Kategoriat
Peliarvostelut

Blueprints

Rakenna taloja piirustusten mukaan nopista. Taitavin eri rakennusmateriaalien hyödyntäjä kerää parhaat pisteet ja vie voiton. Blueprints on hauska rakenteluaiheinen filleripeli.

Pilvenpiirtäjien rakentaminen on hauskaa, niinpä sitä pääsee tekemään varsin monessa lautapelissä. Blueprints kuuluu rakentelupelien alaryhmään, jossa talot kohoavat korkeuksiin: tällä kertaa ne rakennellaan nopista. Pelaajat haalivat erivärisiä noppia rakennusmateriaaleiksi ja noppien silmäluvuillakin on paljon merkitystä. Pelaajien on myös tasapainoteltava erilaisten pisteytyskeinojen välillä.

Varsin näppärä pieni peli on pakattu siivon kokoiseen laatikkoon eikä se vaadi paljon pöytätilaa, joten peli kulkee helposti mukana ja pilvenpiirtäjiä pääsee rakentamaan missä tahansa.

Katso Tuomon videoarvostelu

Kuuden nopan taloja

Blueprintsin kansiPelissä pelataan kolme kierrosta, joista jokaisella rakennetaan kuuden nopan kokoinen talo. Jokainen pelaaja saa pohjapiirustukset, jotka kertovat, minkälainen talo pitäisi tehdä: kuinka leveä ja kuinka monta kerrosta kuhunkin ruutuun on tehtävä. Piirustukset ovat ohjeelliset, mutta niiden noudattamisesti palkitaan sen verran hyvin, että piirustuksista lipeäminen ei kannata, jos ei tiedä mitä on tekemässä.

Tarjolle heitetään nippu noppia, joista jokainen pelaaja saa vuorollaan valita yhden. Valittu noppa laitetaan omaan taloon. Noppia on rakennettava numerojärjestyksessä niin, että nopan päälle ei saa laittaa pienempää noppaa. Sen jälkeen valikoima täydennetään lisänopalla ja vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle.

Kun kaikki ovat rakentaneet kuuden nopan talonsa, talot pisteytetään. Erivärisillä nopilla on omat pisteytyssääntönsä: vihreät ovat sitä arvokkaampia, mitä enemmän niitä talossa on, kirkkaista lasketaan päällä näkyvä numero, mustien arvo riippuu siitä, miten korkealla ne ovat ja oranssien arvo riippuu vieressä olevien noppien määrästä. Piirustusten noudattamisesta palkitaan mojovalla kuuden pisteen bonuksella.

Näin saadaan talojen arvot – mutta nepä eivätkään ole niitä ratkaisevia pisteitä. Pelin voittoon tarvittavia pisteitä saa pokaaleista. Paras talo saa kultapokaalin, toiseksi paras hopeapokaalin ja kolmas pronssia. Pokaalien lisäksi on tarjolla voittopistekortteja, joista saa suoraan aitoja voittopisteitä. Ne palkitsevat kaikkien eri silmälukujen saamisesta, neljän samannumeroisen nopan käyttämisestä, viidestä samanvärisestä nopasta ja vähintään viiden ruudun korkuisen tornin tekemisestä.

Tämä viimeinen edellyttää aina piirustuksista poikkeamista, eli pelaajien on mietittävä, milloin sitä kannattaa jahdata – siinä menettää kuusi pistettä talon arvoa, mutta saa kaksi pistettä ihan aitoja voittopisteitä. Muiden pelaajien rakentamia taloja vain ei näe, joten on ikävämpi juttu rakentaa pilvenpiirtäjä ja hävitä sitten palkinto toiselle pelaajalle…

Kolmen kierroksen jälkeen eniten oikeita voittopisteitä kerännyt pelaaja voittaa.

Blueprints-rakennus. Kuva: Mikko Saari
Kuvan rakennus on tehty tiukasti piirustusten mukaisesti. Kuva: Mikko Saari

Yksinkertainen, helppo peli

Blueprint on helppo peli: säännöt opettaa nopeasti ja pelaamaan pääsee helposti. Pelaaminenkin on varsin leppoisaa. Keveydestä huolimatta puhtaasta tuuripelistä ei ole kyse, vaan voittopisteisiin keskittyvä pelaaja voittaa lepsummin rakentelevan helposti. Pitää siis huomata, mistä niitä pisteitä oikeasti tulee.

Toki kun kaikki pelaajat ovat skarppina, tuurillakin on sijansa voittajan ratkaisemisessa, sattuuko saamaan sopivia noppia vai ei. Kevyttä vuorovaikutustakin on tarjolla, noppia valittaessa pitää tietysti ensin pohtia sitä, mitä itse tarvitsee, mutta jos numerolla tai värillä ei ole niin väliä, tarkka pelaaja nappaisee pöydältä sellaisen nopan, jota vastapuoli tarvitsee. Tällaisesta pitäville kaksinpeli on paras tapa pelata, siinä kun saa oman rakennusnopan ottamisen lisäksi hävittää pöydästä yhden nopan ihan silkkaa ilkeyttään.

Kun nopista rakennellaan taloja, mieleen singahtaa vertailukohdaksi oitis Skyline.  Tässä vertailussa Blueprints vie voiton helposti: vaikka sekään ei aivan suosikkipelieni joukkoon pääse, niin saa se silti pitää paikkansa kokoelmissani, tällainen mukava ja helposti lähestyttävä filleri sopii kyllä joukkoon mainiosti. Skylineen kyllästyin aika pian sen verran pahasti, että myin pois.

Pelin kaikki nopat. Kuva: Mikko Saari
Pelin kaikki nopat. Kuva: Mikko Saari

Opi pelaamaan Blueprintsiä

Faktat Blueprintsistä

Suunnittelija:

Julkaisija: Z-Man Games (2013), Competo (2015)

Mutkikkuus: Säännöt ovat helpot ja peli etenee hyvin suoraviivaisesti.

Onnen vaikutus: Tuuria on jokin verran mukana, noppia kun pyöritellään, mutta voittopisteisiin keskittyvä pelaaja voittaa kyllä haahuilijat helposti.

Vuorovaikutus: Noppia valittaessa voi miettiä myös sitä, mitä muut tarvitsevat, mutta sen suurempaa vuorovaikutusta pelissä ei ole.

Teema: Rakentelu on kolmiulotteista ja mukavaa, mutta hyvin abstrakti peli tämä lopulta on.

Uudelleenpelattavuus: Satunnaisesti pelattuna toimii, eikä tähän hetkessä kyllästy.

Kieliriippuvuus: Pelaaminen ei vaadi lukutaitoa.

Pelaajamäärä: 2–4, toimii hyvin eri pelaajamäärillä. Useammalla pelaajalla hivenen kiinnostavampi.

Pituus: noin 30 minuuttia.

Jutun otsikkokuva: Chris Norwood / BGG.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Blueprints”

Ach!

Ne talosta tulevat pisteet eivät olekaan voittopisteitä, tämä ei jotenkin auennut sääntökirjasta meille. Ehkä voisi käyttää eri termiä kuin pisteet, tai no ei nyt ole tässä kappaletta josta tarkistaa sanamuotoa.

Olisikohan tuo sitten muuttanut tätä hieman kiinnostavammaksi, me vedettiin kaikki suoraan voittopisteiksi ja peli tuntui jotenkin väljähtyneeltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *