Kategoriat
Peliarvostelut
Suosikki – yli 5 vuotta suosiossaSUOSIKKI

Commands & Colors: Ancients

Vuonna 2006 ilmestyi kaksi Richard Borgin Commands & Colors -sarjan peliä. Toinen oli suuren budjetin BattleLore, toinen markkinointiponnisteluiltaan hivenen vaatimattomampi Commands & Colors: Ancients. Molemmat edustavat sarjan raskainta päätä.

Ancients vetoaa erityisesti sotapelien pelaajiin, sillä se hylkää muiden pelien käyttämät muovifiguurit ja käyttää niiden sijaan tarroilla koristeltuja puupalikoita. Pelin ulkoasu on muutenkin huomattavan karu koreampiin serkkuihinsa verrattuna. Taistelut käydään pääasiassa avomaastossa, jota mallintaa kalpea pelilauta.

Peli kuvaa antiikin taisteluja. Peruspaketti aloittaa puunilaissodista, mutta lisäosat ovat jo nyt laajentaneet valikoimaa ja tarkoituksena on tiettävästi kattaa sodankäynnin historiaa vuodesta 3000 eaa. vuoteen 400.

Pelin idea

Commands & Colors: Ancients -kansiKuten muissakin Commands & Colors -peleissä, pelimekaniikka on kevyttä sotimista korttien johdolla. Erona sarjan muihin peleihin muodostelmien merkitys on suurempi, kuten antiikin sodankäynnissä kuuluukin olla. Moraalisäännöt on nähty BattleLoressakin, mutta Ancientsin omana erikoisuutena ovat kenraalit, joiden merkitys taisteluissa on suuri.

Commands & Colors -järjestelmä sopii antiikin taisteluihin erinomaisesti, kenties paremminkin kuin toisen maailmansodan tulitaisteluihin. Monipuolisesti laajennettava järjestelmä on toteutettu hieman kömpelömmin kuin BattleLoressa. Yksiköiden erikoisominaisuuksien hallitseminen vaatii enemmän opettelua ja sääntöjen selaamista, mutta kokemus auttaa.

Commands & Colors -järjestelmä on kevytsotaa, mutta Ancients on sarjan vakavin peli ja todennäköisimmin miellyttää raskaampiin sotapeleihin mieltynyttä pelaajaa. Satunnaisemmalle pelaajalle sopinee paremmin helpompi Memoir ’44 tai värikkäämpi BattleLore. Aiheen kiinnostavuus on toinen tärkeä tekijä, joten kannattaa valita se peli, jonka aihe kiinnostaa eniten.

Lisäosat

Ensimmäinen lisäosapaketti, Greeks and Eastern Kingdoms, tuo peliin kreikkalaiset ja itäiset kansat, kuten persialaiset, skyytit ja intialaiset. Pelaajat pääsevät ottelemaan Peloponnesoksen sodan legendaariset taistelut. Paketissa on 20 uutta skenaariota ja yli 300 uutta palikkaa.

Toinen lisäosa, Rome and Barbarians kattaa keisarillisen Rooman taisteluja Galliassa, Rooman sisällissotaa ja niin edelleen. Caesar ja Spartacus esiintyvät lisäosan 20 skenaariossa. Kolmannessa lisäosassa, The Roman Civil Warissa, perehdytään nimen mukaisesti Rooman sisällissotaan. Lisäosia on tulossa enemmänkin.

Suunnittelija:
Julkaisija: GMT Games
Ilmestymisvuosi: 2006
Pelaajamäärä: 2
Pituus: 60 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Commands & Colors: Ancients”

Loistava kevyt sotapeli. Säännöt ovat yksinkertaiset, mutta niissä tiivistyy oikea tunnelma. Taistelun johtaminen ei ole shakkimaista joukkojen siirtelyä, vaan enemmänkin kaaoksen hallintaa.
Alkuasettelu vie kauan suhteessa peliaikaan, joten kannattaa pelata aina pari skenaariota yhdellä istumalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *