Kategoriat
Peliarvostelut

Värikkäät siilit

Ikä 3+. Siililapset pukevat vanhempiensa hassut lasit ja alkavat keräämään lehdistä upeaa piikkipukua. Kuka siileistä väistelee parhaiten tuulenpuuskia ja kerää parhaimman lehtisaaliin?

Siilit ovat nyt kuuminta hottia myös lautapelimaailmassa. Pelkästään tämän vuoden Vuoden lastenpeli -kisassa on mukana kaksi siiliaiheista peliä – Sukkela siili sekä nyt arvioitava Värikkäät siilit. Mikäs siinä, kyllä söpöistä siileistä useamman pelin saa aikaiseksi.

Värikkäät siilit on HABA:n lastenpelisarjan kevyemmästä päästä ja voisi jossain määrin kuulua samaisen julkaisijan “Minun ensimmäinen pelini” -sarjaan. Pelissä tuurilla on suuri rooli, mutta hyvästä muistista on myös hyötyä. Ja pelin siilit – ne vasta supersuloisia ovatkin!

Värikkäiden siilien kansi

Lehtiä keräämään

Lehdet ja pussi
Lehtien nostaminen miellyttävän taktiilinen kokemus. Kuva: Sampsa Ritvanen

Jokainen pelaaja saa eteensä pahvisen siilin, johon on tarkoitus kerätä seitsemän syksyn lehteä. Vuorollaan pelaaja heittää noppaa ja katsoo, montako lehteä hän saa nostaa sokkona pussista.

Nostetut lehdet jaetaan siileille värin mukaan. Kaikki lehdet ovat kaksivärisiä, joten pelaaja saa päättää, kumman väriselle siilille lehden antaa. Hyvällä tuurilla nostettu lehti sopii omalle siilille, muuten se annetaan jollekin toiselle. Jaetut lehdet lisätään siilin selkään oma väri ylöspäin, jolloin toinen väri ei enää näy.

Itse pelillinen osuus alkaa siitä, kun joku pelaajista heittää nopasta pilven eli “puuskan”. Tällöin hän saa napata jonkun toisen siilin selästä yhden lehden. Lehti menee kärjen väriselle siilille, mieluiten juuri sille omalle.

Yksinkertaiset säännöt selittää hetkessä ja pelaamaan pääsee parissa minuutissa. Tai itseasiassa vaikka heti, säännöt voi hyvin kertoa pelin tiimellyksessä. Tämä sopii erityisesti pelin pääkohderyhmälle eli 2–4-vuotiaille, joiden keskittymiskyky ei vielä ole kovin hääppöinen.

Pinkki lehdenkärki menee piiloon sinisen siilin selkään.
Nyt pinkin siilin kannattaa olla tarkkana, jotta muistaa lehden paikan puuskan tullessa. Kuva: Sampsa Ritvanen

Pirteä ilmestys

Peli on hirvittävän hurmaava ja pirtsakka tapaus. Söpö kuvitus ja pahviset siilit silmälaseineen tekevät pelistä helposti lähestyttävän ja ilon silmälle. Kaikki on tavara on pahvista, joten liian rajuja leikkejä ne eivät kestä. Myös siilien kartonkilasit eivät meinaa pysyä päässä millään ja ne kannattaa ennen pitkää liimata kokonaan kiinni.

Hyväntuulisessa pelissä toisten lehtien vieminen on ainoa ilkeämpi osuus. Tämä ei aiheuttanut testipeleissä kenellekään pahaa mieltä, mutta joitakin lapsia “ryöstely” saattaa harmittaa. Pelissä voi aina ryöstämisen sijasta nostaa pussista yhden satunnaisen lehden, mutta ilman lehtien vientiä peli on melko tylsä kokemus.

Pelaajamäärältään peli on hyvin joustava, sillä kaikki siilit ovat aina käytössä. Kahden tai kolmen pelaajan peleissä ylimääräiset siilit saavat omat lehtensä, mutta eivät muuten tee mitään. Tämä tarkoittaa sitä, että peli voi päättyä myös ylimääräisen siilin voittoon.

Siilit ja noppa
Siilit ovat laseineen melko söpöjä ilmestyksiä. Kuva: Sampsa Ritvanen

Sopiva lastenpeli perheen pienimmille

Värikkäät siilit on melko tuuripitoinen tapaus, mikä ei näin pienten lasten pelissä suuremmin haittaa. Omalla muistilla voi osaltaan vaikuttaa loppusijoitukseen, mutta pelkällä tuurillakin voi pärjätä. Toisaalta lapset pärjäävät aikuisia vastaan jo lähtökohtaisesti paremmin ilmiömäisen muistinsa ansiosta.

Vaikka pelissä tehdään vähän valintoja, päätöksiä joutuu kuitenkin tekemään. Lehteä nostaessa on päätettävä, kelle se kannattaa antaa ja puuskan aikaan muistellaan, missä ne omat lehdet ovat piilossa. Sellaisia sopivia valintoja pienille 2–3-vuotiaille. Meillä myös pian viisi vuotta täyttävä testipelaaja pelasi peliä mukana ihan mielellään.

Värikkäät siilit on siis oikein sopiva ja söpö valinta, mikäli hakusessa on peli noin kolmivuotiaalle. Ihan Eläinpyramidin tai Lohikäärmeen henkäyksen tasolle ei päästä, mutta peliä voi silti suositella lämpimästi. Taattua HABA-laatua siis.

Siilit pelin laatikoss
Siilit mahtuvat näppärästi kokonaisina laatikkoon. Kuva: Sampsa Ritvanen

Faktat Värikkäistä siileistä:

Suunnittelija: Felix Beukemann

Julkaisija: HABA (2020)

Mutkikkuus: Suurinpiirtein ensipelien tasolla eli helppo pelata ja opettaa myös 2–3-vuotiaille.

Onnen vaikutus: Paremman muistin omaavalla on etulyöntiasema, mutta välillä pelkällä tuurillakin voi voittaa..

Vuorovaikutus: Toisten lehtien nappaaminen saattaa herkissä pelaajissa tuottaa harmitusta. Meidän peleissä pahaa mieltä ei syntynyt.

Teema: Siilit ovat hurmaavia, vaikka pahvisina vähän huteria. Lasit ovat kyllä söpö lisä!

Uudelleenpelattavuus: Mitään kovin uutta ei pelien välillä tule vastaan.

Kieliriippuvuus: Ei vaadi lukutaitoa.

Pelaajamäärä: 2–4, kaikki siilit ovat aina käytössä.

Pituus: 10 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Sampsa Ritvanen

Innokas lautapelaaja ja luokanopettaja Oulusta. Kammoaa pitkiä, useita tunteja kestäviä harrastajapelejä. Pitää erityisesti hieman raskaammista perhepeleistä ja testailee mielellään uusia lastenpelejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *