Kategoriat
Peliarvostelut

Dominion: Nousukausi

Nousukausi on neljäs Dominion-lisäosa. Käsissä on taas yksi iso laatikko, eli 25 uutta valtakuntakorttia. Lisäosan aiheena on vauraus ja raha, joten uutuutena nähdään seitsemän rahan hintaisia kortteja ja uusia rahakortteja, joilla kalliiden korttien hankkiminen käy helposti.

Yhdeksän rahan hintainen ja viiden rahan arvoinen rahakortti Platina sekä 11 rahaa maksava ja kymmenen pisteen arvoinen pistekortti Siirtomaa tuovat uudelle vauraudelle sopivia käyttökohteita. Tästä lisäosasta on köyhäily kaukana.

Laatikosta löytyy korttien lisäksi joidenkin korttien tarvitsemia metallisia voittopistemerkkejä ja kolikoita. Voittopisteitä pääsee siis keräämään jo pelin aikana.

Rahan valtaa

Nousukauden kansikuvaNousukaudessa on rahateemaan sopivasti useita rahakortteja, jotka tekevät jotain. Aarre, esimerkiksi, on kahden rahan arvoinen kortti, joka antaa Kullan aina kun Aarre on pelissä ja pelaaja ostaa pistekortin. Sen kanssa sopii mainiosti yhteen Sinetti, niin ikään kaksi rahaa tuottava kortti, joka antaa laittaa otetut kortit pakan päälle.

Rahaa riittää runsaasti, eikä ole mitenkään epätavallista nähdä vaikkapa 15 rahan käsiä. Rahalle on toki käyttöä, sillä uusien korttien hinnat ovat pilvissä. Setissä on yksi kahdeksan hintainen kortti, neljä seitsemän hintaista, kolme kuuden hintaista ja tietysti uudet yhdeksän ja 11 rahan hintaiset Platina ja Siirtomaa.

Kymmenen pisteen arvoiset Siirtomaat ovat mukava lisä peliin. Niiden loppuminen on uusi loppuehto (vanhat lopetusehdot pätevät silti), joka tuo peliin uutta potkua ja strategista kulmaa.

Yksinkertaista, mutta yhdistelykelpoista

Nousukauden kortit ovat pääasiassa varsin yksinkertaisia, mutta tarjoavat silti hienoja mahdollisuuksia. Yksi ovelimpia on Kulkukauppias, joka maksaa 8 ja antaa +1 kortin, +1 toiminnan ja +1 rahan. Kallisko? Toki, mutta hinta putoaa kahdella jokaista pelissä olevaa toimintokorttia kohden, joten kortin voi saada halvalla ja sen jälkeen kallis hintahan on vain plussaa, kun on esimerkiksi Muutostöiden turboversio Laajennus, jolla saa tuhota kortin ja ottaa kolme rahaa kalliimman tilalle.

Hauska on myös Roistot, joka on Nostoväen kaltainen hyökkäyskortti, joka antaa lisäksi voittopisteen jokaisesta vuoron aikana ostetusta kortista. Tämä yhdistettynä lisäostoihin ja kas, Kuparinkin ostaminen alkaa kiinnostaa. Etenkin kun kaikki poistopinosta löytyvät Kuparit voi nostaa takaisin käteen Tilitoimiston avulla…

Kombopotentiaalia siis löytyy runsaasti ja sellaisesta pitäville hupia riittää. Pelit ovat tämänkin lisäosan kanssa hieman pidempiä kuin peruspelissä, kun pelaajat innostuvat säätämään. Toisaalta, ei Nousukausi pelkästään kombottajille ole. Rahaa himoavien Big Money -pelaajien iloksi setissä on kiinnostavia rahakortteja ja Platina ja Siirtomaat ovat tietysti näiden pelaajien mieleen.

Runsaasti kortteja

Montako Dominion-lisäosaa on liikaa? Tämä kysymys nousee mieleen neljännen Dominion-lisäosan kohdalla. Kortteja alkaa olla jo melkoinen läjä, kun Nousukausi tuo niitä 25 lisää. Jos pelaa kaikilla lisäosilla, valtakuntakortteja on 112, josta saa otettua yli 50 biljoonaa erilaista kymmenen kortin settiä. Vaihtelua siis riittää.

Tähän kysymykseen liittyy tietysti myös se, onko Nousukausi tarpeellinen hankinta. Dominion-fanit ovat jo kiiruhtaneet kauppaan, eikä siinä mitään – Nousukausi on kelpo hankinta, joka tuo uutta väriä elämään ja piristää Dominion-pelejä. Uusien ja kiinnostavien korttiyhdistelmien kokeileminen on monille Dominionin tärkein houkutus.

Jos pelailee Dominionia vähemmän, ei tarvitse välttämättä jokaikistä lisäosaa. Vaikka tyytyisi vähempäänkin, Nousukausi on kelpo valinta vaikka ainoaksi lisäosaksi, sen verran paljon se on kerännyt “paras lisäosa tähän asti”-kommentteja BoardGameGeekissä. Tämä onnistunut lisäosa tuo peliin vaihtelua, mutta ei mutkista toimivia asioita liikaa.

Faktat Dominion: Nousukaudesta

Suunnittelija:

Julkaisija: Lautapelit.fi, Rio Grande Games (2010)

Mutkikkuus: Perustasoa, ei sen mutkikkaampi kuin perus-Dominion.

Onnen vaikutus: Hyvä tuuri auttaa, mutta ilmankin pärjää.

Vuorovaikutus: Ei erityisen vuorovaikutteinen, mutta on mukana sentään pari kiinnostavaa hyökkäyskorttia.

Teema: Tässä lisäosassa vaurausteema on todella vahvasti mukana, pelistä tulee paljon aikaisempaa rikkaampaa.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä.

Kieliriippuvuus: Runsaasti tekstiä, joten kannattaa hankkia suomeksi.

Pelaajamäärä: 2-4

Pituus: 30-60 min (pelit ovat vähän pidempiä kuin peruspelissä)

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

6 vastausta aiheeseen “Dominion: Nousukausi”

Onko jollain ajatusta siitä, mikä idea Laina-kortissa on? Miksi haluaisin ostaa kolmella rahalla kuparin veroisen rahakortin, jolla voin poistaa tai tuhota toisen rahakortin, eli lähinnä varmaan kupareita? Jos se olisi halvempi, tai ostovoimaltaan isompi, ymmärtäisin ehkä paremmin. Mutta ehkä jotain on jäänyt tajuamatta?

Lainan etuja on se, että sillä saa kuparia pois pakasta ja kierrätettyä pakkaa (se on noin yleensä ottaen aina hyvä asia, koska kun pakka kiertää, uudet kortit saa käyttöön nopeammin). Lainassa on plussaa myös se, että sillä voi tuhota kuparia, joka ei ole kädessä, eli kortin tuhoaminen ei ole vuoron ostovoimasta pois. Vielä hyvänä puolena on se, että Laina on raha eikä toiminto, joten se ei kuluta yhtä toimintoa. Sopii hyvin pakkaan, jossa on vähän plussatoimintoja.

Voiko Dominionia pelata pelkällä lisä osalla? VAi tarviiko siihen myös alkuperäisen Dominionin?

Jep, Valtakunta ja Hovin juonet toimivat kumpikin peruspeleinä, joiden kanssa voi sitten pelata lisäosia. Eli kumpi tahansa käy perusosaksi.

Ei voi muuta sanoa kuin, että loistava peli kyseessä. Reilut 1200 peliä tahkottu onlinessa ja vielä jaksaa… : )

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *