Kategoriat
Peliarvostelut

Quarto!

Quarto! on kaikinpuolin tyylikäs ja tyypillinen sohvapöytäpeli, sillä siinä on kauniit puukomponentit yhdistettynä erittäin yksinkertaiseen abstraktiin peli-ideaan. Quarto on genren klassikoita.

Nämä pelit ovat usein myös palkintoraatien suosikkeja, esimerkkinä vaikkapa Vuoden peli -voittaja Pentago. Myös Quarto! on voittanut Vuoden peli -palkinnon vuonna 2001. Molemmat pelit ovat myös Mensa Select -voittajia. Quarto! on voittanut lisäksi Ranskan vuoden peli -palkinnon As d’Orin.

Pelin idea

Quarto!Pelinappuloilla on erilaisia ominaisuuksia: väri (tumma tai vaalea), muoto (pyöreä tai kulmikas), koko (pieni tai suuri) ja sisus (ontto tai täysi). Pelaajat yrittävät saada laudalle neljän suoran siten, että kaikilla suoraan kuuluvilla palikoilla on joku yhteinen ominaisuus. Ensimmäisenä tässä onnistuva voittaa.

Tämä ei sinänsä ole vielä erityisen jännittävää. Kiinnostavan pelin tästä tekee yksi pieni sääntö: pelaajat valitsevat, minkä nappulan vastapelaaja seuraavaksi pelaa! Tämä tekee pelistä muutakin kuin vain tylsän ristinollavariaation.

Quarto! ei ole vakavan lautapelaajan valinta, enkä itse oikein ymmärrä, miksi tällaiset pelit voittavat valtavasti palkintoja. Peli sopii kuitenkin hyvin satunnaisempaan pelailuun ja lasten kanssa pelattavaksi. Alkupelissä kyse on pitkälti tarkkaavaisuudesta, huolimaton pelaaja antaa voiton helposti vastustajalleen. Loppua kohden strategia astuu mukaan, kun pelin kulkua voi laskea loppuun asti.

Jätkänshakkivariaatioita

Quarto! ei ole ainoa Gigamicin peli, joka muistuttaa perinteistä ristinollaa. Gobbletin idea perustuu siihen, että nappulat ovat erikokoisia kuppeja, jotka menevät toistensa päälle. Pelaajien täytyy osata taktikoida ja lisäksi muistaa, mitä minkäkin kupin alla on. Jos nostaa kupin ja alta paljastuu vastustajan nappula, joka täydentää neljän suoran, peli on hävitty!

Quixossa yritetään muodostaa viiden suoraa kuutioista koostuvalla laudalla. Laudan reunalta otetaan pois kuutio, jossa on päällä oma merkki tai tyhjä ja tilalle työnnetään oma kuutio jostain suunnasta. Näin pelilauta elää jatkuvasti.

Suunnittelija:
Julkaisija: Gigamic
Ilmestymisvuosi: 1991
Pelaajamäärä: 2
Pituus: 20 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *