Kategoriat
Peliarvostelut

Alcatraz

Alcatraz on varsin yksinkertainen abstrakti peli, jossa pelaajien tarkoituksena on liikuttaa nappulansa toisesta päästä toiseen päähän tietyille ruuduille. Se, joka ensimmäisenä poistaa kolme neljästä nappulastaan laudalta näiden ruutujen kautta voittaa.

Pelin ohuena teemana on paeta Alcatrazin vankilasta. Käytännössä Alcatraz on hyvin abstrakti peli, eikä teemalla ole sinänsä pelin kanssa mitään tekemistä. Abstraktien pelien ystäville peli tarjoaa sen verran aivopähkinää, että peli voitti Vuoden peli -palkinnon aikuisten pelien sarjassa vuonna 1999.

Pelin idea

Alcatrazin kansiNappuloita saa liikuttaa shakin tornin tavoin suoraan vaaka- tai pystysuunnassa niin paljon kuin haluaa, mutta aina kun nappula päätyy jollekin riville, sillä oleva vartija liikkuu pelaajan nappulaa kohti niin monta ruutua kuin mitä pelaajan nappula liikkui.

Jos pelaaja siirtyy vaikkapa neljä riviä eteenpäin, kohderivillä olevan vartijan pitää olla sivusuunnassa vähintään viiden ruudun päässä pelaajan nappulasta. Muiden nappuloiden läpi ei saa kulkea. Jos vartija saa pelaajan nappulan kiinni, eli ohittaa sen tai osuu samaan ruutuun, siirtoa ei saa tehdä. Toisen pelaajan nappuloita saa tietysti järjestää pulaan, jolloin ne palautetaan takaisin alkuun.

Sattumalla ei ole sijaa tässä pelissä. Ainoastaan silloin kun joku nappuloista pakenee, heitetään nopalla, minkä rivin vartija reagoi hälytykseen siirtymällä jompaankumpaan reunaan vangiten samalla todennäköisesti vangin tai pari. Tämäkin vähäinen sattumatekijä voidaan jättää pois niin haluttaessa.

Yhteenveto

Peli on todella miellyttävää aivojenvaivausta, kaksin ja kolmin pelattuna ainakin. Nelinpeli alkaa jo käydä mutkikkaaksi, kun laudalla on enemmän tungosta ja pelin kontrolli alkaa kadota. Kaksinpeli onkin paras vaihtoehto.

Pelin ulkoasu on varsin tyylikäs, tavanomaisen kirkkaiden värien sijasta Alcatraz on synkkä, paljon violettiä, mustaa ja sinistä. Nappulat ovat veikeän näköisiä, tyypillisiä muovikartioita on piristetty lisäämällä niille kädet ja kasvot.

Suunnittelija:
Julkaisija: FX Schmid
Ilmestymisvuosi: 1999
Pelaajamäärä: 2-4
Pituus: 30 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Alcatraz”

Oikein mukava peli. Tämän otan matkapeliksi, peli on nopea laittaa pystyyn ja tunti menee mukavasti vaikka lentokentällä. Erinomainen yllätys.

Tässä saa kyllä kulkea toisten vankien “läpi”, mutta ei tietenkään päätyä samaan ruutuun. On kyllä hauska peli vaivata päätään ja kädenvääntöä riittää kiusantekoon asti pariksikin tunniksi. Yksinkertaisuus säännöissä on kaunista kuten Samuraissa ja mielestäni tämä vankilapaon teema kyllä toimii pelissä hyvin niin, että pääsee fiilikseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *