Kategoriat
Uutiset

Koivisto-aiheisia perinnepelejä

Vatnuorin kyläyhdistys on julkaissut pelipaketin, jossa on kolme historiallista lautapeliä. Koiviston seilipaatit ja Haparia hailiverkoilla 1 ja 2 sijoittuvat Koiviston maalaiskuntaan Kannakselle, jossa myös Vatnuorin kylä on. Pelien tarkoituksena on välittää Karjalan perinnetietoa helposti lähestyttävässä muodossa.

Pelit ovat historiallisia myös siinä mielessä, että ne ovat kaikkinensa melkoinen tuulahdus 1980-luvulta. Peleistä tulee elävästi mieleen vuonna 1982 ilmestynyt Pohjantähti-lautapeli, joka oli lapsena yksi suosikkipeleistäni. Yksinkertaisen heitä-ja-liiku-pelimekaniikan päälle on kuorrutettu runsaasti historiallisia yksityiskohtia. Pelin ohjekirjassa on myös lyhyt kuvaus elämästä Koivistossa ennen sotia.

Haparia hailiverkoilla 1 on lyhyempi peli, jossa kierrellään Vatnuorin kylänalueet läpi ja ensimmäisenä kirkolle ehtinyt voittaa. Haparia hailiverkoilla 2 alkaa kuten ensimmäinen osa, mutta 20 kierroksen jälkeen koittaa evakkomatka kohti Kuhmoisia. Koiviston seilipaatit -pelissä rakennetaan laiva ja rahdataan hiekkaa, lankkuja ja kiviä Viipuriin yrittäen tienata rahaa.

Peleihin kannattaa tutustua lähemmin, mikäli pitää tällaisista vanhanaikaisista heitä ja liiku -peleistä ja pelien aihepiiri kiinnostaa. Pelit on suunnitellut professori Tapani Hovi ja kuvitus on Jorma Kallosen työtä. Pelipaketti maksaa 20 euroa ja sitä voi tilata Vatnuorin kyläyhdistykseltä.

Haparia hailiverkoilla. Kuva: Mikko Saari
Vatnuorin kylä Haparia hailiverkoilla -pelissä. Kuva: Mikko Saari
Makslahden lankkuja. Kuva: Mikko Saari
Makslahden lankkuja Koiviston seilipaatit -pelissä. Kuva: Mikko Saari

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *