Kategoriat
Peliarvostelut

Maaginen labyrintti

Ikä: 6+. Velho-oppilaat vaeltavat näkymättömässä labyrintissä, etsien tietään haluamiaan esineitä kohti. Näkymättömän labyrintin käytävien muistaminen pistää pelaajien muistin koetukselle.

Labyrintit ovat kiinnostavia. Lautapeleissä tunnetuin labyrintti on Muuttuva labyrintti, lastenpeliklassikko vuosien takaa. Maaginen labyrintti on samaten sokkelopeli, mutta tällä kertaa haaste on erilainen. Labyrintti ei muutu, vaan se on näkymätön!

Näkymättömyys tietää pieniä haasteita komponenttisuunnitteluun, mutta tässä tapauksessa se on ratkaistu kätevästi. Pelinappulat ovat magneettisia ja korotetun laudan alla kulkee mukana metallikuula, joka seinään törmätessään irtoaa ja putoaa kolisten alas. Seinät ovat siirreltäviä puisia levyjä laudan alla. Nokkelaa ja toimivaa!

Maaginen labyrintti palkittiin Kinderspiel des Jahres -palkinnolla vuonna 2009.Maaginen labyrintti -pelin sisältö

Esineitä taikalabyrintistä

Maaginen labyrintti -kansikuvaLabyrintistä haetaan esineitä. Lautaan on painettu esineiden kuvia ja pussista nostetaan sattumanvaraisesti yksi esine etsinnän kohteeksi. Pelaajat kiitävät vuoroillaan kohti esinettä — tai seiniä. Liikkuminen tapahtuu noppaa heittämällä, joten tuurilla on osansa, mutta tärkeintä on painaa mieleensä labyrintin rakenne. Oma nurkka tulee väistämättä tutuksi, kun sieltä aina epäonnistumisen jälkeen lähdetään, muuten onkin sitten vaikeampaa.

Kun joku löytää oikean esineen, merkin saa itselleen voittopisteeksi. Viidellä esineellä voittaa pelin. Esineet ovat toinen tuurielementti, kenties noppaa suurempi, sillä jos pussista nousee esine, jonka vieressä tai päällä on jo valmiiksi, pisteen saa hyvin vähällä vaivalla. Perhepeliksi tuurin taso on kuitenkin sopiva.

Toimiva peli

Maaginen labyrintti on hieno peli. Idea on loistava ja toteutus toimiva — toisin kuin vaikkapa Velhojen yössä, joka on hätkähdyttävän hieno, mutta hyvin epäkäytännöllinen pelattava. Maaginen labyrintti on helppo peli, joka toimii niin lastenpelinä kuin aikuistenkin kesken. Pelin vaikeustasoakin voi kätevästi säätää poistamalla tai lisäämällä seiniä labyrinttiin.

Pelin ulkoasu on tyylikäs, Drei Magier Spielen pelien tavalliseen tapaan. Rolf ”Arvi” Vogt on kuvittanut pelin tyylilleen uskollisesti. Tunnelma on kohdallaan. Peli on sen verran yksinkertainen, että lapset voivat helposti pelata sitä keskenään. Peli toimii myös hyvin lasten ja aikuisten kesken, sillä tuurilla ja muistamisella on sopivasti sijaa, ettei aikuisten tarvitse juuri antaa löysää vaan peliä voi pelata tosissaan.

Maaginen labyrintti on ansainnut Kinderspiel des Jahresinsa, saapa nähdä, miten Suomen Vuoden peli -kisassa käy. Aineksia voittoon tässä pelissä riittää. (Huonostihan siinä kävi, voiton vei Muumin purnukkajahti.)

Maagisen labyrintin salaisuus
Maagisen labyrintin salaisuus, näkymättömät seinät laudan alla. Kuva: Henk Rolleman / BGG

Viidenkymmenen pelikerran jälkeen

Maaginen labyrintti on monen vuoden ja yli 50 pelikerran jälkeen edelleen käytössä, vaikka lapsetkin ovat jo 10- ja 8-vuotiaat – nuorempi on yhä kiinnostunut näkymättömässä labyrintissa navigoimisesta. Kotisääntöjä otettiin varsin nopeasti käyttöön sen verran, että noppa sai kenkää, nopanheiton sijasta joka siirrolla saa liikkua kolme askelta. Näin peli ei ratkea siihen, kuka heittää noppaa parhaiten.

Pelin saatavuus on vähän vaihdellut viime vuosina, mutta jos Maagisen labyrintin onnistuu jostain löytämään, suosittelen kyllä lämpimästi: peli on edelleen mielestäni yksi parhaista lastenpeleistä noin 5–6-vuotiaista eteenpäin.

Faktat Maagisesta labyrintistä

Suunnittelija:

Julkaisija: Competo (2010), Drei Magier Spiele (2009)

Mutkikkuus: Yksinkertainen. Idea on helppo ja lapsetkin osaavat pelata peliä ilman aikuisten apua. Valmistajan ikäsuositus on 6+.

Onnen vaikutus: Hyvällä tuurilla pärjää, mutta menestys vaatii myös muistamista ja keskittymistä.

Vuorovaikutus: Peli on kilpajuoksua, mutta mitään kiusantekoa tai muuta sellaista ei ole.

Teema: Labyrintin taianomainen tunnelma on hyvä, teema toimii hienosti ja tyylikäs kuvitus tukee sitä myös.

Uudelleenpelattavuus: Peliä jaksaa pelata uudestaan, labyrinttiä muuttamalla tarjolla on aina uudet haasteet.

Kieliriippuvuus: Peli on kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2–4

Pituus: 15–20 minuuttia

close

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.