Kortteja vaihdetaan yhtä aikaa oman pinon ja pöydän keskellä olevien korttien välillä, kunnes joku saa jokaiseen pinoonsa neljä samaa korttia. Yksi piste jokaisesta kunnollisesta pinosta, yksi piste bonusta pelin lopettamisesta, 20 pistettä voittaa.

The Cat
The Cat

Krass Kariert on kiipeämispeli, jossa jujuna on, että kädessä olevien korttien järjestystä ei saa muuttaa ja jos pelaa kahden tai kolmen kortin yhdistelmiä, niiden on oltava kädessä vierekkäin. Uusia kortteja saa lisätä kädessä haluamaansa kohtaan.

Texas Showdown on tikkipeli, jossa vältellään tikkejä. Tässä pelissä jippona on se, että jos pelaaja ei voi tunnustaa maata, hän saa pelata mitä tahansa ja muut voivat sen jälkeen seurata halutessaan tätäkin maata. Tikin voittaa isoin kortti siitä maasta, jota on pelattu eniten.

Marco Bohno on uusi versio Bohnanzan Bohnröschen-lisäosasta, joka on Suomessa julkaistu Princes & Pirates -paketissa.

Lyhyesti

  • BoardGameGeek teki joulukuussa uuden kävijäennätyksen. 30 päivän kävijöiden määrä ylitti viisi miljoonaa. New ‘Geek Milestone Reached – 5 million unique visitors in the past 30 days!
  • Mantic Games (The Walking Dead, Dreadball) on saanut Hellboy-lautapelilisenssin. Yhteistyöpeli tulee Kickstarteriin miniatyyreineen huhtikuussa.
  • SEAL Team Flix on WizKidsin “taktinen näppäryyspeli”, jossa yksin tai yhteistyössä ohjastetaan SEAL-tiimiä tehtävissä terrorismia vastaan. Pelissä on mukana neppailua, nopanheittoa ja miniatyyrejä.
  • Race to New Found Land on Hans im Glückin uusi alkuvuodesta ilmestyvä peli, jossa kilpaillaan Newfoundlandin asuttamisesta. Pelaajien on valittava strategiansa tarkkaan: kasvattaako omaa laivastoa kaupalla, kiirehtiäkö valtaamaan maata vai etsiäkö ensin uusia alueita?
  • The Slovak Spectatorin juttu Ancient board game has no parallel in Europe esittelee Slovakiasta vuonna 2006 löytynyttä ikivanhaa pelilautaa. Germaaniruhtinaan haudasta löytynyt lauta on ilmeisesti roomalaista vaikutusta: vastaavia lautoja tunnetaan kiveen kaiverrettuina. Kannettava puinen lauta on ainutlaatuinen. Näin maallikon silmiin laudasta tulee äkkiseltään mieleen go-lauta.
Muinainen pelilauta
Vahvasti go-laudan näköinen muinainen pelilauta. Kuva: Matej Ruttkay, SAV)

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Spirits of the Forest on viime viikolla mainittu uusversio Michael Schachtin Richelieusta. Abstraktinoloista settienkeräilyä, jossa yritetään kerätä luontohenkien settejä. Peliä voi testata Tabletopiassa. Perusmalli maksaa 18 euroa Suomeen toimitettuna ja deluxe-malli noin 40 euroa. Toimitukset luvataan heinäkuulle 2018 ja ne ovat verottomat. Kampanja löytyy täältä.

Kung Pao Chicken kysyy oletko kettu vai kana. Jos keksit, kumpi olet, saat pisteen. Kanat saavat lisäksi pisteitä selviytyneistä kanoista ja ketut taas syödyistä kanoista. Tämä on siis vartin mittainen sosiaalispäättelyfilleri. Perusmalli maksaa 13 dollaria Suomeen toimitettuna, täydellinen versio 30 dollaria. Toimitus on huhtikuussa 2018 ja ilmeisesti tulossa Euroopan ulkopuolelta, joten kalleimmasta mallista joutunee maksamaan ALV:n. Kampanja löytyy täältä.

Heropath: Dragon Roar on fantasiaseikkailu, jossa yritetään voittaa lohikäärme. Peli vaatii myös logistiikkaa ja tehokasta resurssinhallintaa, siis europeliä fantasiateemalla. Peruspeli maksaa 55 dollaria, lisärien kanssa 95 dollaria. Päälle tulee postikuluja alle parikymppiä. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Status Report on sosiaalista päättelyä 3–5 pelaajalle. Yksi pelaajista on avaruusaluksen kapteeni, joka yrittää pelastaa miehistönsä tekoälyiltä. Muut ovat tekoälyjä, joista yksi on ystävällinen ja muut pahoja. Peli maksaa 36 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Black Hole Council -pelissä neuvotellaan 32 planeetan kohtalosta. The Resistancen suunnittelijan Don Eskridgen pelissä pelaajilla on salaiset agendat, joita yritetään toteuttaa. Pelaajat neuvottelevat ja voivat yrittää arvata toistensa agendoja. Peli maksaa 40 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitusta lupaillaan elokuulle 2018. Toimitus on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Tokyo Series on sarja Tokio-teemaisia pelejä. Tässä kampanjassa on kolme peliä: JidohanbaikiMetro ja Jutaku. Jidohanbaikin aiheena ovat juoma-automaatit ja paketissa on yli 20 pientä 5–15 minuutin peliä. Metro on Tokion metroon sijoittuva raskas parin tunnin junapeli. Jutaku on reaaliaikainen rakentelupeli puupalikoilla 1–8 pelaajalla. Hyvin sekavaa settiä siis. Yksittäiset pelit maksavat 35 tai 45 dollaria, kaikki kolme saa 99 dollarilla. 15 dollarin postikulut lisätään hintaan. Toimitus on veroton ja luvattu heinäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Sidereal Confluence on päässyt pöydälle nyt pari kertaa, kerran neljällä ja kerran viidellä pelaajalla. Peli on todella herkullinen ja nousi kertapelaamisella vuoden 2017 kuumimpien uutuuksien listalle. Se on kokoelmassani täysin ainutlaatuinen: ei löydy toista samanlaista kaupankäyntipeliä, joka mahdollistaisi ja suorastaan pakottaisi kehittelemään luovia diilejä. Lisäksi peliin mahtuu 4–9 pelaajaa, eikä pelaajamäärän lisäys juurikaan venytä peliä.

Ensimmäiset pelit eivät ole vielä tasoltaan kummoisia, odotettavissa on kiinnostavampaa kaupankäyntiä kun pelaajat alkavat hahmottaa pelin mahdollisuuksia. Kovin satunnaiseen pelailuun peliä ei voi suositella, mutta tavallaan se on aika aloittelijaystävällinen: pelin epäsymmetriset osapuolet on rankattu vaikeusjärjestykseen, joten aloittelijalle voi antaa jotain vähän helpompaa. Säännötkään eivät ole monimutkaiset, vaikeus on siinä, että osaa nähdä kaikki mahdollisuudet. Kun lähes kaikki on kaupan, diilit voivat olla hyvin mielenkiintoisia.

Kaikille kaupankäynnin ystäville tämä on ehdottomasti hintansa väärti peli, vaikka Suomessa peli vähän tyyris onkin (Poromagialla 75 euroa).

Taverna yllätti taas vaihteeksi positiivisesti, kun hyllystä löytyi yksi syksyn hittipeleistä, laattojenasettelupeli Azul. Monessa yhteydessä kehuttu Azul osoittautui testissä erittäin näppäräksi peliksi, joka tarjoaa mukavasti päänvaivaa. Pelaajat keräävät itselleen laattoja, joilla yritetään täyttää omalla laudalla olevaa 5×5-ruudukkoa mahdollisimman tehokkaasti.

Peli näytti kyntensä heti ensimmäisellä kerralla. Turpiin tuli, kun jouduin kahdella ensimmäisellä kierroksella ottamaan pöytään jääneet laattavuoret. Kerralla on otettava kaikki samanväriset laatat, suurin kerralla hyödynnettävä määrä on viisi laattaa, ja ylimääräiset joutuu laittamaan syrjään ja niistä sakotetaan miinuspisteitä. Niinpä ensimmäisen kierroksen pisteeni menivät kokonaan miinuksiin ja toisellakin kierroksella suurin osa. Auts. Yritä siinä nyt sitten kilpailla. Toinen yritys meni sitten jo paremmin.

Azul on todella kaunis peli ja kun pelimekaniikkakin on sekä yksinkertainen että ovela, tämä on kyllä todella mainio peli ja kaikkien kehujensa arvoinen. Onneksi peli on tulossa tänä vuonna suomeksi. Tässä näppärien ja nättien lyhyiden pelien sarjassa Azul jättää Majestyn ja Century: Spice Roadin kauas taakse.

Lautapelit.fi:n pienten korttipelien sarjan numero kolmonen on Byzanz. Tämäkin peli löytyy Tavernan hyllystä, josta sen olen jo pari kertaa kaivanut esiin fillerintarpeeseen. Kolmella pelaajalla Byzanz on nopea ja näppärä peli, laatikon kyljen 45 minuuttia ei pidä ensinkään paikkaansa, vaan pelin läiskii läpi vartissa. Siinä ajassa se tarjoaa varsin maukkaan annoksen huutokauppaamista.

Pelissä samat kortit toimivat rahana ja pisteinä, joten pitää puntaroida, miten kortit parhaiten käyttää. Alussa huutokauppoja voittava saa enemmän kortteja, mutta viimeisenä potin keräävä saa korttinsa ilmaiseksi ja kerää torilta hyvät palkkiot viimeisestä sijastaan. Perin näppärä filleri siis. Arvostelua on luvassa, mutta sitä ennen olisi mukava nähdä, miten peli toimii isommilla pelaajamäärillä – venyykö liikaa, vai säilyykö dynaaminen ote.

Tulevat lautapelitapahtumat

  • 13.–14.1.2018 Suomen Pelimuseo juhlii yksivuotissynttäreitään. Peliaiheisessa ohjelmassa pääpaino on videopeleissä, mutta lautapeliasiaakin sivutaan.
  • 16.–18.3.2018 järjestetään Joensuussa JokiCon. Tapahtuman ohjelmassa on viikonlopun verran vapaata pelaamista ja lisäksi mahdollisesti miniatyyripeli- ja Magic-turnauksia. Lisätietoja löytyy Lautapeliseuran foorumilta.
  • 27.–29.7.2018 pidetään Ropecon 2018. Tällä hetkellä Ropeconille haetaan tekijöitä.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *