Kategoriat
Peliarvostelut

Mato Mato

Ikä: 4+. Madot möyrivät maan alla – kuka ehtii ensimmäisenä kasvimaan toiseen päähän? Mato Mato on yksinkertainen matoralli lapsille.

Vuonna 2011 Kinderspiel des Jahresin eli Saksan vuoden lastenpeli -palkinnon voitti Da ist der Wurm drin, joka tavalliseen tapaan saatiin piakkoin myös suomeksi. Mato Mato on hauska ja helppo matoralli, jossa kilpaillaan siitä, kenen mato möyrii nopeimmin kasvimaan halki.

Peli pääsi Suomessakin Vuoden peli -kisan finaaliin lastenpelien sarjassa, joten palkintojen valossa kyseessä on kelpo lastenpeli.

Pelin kulku

Mato Mato -pelin kansiMato Mato on puhdas nopparalli, jossa madot etenevät laudalla noppaa heittäen ja parhaiten noppaa heittänyt voittaa. Viehättävät komponentit kuitenkin pelastavat jonkin verran: pelilauta on kaksikerroksinen viritelmä, jonka kerrosten väliin madot sukeltavat. Eteneminen tapahtuu lisäämällä madon häntäpäähän palasia, joiden pituus vaihtelee sentistä kuuteen senttiin. Nopanheitto kertoo, millaisen palon matoonsa saa kullakin vuorolla lisätä.

Madot möyrivät maan alla piilossa, joten kisan tarkkaa tilannetta ei tiedä. Laudassa on kaksi kurkistusrakoa, joiden kohdalla tilanne näkyy hetkeksi. Näihin liittyy ainoa pelin suoma mahdollisuus päätöksentekoon. Pelaajilla on kaksi vedonlyöntilaattaa, joilla voi veikata, kuka madoista tulee ensimmäisenä näkyviin kurkistusaukkojen kohdalle. Veikkauksen saa tehdä koska tahansa omalla vuorollaan, toki vain niin kauan kuin matojen tilanne on mysteeri, ja jos veikkaa oikein, saa vedonlyöntipalasen lisätä kasvattamaan omaa matoaan.

Pelin voittaa se, jonka mato kurkistaa ensimmäisenä laudan toisesta päästä. Käytännössä voittaja on se, joka heitti nopalla eniten punaista ja keräsi eniten kuuden sentin pituisia punaisia pätkiä.

Yksinkertainen lastenpeli

Mato Mato on hyvin yksinkertainen peli, joka ei päätöksenteolla vaivaa. Pelin ainoat päätökset ovat veikkaukset siitä, mikä mato aukoista kurkistaa ensimmäisenä ja näissäkin veikkauksissa lasten on helppo olla samaa mieltä muiden kanssa. Aikuiselle on siis luvassa hyvin tylsä peli, vaikka matojen eteneminen piilossa vähän peliä piristääkin.

Mato Mato on kuitenkin siitä mukavan yksinkertainen peli, että lapset pystyvät pelaamaan sitä kätevästi keskenään ilman aikuisten apua. Lisäksi se sopii myös hyvin pienillekin lapsille. Valmistajan ikäsuositus on 4+, mutta Mato Matoa voi tarjota jo pienemmillekin.

Pelin ulkoasu ja muu toteutus on siinä määrin mallillaan, että KdS-voitto ja Suomen vuoden peli -ehdokkuus eivät varsinaisesti yllätä. Peli onkin alunperin Zochin julkaisu, Zoch tunnetaan näyttävistä, hyvin tehdyistä peleistä (Niagara, Bamboleo, Bandu, Vimmaiset vampyyrit ja niin edelleen).

Oikeaa päätöksentekoa vaativiin peleihin tottunut kuusivuotiaskin piti Mato Matoa hauskana pelinä, joten varsinkin jos hakusessa on pienillekin lapsille sopiva peli tai peli, jota lapset voivat helposti pelata keskenään ilman aikuisia, Mato Mato on oivallinen ja jännittävä kilpamöyrintä maan alla.

Matorallia Mato Mato -pelissä. Kuva: Mikko Saari
Matoralli menossa. Oikean reunan mato johtaa niukasti. Kuva: Mikko Saari

50 pelikerran jälkeen

Kuvittele peli, jossa heitetään tavallista kuusisivuista noppaa vuorotellen. Pelin voittaa se, joka ensimmäisenä saa nopanheittojensa summaksi 39. Jos onnistuu ennustamaan, kuka saa ensimmäisenä summaksi 14 tai 27, saa lisätä summaansa kolme. Kiinnostaisiko?

Tämä aika tylsä numeropeli on Mato Mato – siihen Mato Mato kaiken koristelunsa alla tiivistyy. Se on myös hyvä osoitus siitä, miten pelin ulkoasulla ja toteutuksella on merkitystä, ei vain pelimekaniikalla: mekaanisesti Mato Mato on todella tylsä, mutta kaksikerroksinen pelilauta, jossa madot etenevät piilossa, nostaa pelin paljon yksinkertaista ideaansa paremmaksi.

Toimijuutta Mato Mato ei juurikaan tarjoa. Mansikka- ja kukkaennustukset ovat ainoat valinnat pelissä, muuten peli on vain jotain, mikä tapahtuu ja jota pelaajat katselevat. Vaativan lautapelaajan näkökulmasta Mato Mato on peli hyvin marginaalisesti, mutta se ei ole ainoa pätevä näkökulma lautapelien tarkasteluun.

Toisille pelaajille on tärkeää, jos pelissä ei tarvitse tehdä valintoja, voi vain jännittää sitä mitä tapahtuu. Sellaiselle pelaajalle, iästä riippumatta, Mato Mato on kelpo valinta. Samoin Mato Matoa on helppo suositella lapsiperheisiin, joissa kaivataan hauskaa ja helppoa peliä, jota lapset pystyvät pelaamaan keskenään ilman aikuisten apua.

Faktat Mato Matosta

Suunnittelija:

JulkaisijaCompeto (2012), Zoch (2011)

Mutkikkuus: Erittäin yksinkertainen, säännöt ovat helpot ja lapset voivat pelata peliä keskenään ilman aikuisiakin.

Onnen vaikutus: Kyseessä on lähes yksinomaan tuuripeli, jossa nopanheitot ratkaisevat voittajan täysin.

Vuorovaikutus: Peli on kilpajuoksua, jossa vain katsotaan, kuka voittaa.

Teema: Matoteema piristää selvästi peliä ja pelin ulkoasu on huolella tehty.

Uudelleenpelattavuus: Sisältöä pelissä on hyvin vähän, mutta milloinkas se on lapsia haitannut… eli matokisalle on helppo ennustaa pitkää ikää.

Kieliriippuvuus: Peli on kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pituus: 10–15 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *