Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

Blokus

Blokus on idealtaan erittäin yksinkertainen peli, joka toimii erittäin hyvin juuri sen takia. Idea ei ole uusi, sillä Parker Brothers julkaisi jo 1966 pitkän linjan pelisuunnitteluveteraanin Alex Randolphin suunnitteleman Universe-pelin, joka on hyvin samankaltainen. Myös Gigamicin Cathedral on samantyyppinen asettelupeli.

Pelin idea

Pelaajilla on joukko laattoja, joihin sisältyvät kaikki Tetriksestä tutut neljän neliön muodostamat kuviot, niitä pienemmät yhden, kahden ja kolmen neliön kuviot ja isommat viiden neliön kuviot. Pelaajat latovat laattoja laudalle vuorotellen siten, että laatat saavat koskettaa pelaajan omia laattoja vain ja ainoastaan kulmittain.

BlokusPeli päättyy, kun laudalle ei enää pysty pelaamaan uusia laattoja. Pelaajat saavat sakkoa käteen jääneistä laatoista. Pelaaminen on yhtä aikaa hyvien paikkojen luomista itselle ja vastapelaajien blokkaamista. Toisia on vaikea sulkea kokonaan pois, väleistä pääsee aina kiemurtelemaan, mutta varsinkin jos toisella on jäljellä vain isoja paloja, jumiin jää helposti.

Blokus on niitä harvinaisia pelejä, joita on helppo suositella lähes kaikille. Vaikka ei olisikaan abstraktien pelien ystävä, Blokukseen on helppo jäädä koukkuun.

Helpot ja intuitiiviset säännöt tekevät Blokuksesta erittäin helposti lähestyttävän. Todennäköisesti tästä syystä peli voitti myös Vuoden peli -palkinnon ja aivan varmasti se auttoi Mensa Selectin voittamisessa. Peli on voittanut myös As d’Or -palkinnon.

Jatko-osat

Perus-Blokus on erittäin hyvä nelinpeli. Kolminpelinä se on kehno, pelaajat pelaavat vuorotellen neutraalia väriä, eikä se ole erityisen elegantti ratkaisu. Kaksinpelinä peli toimii, mutta pelilauta on turhan lavea, jos pelaajat eivät käytä kahta väriä kukin. Siksi jatko-osat.

Blokus Duo (alias Travel Blokus) on pienempi kaksinpelattava Blokus. Kaksi väriä ja 14×14-kokoinen pelilauta – tätä voi pelata helposti perus-Blokuksellakin, jos haluaa tiiviimmän kaksinpelin, merkitsee vain pelilautaan pienemmän kentän rajat.

Blokus Trigon paikkaa ongelman kolminpelin kanssa. Laatat muodostuvat neliöiden sijasta kolmioista ja pelilauta on kuusikulmio, jolloin peli toimii kolmella pelaajalla paljon paremmin. Peliä voi pelata myös kahdestaan ja neljällä pelaajalla. Laattojen uusi muoto tuo uusia haasteita myös kokeneille Blokus-mestareille.

Suunnittelija:
Julkaisija: Educational Insights, dan-spil
Ilmestymisvuosi: 2000
Pelaajamäärä: 1–4
Pituus: 20 min

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

1 vastaus aiheeseen “Blokus”

Moikka. Tarvisin blokus peliini kaksi nappulaa. Vihree kaks palaa peräkkäin ja keltaista kolme palaa peräkkäin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.