Kategoriat
Peliarvostelut

Africa

Africa syöksee pelaajat nimensä mukaisesti kartoittamaan pimeintä Afrikkaa. Pelin teema, tutkimusmatkailu ja uuden etsiminen, sopii hyvin yhteen pelin mekaniikan kanssa. Alussa Afrikan kartta on täynnä kuvapuoli alaspäin olevia laattoja, joiden alta paljastuu — niin, mitä? Se jää pelaajien selvitettäväksi. Pelin idea on suomalaisille tietysti tuttu Afrikan tähdestä.

Pelin ulkoasu on upea. Laatikon kansi on eräs hienoimmista koskaan ja pistää silmään muiden lautapelien joukosta varmasti. Se on samalla tavalla tehokas ja houkutteleva kuin esimerkiksi Tikal, Java, Mexica -trilogian kannet. Voimakkaat värit tuovat oitis oikeanlaista tunnelmaa. Pelilauta on hyvin viehättävä samoin kuin laatat.

Pelin idea

African kansiPelaajat ohjastavat tutkimusmatkailijoitaan Afrikassa. Vuoroillaan pelaajat etenevät laudalla eteenpäin ja kääntävät auki laattoja. Reiner Knizialle tyypilliseen tapaan pisteitä lasketaan useammalla eri tavalla. Afrikan kätköistä paljastuu eläimiä, paimentolaisia, temppeleitä, esineistöä, kultaa ja timantteja. Nämä kaikki pisteytetään eri tavalla.

Eläimet ja paimentolaiset antavat pisteitä heti löytymisen yhteydessä ja niitä voi myös siirrellä parempiin paikkoihin pisteiden toivossa, temppeleistä saa perusleirejä, joiden avulla taas voi kerätä kullan ja timantit tai pisteitä. Esineistä saa pisteitä pelin lopussa, riippuen kuinka hyviä sarjoja on kerännyt. Kulta ja timantit antavat kutakin lajia eniten omistavalle lisäpisteitä lopussa ja lisäksi niistä saa pisteitä, kun ne löytää.

Vaikka pelimekaniikka tuntuukin varsin onnipainotteiselta, pelaajien on kuitenkin tehtävä ratkaisuja, joissa taitokin vaikuttaa. Mitään suuria strategioita pelissä ei kuitenkaan tarvitse, vaan kyse on enemmän pienistä, taktisista valinnoista. Pelkkä sattumanvarainen laattojen kääntely ei riitä voittoon.

Africa onkin kevyt ja leppoisa, mutta myös erittäin hyvin tasapainotettu peli, jota on aina ilo pelata. Se on riittävän helppo ja sattumanvarainen, että periaatteessa kuka tahansa voi voittaa, mutta vaatii sen verran harkintaa, ettei siihen vallan heti kyllästy. Kun peli lisäksi toimii varsin hyvin niin kahdella, viidellä kuin muillakin pelaajamäärillä siitä välistä, se on hyvinkin hankkimisen arvoinen.

Lue African suomenkieliset säännöt.

Suunnittelija:
Julkaisija: Goldsieber, Rio Grande Games
Ilmestymisvuosi: 2001
Pelaajamäärä: 2-5
Pituus: 30-60 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Africa”

Tämä tai Afrikan Tähti pukinkonttiin, jos alle 10-vuotiaalle on tulossa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *