Kategoriat
Peliarvostelut

Augustus

Paolo Morin uudessa pelissä pelaajat taistelevat konsulin paikasta Rooman ensimmäisen keisarin Augustuksen rinnalla. Konsuliksi päästäkseen on saatava puolelleen senaattoreita ja kahmittava vaikutusvaltaa provinsseissa. Augustus on visuaalisesti onnistunut peli, joka on oivallinen tulokas perhepelien kategoriaan.

Lautapelit.fi julkaisi Augustuksen suomeksi marraskuussa 2014.

Pelin kulku

Augustuksen kansiPelaajien tehtävänä on mobilisoida legioonia eri kohteisiin, jotka ovat joko senaattoreita tai provinsseja. Kohteiden valmistamiseen jokaisella pelaajalla on käytettävissä seitsemän legioonaa.

Jokaisessa kohteessa on merkittynä kahdesta kuuteen symboliruutua, jotka miehittämällä kohteen saa valmiiksi. Mitä enemmän ja mitä harvinaisempia symboleja miehittäminen vaatii, sitä paremmat pisteet ja bonukset kohteesta saa.

Legioonien mobilisointiin käytetään bingomekaniikkaa. Pelissä on kuusi eri symbolia, joita nostetaan pussista summassa yksi kerrallaan. Symbolin nostamisen jälkeen jokainen pelaaja saa mobilisoida legioonan kyseisen symbolin ruutuun kohteissaan. Yleisimpiä symboleita on kuusi kappaletta ja harvinaisimpia vain yksi. Lisäksi pussissa on kaksi jokerisymbolia. Aina jokerin nostamisen jälkeen kaikki nostetut symbolit palautetaan pussiin.

Kun kohde valmistuu, pelaaja  huutaa ”Ave Caesar!” ja kerää kohteesta saadun bonuksen tai suorittaa kohteen laukaiseman efektin. Tämän jälkeen hän valitsee pöydässä näkyvillä olevista viidestä kohteesta itselleen uuden kohteen vallattavakseen.

Peli päättyy, kun jollakin pelaajalla on valmiina seitsemän kohdetta. Valmiista kohteistaan eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa. Pisteitä saa kohteiden määrän lisäksi keräämällä ensimmäisenä kolme samanväristä provinssia, kolme senaattoria tai yhdistelmän kaikkia eri värejä. Viljaa ja kultaa tuottavat kohteet antavat myös lisäpisteitä.

Augustuksen kortteja. Kuva: Henk Rolleman / BGG
Kuva: Henk Rolleman / BGG

Taktista bingoa

Augustuksen kansiBingoon perustuvan pelin voisi kuvitella olevan tylsä ja liian tuuripitoinen. Augustuksessa  sopivia kohdeyhdistelmiä valitsemalla pystyy kuitenkin vähentämään onnen vaikutusta riittävästi. Vuorovaikutustakin peliin on saatu sen verran, että peli ei ole pelkästään omien kohteiden valmistumisen seuraamista.

Muiden peliä ei paljonkaan pääse sotkemaan, mutta toiset pelaajat on kuitenkin otettava huomioon omia suunnitelmia tehdessä. On seurattava missä aikataulussa muut valmistavat omia kohteitaan, jotta pystyy arvioimaan mitkä kohteet ja bonukset on realistista kuvitella saavansa itselleen.

Ensiluokkainen perhepeli

Lähikuvaa. Kuva: Dieter Danziger / BGG
Kuva: Dieter Danziger / BGG

Perhepelinä ja kevyenä välipalana Augustus on mainio peli. Sen säännöt opettaa hetkessä ja ne ovat riittävän yksinkertaiset lastenkin ymmärrettäviksi.

Pelin viehättävyyttä lisää onnistunut kuvitus, joka tukee hienosti muuten hieman irrallista antiikin teemaa. Positiivista on myös se, että pelaajamäärästä riippumatta pelissä ei ole lainkaan odottelua, vaan kaikki toiminta tapahtuu kaikilla pelaajilla samanaikaisesti.

Tässä pelissä on potentiaalia todelliseksi hitiksi perhepelimarkkinoilla. Peliä ei kannata väheksyä myöskään lautapeleihin syvemmin vihkiytyneemmissä peliporukoissa. Augustus on parhaita fillereitä, mihin itse olen törmännyt pitkään aikaan. Pelissä on juuri sopiva määrä taktiikkaa parinkymmenen minuutin pikkupeliksi.

Joskus hyvätkin suunnitelmat kaatuvat huonoon tuuriin, mutta hauskaa Augustuksen pelaaminen on niissäkin tapauksissa.

Pientä purnausta pakkauksesta

Moitteita pelille voi antaa lähinnä liian isosta pakkauksesta. Pelin paketti on Menolipun kokoluokkaa, vaikka kaikki pelissä olevat komponentit mahtuisivat yli puolet pienempään laatikkoon.

Pelin mukana tulevat pistelaskulehtiöt tuntuvat lisäksi turhilta, koska laskettavia asioita ei ole monia ja yhteispisteet laskee kymmenessä sekunnissa.

Faktat Augustuksesta

Suunnittelija: 

Julkaisijat: Hurrican (2013), Lautapelit.fi (2014)

Mutkikkuus: Pelin oppii ja opettaa muutamassa minuutissa. Sopii jopa alle kouluikäisille lapsille.

Onnen vaikutus:  Melko suuri. Omilla valinnoilla voi vähentää onnen vaikutusta, mutta aina sekään ei auta.

Vuorovaikutus:  Vuorovaikutus on vähäistä, mutta ei olematonta. Toisten peliä on seurattava tehdessään omia valintoja.

Teema:  Hieno kuvitus tuo peliin hieman antiikin tunnelmaa, mutta kyllä tämän silti bingoa on.

Uudelleenpelattavuus: Ensivaikutelman perusteella peli tuntuu säilyttävän kiinnostavuutensa hyvin.

Kieliriippuvuus:  Pelissä ei ole lainkaan tekstiä.

Pelaajamäärä:  2–6

Pelin kesto: 20–30 minuuttia

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

7 vastausta aiheeseen “Augustus”

Hienoa että Augustus on lisätty valikoimaan. Pitänee muokata artikkelia.

Laatikko on valtava ja korttien kuvitus minusta pääsääntöisesti aika rumaa, etenkin senaattorien osalta, mutta muuten tämä on kyllä mainio peli. Täytynee kehitellä joku pienempi laatikko tälle; kyllähän ne olennaiset osat siinä laattojen pussissakin kulkevat, mutta epäilen, että ei tee pussin kestävyydelle hyvää.

Mites Aki kokeneempana, ovatko pelit usein tasaisia vai murskavoittoja? Oma muutaman pelin kokemukseni on, että joku voittaa pelin aina murskaavasti, keräten valtaosan palkinnoista. Yhtään tasaista peliä en ole vielä nähnyt.

Kyllä se voittopuoleisesti juuri niin tuppaa menemään, että joku karkaa murskavoittoon, mutta olen pelannut tasaisia pelejäkin. Alussa muutaman kohteen helposti valmistanutta pelaajaa on hankala saada kiinni. Minä ärsyynnyin turhan suureen pakettiin siinä määrin, että oma Augustukseni lähti jo vaihtoon, vaikka peli onkin varsin hyvä ja pidän jopa todennäköisenä, että hommaan uuden kappaleen viimeistään siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa olla peli-iässä. Kuvitusta pidän edelleen onnistuneena.

Puhdas europelihän tämä on, mutta olisi tähän kait voinut saada pientä teeman hiventä ihan sääntöjen sanamuodoilla. Jotenkin sääntöjä lukiessa nuo “tavoitteet” ja kliiniset lauseet “käsittelyä odottavat suoritetut tavoitteet…” hieman häiritsivät.

Oletan että alkutekstissä käytetty jotain vastaavaa termistöä. Mutta mieluummin lukisin valloituksista ja mistä lie, teeman mukaisin termein

Ohjeissa puhutaan maximus-kortista, mutta ainakaan kirjaston pelilaatikossa kyseistä korttia ei ole. Vaikuttaako pelaamiseen? Kortista ei puhuta edes sääntöjen kohdassa “pelin sisältö” vaan se on ihan erikoismainintana pistelaskujen jälkeen.

Maximus on promokortti, jota voi käyttää pelissä jos haluaa. Maximus toimii siten, että jos pelaaja, jolla Maximus on, ei saa laittaa laatan nostamisen jälkeen legioonaa, hän voi laittaa legioonan haluamalleen merkille ja sen jälkeen antaa Maximuksen haluamalleen pelaajalle. Pelin alussa Maximus on nuorimmalla pelaajalla.

Itse Maximus-kortissa ei lue mitään, joten kortin sijasta voi käyttää ihan mitä tahansa esinettä, jolla osoittaa, kenellä Maximus sillä hetkellä on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *