Kategoriat
Peliarvostelut

Maaginen labyrintti

Ikä: 6+. Velho-oppilaat vaeltavat näkymättömässä labyrintissä, etsien tietään haluamiaan esineitä kohti. Näkymättömän labyrintin käytävien muistaminen pistää pelaajien muistin koetukselle.

Labyrintit ovat kiinnostavia. Lautapeleissä tunnetuin labyrintti on Muuttuva labyrintti, lastenpeliklassikko vuosien takaa. Maaginen labyrintti on samaten sokkelopeli, mutta tällä kertaa haaste on erilainen. Labyrintti ei muutu, vaan se on näkymätön!

Näkymättömyys tietää pieniä haasteita komponenttisuunnitteluun, mutta tässä tapauksessa se on ratkaistu kätevästi. Pelinappulat ovat magneettisia ja korotetun laudan alla kulkee mukana metallikuula, joka seinään törmätessään irtoaa ja putoaa kolisten alas. Seinät ovat siirreltäviä puisia levyjä laudan alla. Nokkelaa ja toimivaa!

Maaginen labyrintti palkittiin Kinderspiel des Jahres -palkinnolla vuonna 2009. Peli ilmestyi suomeksi alunperin Competon julkaisemana vuonna 2010. Vuonna 2022 pelistä ilmestyi uusi Lautapelit.fi:n julkaisema painos.

Magic Labyrinthin kansi

Esineitä taikalabyrintistä

Labyrintistä haetaan esineitä. Lautaan on painettu esineiden kuvia ja pussista nostetaan sattumanvaraisesti yksi esine etsinnän kohteeksi. Pelaajat kiitävät vuoroillaan kohti esinettä – tai seiniä. Liikkuminen tapahtuu noppaa heittämällä, joten tuurilla on osansa, mutta tärkeintä on painaa mieleensä labyrintin rakenne. Oma nurkka tulee väistämättä tutuksi, kun sieltä aina epäonnistumisen jälkeen lähdetään, muuten onkin sitten vaikeampaa.

Kun joku löytää oikean esineen, merkin saa itselleen voittopisteeksi. Viidellä esineellä voittaa pelin. Esineet ovat toinen tuurielementti, kenties noppaa suurempi, sillä jos pussista nousee esine, jonka vieressä tai päällä on jo valmiiksi, pisteen saa hyvin vähällä vaivalla. Perhepeliksi tuurin taso on kuitenkin sopiva.

Maaginen labyrintti ylhäältä katsottuna
Lintuperspektiivi auttaa yleensä labyrintissä navigoimista, mutta tässä tapauksessa siitä ei ole mitään hyötyä. Kuva: Mikko Saari

Toimiva peli

Maaginen labyrintti on hieno peli. Idea on loistava ja toteutus toimiva – toisin kuin vaikkapa Velhojen yössä, joka on hätkähdyttävän hieno, mutta hyvin epäkäytännöllinen pelattava. Maaginen labyrintti on helppo peli, joka toimii niin lastenpelinä kuin aikuistenkin kesken. Pelin vaikeustasoakin voi kätevästi säätää poistamalla tai lisäämällä seiniä labyrinttiin.

Pelin ulkoasu on tyylikäs, Drei Magier Spielen pelien tavalliseen tapaan. Rolf “Arvi” Vogt on kuvittanut pelin tyylilleen uskollisesti. Tunnelma on kohdallaan. Peli on sen verran yksinkertainen, että lapset voivat helposti pelata sitä keskenään. Peli toimii myös hyvin lasten ja aikuisten kesken, sillä tuurilla ja muistamisella on sopivasti sijaa, ettei aikuisten tarvitse juuri antaa löysää vaan peliä voi pelata tosissaan.

Maaginen labyrintti on ansainnut Kinderspiel des Jahresinsa, saapa nähdä, miten Suomen Vuoden peli -kisassa käy. Aineksia voittoon tässä pelissä riittää. (Huonostihan siinä kävi, voiton vei Muumin purnukkajahti.)

Maagisen labyrintin salaisuus
Maagisen labyrintin salaisuus, näkymättömät seinät laudan alla. Kuva: Henk Rolleman / BGG

Viidenkymmenen pelikerran jälkeen

Maaginen labyrintti on monen vuoden ja yli 50 pelikerran jälkeen edelleen käytössä, vaikka lapsetkin ovat jo 10- ja 8-vuotiaat – nuorempi on yhä kiinnostunut näkymättömässä labyrintissa navigoimisesta. Kotisääntöjä otettiin varsin nopeasti käyttöön sen verran, että noppa sai kenkää, nopanheiton sijasta joka siirrolla saa liikkua kolme askelta. Näin peli ei ratkea siihen, kuka heittää noppaa parhaiten.

Pelin saatavuus on vähän vaihdellut viime vuosina, mutta jos Maagisen labyrintin onnistuu jostain löytämään, suosittelen kyllä lämpimästi: peli on edelleen mielestäni yksi parhaista lastenpeleistä noin 5–6-vuotiaista eteenpäin. Onneksi Lautapelit.fi:n uusi painos on tehnyt pelistä taas helpomman löytää.

Lähikuva kruununappulasta pelilaudalla
Kuka löytää ensimmäisenä tiensä kruunun luokse? Kuva: Mikko Saari

Lautapelit.fi:n uusi suomennos (2022)

Vuonna 2022 julkaistu Lautapelit.fi:n versio on yhtä laadukas kuin Competon aiempi suomennos. Vetovoimakin on säilynyt ennallaan, sillä uusi pelaajasukupolvi eli omat 3- ja 5- vuotiaat testaajat ihastuivat peliin suuresti. Vaikka meidänkin lapset ovat nähneet lautapeleissä kaikennäköistä hilavitkutinta ja magneettikikkailua, niin Maagisen labyrintin näkymättömien seinien löytäminen oli aivan älyttömän jännää.

Voin allekirjoittaa Mikon kehut, mutta lisään vielä sen, että peli toimii alle viisivuotiaidenkin kanssa melko hyvin. Syynä on juurikin se, että seiniä voi vähentää ja labyrinttia muokata omalle perheelle sopivaksi. Meillä kolmivuotias voitti pelejä jopa isäänsä paremmin, eikä peleissä aikuisen tarvitse löysäillä.

Pienempien ja vilkkaiden lasten kanssa pelatessa ainoa miinus on pelin tietty herkkyys. Seinät rakennetaan pahvikehikkoon, joka voi rajussa rakentelussa kärsiä. Lisäksi osa magneeteista voi olla vähän heikompia, jolloin hahmoa on hyvä siirtää rauhallisesti, jottei kuula karkaa kesken kaiken. Eskari-ikäisten kanssa tämä ei enää ole ongelma.

Maaginen labyrintti on uusintajulkaisunsa ansainnut ja peli nousee uuden julkaisun myötä vakiosuosituksekseni, jos joku kaipaa hyvää lastenpeliä. Lastenpelien parhaimmistoa!

Faktat Maagisesta labyrintistä

Suunnittelija:

Julkaisija: Drei Magier Spiele (2009), Competo (2010), Lautapelit.fi (2022)

Mutkikkuus: Yksinkertainen. Idea on helppo ja lapsetkin osaavat pelata peliä ilman aikuisten apua. Valmistajan ikäsuositus on 6+.

Onnen vaikutus: Hyvällä tuurilla pärjää, mutta menestys vaatii myös muistamista ja keskittymistä.

Vuorovaikutus: Peli on kilpajuoksua, mutta mitään kiusantekoa tai muuta sellaista ei ole.

Teema: Labyrintin taianomainen tunnelma on hyvä, teema toimii hienosti ja tyylikäs kuvitus tukee sitä myös.

Uudelleenpelattavuus: Peliä jaksaa pelata uudestaan, labyrinttiä muuttamalla tarjolla on aina uudet haasteet.

Kieliriippuvuus: Peli on kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2–4

Pituus: 15–20 minuuttia

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *