Kategoriat
Artikkelit

Joululahjasuositukset 2015

Vuoden 2015 parhaat lautapelit joululahjoiksi, jaoteltuna erilaisiin ryhmiin. Näillä lahjavinkeillä osaat antaa sellaisen lautapelilahjan, jota pelataan vielä joulun jälkeenkin.

Kaupoissa riittää pelejä, samoin Lautapelioppaassa. Mitkä niistä olisivat parhaita joululahjoiksi? Tämä joululahjalista antaa ehdotuksia, jotka sopivat komeasti koristamaan kuusenalusta — ja joita pelataan vielä joulun jälkeenkin!

Koska hyväkään peli ei miellytä kaikkia, lista on jaettu erilaisiin luokituksiin. Näin sopivan pelin löytäminen helpottuu. Mukana on myös pari moneen paikkaan sopivaa yleissuositusta, jotka ovat mainioita valintoja silloin, kun lahjansaaja ei osu helposti johonkin tiettyyn luokitukseen.

Katso myös muiden vuosien joululahjasuositukset — ne ovat yhä päteviä siltä osin kuin pelejä kaupasta löytyy. Listaan on merkitty myös huomionarvoisia vanhempia pelejä, joita saa yhä kaupoista.

Listan pelejä voi löytää mistä tahansa pelejä myyvästä kaupasta, mutta varmimmin pelit löytää pelikaupasta — kaikkia näistä peleistä ei saa marketeista.

Lautapeliopas toivottaa lukijoilleen hyvää joulua ja mukavia pelejä myös vuodelle 2016!

Listaa päivitetään vielä ennen joulua, joten kannattaa poiketa uudestaankin katsomassa. Jos olet kiinnostunut lautapeleistä, laita Lautapelioppaan päivitykset tilaukseen tai fanita Lautapeliopasta Facebookissa!

Päivitys:
– 21.11.2015: lisätty Terra.
– 28.11.2015: lisätty M.U.L.E.
– 3.12.2015: lisätty Dino Race.
– 9.12.2015: lisätty Klask.

Yleissuositukset

Pikku PrinssiPikku Prinssi: Tee minulle planeetta. Tuttu aihe, miellyttävä kuvitus, kiinnostava pelimekaniikka, toimii hyvin niin lasten kanssa kuin pelkästään aikuisten kesken – Pikku Prinssi on varma valinta moneen käyttötarkoitukseen. Säännöt ovat yksinkertaiset, joten peli on helppo oppia ja opettaa, eikä lyhyt peli viivy pöydällä liian pitkään – ja sitten onkin helppo pelata heti uusi erä. Lue Pikku Prinssin arvostelu »

Colt ExpressColt Express. Western-peli Colt Express palkittiin Saksan arvostetulla Vuoden peli -palkinnolla, eikä suotta. Pelaajat ryöstävät junaa ohjelmointimekaniikkaa käyttävässä pelissä: pelaajat käskyttävät junarosvojaan aina muutaman siirron kerrallaan etukäteen ja sitten katsotaan miten kävi – yleensä vähän sinne päin, sillä junaryöstöihin liittyy aina yllättäviä käänteitä. Peli toimii niin aikuisten kesken kuin perhepelinäkin ja vetää mukavasti jopa kuusi pelaajaa. Lue Colt Expressin arvostelu » | Katso Colt Expressin videoarvostelu »

Muista myös: Splendor, Love Letter, Coco LocoDixitCarcassonne.

Perhepeliksi

KlaskKlask. Käsi laudan alle, tiukka ote magneettimailasta ja pallo peliin. Saatko pallon maaliin, vai onnistutko söhläämään oman mailasi maalikuoppaan? Varo myös valkoisia magneettipylpyröitä: jos vedät ne puoleesi, vastustaja nappaa pisteen. Ensimmäisenä kuusi pistettä kerännyt voittaa. Erät ovat lyhyitä ja vimmaisia, ja uusintamatsi on luvassa takuuvarmasti. Lue Klaskin arvostelu »

BlueprintsBlueprints. Rakenna taloja nopista. Voit noudattaa piirustuksia tai sooloilla omiasi. Pisteitä on tarjolla molemmin tavoin ja tarvitaan tarkkaa harkintaa ja muiden rakentamisten pohtimista, jotta keksii, mikä on paras tapa toimia. Noppatalojen rakentelu on yhtä kaikki mukavaa ja peli toimii jotenkuten jo noin eskari-ikäisten lasten kanssa, mutta hyvin myös aikuisten kesken. Lue Blueprintsin arvostelu »

Port RoyalPort Royal. Vuoden perhepeli -voittaja Port Royal on korttipeli, jossa pääsee koettamaan onneaan: nousisiko satamaan vielä yksi erivärinen laiva? Kahdentoista voittopisteen tavoite on selkeä, mutta erilaisia lähestymistapoja löytyy: kerätäkö erikoiskykyjä antavia kortteja, vai suunnatako suoraan kohti voittopisteitä tuottavia tutkimusmatkoja? Peli toimii erinomaisesti etenkin pienemmillä pelaajamäärillä. Lue Port Royalin arvostelu » | Katso Port Royalin videoarvostelu »

New York 1901New York 1901. Vuoden Strategiapeli-voittaja New York 1901 on sekin perhepelien osastolla, koska kovin raskaasta pelistä ei ole kyse. Peli on samaa sarjaa Menolipun kanssa: hyvännäköinen, melko yksinkertainen ja viihdyttävä peli. Aivan Menolipun erinomaisuutta New York 1901 ei tavoita, mutta Vuoden Strategiapeli -palkinto ei tullut turhasta. Peli sopii vähän isompien lasten kanssa pelattavaksi, ehkä kymmenvuotiaista eteenpäin. Lue New York 1901:n arvostelu » | Katso New York 1901:n videoarvostelu »

CacaoCacao. Nokkela laattojenasettelupeli Cacao on samaa painoluokkaa Carcassonnen kanssa, eli helposti opittavissa ja vaivaton selittää. Cacao on näppärä peli, jossa yksittäiset siirrot ovat melko yksinkertaisia, mutta menestys vaatii silti hieman optimointia ja pohtimista. Nopeimmillaan peli on ohi 20 minuutissa. Fiksujen perhepelien sarjassa Cacao on oikein mainio ehdokas. Lue Cacaon arvostelu »

Muista myös: Camel CupLa BocaTakenokoSalaisuuksien saari.

Aikuisille

SpyfallSpyfall. Tiedätkö sen inhottavan tunteen, kun olet jossain porukassa ja ehkä osaltasi antanut ymmärtää, että tiedät, mistä  muut puhuvat, vaikka et kuitenkaan tiedä ollenkaan, ja sitten joku kysyy mielipidettäsi asiasta? Spyfall on sitä, eikä muuta. Yksi pelaajista on vakooja, joka ei tiedä, missä ollaan. Hänen on selvitettävä asia. Muut taas yrittävät paljastaa vakoojan, paljastamatta kuitenkaan tälle, missä ollaan. Pelaaminen tapahtuu kysymyksiä esittämällä ja on suorastaan rikollisen hauskaa. Lue Spyfallin arvostelu » | Katso Spyfallin videoarvostelu »

ConceptConcept. Kuten Spyfall, Conceptkin on melkeinpä enemmän ajanviete kuin peli – säännöissäkin myönnetään, ettei sillä pisteenlaskulla niin merkitystä ole. Pelaaminen on joka tapauksessa hauskaa: tehtävänä on perinteisten seurapelien tapaan selittää erilaisia sanoja ja lauseita, mutta tällä kertaa selittäminen tapahtuu asettelemalla selitettävän asian eri käsitteitä kuvaavia kuutioita pelilaudan symbolien kohdalle. Haaste on omaperäinen ja mielenkiintoinen. Lue Conceptin arvostelu »

Kyoto ProtocolKyoto Protocol. Sähköntuotantohan on aiheena erinomaisen jännittävä. Kyoto Protocol on kotimainen korttipeli, jossa pelaajien on haalittava mahdollisimman paljon sähköntuotantokortteja saastuttamatta kuitenkaan liikaa. Peli on yksinkertainen, nopea oppia ja silti mielenkiintoinen ja sopivan haastava. Sopii hyvin peliharrastajille filleripeliksi, mutta myös vähemmän pelejä harrastaneiden kanssa pelattavaksi. Lue Kyoto Protocolin arvostelu »

TerraTerra. Suositun Fauna-eläintietovisailun uusi versio, jossa aihe on vaihdettu maantiedoksi, tosin varsin laveasti tulkittuna. Apua on myös esimerkiksi urheilutietämyksestä ja muusta yleissivistyksestä, kun pelaajilta kysellään erilaisten paikkojen, tapahtumien ja ilmiöiden sijaintia ja numerotietoja. Tietämättäkin voi pärjätä, jos on hyvä arvaamaan ja arvioimaan. Lue Terran arvostelu »

Muista myös: King of Tokyo7 WondersCatanModern Art

Lapsille ja lapsenmielisille

Tok Tok WoodmanToc Toc Woodman. Aivan viimevuotisen Coco Locon tasoinen hitti Toc Toc Woodman ei ole, mutta erinomaista viihdettä tämä puunhakkuukin on. Muovipalikoista kootaan puu ja sen jälkeen pelaajien tehtävänä on kilkutella puusta kaarnat irti muovikirveellä, ilman että puu kaatuu tai että siitä irtoaa runkopalasia. Eipäs olekaan aivan yksinkertainen juttu! Lue Toc Toc Woodmanin arvostelu »

Dino RaceDino Race. Monet lastenpelit eivät oikein sovellu aikuisten ja lasten kesken pelattaviksi. Esimerkiksi Vuoden lastenpeli -voittaja Mucca Pazza on yksinkertaisesti liian helppo aikuisille.  Dino Race on iloinen poikkeus, sillä dinosaurusten kilpajuoksu on sen verran satunnaista touhua, että kuka tahansa voi voittaa ilman että aikuisten tarvitse antaa lapsille tasoitusta. Kortteihin perustuva peli tuntuu kuitenkin taitopeliltä enemmän kuin perinteiset nopparallit. Lue Dino Racen arvostelu »

Muista myös: The Magic TowerMato matoHalli KlackCarcassonne Junior.

Peliharrastajille

Nations: The Dice GameNations: The Dice Game. Lautapelit.fi:n ison Nationsin noppaversiosta tunnistaa sukulaissuhteen. Muuten peli onkin sitten monta pykälää isompaa versiota kevyempi. Se on kuitenkin varsin mukava noppapeli, joka erottuu yatzy-muunnelmien massasta edukseen.  Lue Nations: The Dice Gamen arvostelu »

M.U.L.E.M.U.L.E. 1980-luvulla tietokonepelejä pelanneille luvassa on nostalgiaa, sillä M.U.L.E.-lautapeli on aikatrippi suoraan vuoteen 1983, jolloin ilmestyi samanniminen tietokonepeliklassikko. Lautapeli on tietokonepelille uskollista avaruusuudisasutusta, kauppaa ja keinottelua. Kaiva raaka-aineita planeetta Iratan maankuoresta ja tienaa hyvät rahat myymällä ne – jos happosademyrskyt eivät yllätä tai tuholaiset syö peltoja. Lue M.U.L.E.:n arvostelu »

Muista myös: HanabiNationsEclipse.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *