Kategoriat
Peliarvostelut

Cardball

Cardball asettaa pelaajat jalkapallovalmentajien saappaisiin. Kumpi valmentajista osaa lukea pelitilannetta paremmin ja johtaa siten joukkueensa voittoon tässä nopeassa kaksinpelilätkinnässä?

Cardball on kesällä 2021 perustetun kotimaisen BoC Gamesin esikoisjulkaisu. Kyseessä on kepeä kaksinpelattava korttipeli jalkapallomanageroinnista. Peli koostuu nopasta ja liudasta erilaisia kortteja taskuun mahtuvassa pienessä rasiassa.

Cardballin kansi

Joukkueen johtoa

Pelin alussa muodostetaan korteista jalkapallokenttä, asetetaan palloa kuvaava kortti keskikentän kohdalle ja jaetaan molemmille pelaajille 11 valmentajakortin käsi sekä 8 kortin pakka. Peliä pelataan kierros kerrallaan, kunnes molemmilta pelaajilta loppuvat kortit, jolloin eniten maaleja tehneen joukkueen valmentaja voittaa.

Kullakin kierroksella molemmat pelaajat valitsevat kädestään yhden kortin, ja nämä paljastetaan yhtä aikaa. Korteissa on kaksi eri toimintoa, joista ylempi käytetään pelaajan hyökätessä ja alempi puolustaessa.

Osa korteista on riippuvainen pallon senhetkisestä sijainnista, esimerkiksi laitahyökkääjä voi yrittää potkaista maalia pallon ollessa tarpeeksi lähellä maalia. Useissa korteissa on myös torjuntaehto, joilla voi yrittää estää jonkin toisen kortin vaikutuksen. Esimerkiksi laitahyökkääjän laukaisun voi yrittää torjua pelaamalla maalivahdin, jolloin heitetään noppaa siitä, meneekö pallo maaliin vai ei.

Nopanheitossa mahdollisuudet ovat aina tasan (periaatteessa nopan olisi voinut korvata kolikolla). Jos torjunta onnistuu, siirtyy hyökkäysvuoro puolustavalle pelaajalle.

Valmentajakorttien joukossa on myös muutama managerikortti, jonka voi pelata milloin tahansa. Managerikortilla pelaajan tulee välittömästi nostaa toimintapinon päällimmäinen kortti ja suorittaa sen kuvaama toiminto. Nämä kortit ovat hyvin satunnaisia, ja voivat sisältää mitä vain pallon siirtymisestä puolustajan joukkueelle aina puolustavan pelaajan nukahtamiseen asti. Managerikortin pelaamisen jälkeen nostetaan välittömästi tilalle uusi valmentajakortti.

Cardballin jalkapallokenttä
Jalkapallokenttä Cardballin tapaan. Kuva: Joonas Hannula

Hauskaa lätkintää

Yhdessä erässä ei kauaa nokka tuhise, erän lätkii helposti varttituntiin. Säännöissä kehotetaan pelaamaan kaksi erää putkeen (kuten oikeassakin jalkapallossa), mikä on kyllä perusteltavissa.

Ensimmäinen pelikerta meni hivenen hapuillessa, mikä kortti kussakin tilanteessa voittaa. Säännöt ovat tämän suhteen hieman vaikeaselkoiset, mutta peli selkenee parin erän jälkeen. Muutoinkin säännöissä olisi voinut joidenkin korttien ominaisuuksia avata hieman tarkemmin.

Cardballin valmentajakortteja
Esimerkkejä valmentajakorteista. Kuva: Joonas Hannula

Sattumalla on kohtuullisen suuri rooli pelin kulussa: ilman sopivia kortteja ei paljoa pysty tekemään, eikä managerikorteista koskaan tiedä, mitä ne saavat aikaan. Noppaa heitellään myös pelin aikana useaan kertaan ratkomaan tasavahvojen korttien voittaja. Toisaalta pelin kesto on niin lyhyt, ettei tällainen satunnaisuus pääse ihan mahdottomasti haittaamaan. Tokihan tietynlainen satunnaisuus kuuluu urheiluun, joten sen suhteen tämä sulautuu teemaan.

Peliä kannattaa kokeilla, jos kevyt jalkapalloilu kuulostaa ajatuksena hauskalta, eikä vahvahko tuurielementti häiritse liikaa.

Peliä voi ostaa ainakin suoraan BoC Gamesilta.

Lisää Cardballin kortteja.
Lisää satunnaistapahtumakortteja. Kuva: Joonas Hannula

Faktat Cardballista

Suunnittelijat: 

Julkaisija: BoC Games (2021)

Mutkikkuus: Peli on melko yksinkertainen, kunhan on sisäistänyt korttien väliset voimasuhteet.

Onnen vaikutus: Melko suuri. Noppaa heitellään tiuhaan, ja toimintokorttipinkasta voi nousta millainen sattuma tahansa.

Vuorovaikutus: Peli on yhtä kaksinkamppailua alusta loppuun.

Teema: Jalkapalloteema kyllä toimii.

Uudelleenpelattavuus: Toimii hyvin pienenä välipalana silloin tällöin. Kovin tiuhaa pelaamista peli tuskin kestää.

Kieliriippuvuus: Pelin korteissa on tekstiä, joka tulee ymmärtää. Peli on englanninkielinen.

Pelaajamäärä: 2.

Pituus: Yhden erän pelaa noin 15 minuutissa. Suositeltavaa on pelata kaksi erää (puoliaikaa) putkeen.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *