Kategoriat
Peliarvostelut

Bamboleo

Zochin pajan hätkähdyttävimpiin luomuksiin kuuluu Bamboleo. Tämä näppäryyspeli näyttää välillä suorastaan uhmaavan painovoiman lakeja, mutta niin vain sekalaisia puupalikoita täynnä oleva ja kepin nenässä tasapainotteleva lautanen pysyy paikoillaan, vaikka se kallistuisi kuinka — kunnes se lopulta rysähtää nurin.

Pelin idea

Bamboleon kansiPalikat levitetään levyn päälle sikinsokin ja levy nostetaan kepin päähän. Väliin tulee korkkipallo, joka mahdollistaa sen, että levy voi keikkua edestakaisin putoamatta heti. Levyn asettaminen pallon päälle on oma näppäryyshaasteensa, mutta sujuu  pienellä harjoittelulla helposti.

Sen jälkeen alkaa peli. Vuorollaan pelaajan on joko otettava levyltä palikka tai passattava. Passaaminen maksaa, mutta niin maksaa levyn kaataminenkin, joten etenkin kierroksen loppua kohden valinta voi olla vaikea. Noukitut palikat kerätään varastoon, niistä saa erän lopussa pisteitä.

Kun  joku kaataa levyn, kaikki passaavat peräkkäin tai levy saadaan tyhjäksi, erä loppuu. Jokainen kerätty palikka on pisteen arvoinen. Jos passaa, joutuu antamaan yhden palikan sille, joka seuraavana onnistuu noukkimaan palikan — monen passaajan jälkeen onnistuminen on siis varsin arvokasta. Jos kaataa levyn, menettää neljä pistettä ja voi joutua miinuksille.

Peliä jatketaan, kunnes joku saa kokoon 20 pistettä. Eniten pisteitä kerännyt voittaa.

Erittäin yksinkertaista, ehkä vähän tylsää

Bamboleo on todella helppo peli — noin säännöiltään, ainakin — ja menettää lopulta vetovoimansa esimerkiksi hitusen mutkikkaampaa Bandua nopeammin. Peli käy vähän helpoksi. Pisteenlasku on lisäksi tylsää, sillä mokaamalla on taitavassa porukassa käytännössä varmasti hävinnyt.

Säännöissä on pisteenlaskuun muunnelma, jossa palikat eivät olekaan samanarvoisia, vaan pisteitä saa palikan grammamäärän verran. Tätä en ole vielä ehtinyt kokeilemaan, mutta veikkaan sen piristävän peliä ja olevan pidemmän päälle paras tapa pelata. Synkronimuunnelma, jossa pelataan kahden hengen joukkueissa ja joukkueen jäsenten on otettava laudalta palikat yhtä aikaa, kuulostaa myös erikoiselta. Peliin on lisäksi olemassa mielenkiintoinen Waagemut-lisäosa, jonka saatavuus on tosin hankalampi juttu.

Jos Bamboleo ei jatkuvaa käyttöä kestäkään rajattomasti, uusien pelaajien houkuttelupelinä se on ilmiömäinen. Pelillä on kaikki tällaisen pelin tärkeät ominaisuudet: näyttävä ulkonäkö, helpot säännöt, nopea peliaika (jos pelaa yksittäisiä eriä) ja sitä on myös hauska vain katsoa. Jos haluaa kokoelmiinsa näyttävän houkutuslinnun, Bamboleo on parhaita valintoja varsinkin Suomesta saatavista peleistä.

Bamboleo

Faktat Bamboleosta

Suunnittelija:

Julkaisija: Competo (2010), Zoch (1996)

Mutkikkuus: Erittäin yksinkertainen, säännöt ovat ilmeiset.

Onnen vaikutus: Pelissä on hyvin vähän varsinaista tuurielementtiä, mutta vuorojärjestyksellä voi olla joskus merkitystä.

Vuorovaikutus: Peli on oivallisen seurallinen ja kerää helposti myös katsojia. Peliin kuuluu tietty annos sanailua ja toisten pelaajien yllyttämistä uhkarohkeisiin yrityksiin.

Teema: Yksinkertaisen abstrakti toteutus toimii.

Uudelleenpelattavuus: Pidemmän päälle Bamboleoon voi kyllästyä, mutta sääntöjen vaaka- ja synkronimuunnelmat antavat lisäaikaa.

Kieliriippuvuus: Peli on täysin kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2-7.

Pituus: 20-30 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *