Kategoriat
Peliarvostelut

Richard Scarryn Touhula

Ikä: 3+. Pelaajien on matkattava Richard Scarryn Touhulan läpi piknik-saarelle, ennen kuin Juupas- ja Eipäs-possu syövät kaikki eväät. Onnistuuko?

Vuoden pelit olivat vuonna 2011 yhteistyöpelien juhlaa, kun perhepelien sarjan voitti Salaisuuksien saari ja Vuoden lastenpeli -palkinto meni Richard Scarryn Touhulalle. Touhula on kaikille lapsiperheille tuttu Richard Scarryn kirjoista ja tv-sarjoista, mutta vetävän teeman lisäksi peli tarjoaa muutakin — kuten valtavan kokoisen kaksi metriä pitkän pelilaudan!

Pitkällä pelilaudalla on rata halki Touhulan kaupungin. Toisessa päässä odottaa lossi piknik-saarelle. Juupas-possu ja Eipäs-possu ovat jo piknik-saarella eväiden kanssa ja tietäähän sen — possut alkavat ahmia eväitä. Hessun, Sallin, Mato Matalan ja Hildan on päästävä piknik-saarelle ennen kuin kaikki eväät on syöty.

Pelin idea

Richard Scarryn Touhulan kansiTouhula on yksinkertainen kilpajuoksupeli, jossa pyöritetään osoitinta ja liikutaan osoittimen näyttämä määrä ruutuja. Hyvällä tuurilla osuu oikopolulla ja parissa kohtaa reitti haarautuu tarjoten illuusion valinnoista. Etenemisnumeroiden lisäksi osoitin voi osua possuihin, jolloin yksi kuudesta eväsherkusta syödään ja pelaaja saa pyöräyttää uudestaan. Kun kaikki eväät on syöty, pelaajat häviävät. Voittaakseen pelaajien on saatava kaikki ensin lossiin ja sitten lossi piknik-saarelle.

Tällaisenaan peli olisi tylsä nopparalli, mutta onneksi pelissä on muutakin. Osoitin voi osoittaa myös Luru Ludetta, jolloin on aika etsiä kätkettyjä esineitä. Pakasta käännetään kortti, jossa on joku esine — vasara, leija, kirje, ämpäri, ilmapallo, nakkisämpylä ja niin edelleen — ja pelaajilla on hetki aikaa etsiä pelilaudalta tällaisia esineitä.

Löydöt merkitään näppärästi pienillä suurennuslaseilla, jolloin ajan päättyessä on helppo tarkistaa, montako esinettä löytyi. Vuorossa oleva pelaaja saa liikkua eteenpäin löydettyjen esineiden määrän verran. Koska pelilauta on niin iso, etsimisessä riittää työtä kaikille pelaajille.

Mainio yhteistyöpeli

Richard Scarryn Touhula on osin varsin tavanomainen peli, mutta sen parhaat puolet tekevät siitä hyvän valinnan Vuoden pelin voittajaksi. Monet lapset pitävät Touhulasta ja peli on uskollinen aiheelleen. Kaksimetrinen pelilauta on hieno jippo (ja lattialla tätä peliä on muutenkin syytä pelata) ja etsintävaihe on todella hauska.

Itse asiassa en pahastuisi ollenkaan, jos pelissä olisi enemmän esineiden etsimistä ja vähemmän puuduttavaa nopparallia Touhulan halki. Toimii peli näinkin, mutta selvästi näkee, mikä on pelin oikeasti hauska osio.

Peli on yllättävän vaikea. Aikaa on vähän, kun keskimäärin joka neljäs pyöräytys syö yhden eväistä ja eväitä on vain kuusi. Suurin osa peleistä päättyy tappioon. Jos tappioputki alkaa harmittaa, eväiden määrää piknik-saarella on onneksi helppo lisätä.

Omia lapsiani peli miellytti sen verran, että kun laatikon toin näytille, pelasimme saman tien kolme peliä. Eiköhän tämä ole hitti muissakin lapsiperheissä, joissa Touhulan maailma on tuttu.Lapsia pelaamassa Touhulaa

Faktat Richard Scarryn Touhulasta

Suunnittelija:

Julkaisija: Tactic (2011)

Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat hyvin lyhyet ja helpot. Peli on helppo oppia, mutta ainakin alkuun lapset tarvitsevat aikuisen apua.

Onnen vaikutus: Enimmäkseen tuuripeli, mutta tarkkasilmäisyys palkitaan Luru Lude -vaiheissa.

Vuorovaikutus: Pelaajat voittavat ja häviävät yhdessä.

Teema: Richard Scarry -fanit rakastuvat pelilautaan ja sen Scarryn tyylille uskolliseen yksityiskohtaiseen kuvitukseen.

Uudelleenpelattavuus: Luru Lude -tehtäväkortteja on 30 erilaista, joten en usko, että esineiden paikkoja muistaa ulkoa helposti.

Kieliriippuvuus: Peli on täysin kielivapaa, säännöt ovat suomeksi.

Pelaajamäärä: 2–4, tosin kun kyse on yhteistyöpelistä, yksinkin voi pelata. Pelinappuloita on vain neljä, sinänsä pelaajia voi olla enemmänkin.

Pituus: 20–45 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

5 vastausta aiheeseen “Richard Scarryn Touhula”

Hei, ostin kirpputorilta Richard Scarryn Touhukas Maailam sarjaan kuuluvan Ostoksilla- pelin. Kotona huomasin, että siitä puuttuvat säännöt sekä pelinappulat jalustoineen (4kpl) ja tavaranappulat (24kpl):( Mistä mahtaisin saada ainakin säännöt mukavalta näyttävään peliin?

Terv. Richard Scarry pelejä fanittavat mummi ja lapsenlapset

Kannattaa kysyä pelin julkaisijalta (Kirjalito). Noiden tavaranappuloiden puuttuminen tekee kyllä pelaamisesta työlästä…

Lähetin jo viestiä Kirjalitolle, toivottavasti vastaavat
Otin kopiot ostoslistoista ja ajattelin liimata pahville
niistä kuvat tavatanappuloita varten:)Pelinappulat keksin
jostakin… Kiitos kommentistasi, Mikko.

Arvostelussa on virhe sääntöjen suhteen: kaikki pelaajat saavat siirtyä löydettyjen asioiden verran, ei pelkästään vuorossa oleva. Tämä tekee pelin voittamisesta helpompaa. Yksi parhaista lastenpeleistä!

Saara, kas todellakin. No ei siis ihme, että haastetta on toisinaan ollut. Silti voitettiin noin kolmasosa peleistä, eli oikeilla säännöillä oltaisiin varmaan voitettu reippaasti suurin osa. Olisikohan mennyt liiankin helpoksi. Mutta on se noinkin hieno peli ja sopivan ikäisille pelaajille kyllä erinomainen peli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *