Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 23.5.2016: Vuoden peli -ehdokkaita

23.5.2016 viikkokatsauksessa tarkastellaan Suomen Vuoden peli -kilpailun ehdokasasettelua ja sitä myöten vuoden mittaan tulevia peliuutuuksia. Myös Kickstarteria ja muita uutuuksia katsellaan totuttuun tapaan.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.

Vuoden peli -kisan ehdokkaita julki

Vuoden peli -kisan ehdokkaita on valunut julkisuuteen. Vuoden strategiapelin palkinnosta kisaavat seuraavat pelit:

Dokmus ja Flamme Rouge esiteltiin viime viikon viikkokatsauksessa, Castles of Mad King Ludwigista, Blueprintsistä ja Allies: Realm of Wonderista on Lautapelioppaassa arvostelut.

Skylines on sama peli kuin Hans im Glückin ja Z-Man Gamesin julkaisema Skyliners, suomenkielisessä versiossa on vain pudotettu nimestä ylimääräinen r-kirjain pois, koska Skyliners kuulostaa enemmän lentokoneilta kuin pilvenpiirtäjiltä.

Skylines on Gabriela Bubolan peli, joka näyttää Andreas Seyfarthin Manhattanilta ja muistuttaa Kramerin ja Kieslingin Puebloa. Pelaajat rakentavat laudalle pilvenpiirtäjiä ja tavoitteena on pelin lopussa nähdä mahdollisimman paljon rakennuksia omalta pelilaudan puolelta katsottaessa.

Peli on kevyt ja nopea: peliajaksi luvataan 30–40 minuuttia, mutta esimerkiksi Opinionated Gamersin arvostelussa kerrotaan, että käytännössä erä kestää 20–25 minuuttia, mikä tekee Skylinesistä melkoisen tehofillerin. Vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta kevyemmältä peliltä. Ilmestymisaikataulusta ei ole vielä tietoa.

Skylines
Julkaisijan havainnekuva Skylinesistä.

Karuba on iloinen käännösyllätys. Tevella tunnetaan lähinnä päiväkotitarvikkeiden kauppiaana ja lautapelipuolella tarjolla on ollut lähinnä HABAn lastenpelejä. HABAn tuotantoa Karubakin on, mutta vähän edistyneempi. No, strategiapelisarjaan tämä on ehkä vähän kevyt, BGG:n käyttäjien ikäsuositus on 6+, mutta kuitenkin perhepeli eikä lastenpeli.

Pelin on suunnitellut Rüdiger Dorn ja se on Take It Easy -tyyppinen pulmapeli. Jokaisella pelaajalla on oma pelilauta, johon kaikki pelaavat samat polut samassa järjestyksessä. Mukana on lisäksi kilpajuoksuelementti, laattojen pelaamisen sijasta voi juoksuttaa omia tutkimusmatkailijoitaan kohti pelin ratkaisevia temppeleitä.

Yksinkertaista ja hauskaa ja minusta vähän väärässä paikassa strategiapelien sarjassa, kyllähän tämä täysin perhepeliltä kuulostaa. Olen kyllä ehdottomasti kiinnostunut kokeilemaan.Karuba

Vuoden lastenpeli -ehdokkaita

Muiden sarjojen kaikkia osallistujia en ole vielä saanut selville, koska kilpailun järjestävä Suomen leluyhdistys ei halua vielä julkistaa koko osallistujalistaa. Lautapelit.fi, Competo ja Tevella ovat kuitenkin kertoneet omansa, joten käydäänpä ne läpi.

Kanin Hop Hop (Lautapelit.fi) on alunperin Nino Conillo tai Hopp Hopp Häschen vuodelta 2004 ja Reiner Knizian peli. Pelaajien tehtävänä on pelastaa söpöjä jäniksiä hukkumiselta. Peli on söpö, yksinkertainen ja suunnattu noin 3–vuotiaille pelaajille, jotka voivat opetella pelin kanssa nopanheittoa, värien tunnistamista ja oman vuoron odottamista.

Leo menee parturiin (Lautapelit.fi) on Leo Colovinin peli (mutta pääosassa on Leo-leijona, ei Leo Colovini, joka ei kaljuna miehenä juuri parturia kaipaa), jossa pelaajien on yhdessä tuumin saatava Leo parturiin ennen kuin leijonan harja käy vallan siivottomaksi. Matkaa tehdään polulla, jossa on odotettavissa viivästyksiä.

Ensimmäisellä kierroksella ei tiedetä mitään, joten tehtävä todennäköisesti epäonnistuu, mutta toisella kertaa pelaajat alkavat jo muistaa, missä on minkäkin värisiä ruutuja, joten tehtävä käy helpommaksi. Aikaa on viisi kierrosta. Peli on saanut kiitosta toimivana ja hauskana yhteistyöpelinä, jossa on helpoista säännöistä huolimatta mukana haastetta. Lautapelit.fi-tuotesivu.

Stone Age Juniorista (Lautapelit.fi) olikin puhetta jo viime viikolla. Pelissä on samoja elementtejä kuin aikuisten Stone Agessa, eli resurssien keräämistä ja mökkien rakentamista. Kaikki on vain paljon yksinkertaisempaa kuin isossa Stone Agessa. Tämä peli toimii hyvin vähän isommille lapsille, ikäsuositus on 5+, mutta pelissä riittää haastetta myös koululaisille. Lautapelit.fi-tuotesivu.

Spinderella (Competo) on alunperin Zochin julkaisema Roberto Fragan peli, joka perustuu näyttävään jippoon. Pelaajat juoksuttavat muurahaisiaan pelilaudan polulla kohti maalia, mutta laudan yllä vaanivat hämähäkit. Kaksi hämähäkkiä on laudan päällä olevan toisen pelilaudan päällä ja niiden alla roikkuu naruista kolmas, jonka korkeutta ja paikkaa kaksi muuta hämähäkkiä kontrolloivat.

Spinderella voitti vuonna 2015 sekä Kinderspiel des Jahresin että Deutscher Spiele Preisin lastenpelipalkinnon, joten kyse on ilmeisen laadukkaasta lastenpelistä.

Spinderella

Mimiq (Competo) on naamanvääntelypeli, jossa kerätään perinteiseen kalastelupelien tapaan korttisettejä. Korteissa on hassuja ilmeitä ja korttia pyydetään ilmeilemällä, josta oletettavasti riittää runsaasti hupia pelin 4–5-vuotiaalle kohderyhmälle.

Kaniralli (Tevella) on (todennäköisesti) HABAn Rüben Rallye, jossa kanien on ylitettävä joki päästäkseen porkkanoiden luokse. Joki ylitetään erilaisia lankkuja ja muita improvisoituja siltoja pitkin. Vuorollaan pelaaja heittää noppaa, ottaa nopan määräämän värisen sillan ja laittaa uuden kiven (puisen tason) pöydälle. Silta pitäisi sitten saada kanin nykyiseltä kiveltä uudelle kivelle. Tehtävässä onnistuminen edellyttää siis etäisyyksien arvioimista. Tässäkin ikäsuositus on 4+.

Vuoden perhepeli -ehdokkaita

Lautapelit.fi:n julkaisemasta Noasta on puhuttu jo viime viikon viikkokatsauksessa. Arvostelu on tulossa luultavasti jo tällä viikolla; noin lyhyesti peli vaikuttaisi oikein mainiolta perhepeliltä ja löytyy hyvällä todennäköisyydellä tämän vuoden joululahjasuosituslistalta.

Ice Cool (Lautapelit.fi) on näppäryyspeli, jossa neppaillaan pyöreäpohjaisia ja alapainoisia pingviininappuloita koulun käytävillä. Yksi pelaajista on vuorollaan käytävävahti, jonka on napattava muut pingviinit kiinni, muut taas yrittävät ryöstää kaloja kulkemalla huoneiden välisistä ovista. Pisteitä kertyy onnistumisista ja peliä pelataan niin monta kierrosta, että jokainen pääsee vuorollaan vahdiksi.

Yksinkertaisen pelin idea käy hyvin ilmi tästä videosta:

https://youtu.be/ABHpEUP5u6s

Ta-Daa! (Lautapelit.fi) tunnetaan myös nimellä Top That!, pelin alkuperäinen julkaisija on Blue Orange. Pelaajilla on edessään viisi esinettä: silinterihattu, kuppi, putki, jänis ja kolikko. Esiin käännetään kortti, joka kertoo, miten esineet on järjestettävä. Oikean värisinä kortissa näkyvät esineet on saatava näkyviin ja harmaina näkyvät piiloon: siis vaikkapa jänis, kolikko ja kuppi piiloon ja hattu ja putki näkyviin. Silloin jäniksen voi pistää kuppiin, kolikon kupin päälle ja lopuksi hatun kaikkien näiden päälle. Nopein suoriutuja nappaa kortin palkinnoksi itselleen. Yksinkertaista esineiden pinoamista pikavauhdilla, siis.

Otrio (Competo) on tuttujen ja perinteisten peli-ideoiden näyttävää hiomista, eli kolmen suoran rakentamista. Jujuna on tällä kertaa se, että laudalle pelataan erikokoisia renkaita, joita menee samaan ruutuun kolme eri kokoista. Voittaa voi saamalla kolmen suoran joko kolmesta samankokoisesta renkaasta, kolmesta erikokoisesta kasvavassa järjestyksessä tai pelaamalla kaikki kolme erikokoista rengasta samaan ruutuun. Pelinä ei erityisen jännittävä, mutta kyllähän palkintoraadit näistä perinteisesti pitävät.

Maze Race (Competo) on kilpailu, jossa kumpikin pelaajista rakentaa magneettisista seinäpaloista laudalleen mahdollisimman kiperän labyrintin. Kun aika loppuu, laudat vaihdetaan ja kumpikin yrittää vierittää kuulan toisen pelaajan rakentaman labyrintin läpi. Nopeammin suoriutuva voittaa.

Spookies (Tevella) on push-your-luck-tyyppinen noppapeli, jossa tutkitaan kummitustaloa. Mitä ylemmäksi kummitustalossa kiipeät, sitä parempia palkintoja on luvassa, mutta samalla vaaratkin käyvät suuremmiksi. Peli on yksinkertainen, hauska, jännittävä ja näyttävä. Komponentit ovat HABAn tuttua laatua ja kuvitus on Michael Menzelin kädenjälkeä.

Vuoden partypeli -ehdokkaita

Competolta on ehdolla toimintapeli Klask ja tietovisailu Terra.

Imagine (Lautapelit.fi) on japanilainen partypeli, jossa selitetään taas vaihteeksi sanoja, tällä kertaa pelaamalla kortteja, joissa on erilaisia kuvioita. Kortit ovat läpinäkyviä, joten kuvioita pystyy kasaamaan päällekkäin. Nokkelaa, eiköhän tämä uppoa samaan porukkaan kuin joku Conceptkin.

Imagine

Mitä otsassa? (Lautapelit.fi) on Piatnikin julkaiseman Activity Krazy Kritzelin suomenkielinen laitos. Pelaajien on piirrettävä annettu aihe taululle, joka on kiinni omassa otsassa. Piirtämistä tehdään siis näkemättä ja peilikuvana – ei ihan helppo juttu.

Sankokunkku (Lautapelit.fi) on uusi versio vanhasta Bucket King -korttipelistä. Siinä koottiin ämpäripyramidia korteista, tässä on oikeat muovikupit. 3D-versio tekee yksinkertaisesta korttipelistä heti kiinnostavamman.

Lautapelit.fi täyttää 20 vuotta

Lautapelit.fi täyttää toukokuussa vuosia. 20-vuotissyntymäpäivän kunniaksi Lautapelit.fi järjestää myymälässään Kauppakeskus Kampissa Halli Galli -turnauksen. Osallistuminen on avointa kaikille ja ilmaista, ja luvassa on tietenkin pelipalkintoja. Turnaus pelataan lauantaina 28.5. klo 13.

Perjantaina ja lauantaina (27.–28.5.) on tarjolla kakkua ja tarjouksia synttäreiden kunniaksi. Vinkkinä mainittakoon, että 20 euron seteli on mainio tasaraha moneen ostokseen juhlaviikonloppuna.

Kickstarter-julkaisuja

Alban Viardin Tramways on Kickstarterissa. Peli on pick up and deliver -henkistä rakentelua. Suomalaisittain kiinnostaa tietysti se, että pelin graafisesta ilmeestä vastaa Sampo Sikiö ja kuvituksesta Paul Laane.

Jos peli kiinnostaa, tilaisuuteen kannattaa tarttua, Viardin mukaan peli ei ole luultavasti tulossa tavallisiin jakelukanaviin. Peli maksaa 49 dollaria ja postikuluja tulee 15 dollaria päälle, toimitus on EU-ystävällinen. Rahoitus on jo varmistunut. Kickstarter-kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/avstudio-ludibooster/tramways

Martin Wallacen Princes of the Renaissancen uusi versio pitäisi ilmestyä tänään maanantaina Kickstarteriin. Jotkut pitävät tätä alunperin vuonna 2003 ilmestynyttä peliä Wallacen parhaimpana, toiset eivät, mutta nyt on joka tapauksessa uusia mahdollisuuksia tutustua peliin, aikaisempi Warfrog Gamesin julkaisu (niin, peli on ajalta jolloin Wallace ja Warfrog mahtuivat samaan lauseeseen) ei kovin laajaa jakelua saavuttanut.

https://www.kickstarter.com/projects/1280624810/princes-of-the-renaissance-reprint

Flick ‘Em Upista uusi halvempi versio – ja suomeksi?

Z-Man Games julkaisee uuden edullisemman version Flick ‘Em Up -pelistä. Siinä missä aikaisemmassa versiossa neppaillaan pieniä puisia nappuloita, uusi laitos on täyttä muovia. Vastineeksi tästä peli on myös tuntuvasti edullisempi: siinä missä puinen Flick ‘Em Up maksaa Lautapelit.fi:ssä 70 euroa (tai maksaisi, jos peliä ylipäätään olisi saatavilla), muovilaitoksen hinta tulee olemaan 35 dollaria eli suunnilleen puolet puisen laitoksen hinnasta.

Lisäksi BGG:n uutisen mukaan uusi laitos tulee ilmestymään 14 eri kielellä, mukaanlukien suomi. Muovilaitoksen julkaisuajankohta on heinäkuussa. Alkuperäisestä kiinnostuneille tiedoksi Pretzel Games (joka siis kuuluu Z-Man Gamesin kanssa samaan F2Z Entertainment -ryhmään) julkaisee edelleen puulaitosta ja lisäosia siihen.

Flick 'em up Wider Audience Edition

Sekalaisia

W. Eric Martin on käynyt Tokyo Game Marketissa tutustumassa japanilaisiin outouksiin.

Odotamme mielenkiinnolla etenkin トイレを汚したのは誰だ? eli Kuka sotki vessan? -peliä, jossa pelaajat yrittävät joko sotkea vessan tai pitää sen puhtaana. Korttien suhtkoht ronskia kuvitusta tuskin nähdään tulevassa jenkkiversiossa…

I have suicidal depression—and board games saved my life on hieno Ars Technicassa ilmestynyt juttu siitä, miten lautapelaaminen auttoi toimittaja Laurence Kirkbyä toipumaan masennuksesta.

Cthulhu Realmsista mobiiliversio

Cthulhu Realmsista ilmestyy mobiiliversio. Pelin edeltäjästä Star Realmsista onkin jo varsin oivallinen mobiilisovellus, joten on syytä odottaa, että Cthulhu Realmskin on mainio.

Android-versio on jo saatavilla, iOS-versio tulee lähiaikoina. Sovellus on ilmainen ladata, mutta täyden sisällön ostaminen maksanee joitakin euroja, kuten Star Realmsissa. Täysi versio sisältää pari vaikeustasoa lisää tekoälylle, lisää kampanjatehtäviä, kavereita vastaan pelaamisen joko samalla laitteella tai netin yli ja enemmän vastapelaajia nettipeleihin.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Viikkokatsaus 23.5.2016: Vuoden peli -ehdokkaita”

Spiel des Jahres -ehdokkaat eivät aivan ehtineet tähän viikkokatsaukseen. Käydään niitä läpi tarkemmin ensi viikolla, mutta tässä nyt pikaisesti:

Spiel des Jahres
– Codenames
– Imhotep
– Karuba

Kinderspiel des Jahres
– Leo muss zum Friseur
– MMM!
– Stone Age Jr

Kennerspiel des Jahres
– Isle of Skye
– Pandemic Legacy
– T.I.M.E Stories

Tuttuja nimiä, Kennerin puolella varsinkin aika mielenkiintoinen asetelma.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *