Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

Thurn und Taxis

Thurn und Taxisin suku pyöritti 1500-luvulla lähes koko Euroopan laajuista posti-imperiumia. 1980-luvulla suku tuli tunnetuksi menevästä jet set -elämästään. Nykyinen ruhtinas Albert II on parikymppinen miljardööri. Toisten kelpaa.

Lautapeli keskittyy siihen posti-imperiumiin (vaikka jet set -elämästäkin olisi varmasti saanut hilpeän pelin). Luonteeltaan peli on vahvasti sellaista Spiel des Jahresia tavoittelevaa materiaalia, joita saksalaiset julkaisijat ovat viime vuosina suosineet. Tällä kertaa Spiel des Jahres -henkinen mekaniikka ja saksalaisille läheinen teema toimivat: peli nappasi vuoden 2006 Spiel des Jahresin. Myös Suomessa peli katsottiin Vuoden peli -palkinnon arvoiseksi vuoden 2007 aikuisten sarjassa.

Thurn und Taxisin kansi

Postiverkkoja Baijeriin

Pelaajien tehtävänä on rakentaa postiverkkoja Baijerin ympäristöön. Reittiä rakennetaan kortti ja kaupunki kerrallaan. Kun pelaaja on tyytyväinen reittiin, hän saa postikonttoreita reitin varrella oleviin kaupunkeihin. Pelaaja voi ottaa yhden konttorin jokaiseen reitillä olevaan maahan, tai yhden konttorin jokaiseen kaupunkiin yhdessä reitillä olevassa maassa.

Pisteitä kertyy monin eri tavoin. On hyvä saada mahdollisimman paljon konttoreita. Pitkien reittien tekemisestä palkitaan, kuten myös vierekkäisten maaparien täyttämisestä omilla konttoreilla – tätä tehtävää vaikeuttaa edellämainittu rajoitus konttoreiden asettelussa.

Pelissä on muutamia erilaisia lähestymistapoja, joita tavoitella, yhtä ainoaa oikeaa tietä voittoon ei ole. Yksi hyvä strategia on esimerkiksi pyrkiä lopettamaan peli mahdollisimman nopeasti.

Rauhallista rakentelua

Thurn und Taxista verrataan usein Menolippuun. Peleillä onkin paljon samaa: kummatkin ovat suunnilleen samaa vaikeustasoa, kummassakin pelissä kerätään kortteja, joilla rakennellaan reittejä laudalle. Seyfarthit ovat vieläpä lainanneet Menolipun suunnittelijan Alan Moonin erityisen paljon käyttämän mekanismin, jossa pelaajat voivat nostaa kortteja avoimesta valikoimasta tai suljetusta pakasta.

Yksi selvä ero peleillä on, Menolipussa pelaajien välinen vuorovaikutus on nimittäin suorempaa. Reittejä on rajallisesti, joten toisen pelaajan etenemisen voi estää tai ainakin vaikeuttaa. Kaupunkeihin mahtuu sen sijaan rajattomasti postikonttoreita, joten Thurn und Taxisissa on vaikeampaa vaikuttaa toisten pelaajien peliin. Tämä on tietysti hyvä asia, mikäli ei nimenomaan tästä piirteestä pidä Menolipussa.

Aivan silkkaa moninpelipasianssia Thurn und Taxis ei ole. Jos ei seuraa lainkaan muiden peliä, itsensä voi löytää pulasta, kun aika loppuu kesken. Vaikka pelaaminen onkin tavallaan rauhallista, kilpailutilannetta ei kannata unohtaa.

Lisäosat

Thurn und Taxisiin on ilmestynyt muutama lisäosa. Pieni Der Kurier der Fürstin -lisäosa ilmestyi Spielbox-lehden kylkiäisenä nopeasti (saksalaisessa Spielbox-lehdessä ilmestyy usein minilaajennoksia peleihin).

Thurn und Taxis Power & Glory -kansi

Vuoden 2007 aikana ilmestyi pelin ensimmäinen lisäosa, Power and Glory (Glanz und Gloria). Se sisältää uuden Pohjois-Saksaan sijoittuvan pelilaudan, uusia kortteja ja muita pieniä muutoksia. Postireitit kulkevat Hollannin, Saksin, Preussin ja vapaakaupunkien välillä. Kahteen osaan jakautunut Preussi ja vapaakaupungit, jotka antavat lisäpisteitä ensimmäisenä kaupunkiin rakentavalle pelaajalle tuovat peliin uusia haasteita.

Toinen lisäosa All Roads Lead to Rome ilmestyi vuonna 2008. Se sisältää kaksi pienempää lisäosaa, joita voi käyttää yhdessä tai erikseen. Toisessa pelaajat yrittävät saada lähettiläänsä Roomaan oikeaan aikaan Paavin juttusille, toinen lisää valintoja pelaajia auttavien virkailijoiden käyttöön.

Suunnittelija: ,
Julkaisija: Hans im Glück, Rio Grande Games ja Lautapelit.fi
Ilmestymisvuosi: 2006
Pelaajamäärä: 2–4
Pituus: 60 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

9 vastausta aiheeseen “Thurn und Taxis”

Mistähän saisi aikoinaan Spielbox-lehden (?) välissä jaetun Der Kurier der Fürstin -lisäosan kohtuu pienellä vaivalla (esim. ‘Print ‘n Play’)?

Surkeampaa peliä saa etsiä. Luulin että tämä olisi hyvä mutta ohjeet luettuani ja peliä pelattua olin monttu auki että tässäkö tämä oli. En suosittele jos on mahdollista pelata/hankkia Menolippu.

Elm0 – perusteleppa miksi peli mielestäsi haisee niin.

Omasta kokemuksestani Thurn und Taxis on Menolippua syvempi, vähemmän tuuripainotteinen, helposti opeteltava ja nopea seura/perhepeli. Teema on tosin kamalan tylsän kuuloinen.

Jos haluaa lisää vuorovaikutusta, Boardgamegeekin sivuilta löytyy sääntömuunnoksia, joilla lisätään toisten peliin vaikuttamista: http://www.boardgamegeek.com/boardgame/21790/thurn-and-taxis (scrollaa alas kohtaan forum, ja valitse Variants).

Kahdelle pelaajalle suosittelen Power and Glory -lisäosaa, sillä ilman sitä peli menee helposti kisaksi ensimmäisestä pelin lopettajasta.

Elämäni ensimmäiset kaksi peliä takana ja vaikutelmat ovat huomatavan positiivisia. Reittien pisteytysjärjestelmä vaikutti ensi näkemältä sekavalta, mutta ei se sitä ole. Jos tätä on aivan pakko verrata Menolippuun, niin olen Salomaan kanssa samoilla linjoilla. Pelimekaniikka on vain aavistuksen hankalampi omaksua, mutta TuTissa menestyminen vaatii huomattavasti enemmän ajatustoimintaa.

Vasta muutaman peli takana, mutta uskaltaudun silti antamaan viitosen – sen verran jännittäviä pelit ovat olleet, vaikka peli rauhallista puuhastelua onkin.

Säännöistä sellainen kommentti, että kannttaa kiinnittää huomiota maa- ja maaliitto-käsitteiden eroon: meillä koepelissä lunastettiin iloisesti Böömi-Salzburgin maaliiton bonus yhdellä reitillä, kunnes tajusimme, että bonuslaatan saaminen vaatiikin vähintään kahta reittiä (kaksi eri maata).

Kod1n Anttilassa / ainakin nettimyynnissä

Thurn und taxis peli
Tuotenumero 7722028
1kpl 19,95
Toimitusaika 1-4 arkipäivää
Rajoitetun ajan

Pelasin edellisenä päivänä juuri Menolippua, joka on yksi parhaimmista pelaamistani lautapeleistä.

Thurn und Taxis eroaa Menolipusta monin tavoin, suurimmaksi osaksi huonompaan suuntaan.

Ihmettelin pelin aikana useaan otteeseen, miten tämä on voinut voittaa niin paljon palkintoja.. Pelkästään pelin aloittamiseen menee kolme kertaa pidempään verrattuna Menolippuun. Mitä itse pelaamiseen tulee, niin se on aikamoista yksin puurtamista. Toisiin pelaajiin ei juuri vuorovaikuitusta tapahdu. Mietin pariin otteeseen, olisiko ihan sama, jos kaikki pelaisimme Pasianssia ja laskisimme pisteet lopussa yhteen – No vähän samaan tyyliin tämä peli menee. Eikö lautapelien yksi parhaista puolista ole yhdessäolo? Thurn und Taxis tuntuu yksinpeliltä. Pelin aikana todella herää ajatus, että ei tämä näin voi mennä, mutta kun ohjekirjassa lukee..

Vaikka kuinka pystyttelee postikonttoreita, niin kaverisi voi vieressä rakentaa aivan saman postikonttorin, aivan samaan kaupunkiin, samalla postireitillä. Tässä tapauksessa ainoa vuorovaikutuksenne on siinä, että mahdollisesti kamppailette samoista korteista. Onpas hienoa, suorastaan vuoden peli -aineista.

Mitä tulee ohjekirjaan, niin se tuntuu melkoiselta Google-translate teokselta, josta oli todella vaikea ottaa selkoa.

Suurena lautapeliystävänä minulla oli suuret odotukset tätä peliä kohtaan. Samoja aineksia kun Menolipussa, vuoden peli 2007, Spiel des Jahres 2006. Mikä onkaan lopputulos? Keskinkertainen lätty, jota ei ole edes kovin hauska pelata. Positiivista pelissä on se, että siinä voi miettiä eri vaihtoehtoja, miten pisteitä aikoo itselleen kerätä.

Jos tykkäsit Menolipusta ja mietit tätä esimeriksi uudeksi perhepeliksi tai muuten vain kavereiden kesken, niin en voi suositella. Jos pidät peleistä, joissa sulkeudutaan yksin miettimään, vuorovaikutusta ei juuri tapahdu ja lopussa lasketaan sitten pisteet ja katsotaan kuka voitti, niin tämä voi olla sinun pelisi.

2/5

En minäkään oikeastaan vertaisi tätä Menolippuun. Kaikki pitävät Menolipusta, mutta tämä jakaa mielipiteet. Moni satunnaisempi pelaaja joka pitää Menolipusta ja vaikka Carcassonnesta, ei saa kuitenkaan tästä pelistä kiinni. Siinä mielessä siis samaa mieltä edellisen kanssa, mutta ei se kyllä missään nimessä tee pelistä yleisesti ottaen huonoa :) Minusta tämä on em. pelejä mukaansatempaavampi ja sopivasti asteen haastavampi, omassa peliporukassani pidetään tästä paljon. Ei vuorovaikutuksen puute tee pelistä huonompaa, vain erilaisen, ja monipuolisuushan on hyvästä ja mieltymyksiä on monia.

Olen vasta hurahtanut lautapelien ihmeelliseen maailmaan. Carcassonnea on pelattu jo monia kertoja ja joululahjaksi sain Catanin (loistavia pelejä molemmat). Tämän pelin ostin pari päivää sitten Anttilan alennusmyynnistä ja takana on jo puolitoista peliä.
Ensivaikutelma pelistä on loistava! Säännöt piti lukea muutamaan otteeseen huolella, koska pisteiden laskenta on aluksi aika haastavaa. En edes yritä opettaa peliä vanhemmilleni.. Pelin idea on kuitenkin mainio. Olemme aika kilpailuhenkisiä ja pelit kääntyvätkin usein melkoiseksi kiusanteoksi. Thurn und Taxis on mukavaa vaihtelua rauhallisuudellaan.
Seuraavaksi täytyy varmaan ostaa tuo paljon kehuttu Menolippu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *