Kategoriat
Peliarvostelut
Vahva tulokas – hyvät tulokset kolmena viime vuonnaVAHVA TULOKAS

Quest for El Dorado

Quest for El Dorado on Reiner Knizian suunnittelema pakanrakennusta ja kilpajuoksua hienostuneesti yhdistelevä peli.

Ravensburgerin 2017 julkaisu El Dorado, koko nimeltään Wettlauch nach El Dorado, yhdistää pelimekaniikoista pakanrakentamisen ja kilpajuoksun – molemmat hyvinkin tuttuja elementtejä, mutta harvoin näitä näkee niputettuna samaan peliin. Pelin suunnittelusta vastaa Reiner Knizia.

Kun edellisiin lisätään vielä se, että El Dorado on finaalikolmikossa ehdolla Spiel des Jahres -palkinnon pääsarjassa, on tiettyjä etukäteisodotuksia olemassa.

Arvostelu on kirjoitettu alkujaan kesällä 2017, kun englanninkielistä laitostakaan pelistä ei oltu vielä julkaistu. Kesällä 2020 pelistä ilmestyi uusi Vincent Dutrait’n kuvittama laitos monelta eri julkaisijalta useilla eri kielillä, mukaanlukien Lautapelit.fi:n pohjoismainen julkaisu. Siitä kerrotaan lisää arvostelun lopussa. Tämä suomalainen laitos voitti Vuoden strategiapelin palkinnon vuonna 2021.

Quest for El Doradon kansi

Modulaarisuus takaa vaihtelun

El Doradon kansi

Ennen pelin alkua rakennetaan pelilauta 6–8 isosta kaksipuolisesta heksalaudasta – kaikkiaan näitä pelilaudan rakentamiseen käytettäviä lautoja on kymmenkunta. Erillisessä esivalmisteluläpyskässä on mallina eri muutamia karttavaihtoehtoja kolmiportaisella vaikeusasteikolla, mutta mikään ei estä rakentamasta pelilautaa omasta päästä. Vaihteleva lauta takaa sen, että pelikerroista tulee keskenään erilaisia.

Yksittäiset heksalaudat pilkkoutuvat pienempiin ruutuihin, joissa on kuvattu sekä värein että symbolein, minkälaisesta maastosta on kyse ja siis minkälaisella kortilla kyseiseen ruutuun pääsee. Suurin osa ruuduista on vihreää viidakkoa, keltaisia alkuasukaskyliä ja sinisiä vesiruutuja, mutta lisäksi mukana on harmaita ja punaisia ruutuja, joihin pääsee millä tahansa korteilla, mutta punaisten ruutujen osalta pelatut kortit menettää pysyvästi. Lisäksi on vuoriruutuja, joihin ei ole koskaan asiaa eli ne ovat pysyviä esteitä.

Kukin pelaaja saa samat kahdeksan aloituskorttia, jotka sekoitetaan ja käteen nostetaan neljä korttia. Loppupakalle löytyy paikka pelaajakohtaiselta laudalta, jossa on myös oma paikkansa käytetyille korteille sekä lyhyelle vuorotiivistelmälle. Pelaajien tutkimusretkikuntanappuloille löytyy aloitusheksalta paikat vuorojärjestys huomioiden. Kun vielä pelilaudan sivuun levitetään 18 kolmen kortin pakkaa, joista kuusi on kerrallaan ostettavissa, on pelivalmistelut tehty.

Alkuasettelu
Alkuvalmistelut tehty. Kartta rakennettu ohjekirjan yhden mallin mukaisesti. Etualan Indiana Jones -hattu kertoo, kuka on arvottu aloittavaksi pelaajaksi. Kuva: Tero Hyötyläinen

Pakan säätämistä

Pelivuoro koostuu käsikorttien pelaamisesta. Kortteja voi käyttää joko laudalla liikkumiseen tai uuden kortin ostoon, mutta samaa korttia ei kerralla näihin molempiin. Kaikkia neljää korttia ei ole pakko käyttää vaan osan voi jemmata seuraavaa kierrosta varten tai turhat kortit nakata suoraan poistopakkaan. Vuoron päätteeksi käsi täydennetään aina neljään korttiin, joten jos tuli jotakin jemmanneeksi, niin uusia kortteja saa sitten vähemmän.

Liikkumisen säännöt eivät yllätä. Pelattu kortti kertoo minkälaiseen ruutuun voi liikkua. Kortin numero taas kuinka monesta vastaantulevasta symbolista selviää. Pelilaudan ruutuihin on merkitty symbolein kuinka monta liikkumispistettä ruutuun pääseminen vaatii – määrä vaihtelee yhdestä neljään. Oleellista on, että yksittäiseen ruutuun pitää päästä yhdellä kortilla. Siten esimerkiksi kakkosen viidakkoruutuun pääseminen vaatii vähintään kakkosen viidakkoveitsi-miehen – millaista ei esimerkiksi pelaajien aloituskädestä löydy lainkaan, hankalammista 3–4 symbolin ruuduista nyt puhumattakaan.

Seikkailijat valmiina
Retkikunnat odottamassa liikkeellelähtöä. Alkulauta pääosin helppokulkuista (ykkösen) viidakkoa. (Etualan 4-ruutu on aloitusruutu neljännelle pelaajalle.) Kuva: Tero Hyötyläinen

Koska pelaajien aloituspakka koostuu pelkästään ykkösen viidakko-, mela- ja rahamiehistä, on katse käännettävä korttimarkkinoille, sillä parempia liikkkumiskortteja tarvitsee, vaikka kuinka katsoisi kartasta helpoimmat ja pidemmät kiertotiet. Lisäksi omassa reittisuunnittelussa on huomioitava myös muut retkikunnat, sillä pelaajan varaamaan ruutuun – saati sen läpi – ei pääse, vaan varatut ruudut pitää kiertää. Quest for El Doradossa pelaajien välinen blokkailu on merkittävässä roolissa vaikka se toki osin tahatontakin on, kun ei vastapelaajan seuraavia käsikortteja tiedä. Pelilaudan suunnittelussa tämä blokkaaminen on toki otettu huomion eli yksikään pelaaja ei voi kokonaan kulkureittiä sulkea vaan vähintäänkin pystyy valitsemaan toisen reitin, jos ei ihan vierestä pystyisikään puikahtamaan.

Korttimarkkinat
Korttimarkkinat pelin alussa: tarjolla on parempia viidakon raivaajia ja rahakortteja. Myös ykkösen jokerit ja kertakäyttöinen “ota mikä tahansa kortti” -löytyvät. Korttien ostohinta on kortin alalaidassa. Kuva: Tero Hyötyläinen

Korttimarkkinoilta saa vuorossa ostaa yhden kortin. Keltaiset rahakortit antavat ostosten tekemiseen kortin arvon mukaisen rahamäärän, kaikki muut kortit lasketaan puolikkaina rahoina. Ostettu kortti samoin kuin ostokseen käytetyt kortit menevät pelaajan käytettyjen korttien pinoon, josta kortit tulevat käyttöön siinä vaiheessa kun pelaajan nostopakka loppuu, jolloin käytettyjen korttien pino sekoitetaan uudeksi pakaksi.

Korttien ostamiseen kulminoituu iso osa peliä: minkälaiseksi oman pakkansa haluaa muovata, minkälaisia kortteja kartasta selviytymiseen tarvitsen? Quest for El Doradossa, samoin kuin kovin monissa muissakin pakanrakennuspeleissä, kompastuskiveksi helposti muodostaa oman pakan tuntuva kasvaminen. Aina ei siis kannata rynnätä korttimarkkinoille, vaikka kädessä ylimääräisiä kortteja olisikin, jos lopputuloksena pakkaan tulee kortti, jolle ei keksi aidosti järkevää käyttöä.

Sinisen pelaajan käsi
Sinisen pelaajan käsi: ykkösen melamies ja muuten viidakkoveitsi-sankareita. Pelilautaa katsoessa rahakorteille olisi ollut kysyntää, mutta alaoikealta koukkaamalla pääsee silti viidakkoveitsilläkin kivasti liikkumaan. Kuva: Tero Hyötyläinen

Kilvan El Doradoon

Kun liikkuminen ja ostokset on hoidettu ja mahdolliset turhat kortit nakattu käytettyjen korttien pinoon, täydennetään käsikorttien määrä neljään ja pelivuoro siirtyy seuraavalle. Tällä, hyvin kompaktilla ja nopealla vuorosyklillä jatketaan askel askelelta kohti reitin viimeistä tavoitelaattaa, El Doradoa.

Kilpajuoksu on pääsääntöisesti varsin tasaista ja pelisuunnittelussa tähän on vielä erityisesti kiinnitetty huomiota: isojen heksalautojen väleihin arvotaan pelin aluksi kapeat liuskat, joiden läpiraivaaminen maksaa ensimmäiselle pelaajalle ekstraa. Vaivanpalkaksi pelaaja sentään saa tämän liuskan itselleen ja aikanaan, jos peli päättyy tasatilanteeseen, ratkaistaan voittaja sen pelaajan eduksi jolla näitä liuskoja on hallussaan enemmän.

Quest for El Doradohan päättyy tietenkin sen kierroksen päätteeksi, kun yksi tai useampi pelaaja saavuttaa tämän viimeisen laatan eli löytää El Doradon. Tässä kohtaa pelikello näyttää ensimmäisillä kerroilla pelilaatikon mainitseman 45 minuuttia, mutta lisäpeluulla puoli tuntiakin on täysin saavutettavissa. Napakka perhepeli siis on kyseessä.

Keltainen karkumatkalla
Keltainen pelaaja karkumatkalla. Suorin tie olisi vaatinut reilusti rahakortteja, mutta nyt kierretään siis vähän kauempaa. Kuva: Tero Hyötyläinen

Kevyttä pakarakennusta koko perheelle

Quest for El Dorado on osoittautunut viihdyttäväksi peliksi, joka sopii pelattavaksi hyvin vaihtelevalla sakilla. Vaikka syvällisestä pelistä ei kyse olekaan (siitä SdJ-ehdokkuuskin jo kertoo), niin tiukasti peliharrastajan silmin katsottuna jotain lisäniksiä olisi vielä voinut olla. Toki samaan hengenvetoon on kyllä myönnettävä, että suunnittelupuolella on niitä oivaltaviakin ideoita mukana.

Tästä esimerkkeinä pelilaudan muodostavat heksalaatat, joissa on vaihtelua: on “peruslautoja”, joissa liikkuminen on hinnaltaan samanarvoista, mutta mukana on myös selkeitä reittivalinnan sisältäviä lautoja, joissa on mahdollista valita kalliimpi lyhyt oikorata tai pidempi, mutta samalla helpompi kiertotie.

Pelisuunnittelun oivallus on myös rajatut korttimarkkinat, jossa kerrallaan on tarjolla kuutta eri sorttimenttia ostettavana. Kun yksi näistä (kolmen kortin) pakoista myydään loppuun saa seuraava uuden kortin ostaja valita, mikä pakka tulee tarjolle. Tämä on hieno strateginen lisäelementti.

Pisteenä i:n päälläe mukaan voi halutessaan ottaa luolat. Tällöin pelilaudan tiettyihin heksoihin pinotaan läjä laattoja, joista päällimmäisen saa kun kyseisen ruudun viereen pääsee. Nämä luolalaatat antavat kertakäyttöisen lisäedun joko samantien tai myöhemmin käytettäväksi. Peliarvostelun kuvissa näitä laattoja vilahteleekin siellä täällä.

Ostoksia
Taas on sininen pulassa: käsi täynnä rahakortteja ja liikkumiseen tarvitsisi viidakkoveitsiä. Vaihtoehtoina on ottaa sivuaskel ja poistaa yksi kortti pelistä tai tehdä ostoksia vähän isommalla pääomalla. Kuva: Tero Hyötyläinen

Korttituuri Quest for El Doradossa on vahvasti läsnä, sillä käsikortteja on vain se neljä kerrallaan käytössä. Samalla kuitenkin on muistettava, että siihen osuuteen pelin pakanrakennuselementti antaa sentään mahdollisuuden vaikuttaa. Jos kätensä rakentaa siten, että siellä on tasan yksi hyvä meloja ja pakan koko on kasvanut 15 korttiin, niin on helppo laskea mikä on todennäköisyys, että se vesimies on käytettävissä silloin, kun sitä tarvitsee.

Tämä pakan rakentaminen ja toisaalta sen koon rajaaminen on Quest for El Doradon kohdalla muutenkin miellyttävä pieni haaste, jossa päätösvalta ja valinnat jäävät pelaajan harteille. Etenkin pakan rajaamisen osalta vaihtoehtoina on pelilaudan hivenen syrjemmässä olevat “heitä kortteja pois”-ruudut että korttimarkkinoilta ostettavat “poista kortteja”-toimintokortit. Onpa joukossa myös kertakäyttöisiä kortteja, jotka eivät siten oman pakan kokoa jää kasvattamaan (vaikka välillä haluaisikin – sen verran hyviä lappuja niissä on). Pärjätä voi siis niin isolla kuin hyvin kapeillakin pakoilla – se on tullut jo nähtyä.

Seikkailijatar
Kakkosen jokeri on hyvä hankinta, kun tarjolle tulee, mutta hintakin on neljä rahaa. Kertakäyttöinen ”nosta kolme korttia” takaa (yleensä) yhden jytkymmän kierroksen. Kuva: Tero Hyötyläinen

Kelpo peli

Kaikkinensa Quest for El Dorado on hyvä peli. Olen lämmennyt sille sitä enemmän mitä enemmän sitä on pelattu. Laajemmin katsottuna Quest for El Doradon vahvuus on tuttujen pelillisten elementtien yllättävä yhdistelmä ja pelin helppo lähestyttävyys. Peli onkin mitä oivallisin ensipeli pakanrakennusmekaniikan esittelyyn.

Pelin englanninkielinen laitos on tuloillaan Ravensburgerilta vielä loppukesän 2017 aikana, joten toivottavasti sitä päätyy myyntiin myös tänne Pohjolaan. Hätäisemmille on tarjolla BoardGameGeekistä sääntö- ja korttikäännökset englanniksi. Erilaisia, oikeasti käännöksen vaativia kortteja ei monta ole ja pääosin korttien symboliikkakin riittää kertomaan kortin toiminnon, mutta kuten edellä olevista kuvista näkee, olen silti päätynyt toimintojen suomentamiseen, jotta aloitteleva pelaajakin välttää ensijärkytyksen.

Kysymykseen “Onko tässä Spiel des Jahres -voittaja vuodelle 2017?”, vastaukseni on ympäri pyöreä “Voisi huonomminkin valita”. Peli on hyvä, se sopii perheille ja uudelleenpeluuarvoakin löytyy – siis kaikki menestyksen kriteerit ovat olemassa. Mutta finaalikolmikosta Kingdomino haastaa Quest for El Doradon hyvinkin, joten paha mennä sanomaan kumpi tittelin lopulta vie (Magic Mazeen en usko).

(Kingdomino palkinnon lopulta voitti.)

Lisäosat ja suomalainen versio

Ravensburgerin El Doradoon on tullut pari lisäosaa. The Quest for El Dorado: Heroes & Hexes sisältää kolme uutta pelilautaa, joilla on uusi elementti: kiroukset. Kiroukset haittaavat pelaajia. Vastineeksi liikkuminen pahaan ruutuun on ilmaista. The Golden Temples -lisäosaa voi pelata itsenäisenä pelinä tai yhdistettynä alkuperäiseen peliin. Siinä pelaajat ovat päässeet perille El Doradoon ja tutkivat nyt sen sisältöä.

Nämä lisäosat eivät ole yhteensopivia Lautapelit.fi:n julkaiseman pohjoismaisen laitoksen kanssa. Tässä pohjoismaisessa laitoksessa on Vincent Dutrait’n näyttävä kuvitus ja Ravensburgerin versiota suuremmat kortit. Itse peli on kuitenkin sama. Eri versioiden taustasta on BoardGameGeek Newsissä erittäin kiinnostava artikkeli.

Tähänkin versioon on tulossa lisäosia, mutta niiden ilmestymisaikataulusta tai tulevasta saatavuudesta suomeksi ei ole tässä vaiheessa vielä mitään tietoa.

Lähikuva suomalaisen version korteista
Suuremmat kortit ja niiden pienemmät symbolit jättävät hienosti tilaa Vincent Dutrait’n upeille kuvituksille. Kuva: Mikko Saari

Faktat Quest for El Doradosta

Suunnittelija:

Julkaisija: Ravensburger (2017), Lautapelit.fi (2020)

Mutkikkuus: Peli on Spiel des Jahres -tasoa, eli perhepeliksi tarkoitettu. Sellaisena se myös toimii, kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Onnen vaikutus: Tuuria on toki mukana, mutta oman korttipakan sisältöön voi vaikuttaa ja sitä kautta loiventaa tuurin merkitystä.

Vuorovaikutus: Pelaajat kisaavat kohti samaa maalia. Mukana on blokkailua, se tosin on osittain sattumanvaraista, eikä varsinaiselle ilkeydelle ole juuri sijaa.

Teema: Kilpajuoksuteema toimii hienosti, mutta aika abstraktihan peli on.

Uudelleenpelattavuus: Muuttuva pelilauta ja pakanrakennus varmistavat, että pelit eivät toistu samanlaisina.

Kieliriippuvuus: Korteissa on jonkin verran tekstiä, kevyellä suomennoksella tai apulapulla pärjää mukavasti.

Pelaajamäärä: 2–4, toimii hyvin eri pelaajamäärillä.

Pituus: 45 minuuttia, kokemuksen myötä nopeamminkin.

close

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

2 vastausta aiheeseen “Quest for El Dorado”

Olemmeko tulkinneet toimintokorttien symbolit oikein? Kun pelaat toimintokorteista tutkija-kortin pöytään, niin tätä korttia ei heitetä pois käytön jälkeen. Jos sen sijaan pelaat pöytään matkapäiväkirja-kortin, niin tämä kortti heitetään pois käytön jälkeen. Ohjeissa ei näistä kahdesta kortista ole samaa mainintaa, kuten kenttäradio- ja kompassi-korteista, joista muistutetaan ohjeissa, että ne tulee heittää pois käytön jälkeen.

Oikein on tulkittu, matkapäiväkirjassa on sama kertakäyttöisen kortin merkki kuin kenttäradiossa ja kompassissa, joten sekin tuhotaan käytön jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *