Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 28.7.2025: Spiel des Jahres -voittajat

Spiel des Jahres -palkinto meni tänä vuonna Japaniin Hisashi Hayashille. Kultainen lohikäärme -palkinnon sai Kaisa Kangas. Jogo de Ano -ehdokkaat on julkistettu.

Spiel des Jahres -voittajat 2025

Saksan vuoden peli -palkinto eli Spiel des Jahres jaettiin heinäkuun puolessa välissä. Palkinto meni tänä vuonna Japaniin, kun palkinnon vei Hisashi Hayashi Bomb Busters -pelillään. Pomminpurkupeli ilmestyi alun perin vuonna 2010 nimellä Bomb Squad Hayashin oman Okazu Brand -firman kautta. Sitten ranskalainen Cocktail Games lisensoi sen, paranteli sitä ja lisäsi uusia skenaarioita, mistä syntyi tämä voittajapeli.

Bomb Busters on yhteistyöpeli, mikä onkin erittäin vahva trendi Spiel des Jahres -palkinnoissa: seitsemästä viimeisimmästä voittajasta viisi on ollut yhteistyöpelejä. Cascadia ja Pictures ovat ainoat poikkeukset vuoden 2019 jälkeen. Sitä ennen yhteistyöpeleistä on palkittu ainoastaan Hanabi vuonna 2013, eli joko yhteistyöpelien laatu ja määrä on kasvanut merkittävästi tai raati on muuten kääntänyt kelkkansa. Veikkaan molempia.

Raati arvosti pelin skenaariorakennetta, joka opettaa pomminpurkamisen alkeet vaihe kerrallaan. Pelin kuvituksen sarjakuvatyyli tuo vakavaan aiheeseen sopivaa kepeyttä.

Bomb Busters -pelin kannessa on kolme pomminpurkuhaalareihin pukeutunutta eläinhahmoa aikapommin äärellä. Aikapommin näytössä on kaksi sekuntia jäljellä.

Kennerspiel des Jahresin voitti merenalainen seikkailu Endeavor: Deep Sea, jonka ovat suunnitelleet Carl de Visser ja Jarratt Gray ja julkaisseet Burnt Island Games ja Grand Gamers Guild. Endeavor ilmestyi alun perin vuonna 2009. Vuonna 2018 pelistä tuli uusi versio, Endeavor: Age of Sail. Deep Sea jatkaa samaa sarjaa. Mukana on myös yhteistyöpelimuoto. Alempaa Tuukan pelaamista löytyy näkemyksiä tästä.

Parhaan lastenpelin Kinderspiel des Jahresin -palkinnon voitti Wolfgang Warsch pelillään Topp die Torte!. Siinä rakennellaan kakkuja käyttäen pisteytysmekanismia, joka tuo peliin taktisia ulottuvuuksia ja sopii mainiosti teemaan. Kakkupeli on Warschin toinen SdJ-voitto, edellinen tuli vuonna 2018 The Quacks of Quedlinburgilla, ja sen lisäksi hän on saanut kolme Kinderspiel des Jahres -ehdokkuutta (kaksi vuonna 2022, yhden vuonna 2024).

Kultainen lohikäärme -palkinnot

Kultainen lohikäärme -palkinto jaettiin 26.7.2025 Ropeconissa jo 27. kertaa. Palkinto jaetaan pitkäaikaisesta työstä roolipelien, miniatyyripelien, korttipelien tai lautapelien saralla tai ansiokkaasta työstä pelikulttuurin kehittymisessä tai kehittämisessä.

Tänä vuonna palkinnon saa Kaisa Kangas, joka on tehnyt liveroolipelejä aktiivisesti jo yli 20 vuoden ajan. Hänet tunnetaan muun muassa yhtenä palestiinalaissuomalaisen Halat hisar -larpin pääjärjestäjistä ja vuonna 2024 ensimmäistä kertaa järjestetyn Immersion-larppifestivaalin tuottajana. Tänä vuonna ilmestyy myös Kankaan kirjoittama Larppi eläytymisen taiteena -kirja.

13. kertaa jaettu Vuoden peliteko -palkinto jaettiin myös. Ansiokkaasta projektista, toiminnasta, julkaisusta tai muusta tempauksesta ei-digitaalisten pelien saralla jaettavan palkinnon saa figupeli Trench Crusade. Tuomas Pirisen kehittämä skirmish-miniatyyripeli keräsi loppuvuodesta 2024 Kickstarterissa yli 3,3 miljoonan dollarin potin, joka on miniatyyripelien kentällä ennätyslukemat.

Trench Crusaden tekijöissä palkinnon jakajat arvostavat erityisesti ruohonjuuritason otetta pelin suunnitteluun ja vuorovaikutukseen harrastajien kanssa. Tiimin jäsenet toimivat aktiivisesti pelin yhteisössä ja tukee esimerkiksi Ropeconissa vuosittain järjestettävää Cold North Open -maalauskisaa.

Jogo do Ano -ehdokkaat 2025

Portugalilaisen Spiel Portugal -yhdistyksen raskaiden pelien ystävät ovat listanneet palkintonsa ehdokkaat. Jogo do Ano on monille peliharrastajille kiinnostava palkinto, sillä se palkitsee selvästi raskaampia pelejä kuin useimmat muut palkinnot.

Ehdolla ovat:

Voittaja julkistetaan lokakuussa.

Löydä lautapelit

Löydä lautapelit -kirjan kannessa on lähikuva Catanin pelilaudasta.

Löydä lautapelit -kirjan painoksen viimeisiä kappaleita on yhä saatavilla. Tampereella kirjoja saa Lautapelit.fi:n myymälästä Ratinassa hintaan 10,95 €.

Kirjaa on myös myynnissä Torissa 10 € hintaan. Sitä kautta se on edullisinta hankkia, Tori kun osallistuu ystävällisesti postikulujen kattamiseen. Hae kirjaa Torista nimellä; jos sitä ei löydy, kokeile vähän ajan päästä uudestaan, lisään kyllä uuden myyntiin kun edellinen menee.

Jos haluat ostaa useamman kappaleen kerralla, ota yhteyttä. Myös uudempaa Aasialaiset lautapelit -kirjaa on saatavilla.

Veetin pelaamia

Kesä on tosiaan pitkä ja pirun kuuma, mutta onneksi paikallisessa lautapelikahvilassa on siedettävä lämpötila pelaamista varten.

Pelailuista mainittakoon ensin Flesh and Blood -korttipelin SM-kisat, joita olin itse tuomaroimassa. Kaksipäiväisessä tapahtumassa oli kunnolla väkeä ja hyvin sivuturnauksia, ja mestaruusviitta asetettiin jälleen uuden pelaajan harteille. Singaporessa vastikään pidetyn Pro Tourin jälkeen pohjoismaalaisten katseet kääntyvät Kööpenhaminaan, jossa pidetään Calling-turnaus elokuun puolessavälissä. Näin isoa turnausta ei pohjoismaissa ole ennen pidetty, ja hype on kohtuullisen korkealla.

Sitten varsinaisiin pelailuihin: kotivisiitin klassikkopelien (Smart10 ja Sequence) lisäksi Happy Badgerin pöydissä on pelailtu kaikenlaista uutta ja tuttua. The Lord of the Rings: Duel for Middle-Earth on palannut pöytään tasaisesti, ja sormusjahti on viemässä omasta pelihyllystä 7 Wonders Duelsin paikan melkoisen suvereenilla esityksellä. Erityisesti sotatantereen muokkaaminen laajemmaksi ja uusi sormusjahti vanhojen voittopisteiden sijaan toimivat erityisen hyvin, ja erilaiset voittoehdot ovat tasapuolisemmin tuettuja kuin vanhassa emopelissä. Tiukille kaksinpeleille on aina tilausta, ja Keski-Maan kilpajuoksu on samaan aikaan tuttu ja tuore genressään.

Kaksinpelien osalta pöydälle on päässyt myös mainio Sky Team. Yhteistyöpelit päätyvät omaan pöytääni vaihtelevasti, mutta yllättäen kierroksien hiljaisuus toi peliin isoa potkua. Omien siirtojen miettiminen suhteessa kaverin liikkeisiin noppien heittelyn jälkeen pitää jännistystä yllä viime hetkille saakka, kun viimeisen ylimääräisen nopan saa laittaa kahvikupin paikalle. Lentokoneen ohjaaminen erilaisten haasteiden läpi noppatuurin ja riskinoton kanssa luovien tuntuu ainakin tässä vaiheessa jäävän osaksi peli-iltojen lopetusta.

Sitten isoimpaan pihviin: olen pelannut Brass: Birminghamia. Raskaampi Englannin teollistaminen ei ollut ylitsepääsemätön este, vaikka strategia alkoikin hahmottua tarkemmin vasta lähempänä ensimmäisen pelikerran loppua. Tiukka resurssien ja käsikorttien hallinta, kohtalaisen tiivis kesto (tämän kokoluokan pelille) sekä erittäin onnistunut visuaalinen ilme siivittävät Brassin pelipinon kärkeen, vaikka paikan vahvistaminen vaatiikin vielä lisäpelejä vyön alle. Ei tämä aivan turhaan BGG:n listojen kärjessä ole.

Mikon pelaamia

Things in Rings tekee pelin Vennin kaavioista. Pöydälle viritellään naruista ympyröitä, joiden sisään pelataan erilaisia asioita kuvaavia kortteja. Yksi pelaajista tietää logiikan, jonka mukaan ympyrät toimivat ja kertoo, menikö oikein ja tarvittaessa siirtää pelatun kortin oikeaan kohtaan kaaviota. Jos saat pelattua kortin oikein, saat uuden vuoron; virheestä joudut nostamaan uuden kortin. Jos pääset korteistasi eroon, voitat.

Pelin säännöt ovat todella helpot, mutta ympyröiden logiikan hahmottaminen onkin sitten todella vaikeaa. Pelin tajuaminen vaatii ainakin sen yhden pelin, jotta voi ylipäänsä älytä, mikä kaikki on mahdollista. Harva peli on herättänyt tällaista hämmennystä sinänsä hyvin selkeän sääntöjen selityksen yhteydessä. Lopputulos on miellyttävän outo.

Tulipa pyörämatkailtua Ahvenanmaalla bikepacking-henkisesti, eli peleille oli niukasti tilaa. Nappasin siis mukaan korttipakan. Eniten tuli pelattua cribbagea, joka oli matkaseuralle uusi tuttavuus; näytti maistuvan. Ginirommiakin pelattiin jokunen erä. Yhden pelin verran kokeiltiin Haggista, joka on Tichun kaltainen kiipeämispeli 2–4 pelaajalle. Se on neljällä kuulemma vielä Tichua häijympi tapaus, mutta nyt kiinnosti kaksinpeli, joka toimii perinteisellä korttipakalla. Alkuun vähän hämärältä vaikutttanut peli osoittautui kiinnostavaksi, tässä on selvästi kyllä paljon peliä kahdelle pelaajalle.

Parin Kanadaan sijoittuvan pelin jälkeen oli mukava päästä testaamaan alkuperäinen 1822: The Railways of Great Britain. Minulle junapeli paranee aina, kun sitä pelataan Iso-Britannian kartalla, joten tämä oli tervetullut tuttavuus. Peruskuviot olivat toki Kanadaan sijoittuvasta 1822CA:sta tuttuja. Pelasimme Medium Regional Scenariota, joka rajaa peliä vähän pienemmäksi, ja saimme pelin pelattua noin neljässä tunnissa. Oikein kelpo setti siis arkipäivänäkin pelattavaksi. Oma pelini meni tällä kertaa suhtkoht sujuvasti, mutta aika nopeasti oli selvää se, ettei ykkössijasta tapella. Kakkossijani piti, vaikka lopussa yhtiöideni junat eivät ihan optimaalisesti menneetkään.

Missasin kuukausittain peliporukkani kesäkuun pelit sairastelujen vuoksi, mutta onneksi heinäkuun pelit eivät jääneet välistä. Wandering Towers oli tuttu nimi – tätähän on esimerkiksi Lunkisti-Tero suositellut. Liityn kuoroon: kyllä tämän voisi suomeksikin julkaista, sen verran mainiosta perhepelitason kilpajuoksusta on kyse. Pelin omistajat olivat kai pelanneet vain kolminpelejä ja olivat innokkaita testaamaan viisinpelin toimivuutta. Hyvin toimi, ja tarkkana sai olla, etteivät omat velhot katoa jonnekin liikkuvien tornien pyörteisiin.

Wandering Towersissa edetään pyöreällä radalla kohti mustaa tornia, mutta pelaajat voivat liikuttaa sekä omia velhojaan että torneja ja tornit liikkuessaan voivat vangita nappuloita alleen – se on suorastaan tavoiteltavaa, sillä voittaakseen on saatava omat velhonsa torniin ja taikajuomapullonsa täytettyä, ja pullojen täyttäminen onnistuu nimenomaan vangitsemalla toisten velhoja torneihin. Yllätyksiä piisaa. Sellaisen parannuksen kyllä tekisin, että lopettaisin pelin heti, kun joku voittaa: nyt pelataan kierros loppuun, jolloin tuloksena voi olla tasapeli.

Wandering Towers -pelin pahvitorneja radalla. Torneja on jossain ruuduissa yksi, toisissa kaksi, ja tornien päällä (ja luultavasti myös sisällä) on pelaajien velhonappuloita.
Wandering Towersin liikkuvat tornit tekevät muuten selkeästä kilpajuoksusta pykälää mutkikkaamman. Kuva: Mikko Saari

Olin napannut suosikkini Die Dolmengötterin mukaan, koska arvelin yhden pelaajista saapuvan paikalle tavalliseen tapaan vähän myöhemmin. No, hänpä olikin lomalla ja heti paikalla – ja hyvä niin – mutta eihän Die Dolmengötteriä voi pelata viidellä. Vai voiko? Olen pelannut muutaman kerran kolmella ja ajatellut, ettei viisinpelissä ole järkeä, mutta pakkohan se oli testata. Ja tiedättekös mitä? Kyllä se viisinpelikin on hyvä. Mutta onpa nopea! Pelasimme kaksi peliä, joista toinen meni alle kymmenessä minuutissa ja toinenkin alle vartissa. Viisinpelissä tungosta piisaa ja omien druidien tarkka sijoittelu laudalle on erinomaisen tärkeää. Jatkossa en kaihtaisi viisinpeliäkään, vaikka Die Dolmengötter parasta onkin neljällä.

Airlines Europea näin joku päivä Tavernassa pelattavan ja se palautti mieleeni, että tällainenkin peli on olemassa. Alan R. Moonin 1990-luvun alusta asti kehittelemä peli-idea on julkaistu moneen kertaan eri muodoissa. Kaikissa on sama osakkeiden haalimisen ja niiden arvon kehittämisen yhdistelmä perusideana. Sopivia osakkeita pitäisi saada käteen ja pelattua pöytään, niin että itse hallitsee arvokkaimpia yhtiöitä. Samalla kun osakkeita nostetaan pakasta, seuraava pisteytyskortti lähestyy vääjäämättä. Hyvinhän tämä toimi, mutta eipä mikään tämän peli-idean versioista ole varsinainen huippupeli. Hauska Airlines Europea oli kuitenkin 14 vuoden tauon jälkeen pelata.

Tuukan pelaamia

Alkukesän iso hitti peliporukassamme oli tuore Kennerspiel des Jahres -voittaja Endeavor: Deep Sea. Pelihän on uusintaversio vuoden 2009 Endeavorista. Siinä missä alkuperäisessä pelissä on vanhahtava kolonialismiteema, uusintaversiossa tutkitaan tieteen nimissä valtameriä. En ole alkuperäistä Endeavoria pelannut, mutta BGG-tiedustelun perusteella pelin ydin, neljän radan edistäminen ja toimintalaattojen aktivointi, on entisellään. 

Ison muutos alkuperäiseen peliin verrattuna on modulaarinen, pelin edetessä avautuva, lauta. Tämä on pelin hienoin elementti. Valtameri avautuu vähitellen ja mitä syvemmälle pelaajat kaikuluotaavat ja sukeltavat, sitä enemmän herkullisia laattoja löytyy. Kun pelaajat kuljettavat sukellusveneensä niille, laatan toimintoja pystyy toteuttamaan. Toiminnot ovat muun muassa hylkyihin sukeltamista, merieläinten tutkimista ja tutkimuspäiväkirjan täyttämistä. Toimintoja suoritetaan nokkelalla kiekkomekaniikalla, jossa kierroksen alussa saatavat tuotannot määrittävät mahdollisten toimintojen määrän.

Endeavor: Deep Sea on hieman raskaampi peli kuin mitä viime vuosien Kennerspiel des Jahres -voittajilta on voinut odottaa. Mutkikkuudeltaan se on Lost Ruins of Arnakin tasoa, ja peleissä on muutenkin samanlainen tuntuma. Alun lyhyet kierrokset, joissa pitäisi vähistä resursseista taikoa jotain, muuttuvat pelin edetessä pitkiksi toimintoketjuiksi. Myös hieman samalla tavalla kuin Arnakissa, Endeavorissakin on yksi selkeä voittopisteiden osa-alue, johon kuuluu panostaa. Arnakissa se on temppelirata, ja tässä se on neljä eri tuotantorataa. 

Pelissä on kaikin puolin mukava etenemisen maku ja hyviä välitavoitteita. Vaikket peliä voittaisikaan, niin ainakin olet päässyt sukeltamaan syvänmerenhautaan. Merellinen teema onkin ehdoton plussa. Kelpo Kennerspiel-voittaja siis! 

Toinen kesän miellyttävä uutuus on ollut Revive. Peli on parin vuoden takaa, ja hieman varkain noussut BGG:n sadan parhaimman pelin listalle. Hyvä hetki laittaa se siis testiin. 

Reviven teema on mukavan erilainen. Ihmiskunta on tuhoutunut 5000 vuotta sitten ja uusi jääkausi on alkanut. Eloonjääneet kansat päättävät nousta koloistaan ja asuttaa maan uudestaan. Siispä keräilemään vähiä resursseja ja tutkimaan tuhoutuneita maita. Apunaan jokaisella kansalla on sähköä käyttävä kone, jolla voi tehdä ties mitä toimintoja.

Teema on hieman siinä rajalla näkisinkö tilalla mieluummin vaikka teollistuvan 1700-luvun Englannin. Mutta tällä mennään, ja teema on lopulta aika päälleliimattu. Peli onkin mekaniikoiltaan tiukkaa tavaraa: ydin on korteissa, joilla aktivoidaan pelilaudan konetta. Lyhyesti peli on armotonta toimintojen ketjuttamista ja megavuorojen rakentelua. En ole hetkeen kokenut missään pelissä tällaista taktista valinnanvapautta kuin Revivessä. Vuoroja ei ylipäätään ole pelissä mahdottoman paljon, ja niillä pitäisi tykittää pisteitä mahdollisimman nopeasti.

Revive on hämmentävän lyhyt peli sen pöytätilaan ja alkuasetteluihin nähden. Kolmen hengen pelissämme sääntöjen selitykseen meni lähestulkoon enemmän aikaa kuin itse peliin. Veikkaisin, että noin tunnin kesto on varsin tyypillinen Revivessä. Ja tämä on vain hyvä asia. Mahdollisten valintojen määrä kasvaa pelin edetessä niin lumipallon lailla, ettei pää kestäisi mitään kolmen tunnin sessiota. Tätä pitää ehdottomasti tutkia lisää.

Vilman pelaamia

Kokeilin heinäkuussa seitsemää minulle uutta peliä. Yhteensä olen pelannut livenä 116 peliä ja netissä 63. Heinäkuussa on tullut aavistuksen verran normaalia vähemmän pelattua. Se taitaa olla luonnollista, kun on näin hyvät kelit. Vaikka on se helteelläkin kiva pelata, ilmanlämpöpumppu pitää huoneen mukavan viileänä.

Kokeilin vihdoin Azul: Summer Pavilionia. Olen tähän mennessä pelannut vain alkuperäistä Azulia, josta olen aina tykännyt ja se on myös yksi tyttäreni lemppareista. Nyt kun tuli mahdollisuus kokeilla uusia versioita, niin tottakai kokeilin! Ja tykkäsin! Siis todellakin! Perusidea on kivasti säilytetty ja peliin on silti tuotu paljon uutta. Jokeriväri on todella kiva lisä alkuperäiseen. Tätä pitää ihan harkita, jos ostaisi omaan hyllyyn, ehkä lapsille joululahjaksi?

Canopy: Evergreen on toinen minulle uusi peli. Tämä oli minulle ihan tuntematon eikä odotuksia sen vuoksi ollut. Alkuperäistä kaksinpeliä en ole pelannut. Peli on kaunis ja mekaniikat kiinnostavia. Erityisesti neljän hengen pelissä kortit kiersi hauskasti! Vaikka kyllä tämä toimi vallan hyvin myös kaksin. Mutta apua, tahtoisin tämänkin? 

Kolmas uutuus on arvostelua varten saatu Pergola. Kuvittajana on sama kuin Meadowista tutuksi tullut Karolina Kijak. Meadow on yksi omista suosikeistani, joten Pergola sai isot odotukset. Olin lukenut ainoastaan sen, että peli on kevyt. Silti sen keveys yllätti. Se todella on kevyt. Vaan omassa sarjassaan se on todella kova uutuus! Tämän voi opettaa ystäville, jotka eivät normaalisti pelaa lautapelejä. Vertaisin Pergolaa Tipperaryyn, joka on myöskin kevyt ja helppo opettaa kaikille. Arvostelu tästä on tulossa varmaankin elokuun aikana!

Neljäs uutuus on Lost Ruins of Arnakin Adventure Chest.  Olen suuri Arnak-fani ja odotin tätä todella kovasti. En edes hirveästi tutkinut mitä kaikkea laatikon sisällä tulisi, tiesin vain että tahdon sen. Samalla sai tilattua kaikki promokortit. Adventure Chest on vasta kahdesti päässyt pöydälle, kartan molempia puolia on siis pelattu vain kerran. Nerokkaat uudet mekaniikat! En osaa vielä valita kumpi puolista on suosikkini vaan tahdon pelata molempia heti ja paljon lisää!

Paha vaan, että laatikko on nyt niin suuri, ettei tätä ihan joka paikkaan voi raahata mukaan. Onneksi olen tilannut uuden lautapelipöydän, joten tulevaisuudessa pelit ovat enemmän ja enemmän aina omassa kodissa. Kunhan se pöytä vielä joskus saapuisi… mutta Arnak on pelkkää rakkautta. Instassa saa laittaa viestiä, jos tahtoo päästä Adventure Chestiä kokeilemaan, otan sen aina mielelläni pöydälle. Tiedän, että tähän peliin en kyllästy ikinä.

Lost Ruins of Arnak: Adventure Chest -pelin laatikko ja pelilauta. Lauta on iso ja täynnä kortteja ja erilaisia nappuloita.
Lost Ruins of Arnak: Adventure Chest. Kuva: Vilma Vihervaara

Viides uutuus minulle heinäkuussa oli Finspan, jota pääsin Ropeconissa vihdoin kokeilemaan. Rakastan Wyrmspania ja tykkään Wingspanista niin pakkohan se oli saada Kalaspani pöydälle! Reippaasti kevyempi kuin edeltäjänsä, muttei liian kepeä. Tykkään, vaikka tuskin koskaan suosikiksi nousee.  Jos tykkäät -span-peleistä, mutta ne ovat liian pitkiä ja tai raskaita, Finspan voisi olla täydellinen sinulle. Pelien tyyliin korteissa on kivasti oikeaa fakta tietoa!

Ropeconissa pääsin myös kokeilemaan ystävieni Sonjan ja Joonaksen (Instassa @Lautapeliseikkailu) lempparipeliä Res Arcanaa. Pelin alussa olin kyllä harvinaisen pihalla kaikesta: se näyttää siltä että pelissä paljon kaikkea ja oppiminen tuntuu kamalan työläältä. Saatoin toki myös olla kujalla, koska päivä oli ollut jo hyvin pitkä ja intensiivinen. Muutaman kierroksen jälkeen toivon jo revanssia, koska taisin sössiä alussa. Sössin tai en, niin kiitos lohikäärmeiden sain kuitenkin muiden peliä sössiä myöskin. Tämä peli tarvitsee ehdottomasti lisää pelikertoja; vähän aistin, että tämä voisi mennä omaan top 20 -listaan. Ainakin top 50 -listalle se pääsee!

Seitsemäs heinäkuun uutuuspeli oli myöskin Ropeconissa. Pääsin testaamaan prototyyppiä joka kantaa nyt nimeä Cat in the table. Peli oli lyhyt ja helppo korttipeli kissojen ystäville. Odotan kovasti, että pääsee joskus näkemään tämän valmiina. Nyt prototyyppivaiheessa kuvitus oli tekoälyn tekemää, mutta lopulliseen peliin tulee toki graafikon tekemät kuvitukset.

Spiel des Jahres -palkinnoista: palkinto Bomb Bustersille meni mielestäni täysin oikeaan osoitteeseen. Tälläistä yhteistyöpeliä olinkin kaivannut! Oma yhteistyöpelisuosikkini The Crew tulee mieleen hyvällä tavalla. Bomb Busters oli heti ensikosketuksen jälkeen varma hankinta omaan hyllyyn ja siellähän se nykyään onkin. Peli myös inspiroi kehittämään omaa yhteistyöpeliä, katsotaan saadaanko se joskus markkinoille. 

Omien lautapelien tekeminen on edistynyt taas kovasti. Olemme palkkaamassa graafikkoa PuffiNovalle, ja hän on todella taitava! PuffiNova ei tule olemaan vain hyvä peli vaan siitä tulee myös superkaunis! En malta odottaa, että pääsen näkemään pelin lopulliset grafiikat! PuffiNova poikkeaa meidän muista peleistä myös niin, että sen julkaisu hoidetaan itse. Jännittävää ja kiinnostavaa, paljon opittavaa, mutta oma fiilis tästä on mitä parhain. Juhlat-peli alkaa meidän suunnittelijoiden osalta olla valmis, julkaisijalla on varmasti vielä hommaa sen kanssa. Vesiputous-peliä alamme syksyllä työstää julkaisijan kanssa. Monta peliä on siis tekeillä, joten tylsiä hetkiä ei tule olemaan!

Ropecon on ansaitusti yksi vuoden kohokohtia monelle, myös minulle. Tänä vuonna olin tapahtumassa vapaaehtoinen jokaisena päivänä. Peluutimme meidän vuoden 2026 tulevia pelejä: Magic Waterfallia, PuffiNovaa sekä Nalle-peliä pääsi conissa kokeilemaan meidän opastuksella. Saimme todella hyvää ja arvokasta palautetta, kiitos siitä ihan jokaisella. Nuorin testaaja oli vain kolmevuotias! Pelitestaus on todella tärkeä osa pelin kehittämistä ja jokainen testaaja on arvokas.

Messukeskus on valtava paikka ja lautapelipuolen halli on suuri. Hallissa ei luonnollisesti ole kovin hiljaista, joten sääntöjen selittäjänä saa puhua kovaan ja kuuluvaan ääneen. Luulen onnistuneeni tässä, mutta nyt on kyllä ääni vähän lähtenyt. Conissa omien pelien peluuttaminen on todella mahtavaa. Pöytiin tulee pelaajia, joita en tunne ja joiden taustoja en tunne. Kaikki ovat iloisella tuulella ja antavat mielellään palautetta. Parin päivän aikana pelit saavat valtavan kommenttiryöpyn. Olen koko viikonlopun aikana kirjannut paljon muistiinpanoja ja ensi viikolla rupeamme käymään niitä läpi. 

Ropecon rikkoi jälleen kävijäennätyksiään: tänä vuonna conissa kävi yli 10 000 ihmistä! Tarkalleen 10 406. Aikamoista. Ohjelmaa oli todella paljon ja kattavasti. Uskoisin, että jokaiselle löytyi vähän jotakin. Itse olin aika jumissa omien peluutuksien kanssa. Ehdin kuitenkin koluta myyntialueen läpi ja tein kyllä todella kauniita löytöjä. Jos aikaa olisi ollut enemmän olisi myös rahaa palanut enemmän. Arvostan kotimaista käsityötä paljon ja tosi mielelläni ostan aina paikallista.

Ropeconissa on myös iso kirpparialue, osan löydöistä ostinkin sieltä! Lautapelien ostoon minulla on oma sääntö: en saa ostaa peliä kuin sikaa säkissä eli ostan vain pelejä, joita olen jo päässyt kokeilemaan. Poikkeuksena ovat Kickstarter-pelit, joita harvoin pääsee kokeilemaan ennakkoon, sekä omien lempparipelien lisäosat ja samojen tekijöiden uutuudet. Kirpputori tekee myös poikkeuksen, koska kierrätys kunniaan niin toki käytettynä voi ostaa myös sen sian.

Virallisen Ropecon-kirpparin lisäksi todella moni (myös minä) laittoi etukäteen Facebookin lautapelikirppikselle myyntiin pelejä noudolla Ropeconista. Super näppärää! Sitten vain sopimaan treffit coniin ja tavara vaihtaa omistajaa. 

Shoppailun lisäksi tietysti pelasin muitakin kuin omia pelejä! Näin ystäviä ja sain uusia tuttavuuksia! Lauantaina pääsimme testaamaan Pelattavan taiteen tekemää pakopelihuonetta. Huoneen keskellä oli suuri muovailuvahasta tehty patsas (kyllä, luit oikein). Saimme pelin ohjaajalta ensimmäiset vihjelaput ja ei kun ratkomaan! Vastaukset oli kätketty patsaaseen. Valitettavasti emme ehtineet pelata huonetta loppuun, kun huone jouduttiin ottamaan seuraavan ohjelman tieltä pois. Huoneesta jäi kuitenkin hyvä fiilis ja sanoisin, että tämä oli upea kokemus. Jälkipohdintana vielä, että huone oli normaalia pakohuonetta vaikeampia. Tai ehkä se johtui sen erilaisuudesta? Peli oli vahvasti tarinallinen.

Vielä loppuun fiilistelyä. Pelihalliin saapuessa pöydissä näkee tuttuja kasvoja. Osa nostaa käden ja moikkaa, joku ryntää ihan halaamaan. Toisten pöytien eteen sai aina jäädä ihastelemaan kiinnostavaa peliä ja lähes aina joku alkoi heti innokkaasti esittelemään peliä ja kertomaan mekaniikoista ja säännöistä. Pelihallista löytyy suuri Lautapeliseuran ylläpitämä pelikirjasto! Kirjastosta sai panttia vastaan lainata pelejä, ja sieltähän löytyi paljon lainattavaa!

Peliseuran puute ei myöskään ole ongelma, sillä kirjastosta sai myös kylttejä, joissa pystyi pyytämään itselleen peliseuraa. Voi siis vain nostaa kyltin ilmaan ja odottaa, että joku tarttuu tarjoukseen; en usko, että kenelläkään meni kauan. Ainoa ongelma oli pöydät ja tuolit, joita oli liian vähän. Se on uskomatonta, koska niitä oli järjettömän paljon. Nyt on sunnuntai-ilta, kun tätä kirjoitan ja olen aivan puhki, hyvällä tavalla. Kiitos Ropecon ja kaikki tapahtuman mahdollistaneet vapaaehtoiset!

Värihaasteen väri oli heinäkuussa keltainen. Pakkohan se oli Trollius-paita vetäistä päälle.

Vilma keltaisessa Trollius-paidassa, sylissään pino keltaisia pelejä: Scholars of the South Tigris, Splendor, Harmonies, Kingdomino, Agricola: The Family Game, Prey Another Day. Pinon päällä on keltainen "players wanted"-meeplepatsas.
Heinäkuun väri oli keltainen.

Aatun pelaamia

Kesän aikataulut täyttyi mukavasti lautapeli-illoista ja etenkin kaikenlaisia raskaita pelejä ollaan päästy kokeilemaan. Esimerkiksi laattojenasettelujen mahtipeli A Feast for Odin on viimein koettu ja vaikka se koetteli peliaikaa paljonkin, tykkään genrestä sen verran, että sitä on pakko pelata lisää.

South Tigris edustaa Shem Phillipsin raskainta trilogiaa ja aiemmin se huomattiin Inventorsissa. Sen sijaan Wayfarers of the South Tigris oli ainakin meidän analyyttisten kesken sen verran nopeaa pelata, että pari peliä putkeen sujui ongelmitta.

Kesän kalastusteema on näkynyt myös meidän pelipöydällä. Fishing on erittäin toimivat tikkipeli, jossa rakennetaan omaa pakkaa entistä paremmilla kaloilla. Hieman raskaammassa Deep Regretsissä puolestaan kalastetaan outoja kaloja ja jos syvemmällä uskallat kokeilla onneasi, niin saattaa joku harvinaisempikin vonkale tulla.

Pelaajan kädessä on kaksi Deep Regretsin korttia. No face -kortissa on kala, joka koostuu kahdesta pyrstöstä ja Two face -kortin kalalla taas on kaksi päätä. Kun kortit ovat vierekkäin, niistä muodostuu X:n mallinen hirviökala.
Deep Regrets. Jos sinulla olisi akvaario, niin laittaisitko nämä omaasi? Kuva: Aatu Outinen

Lukemattomien muiden pelien lisäksi ajossa on ollut peräti kolme moninpelikampanjaa yhtäaikaa. Oathissa on jo viides peli menossa ja aloitin vahvasti kolmen pelin voittamiseen putkeen. Kovin paljon tapahtumia ei ole peleistä jäänyt mieleen, mutta monissa peleissä Oathkeeper on ollut vahvoilla ja koettiin jopa yksi salaliitto.

Scythe on ollut meistä joidenkin suosikkipelejä ja Rise of Fenris puolestaan on ollut monen vuoden haaveeni. Joskus pelasin sen toisella porukalla puoleen väliin, mutta aloitimme sen tänä kesänä alusta. Tässä on jotain ei-toivottuja ns. yllätyselementtejä ilmaantunut, jotka on pahimmillaan sotkenut ainakin yhden pelaajan pelit. Pääosin kampanja on kyllä tuntunut muuten hyvältä ainakin viisi episodia ja enää on kolme peliä jäljellä. Pelit alkavat myöskin olla entistä mielenkiintoisempia ilmalaivojen kanssa, jotka on kampanjassa myöhemmin sallittua ottaa käyttöön.

Arkham Horror: The Card Game, tai tuttavallisemmin LCG, on ollut yksi haavepeleistäni aloittaa vuosien tauon jälkeen ja niinhän sitä sukellettiin parin muun kanssa Dunwichin perintöä tutkimaan. Tähän oli helppo lähteä, sillä olen jo riittävästi unohtanut ja isoista kampanjoista tämä on pelin aloittelijaystävällisemmästä päästä.

Peli on kuitenkin vaikea ja vaikka epäonnistumiset ovat teemaan kuuluva luonnollinen juttu, tämä oli myös ensimmäinen kerta, jossa pelin isoista kampanjoista sain peräti voitonkin kuitattua (vilkkaan ja hyvin jännittävän takaa-ajon jälkeen kahden muun tyypin kuoltua, huhhuh!).

Tapahtumakalenteri

SuperNörttiLauantait 23.8.–13.12.2025 (Tampere)

Pispalan kirjastossa pidetään kerran kuussa SuperNörttiLauantai, jonka ohjelmassa on tietyn teeman mukaisia lautapelejä ja roolipelejä. Tapahtumia vetää roolipelisuunnittelija Krisse Tuominen. Tapahtumat ovat klo 14-18.

  • La 23.8.2025: Mysteeripelipäivä.
  • La 6.9.2025: Salonkipelipäivä ja Krissen synttärijuhlistus.
  • La 25.10.2025: Velhopelipäivä.
  • La 8.11.2025: Roolipelipäivä.
  • La 13.12.2025: Luolastopelipäivä.

Tapahtumat ovat ikärajattomia, pääsymaksuttomia, päihteettömiä ja avoimia.

Lisätietoja Krisse Tuomisen blogista.

LitsaCon 1.–3.8.2025 (Kaarina)

Litsan lautapelikerho Turun kupeessa järjestää 1.–3.8.2025 lautapelailuviikonlopun Littoisten seurakuntakodilla osoitteessa Kampakuja 1, Kaarina. Ovet avautuvat perjantaina klo 17 ja sulkeutuvat sunnuntaina klo 17.

Ohjelmassa on pääasiassa vapaata pelaamista. Voit tuoda mukanasi omia pelejä tai tehdä löytöjä kerhon tuhdista pelikaapista. Kirppisnurkkaukseen voi tuoda omia pelejä myyntiin tai vaihtoon. Tapahtuma on kaikille avoin, pääsymaksuton, ikärajaton ja päihteetön.

Srk-talo on käytettävissämme tauotta, ympäri vuorokauden. Tarjolla on pelien lisäksi kahvia, teetä, mehua ja keksejä. Pidempään viipyvien kannattaa varautua omin eväin. Mikroaaltouuni on käytettävissä.

Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta.

Suomen lautapeliseura ry:n vuosikokous 2.8.2025 (Kaarina ja Google Meets)

LitsaConissa pidetään Suomen lautapeliseura ry:n vuosikokous lauantaina 2.8. klo 12. Kokouskutsu löytyy Lautapeliseuran foorumilta.

Lautapelipäivä Nivalassa 2.8.2025 (Nivala)

Jokilaaksojen pelaajat järjestää Nivalan Nuorisoseuran Rientola-talossa (Olkkosentie 14) lautapelipäivän. Pelipäivä on suunnattu yli 16-vuotiaille ja täysi-ikäisille. Tarjolla on vapaata pelaamista. Tilaisuus on päihteetön ja energiajuomaton.

Lisätietoja Jokilaakson Pelaajien sivuilta.

Lautapelaamaan 12.–14.9.2025 (Helsinki)

Tauon jälkeen Lautapelaamaan tulee taas! Tapahtumapaikkana on vuosilta 2012 ja 2013 tuttu Kattilahalli Helsingin Suvilahdessa.

Lisätietoja löytyy tapahtuman nettisivuilta ja Lautapeliseuran foorumilta, kunhan tapahtuman järjestelyt etenevät. Tapahtumalla on myös oma Discord-palvelin.

LaaksoCon 11.–12.10.2025 (Ylivieska)

LaaksoCon on pelikulttuurin eri muotoihin keskittyvä tapahtuma, joka järjestetään kaksi kertaa vuodessa Ylivieskassa (Toimitalo Pietari, Terveystie 11). Pelitapahtuma on suunnattu yli 16-vuotiaille ja täysi-ikäisille. Tapahtuman pääjärjestäjä on vapaaehtoisista koostuva Jokilaaksojen Pelaajat, joka toimii Suomen lautapeliseuran alla.

Seuraava LaaksoCon järjestetään 11.-12.10.2025. Tapahtumaan haetaan parhaillaan ohjelmaa.

Tapahtuman tiedot löydät LaaksoCon-tietopaketista.

LanTrek 16.–19.10.2025 (Tampere)

LanTrek-tapahtumassa on iso lautapelialue yhteistyössä Tampereen ATK- ja lautapeli ry:n kanssa. Pelaamaan pääsee päivälipulla, early bird -hinnat voimassa 31.8. asti. Lautapelialueella on tarjolla runsas valikoima pelejä myös peliharrastajat huomioiden.

Lisätietoja tapahtuman nettisivuilla. Lautapelijuttuja voi kysellä myös LanTrekin Discord-palvelimen lautapelit-kanavalla.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauk­sen jälkeen

Parhaiden pelien listat ovat olleet kesällä suosittua materiaalia. Ensin vuotuisen top 100 -listansa laati Mikko, sitten seurasi Petrin top 30 -lista, Tatun top 100 -lista ja Hannun kuumimmat pelitärpit eri pelaajamäärille -lista. Näistä löytyy varmasti kiinnostavia pelejä!

Myös peliarvioita on julkaistu. Aatu arvioi viidakonkasvatuspeli Hutan: Life in the Rainforestin. Peli on pätevää perheille sopivaa kevytstrategiaa kauniilla ulkoasulla.

Markus arvioi Kingdom Legacy: Feudal Kingdomin, joka tarjoaa yksinpelien ystäville kuuden tunnin mittaisen soolokampanjan, jossa oma kuningaskunta kasvaa ja kehittyy. Markus täydensin myös Splendor-arviotamme The Sun Never Sets -lisäosan verran: tämä on aikaisempi Cities of Splendor, jaettuna kahteen erilliseen lisäosaan ja uudistettuna.

Tatu paikkasi suositun pelin kokoisen aukon Lautapelioppaassa: nyt meillä on juttu Cards Against Humanitysta. Pelin arvosta voi olla monta mieltä, mutta suosittu se on, sitä ei käy kiistäminen. Tatu täydensi myös Dominion-lisäosien arvioiden listan: Dominion: Allies on jo 15. pelin lisäosista.

Pirita testasi Lautapelit.fi-uutuuden: Botanicus on oivallista laatutyötä Hans im Glückilta ja kahdelta esikoissuunnittelijalta.

Haluatko mukaan Lautapelioppaan toimitukseen? Julkaisen mielelläni Lautapelioppaassa kaikenlaista lautapelisisältöä: peliarvosteluja, top-listoja, pelisuunnittelujuttuja, mitä ikinä mieleen tulee. Lue lisää Lautapelioppaan avustamisesta. Avustajia varten on oma Telegram-ryhmä, johon voi liittyä. Ryhmässä tiedotetaan muun muassa tarjolla olevista arvostelukappaleista. Liittyäksesi ryhmään laita viestiä Telegramissa.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Telegramista ja Mastodonista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram ja Mastodon ovat varmimpia kanavia, joissa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.

Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Luetuimmat jutut top 10

Nämä ovat olleet viimeisen neljän viikon aikana Lautapelioppaan luetuimmat jutut:

  1. Yatzyn säännöt
  2. 100 parasta peliä 2025
  3. Bananagrams
  4. Pekingin mysteerit
  5. Rummikub
  6. Hitster
  7. Petrin top 30 -lista 2025
  8. Tatun top 100 -pelit
  9. Secret Hitler
  10. Uutiskatsaus 30.6.2025

Lautapeliblogien päivi­tykset

Seurantalistalle on tullut uusi blogi. Analyysiparalyysi-blogissa on julkaistu tähän mennessä yksi juttu, arvio Unmatched Adventures: Tales to Amaze -pelistä. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, mitä muuta blogissa julkaistaan.

Youtubessa Miira ja Annika julkaisivat Hyvin draftatut kortit -vlogissaan taas muutaman uuden jakson: Pelejä joissa valmistetaan juomia, Uniikit pelit, Vladimir Suchyn suunnittelemat pelit, F-kirjaimella alkavat pelit.

Peli-Harri arvioi Unmatched-pelin.

Pelikaappimuistiossa arvioitiin pussinrakennuspeli Popcorn, jossa järjestetään elokuvanäytöksiä paikallisessa teatterissa ja yritetään saada salit täyteen yleisöä.

Koko perhe pelaa -blogissa testattiin Carla Caramel, jossa kesään sopivasti myydään jäätelöitä jonossa odottaville lapsille. Myös Faraway-korttipeli arvioitiin.

Tuomo kuvasi videolla pelikauppiaan arkea.

Pelikilta muistutti Happy Badgerin kesäkampanjasta, jossa pelejä myydään alennuksella kahvilan toiminnan jatkumisen turvaamiseksi. Blogissa julkaistiin myös Camel Upin pikaohjeet.

Lunkisti-Tero arvioi vanhan klassikon Marrakechin eli mattopelin.

Anton VS raportoi Kuopiossa järjestetystä Hexacon 2025 -pelitapahtumasta.

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *