Kategoriat
Peliarvostelut

Farlander

Farlanderin kotimaa on lautapelien kohdalla hyvin poikkeuksellinen Viro. Näin äkkiseltään ei tule mieleen toista etelänaapuristamme kotoisin olevaa peliä. Farlanderin teemana on keskiaikainen sodankäynti, mutta käytännössä kyseessä on abstrakti peli, jossa teema on täysin merkityksetön. Keskiaikateemasta kiinnostuneelle peli voi olla pettymys.

Pelin idea

Farlanderin kansiPeli alkaa asetteluvaiheella, jossa pelaajat laittavat joukkojaan laudalla oleville alueille yksi kerrallaan. Tärkeintä on vallata puolustusetua antavat linnat, muuten tavoitteena on valloittaa mahdollisimman paljon alaa. Yhdelle alueelle mahtuu korkeintaan viisi ritaria, mutta jos ritarit jakaa tasan, jokaiselle alueelle riittää kolme. Joukkojensa jakamisessa on siis jonkin verran valinnanvaraa.

Kun joukot on aseteltu, alkaa taistelu. Täysin tuurista vapaa taistelu perustuu enemmistöihin. Pelaaja voi hyökätä mille tahansa alueelle, mikäli hänellä on alueen ympärillä enemmän ritareita kuin alueella on. Alue tyhjennetään, jonka jälkeen hyökkääjä siirtää ritareita ympäröiviltä alueilta uudelle alueelle.

Hyökkääjä ei siis koskaan menetä ritareita, mutta joutuu levittämään joukkojaan harvemmaksi. Peli päättyy, kun kukaan ei voi enää hyökätä. Koska aluetta ei saa jättää tyhjäksi, joukko yhden ritarin alueita ei voi enää hyökätä. Eniten alueita valloittanut pelaaja voittaa.

Eleganssia ja kaaosta

Farlander on elegantti peli, jonka säännöt ovat erittäin helpot. En usko, että pelistä riittää iloa loputtomiin; kokeneiden pelaajien välisissä matseissa, erityisesti kaksinpeleissä, voittajan saattaa lopulta ratkaista se, kumpi aloittaa.

Farlander on niitä pelejä, joissa pelaajamäärällä on paljon merkitystä pelituntuman kannalta. Kahdella pelaajalla peli on hyvin puhdas abstrakti strategiapeli (ja muistuttaa itse asiassa jonkin verran Gipf-sarjan Dvonnia). Useammalla pelaajalla peli saa satunnaisempia piirteitä, sillä vaikka varsinaista kätkettyä informaatiota ei olekaan, useamman pelaajan siirtojen ennakointi on vaikeaa.

Suunnittelija: ,
Julkaisija: Tactic
Ilmestymisvuosi: 2006
Pelaajamäärä: 2-4
Pituus: 15-30 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Farlander”

Tää jos joku on kyllä peli, jossa yksinkertaistaminen on mennyt jo vähän liian pitkälle. Kaksinpeleissä jälkimmäinen vaihe, jossa hyökkäillään toisten kimppuun on sen verran simppeliä, että peli on pelattu jo ekassa vaiheessa. Toki 10 minuutin pelissä tämä ei ole suuri ongelma, mutta kertoo jotain pelin (yli)yksinkertaisuudesta.

Ihan kiva peli varsinkin neljällä pelaajalla. Säännöt ovat todella helpot ja pelisessot ovat suht lyhyitä. Neljällä pelaajalla ihan hauskaa viihdettä. 3 1/2 tähteä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *