Kategoriat
Peliarvostelut

Mr. Wolf

Ikä: 3+. Ohjaa eläimet oikeisiin navetoihin ennen suden saapumista tässä lapsille tarkoitetussa yksinkertaisessa, muistia harjaannuttavassa yhteistyöpelissä.

Kuin satukirjassa konsanaan herra Susi hiippailee metsän liepeillä. Ja kuten saduissa aina, sudella on suden nälkä ja lähellä niitty täynnä maatilan eläimiä. On siis aika aloittaa eläinten pelastusoperaatio!

Blue Orange on rakentanut hyvän maineen laadukkaiden perhepelien julkaisijana. Nyt suomennettu Mr. Wolf (tunnetaan myös nimellä Where’s Mr. Wolf?) edustaa pelitalon lastenpelikatalogia. Odotuksia peliä kohtaan myös löytyy, sillä se nappasi Ranskassa parhaan lastenpelipalkinnon vuonna 2019.

Pienten lasten pelistä on siis kysymys ja Mr. Wolfin alaotsikkona voisikin olla “Minun ensimmäinen yhteistyöpelini”. Jos laatikon maalaisi keltaiseksi, se sujahtaisi luontevasti HABAn ensipelien joukkoon. Yhteistyöpelejä vielä harjoittelevalle tenavalle se toimiikin vallan mainiosti tarjoten sopivasti jännitystä sekä leppoisaa yhteistä tekemistä.

Mr Wolfin kansi

Pahaa sutta ken pelkäisi?

Mr. Wolfin jännitys rakentuu kahden samanaikaisen muistipelin kautta. Näistä ensimmäinen syntyy laatoista, joita pelaajat kääntelevät yksitellen auki. Jos alta paljastuu susi, laatta käännetään takaisin piiloon ja laudan sivulla oleva susifiguuri liikkuu kivipolkuaan pitkin. Jos esiin tulee jokin maatilan eläimistä, laatta poistetaan laudalta ja viedään tarvittaessa turvaan.

Pelilaudalla on neljä navettaa, jonne eläinlaatat säilötään. Jokaisessa navetassa on omat ehtonsa sille, mitkä ja montako eläintä sisään laitetaan. Tässä on pelin toinen muistipeliosuus – kun pelaajien mielestä navetassa on oikea määrä eläimiä, sen ovet suljetaan.

Kun kaikki neljä navettaa ovat täynnä, peli loppuu ja alkaa lopputarkastus. Tarkkuutta vaaditaan, sillä yksikin väärin täytetty navetta johtaa häviöön. Pelaajat häviävät myös silloin, jos susi ehtii polkunsa päähän. Jos karjasuojissa on oikeat eläimet, eikä susikaan ehtinyt perille, pelaajat voittavat.

Lähikuva kädestä työntämässä eläinlaattaa navettaan.
Navetoiden edessä on reikä, josta eläinlaatat sujautetaan sisään. Kuva: Sampsa Ritvanen

Pikaista pähkäiltävää

Mr. Wolf on siis muistipelivariantti, jossa pitäisi muistaa sekä susien paikat, että karjasuojien sisältö. Tuplamuistaminen on lapsille yllättävän vaikeaa ja antaa sopivasti pähkäiltävää. Tässä piilee pelin yhteistyöosuus – joskus toisia neuvotaan susilaattojen sijainneista ja navettojen asukkaista.

Peli ei ole edes kovin helppo, sillä jo yksi virhe navetan sisällöissä johtaa häviöön. Susilaattojakin on neljä, kiviä suden polulla viisi – jos sattuu nostamaan kaikki neljä susilaattaa, ei ole vara tehdä virhettä. Tätä on meillä helpotettu niin, että suden on edettävä vielä yksi askel aina niitylle saakka. Vaikeusastetta voi hioa vielä navetoiden ehtolaattoja arvottaessa, jolloin valitaan, kerätäänkö sisälle kaksi vai kolme elukkaa.

Pelin ikäsuositus 4-vuotiaista ylöspäin on hiukan liian korkea. Reippaalle viisivuotiaalle tai sitä vanhemmalle peli on jo aivan liian helppo ja tylsä. Parhaimmillaan Mr. Wolf onkin noin kolmivuotiaiden seurassa muiden ensipelien rinnalla.

Tätä tukee myös pelin kesto. Laatikossa kestoksi luvataan 15 minuuttia, mikä on sekin vähän yläkanttiin. Meillä yhden pelin ääressä ei mene kuin reilu viisi minuuttia, maksimissaan kymmenen. Se on juuri sopiva pituus lautapelejä harjoittelevalle sähköjänikselle.

Susinappula lähestyy niittyä
Voi ei, susi on melkein niityllä! Kuva: Sampsa Ritvanen

Onnistunut lastenpeli

Pakko nipottaa vielä yhdestä asiasta. Karjasuojat ovat hauska lisä peliin, mutta reikä, josta laatat työnnetään, on vähän hankala. Välillä laatta jää reikään roikkumaan ja navettaa täytyy ravistella, jotta laatta tippuu sisälle. Näppärä lapsi saattaa myös tajuta, että raosta voi halutessaan kurkkia sisälle. Reikä katossa olisi ollut parempi ratkaisu.

Nämä ovat kuitenkin pikkuvikoja, sillä Mr. Wolf osoittautui meillä todellseksi yllätyshitiksi – nelivuotias hullaantui pelistä ensin ja kaksivuotias seurasi perässä. Aikuiselle peli tarjoaa lähinnä ohjaajan roolin, mutta kaunis kuvitus ja lyhyt kesto pitävät kokemuksen miellyttävänä. Mikä parasta, Mr. Wolf on meillä Dominon ja Loton ohella ainoa lautapeli, jota 4- ja 2- vuotias pystyvät pelaamaan keskenään. Pisteet siitä.

Lähikuva Mr. Wolfin laatoista
Laattojen kuvitus on selkeää ja söpöä. Kuva: Sampsa Ritvanen

Faktat Mr. Wolfista

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Blue Orange (2018, 2021)

Mutkikkuus: Säännöt ovat niin yksinkertaiset, että lapset voivat pelata myös keskenään.

Onnen vaikutus: Vähäinen, lähinnä sudet voivat ilmestyä heti ensimmäisistä laatoista. Sitten ollaan muistin varassa.

Vuorovaikutus: Toisia muistutellaan susilaatoista ja siitä, montako eläintä karjasuojissa jo on.

Teema: Söpö eläinteema vetoaa lapsiin ja aikuisiin.

Uudelleenpelattavuus: Lapset ovat tätä jaksaneet pelata, joten pelistä löytyy jotain imua.

Kieliriippuvuus: Lukutaitoa ei tarvita.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pituus: 5–10 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Sampsa Ritvanen

Innokas lautapelaaja ja luokanopettaja Oulusta. Kammoaa pitkiä, useita tunteja kestäviä harrastajapelejä. Pitää erityisesti hieman raskaammista perhepeleistä ja testailee mielellään uusia lastenpelejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *