Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

Battle Line (Schotten-Totten)

Tämä Reiner Knizian peli on julkaistu Saksassa alunperin humoristisen skottiaiheisena nimellä Schotten-Totten. Sotapelijulkaisijana paremmin tunnetun GMT Gamesin uusi laitos otti teemakseen antiikin sodat ja peli nimettiin Battle Lineksi.

Oli teemana sitten skotit tai kreikkalaiset, peli itsessään on sama, pokerikäsiin ja rommipeleihin perustuva pieni, mutta kiinnostava strateginen korttipeli. Pokerista on peräisin muodostelmat, joihin kortteja asetellaan, rommipelit taas tuo mieleen oikeiden, sarjoista puuttuvien korttien nostamisen odottelu. Toinen selvä sukulainen on Kadonneet kaupungit, Knizian toinen suosittu kaksinpeli.

Pelin idea

Battle Linen kansiVarsinaisen taistelulinjan muodostavat yhdeksän lippua, joiden molemmin puolin pelaajat kokoavat joukkojaan. Tavoitteena on voittaa joko kolme vierekkäistä lippua tai yhteensä viisi lippua. Lipun voittaa se, joka kasaa sen viereen paremman kolmen kortin muodostelman.

Järjestyksessä paremmasta huonompaan muodostelmat ovat värisuora, kolme samaa, väri, suora ja ei mitään. Samanarvoisten muodostelmien kesken ratkaisee korttien numeroarvot ja jos ne ovat tasan, on voittaja se, joka pelaa muodostelmansa ensin.

Pelaajat pelaavat kortteja yksi kerrallaan johonkin muodostelmaan ja nostavat uuden kortin tilalle. Tätä jatketaan, kunnes toinen pelaajista voittaa. Vuorollaan pelaaja voi pelaamisen jälkeen vallata lipun, mikäli oma kolmen kortin muodostelma on parempi kuin mitä vastustaja voi pelata.

Turhia taktiikoita

Pelissä on mukana myös taktiikkakortteja, jotka ovat GMT Gamesin toinen lisäys alkuperäiseen, toinen on kymppien lisääminen maihin. Taktiikkakorteista löytyy muutama erilainen jokerikortti ja muita taistelutilannetta arvaamattomasti muokkaavia kortteja. Taktiikkakortit ovat sittemmin löytäneet tiensä myös Schotten-Tottenin tuoreempiin laitoksiin.

Tässä kohtaa on korjattu sellaista, mikä ei korjausta tarvitse. Kortit lisäävät vain sekavuutta ja horjuttavat pelin tasapainoa. Suosittelen ehdottomasti pelaamaan ainakin pari ensimmäistä peliä ilman taktiikkakortteja, sen jälkeen on tietysti makuasia mistä pitää. Aloittelijoiden kannattaa joka tapauksessa kortit unohtaa aluksi, pelissä on muutenkin tarpeeksi miettimistä.

Knizia on onnistunut luomaan helpon ja kerrassaan nokkelan pelin. Kahden tasaväkisen pelaajan välillä pelit ovat loppuun asti jännittäviä ja tasaisia, jos korttien kanssa ei käy erityisen huono onni. Ja jos käy, voi uuden pelin pelata helposti, sillä Battle Line on miellyttävän nopea pelattava.

Eri vaihtoehtoja

Suosittelen tätä peliä ehdottomasti kaksin pelattavaa korttipeliä kaipaaville. Battle Linea viitsii tahkota pidempäänkin yhdellä istumalla, mutta toisaalta sitä ehtii pelata lyhyemmässäkin välissä. Valinta Battle Linen ja Schotten-Tottenin välillä kannattaa tehdä saatavuus- ja ulkoasuperusteilla.

Pelistä on myös ilmestynyt The Chronicles of Narnia: Prince Caspian Card Game -niminen Narnia-aiheinen uusintalaitos, jossa on jälleen pari pientä sääntömuutosta.

Lue Battle Linen suomenkieliset säännöt.

Suunnittelija: Reiner Knizia
Julkaisija: ASS (Schotten-Totten), GMT Games (Battle-Line)
Ilmestymisvuosi: 1999, 2000
Pelaajamäärä: 2
Pituus: 20 min

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

6 vastausta aiheeseen “Battle Line (Schotten-Totten)”

Schotten-totten (tai Battle line) on kyllä näiden lyhykäisten kaksinpelin alle kymmenen minuutin (nopeilla/kokeneilla pelaajilla) sarjan parasta antia. Onhan se tasaväkisten pelaajien kanssa lähinnä korttilottoa siitä, miten muutamat kriittiset taistot menee mutta siitä huolimatta pidän pelistä kovasti.

Enpäs ole itse itseasiassa edes tullut taktiikkakorteilla pelanneeksi, osittain siksi että ovat sen verran kryptisen näköisiä kiitos ei-kielellisen symboliikan tuossa schotten-totten painoksessa.

Kun pelissä todistetaan (esim. että kaikki kympit ovat menneet) Pitääkö viimeinen kympin olla pelattuna pöydässä vai voiko sitä vain vilauttaa kädestä ??

Jos lippu on todistetusti menossa vastapelaajan puoilelle. Niin voinko minä tai vastapuoli vielä kumminkin laittaa lipulle lisää kortteja (max kolme) vaikka tilanne ei voi muuttua ja lipun kohtalo on jo todistettu ?

Tästä on kaksi sääntöä. Tiukemmassa säännössä lippu vallataan kierroksen lopussa ja löysemmässä kierroksen alussa.

Jos lippu vallataan kierroksen lopussa, sen saa varattua heti kun todistaa voittavansa sen, eikä vastapuoli pääse enää lyömään korttia lipulle.

Jos lippu vallataan kierroksen alussa, vastapuoli ehtii vielä todistetulle lipulle dumpata yhden kortin.

Taitaa vaihdella vähän painoksen mukaan, kumpi sääntö on oletuksena käytössä. Minä suosin tiukempaa, löysempi sääntö antaa liikaa armoa.

Todella hyvä kaksinpeli. Elegantti. Aika armotonkin. Riippuen korteista. Pelattava useampi peli jotta parempi pelaaja selviää. Helppo ja nopea ottaa esiin. Todistaminen on hieno tapa pelata ja voittaa. Parasta Reiner Kniziaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.