Kategoriat
Uutiset

SKS julkaisi biribi-pelin näköispainoksen

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on yhdessä Suomen kansallismuseon kanssa julkaissut näköispainoksen 1700-luvun biribi-pelistä. Tämä suosittu uhkapeli oli minulle ainakin uusi tuttavuus, mutta peli on kyllä muuten varsin tutun oloinen. Kyseessä on rulettia muistuttava arpapeli, jossa laitetaan panoksia pelilaudalle ja sen jälkeen nostetaan kortti, joka kertoo, ketkä voittivat.

Biribi -pelin kansiBiribiä pelattiin eri puolilla Eurooppaa 1500-luvulta 1800-luvulle, mutta tämä nimenomainen biribi-peli on peräisin Mannerheimin suvun omistamasta Louhisaaren kartanolinnasta ja 1700-luvulta. Peli sisältää näköispainoksen pelilaudasta, arpomiseen tarvittavat kortit ja ajan henkeen sopivia pelimerkkejä. Koko paketti on tyylikäs ja näyttävä, vähän hempulaa laatikkoa lukuunottamatta. Peli sopii oivallisesti arvokkaaksi lisäksi pelikokoelmaan, joskin pelillistä arvoa biribillä on lähinnä lastenpelinä — tai rahapelinä.

Lisäksi mukana tulee Museoviraston intendentti Jouni Kuurnen laatima 24-sivuinen vihkonen, jossa kerrotaan suomeksi ja ruotsiksi paitsi pelin säännöt, myös runsaasti taustatietoa biribistä ja uhkapeleistä ylipäätään sekä 1700-luvun aatelisten ja säätyläisten seuraelämästä, johon biribin kaltaiset pelit olennaisesti kuuluivat.

Olen sen verran paatunut uhkapeluri, että keksin biribiin heti satavarmasti voitokkaan strategian, jolla pankin ryöstää tyhjäksi hetkessä. Tästä lisää, kunhan saan aikaiseksi kirjoittaa arvostelun pelistä.

Biribi -pelin lauta, kortit ja pelimerkit
Pelilaudan päällä kortteja ja pelimerkkejä. Kuva: SKS

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *