Kategoriat
Peliarvostelut

Europa Tour / 10 Days in Europe

Europa Tour on helppo koko perheen rommipeli, jossa yritetään muodostaa reitti Euroopan halki kymmenen maan kautta. Pelatessa oppii Euroopan maantietoa.

Europa Tour on Alan R. Moonin ja Aaron Weissblumin maantietoaiheinen rommipeli, jossa pyritään rakentamaan matkareitti Euroopan maiden halki. Saksassa julkaistu peli poiki sittemmin kokonaisen pelisarjan: 10 Days in… -sarjassa on ilmestynyt viisi osaa: USA, Afrikka, Eurooppa, Aasia ja Amerikat. Pelit ovat samankaltaisia, vain maat vaihtelevat.

Uuden sarjan kolmas osa 10 Days in Europe on samankaltainen kuin Europa Tour, pelien välillä on vain pieniä, kosmeettisia eroja. Jos peli kiinnostaa, kannattaa hankkia käsiinsä se, jonka löytää. Minulla on Europa Tour, joten arvio on kirjoitettu ensisijaisesti siitä näkökulmasta.

Maalla, merellä tai ilmassa

Europa Tourin kansiPelin kortit kuvaavat Euroopan maita. Korteista on tarkoitus muodostaa käteen kymmenen kortin jono, joka on pätevä matka Euroopan halki. Maasta toiseen voi liikkua autolla, meriteitse tai lentokoneella. Autolla kulkeminen on helpointa: jos maat ovat kartalla vierekkäin, ne saavat kädessäkin olla vierekkäin. Merireitin voi tehdä sellaisten maiden väliin, jotka on kartalla yhdistetty merireittiä osoittavalla viivalla: silloin maiden väliin voi pelata laivan. Lentoreitti vaatii kaksi samanväristä maata ja väliin oikean värisen lentokoneen.

Pelaajilla on korttitelineet, joihin matkareittiä rakennellaan. Korttien järjestyksen vaihtaminen on ehdottoman kiellettyä, muutenhan peli olisi liian helppo. Vuorot etenevät kuten rommipeleissä tavallisesti: nosta kortti joko avoimista pinoista tai umpipakasta, sijoita se käteen ja heitä tällä paikalla ollut kortti pois avoimeen pinoon. Jos siis haluaa vaihtaa jonkun kortin toiselle paikalle, se pitää ensin poistaa kädestä ja sitten nostaa uudestaan – jos kukaan ei vie sitä sillä välin.

Pelin voittaa se, jolla on kädessään ensimmäisenä valmis reitti.

Tuuria ja taitoa

Europa Tour vaikuttaa tuuripeliltä. Vahvin tuurielementti on aloituksessa: pelaajat saavat kymmenen kortin käden ja jos saa hyvän käden ja onnistuu laittamaan sen hyvään järjestykseen (kortit nostetaan ja sijoitetaan telineeseen yksi kerrallaan), pääsee jo pitkälle. Itse pelin aikana tuurilla on jonkun verran sijaa: jos sopiva kortti nousee hyvin, pärjää hienosti, mutta jos tarvittava kortti on pakan pohjalla tai toisen pelaajan kädessä, menee jo hankalammaksi.

Olennainen taitoelementti on tietysti olla joutumatta tilanteisiin, joissa voitto on kiinni jonkun yhden kortin sijoituksesta. Mitä joustavamman käden onnistuu rakentamaan, sitä paremmin pärjää. Taitavampi pelaaja voittaakin usein. Näin ainakin kaksinpelissä; useammalla pelaajalla satunnaisuudelle ja sille, että avainkortit ovat jonkun toisen kädessä, on enemmän sijaa. Mielestäni Europa Tour onkin parhaimmillaan kahdella tai korkeintaan kolmella pelaajalla.

10 Days in Europe. Kuva: Mike Hulsebus / BGG
Sininen lentokone vie yhdestä sinisestä maasta toiseen. 10 Days in Europe edustaa karua ja käytännöllistä tyyliä. Kuva: Mike Hulsebus / BGG

Hyvä perhepeli

Itse en ole viitsinyt Europa Touria peli-iltoihin viedä, mutta kotipelinä alakouluikäisen lapsen kanssa se on ollut mainiota viihdettä. Yhden erän kanssa ei kauaa vanhene, joten kerralla voi pelata parikin erää. Siinä sivussa tulee Euroopan maantiede tutuksi. Perhepelinä moninpelin satunnaisuuskaan ei varmasti ole suurensuuri harmi.

Pelin pahin vika on heikko saatavuus. Edes tuoreinta 10 Days in Americas -peliä (ilmestynyt 2010) ei näytä saavan Suomesta. Ulkomailta pelejä on kuitenkin helppo löytää, esimerkiksi BoardGameGeekin markkinapaikalta tai eBaystä. Onko peli ulkomailta tilaamisen vaivan arvoinen, on sitten eri juttu – meillä peli on kerännyt alle vuodessa parikymmentä pelikertaa, joten on sitä pelattu. Ehdottomasti kannattaa tarttua tilaisuuteen, jos peli sattuu käytettynä vastaan.

Europa Tour. Kuva: Mikko Saari
Suomi, muumien ja saunan maa. Europa Tourin tyyli on värikäs ja sarjakuvamainen. Kuva: Mikko Saari

50 pelikerran jälkeen

Europa Tour löysi lopulta tiensä 50 pelikerran pelien listalle. Kaksinpeli on sen verran nopea juttu, että pelikertoja kertyi helposti aika paljon – viimeiset puuttuvat neljä peliä pelattiin noin puolessa tunnissa, yksi erä kestää nopeimmillaan sen viitisen minuuttia jos maat osuvat mukavasti kohdalleen. Hyvin on siis viihdytty Europa Tourin parissa ja vaikka pelin suurin vetovoima onkin jo hiipunut, pidän sen silti kokoelmassani, koska sen pariin on kuitenkin silloin tällöin mukava palata, sen verran leppoisa ja hauska peli se on.

Olen lähtökohtaisesti rommipelien ystävä ja sellainenhan tämäkin tavallaan on: nosta kortti, katso voititko, heitä kortti pois on tässäkin perusrunkona. Kädenrakentelussa on samaa kuin rommipeleissä ja mahjongissa, tässä vain pitää järjestyksenkin olla kohdallaan. Europa Tourin ystäville voin suositella myös Complettoa, jossa maantietoteema on vaihdettu täysin abstraktiksi numeroteemaksi, mutta komponentit ovat toisaalta tyylikkäästi puuta.

Niin, ja se tuuripitoisuus: pelini ovat pääasiassa olleet kaksinpelejä, osin kolminpelejä, ja käytännössä kaikki lasten kanssa, ja 50 pelistä olen voittanut 40. Tuollaisiin lukemiin ei tuuripelissä päästä, joten pinnan alla Europa Tourissa on taitoa mukana. Lapsilla ei ihan riitä pitkän tähtäimen suunnitteleminen pelin vaatimalle tasolle.

Faktat Europa Tourista / 10 Days in Europesta

Suunnittelija: ,

JulkaisijaSchmidt Spiele (2003), Out of the Box (2005, 2007)

Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat yksinkertaiset ja ne oppii nopeasti.

Onnen vaikutus: Tuurilla on jonkun verran merkitystä, mutta etenkin pienemmillä pelaajamäärillä taitavampi voittaa helposti.

Vuorovaikutus: Vuorovaikutus on hyvin epäsuoraa; kortteja on rajallisesti, mutta tahallaan toiselle on vaikea tehdä kiusaa haittaamatta omaa peliä.

Teema: Peli on aika abstrakti, mutta sivussa oppii kyllä hyvin Euroopan maantiedettä.

Uudelleenpelattavuus: Toimii, tätä on jaksanut pelata kerta toisensa jälkeen.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole muuta tekstiä kuin maiden nimet.

Pelaajamäärä: 2–4, paras kaksinpelinä.

Pituus: 20–30 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.